ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ GROOVE THERAPIST



Θα θέλαμε να μάθουμε πως ξεκίνησε η όλη φάση με τη μπάντα και τι έγινε ώστε να φτάσουν οι Groove Therapist στην τελική τους μορφή.
 
Η μπάντα ξεκίνησε το 2010. Οι περισσότεροι γνωριζόμασταν ήδη πολλά χρόνια πριν, αλλά δεν είχαμε βρεθεί ποτέ μουσικά! Τα δύο πρώτα χρόνια παίζαμε αποκλειστικά διασκευές και κυρίως για οικονομικούς λόγους. Όμως, κάποια στιγμή συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό δεν μας κάλυπτε πια μουσικά, κι έτσι αποφασίσαμε να δουλέψουμε πάνω σε δικό μας υλικό. Από το 2012 ασχολούμαστε αποκλειστικά με τον δικό μας προσωπικό ήχο.

Πως θα αποκαλούσατε το είδος της μουσικής σας;
 
Μας έχουν χαρακτηρίσει ως progressive theatrical rock/metal σχήμα. Δεν ξέρω αν αυτό μας αντιπροσωπεύει πλήρως. Οι επιρροές μας ξεκινούν από την κλασική, την rock, την funk μουσική και φυσικά φτάνουν μέχρι το progressive metal. Σίγουρα είμαστε Progressive σίγουρα έχουμε rock και metal χαρακτηριστικά αλλά νομίζω πως δεν θέλουμε να «κλείσουμε» την μουσική μας μέσα σε συγκεκριμένα όρια. Το θεατρικό στοιχείο προέκυψε σε αυτό το συγκεκριμένο άλμπουμ, δεν ξέρουμε αν θα ακολουθήσει και στο επόμενο.

Ποια σχήματα έχουν σημαδέψει τον ήχο σας;
 
Dream Theater, Muse, Porcupine Tree, Karnivool, Queen, είναι ίσως τα πιο σημαντικά. 

Πώς προέκυψε το όνομα  Groove Therapist του συγκροτήματος;
 
Το 2010 που δημιουργήθηκε η μπάντα, όπως είπαμε και πριν,  παίζαμε αποκλειστικά διασκευές.  Περνούσαμε καλά και το θεωρούσαμε ως μία ψυχοθεραπευτική διαδικασία και για μας αλλά και για τον κόσμο που μας ακολουθούσε, από εκεί λοιπόν και το όνομα. Αυτό αναθεωρήθηκε σύντομα μέσα από συζητήσεις και προβληματισμούς και ουσιαστικά συνδέσαμε το όνομα της μπάντας με τις ανάγκες μας να εξωτερικεύσουμε τους προβληματισμούς και της απόψεις μας. Αυτό για μας είναι λυτρωτικό και ψυχοθεραπευτικό. 

Η μουσική και οι στίχοι σας είναι αποτέλεσμα ομαδικής ή ατομικής δουλειάς;
 
Ομαδική δουλειά και η μουσική και οι στίχοι. Έρχεται κάποιος με μία ιδέα και οι υπόλοιποι την εξελίσσουμε μαζί στο στούντιο. Υπάρχουν και κομμάτια που φτιάχτηκαν εξ ολοκλήρου μέσα στην πρόβα όπως το Mirror of Reality. Το ίδιο συνέβη και με τους στίχους, λέγαμε όλοι τις ιδέες μας και κάποιος τις έβαζε στο χαρτί με σειρά! Άλλωστε αυτό ήταν και το στοιχείο που μας έκανε να θέλουμε να φτιάξουμε δική μας μουσική, ότι οι ιδέες του ενός συμπλήρωναν τις ιδέες του άλλου όταν βρισκόμασταν για να παίξουμε. 

Μέσα στο 2015 κυκλοφορήσατε το ντεμπούτο σας Mr. Funker The Myth, τι πρέπει να ξέρει κάποιος γι' αυτό;
 
Ότι θα ακούσει μία ιστορία. Το άλμπουμ είναι ένας concept δίσκος, με αφηγήσεις που διηγούνται την ιστορία αυτή. Τα κομμάτια λειτουργούν ως οι πράξεις ανάμεσα στην αφήγηση, σε αυτά εξελίσσεται η δράση. Υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι/χαρακτήρες και δομή. Επίσης, είναι νομίζω σημαντικό να ξέρει κανείς πως αυτή η ιστορία δεν έχει μόνο ένα επίπεδο. Ο κάθε χαρακτήρας αντιπροσωπεύει και μία κοινωνική συνθήκη, μία κατάσταση. Η ιστορία του Mr. Funker δεν είναι μονοδιάστατη. Θα ήταν ιδανικό λοιπόν, να ακούσει κανείς το άλμπουμ σαν μία ολότητα και όχι αποσπασματικά και  να  το ερμηνεύσει με βάση τα δικά του βιώματα και προβληματισμούς. Ξέρουμε ότι αυτό απαιτεί χρόνο από τον ακροατή, όμως πραγματικά μόνο έτσι θα εισπράξει τελικά αυτά που θέλαμε να επικοινωνήσουμε μέσα από τον δίσκο μας.


Ποια είναι η θεματολογία των στίχων σας. Τι μηνύματα προσπαθείτε να περάσετε μέσα από αυτούς;
 
Γενικά όλοι στην μπάντα πιστεύουμε πως η μουσική πρέπει να εκφράζει τις ανησυχίες μας και τους προβληματισμούς μας. Οι στίχοι σε αυτό το συγκεκριμένο άλμπουμ εξυπηρετούν μεν το «σενάριο» της ιστορίας αλλά προσπαθούν και με έναν αυτόνομο ταυτόχρονα τρόπο να εκφράσουν τις σκέψεις μας. Το άλμπουμ αυτό περιστρέφεται γύρω από την δύναμη της θέλησης που ο καθένας μας κρύβει μέσα του. Αγγίζει πολλά κοινωνικά θέματα όπως την εξουσία, την δειλία, την επανάσταση απέναντι σε αυτά που μας καταπιέζουν, αλλά κυρίως θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα πως δεν πρέπει να εγκλωβίζουμε και να περιορίζουμε τον εαυτό μας σε αυτά που η κοινωνία επιβάλει ή  περιμένει από εμάς. Η εσωτερική μας δύναμη είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι νομίζουμε καμιά φορά. 

Η ανταπόκριση που έχει μέχρι στιγμής ποια είναι;
 
Στο εξωτερικό έχει δεχτεί εξαιρετικές κριτικές είναι η αλήθεια! Έχει χαρακτηριστεί ως το ντεμπούτο άλμπουμ της δεκαετίας και  ως ένα από τα καλύτερα concept albums του είδους! Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία και Αμερική είναι οι χώρες που έχει επικοινωνήσει περισσότερο και σε όλες το έχουν υποδεχθεί πολύ θερμά! Στην Ελλάδα το κοινό μας μεγαλώνει συνεχώς και οι κριτικές (αν και ελάχιστες) είναι πολύ καλές! Το σημαντικό είναι τα μηνύματα που δεχόμαστε από ανθρώπους που πήραν ή άκουσαν το άλμπουμ έστω και τυχαία, τα οποία είναι πραγματικά πολύ ενθουσιώδη!

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τα άμεσα ή μελλοντικά σας σχέδια;
 
Ο δεύτερος δίσκος, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει να δουλεύεται.

Ποια είναι η άποψη σας γενικά για το free downloading της μουσικής στο διαδίκτυο; 
 
Η μουσική σίγουρα πρέπει να επικοινωνεί και να είναι προσβάσιμη στο κοινό. Οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν πια να αγοράζουμε δίσκους και cd τόσο συχνά όπως  παλιά. Όμως το δίλημμα είναι πολύ έντονο, γιατί ο καλλιτέχνης και ο δημιουργός δεν αμείβεται ούτε από τις δισκογραφικές ούτε από το κοινό. Επιπλέον, το κόστος για να δημιουργηθεί ένα άλμπουμ είναι πολύ μεγάλο, ειδικά αν θες να έχεις καλή παραγωγή. Αν λοιπόν ο καλλιτέχνης ξοδεύει συνεχώς  χρήματα για να δημιουργήσει αλλά δεν εισπράττει από πουθενά (γιατί τα έσοδα από live εμφανίσεις είναι από μηδενικά έως ελάχιστα για μπάντες που προσπαθούν να ακουστούν στο κοινό), τότε πώς θα συνεχίσει να παράγει έργο; Το ζήτημα βέβαια γίνεται και ηθικό, και ξεκινάει από το πώς αντιλαμβανόμαστε μέσα στην κοινωνία τον καλλιτέχνη/δημιουργό. Ίσως τελικά το free downloading να μην ήταν πρόβλημα αν δεν στοίχιζε τίποτα και στον καλλιτέχνη το να φτιάξει ένα άλμπουμ. Επίσης, με το download, ο ακροατής χάνει τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει ολοκληρωτικά τη δουλειά ενός καλλιτέχνη και συγκεκριμένα στη περίπτωση ενός concept album, πέρα από τη σύνθεση, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ολοκληρώνουν το μουσικό έργο, όπως είναι το artwork, οι διάλογοι  που πιθανότατα να δημιουργούνται  μέσω των χαρακτήρων που διαδραματίζονται  μέσα στο έργο, καθώς και η κινηματογραφική αφήγηση. Δυστυχώς όλα αυτά χάνονται όταν πρόκειται για ένα mp3 κομμάτι μέσα στο χάος του διαδικτύου.

Ο τελευταίος λόγος δικό σας...
 
Αρχικά να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την συνέντευξη αυτή. Είναι σημαντικό να υπάρχουν sites και blogs όπως και το δικό σας που βοηθούν τις ελληνικές μπάντες να ακουστούν και να επικοινωνήσουν το υλικό τους. Καλή συνέχεια!

Εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια και σε εσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου