ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ROUNDLIGHTS



Πώς ξεκίνησαν οι 'Roundlights;
 
Η μπάντα ξεκινάει πριν περίπου 11 χρόνια στην Θεσσαλονίκη από τους Νικόλα (μπάσο), Νάσο (τύμπανα) και Γιάννη (ηλ. κιθάρα). Μετά την παρακολούθηση μιας συναυλίας (Sound Explosion για την ακρίβεια) από τους δυο πρώτους, έπεσε η ιδέα για την δημιουργία ενός σχήματος, χωρίς να τεθούν στόχοι κλπ... κάτι σαν jamming group! Λίγους μήνες μετά η άφιξη του Tak (φωνή) στην πόλη της Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε το puzzle της πρώτης περιόδου των Roundlights και μετά την ηχογράφηση του πρώτου και ομώνυμου δίσκου στην ομάδα προστέθηκε και ο Χρήστος (ηλ. κιθάρα). Έτσι φτάσαμε στην σημερινή σύνθεση της πεντάδας!

Από που και πως προέκυψε το όνομα σας;
 
Στις αρχές του 2007 κάποιες φιλικές μπάντες μας προσέγγισαν για να παίξουμε ζωντανά μαζί σε διάφορους χώρους της πόλης. Έχοντας ήδη κάποιες δικές μας συνθέσεις, εμπλουτίζοντας με αρκετές διασκευές (Cramps, Last Drive, Hives, Stooges etc) αποφασίσαμε να το τολμήσουμε. Κανονίστηκε ένα gig λοιπόν μαζί με τους JetSet και το μόνο που έμενε για να επικυρωθεί ήταν ένα όνομα για την αφίσα (και όχι μόνο...). Μετά από μια πρόβα, καταλήξαμε σε μια γνωστή μπυραρία της Θεσσαλονίκης, όπου από τις όσες προτάσεις έπεσαν στο τραπέζι το όνομα Roundlights (προϊόν ενός inside joke της ευρύτερης παρέας) επικράτησε....

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;
 
Πολλές και διάφορες...ένα χαρακτηριστικό πιστεύουμε της μπάντας είναι ακριβώς αυτό...όλοι μας έχουμε πολλά και ετερόκλητα ακούσματα. Π.Χ. Ο Γιάννης στα εφηβικά του χρόνια έπαιζε σε death metal μπάντα (Decomposed), ο Νικόλας έχει ασχοληθεί αρκετά και με το ρεμπέτικο, ο Νάσος ωδεία και πτυχία κ.ο.κ. ...όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, ασχολούμαστε και ακούμε καθημερινά οτιδήποτε μας αρέσει, χωρίς να περιοριζόμαστε στην κιθαριστική, αγγλόφωνη ή όποιο άλλο χαρακτηριστικό “ταιριάζει” με την μουσική που παίζουμε. Άλλωστε πλέον αποτελεί και χαρακτηριστικό της μπάντας το “μπάσταρδο” (ή πολυσυλλεκτικό αν θες...) στοιχείο. 

Όταν δουλεύετε πάνω σε νέο υλικό, τι έρχεται πρώτα; Οι στίχοι ή η μουσική;
 
Συνήθως πρώτα έρχεται η μουσική, ή τουλάχιστον μια πρώιμη ιδέα, κάποιο riff, μια μελωδία...πάνω σε αυτό χτίζουμε όλοι παρέα κάθε σύνθεση. Οι στίχοι κάποιες φορές προϋπήρχαν, κι απλά έδεσαν με το κομμάτι, και κάποιες φορές γράφτηκαν πάνω σε αυτό. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος δράσης και δημιουργίας για τους Roundlights. Σπανίως είναι και προϊόν κάποιου jamming, αλλά συνήθως λειτουργούμε πιο τυπικά. 


Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την τελευταία δουλειά σας με τίτλο Exposito, μείνατε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα;
 
Το “Exposito” ουσιαστικά σφραγίζει και την δεύτερη περίοδο στην πορεία των Roundlights. Γράφτηκε το 2016 στο Sonic Arc Studio στην Θεσσαλονίκη με συνεργάτες τους Νικόδημο Τριαριδη και Χρήστο Μέγα. Γνωρίζοντας καλά και τους δυο άνωθεν κυρίους η ιδέα μας ήταν μια συνεργασία και στην παραγωγή και νομίζω ότι πετύχαμε αυτό που θέλαμε. Ακούγοντας τον δίσκο, αφού έφτασε στα χέρια μας το test press του βινυλίου, νιώσαμε όλοι οι εμπλεκόμενοι πολύ καλά με το αποτέλεσμα, οπότε το πρόσημο εξαρχής ήταν θετικό. Το feedback που παίρνουμε από τον κόσμο επίσης είναι καλό, οπότε θεωρώ ότι κάτι ωραίο συνέβη. 

Μιλήστε μας λίγο γι' αυτήν;
 
Όπως γράφτηκε και πιο πάνω, ο δίσκος ηχογραφήθηκε στην Θεσσαλονίκη και όσων αφορά το τεχνικό μέρος η ηχογράφηση και μίξη έγινε από τον Νικόδημο Τριαριδη και το mastering από τον Χρήστο Μέγα (με ευγενική χορηγία εκλεκτών μηχανημάτων και στην ηχογράφηση). Όλες οι συνθέσεις ήταν κομμάτια που παίζαμε τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά κάποια νέα. Στο συνθετικό κομμάτι αν και όπως είπαμε, λειτουργούμε συλλογικά, περισσότερο κουπί τράβηξαν οι δυο κιθαρίστες τις μπάντας αυτή τη φορά και οι στίχοι γράφτηκαν από τον Tak (με τις συμβουλές έμπνευσης από τους υπόλοιπους πάντα). Το οπτικό μέρος του Exposito ανέλαβε, όπως και στην προηγούμενη κυκλοφορία, ένας πολύ καλός φίλος και εξαιρετικός νέος καλλιτέχνης ο Γιώργος Χατζηβασιλακης (aka Suso G). Κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2017 και αποτελεί δική μας παραγωγή, όπως και όλες οι δουλειές μας μέχρι τώρα. Μπορείτε να το βρείτε σε επιλεγμένα δισκοπωλεία σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λάρισα, Καλαμάτα και μέσω της σελίδας μας στο bandcamp( https://roundlights.bandcamp.com/ ).

Σε τι διαφέρει από το Roundlights του 2014 και το ep Sober του 2014, όχι τόσο από πλευράς παραγωγής, όσο από συνθετικής απόψεως. 
 
Κάθε δίσκος ή κυκλοφορία, μιλώντας προσωπικά για τους Roundlights, λειτουργεί σαν σφραγίδα- ολοκλήρωση μιας περιόδου. Όταν νιώσουμε ότι ολοκληρώνεται ένας κύκλος ουσιαστικά αποτυπώνουμε όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής με κάθε δίσκο. Συνθετικά στο Roundlights τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά για εμάς...πολύ πιο κοντά σε Garage και Rock'n'roll ακούσματα και ανάλογη παραγωγή. Το Sober ήταν ουσιαστικά η γέφυρα ανάμεσα στα δυο albums  και λειτούργησε και ως αποτύπωση της μετάβασης - ηχητικά αλλά και συνθετικά - από το Roundlights στο Exposito. Στο Exposito πέρα από το συνθετικό μέρος ,στο οποίο είναι ξεκάθαρο ότι κατά την ταπεινή μας άποψη έγινε level up, θέλαμε να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και στην διαδικασία της παραγωγής, γι' αυτό το λόγο επιλέξαμε να συνεργαστούμε και με 2 εξαιρετικούς στο αντικείμενο συνεργάτες και φίλους. Και το αποτέλεσμα μας επιβεβαίωσε! 


Είστε ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου και πόσο αυτή επηρεάζει τα βήματά σας;
 
Τα σχόλια που ακούσαμε και ακούμε είναι πάρα πολύ καλά και συντηρούν της ήδη θετική αύρα και άποψη που είχαμε για το Exposito. H αλήθεια είναι ότι οι Roundlights βρίσκονται σε μια ιδιαίτερη περίοδο, λόγο αυξημένων προσωπικών υποχρεώσεων, κάτι το οποίο δεν μας επιτρέπει να κάνουμε όσα gigs θα θέλαμε ή θα αναλογούσαν σε μια νέα κυκλοφορία. Με όσα έχουν ήδη συμβεί παίρνουμε θετική ενέργεια για να έρθουν ακόμα περισσότερα και σίγουρα πηγή όλης αυτής της ενέργειας αποτελεί και το Exposito. 

Ποιος είναι σαν μπάντα ο επόμενος δυνατός σας στόχος;
 
Υγεία, δημιουργία και συνεχίζουμε...

Κάτι άλλο, τι δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει από το 2006 μέχρι σήμερα;
 
Όλες όσες έχουν συναντήσει οι ελληνικές αγγλόφωνες μπάντες της εγχώριας σκηνής...νομίζω δεν έχει νόημα να τις απαριθμήσουμε. Σημαντικό είναι ότι βιώνουμε μια πολύ καλή και δημιουργική περίοδο για την εν λόγω σκηνή. Οι συνθήκες μπορεί οικονομικά να μη βοηθούν, αλλά σε πολλά άλλα επίπεδα λειτουργούν αντίθετα, φέρνοντας πιο κοντά ανθρώπους και συλλογικότητες και δημιουργώντας βάσεις και δεσμούς για να συντηρηθεί και να μεγαλώνει όλο αυτό. Οι δυσκολίες είναι για να τις ξεπερνάμε. Να μαθαίνουμε από αυτές (κι από τα λάθη μας), αλλά να τις αφήνουμε πίσω μας και να προχωράμε μπροστά.
Οι τελευταίες λέξεις ανήκουν σε εσάς... 
 
Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία... “all we need is woody's machine” ! Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους!

Εμείς σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου