ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ STRAIN OF CHAOS



Καταρχήν θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για το πως σχηματίστηκαν οι Strain Of Chaos.
 
Οι Strain Of Chaos δημιουργήθηκαν ως ιδέα στα τέλη περίπου του 2007 από τους Στέφανο Αφουξενίδη (Φωνητικά) και Δημήτρη Σγαρδέλη (Πλήκτρα). Στην αρχή ξεκίνησε ως μια εφηβική μπάντα μερικών πιτσιρικάδων, που έβγαζαν μικρά κομμάτια και τα ηχογραφούσαν με ό,τι μέσα μπορεί κανείς να φανταστεί, ενώ η αρχική ιδέα για τον ήχο της μπάντας απείχε αρκετά από τον ατμοσφαιρικό symphonic/gothic ήχο, όπου και έχει κατασταλάξει σήμερα. Φυσικά ως ενήλικη πλέον μπάντα, θεωρώ πως είμαστε ενεργοί μόλις τα τελευταία 3-4 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αλλάξει αρκετές φορές μέλη, ενώ την τωρινή μας σύνθεση αποτελούν οι: Στέφανος Αφουξενίδης (φωνητικά), Εύα Μίχου (φωνητικά), Παντελής Αγγελίδης (κιθάρα), Μίνος Φυλακτός (κιθάρα), Κωνσταντίνος Μπίτος (μπάσο), Δημήτρης Σγαρδέλης (πλήκτρα) και Ευγένιος Μπονταρένκο (ντραμς).

Το όνομα Strain Of Chaos πως προέκυψε;
 
Το όνομα "Strain Of Chaos" είναι προϊόν μιας σύνθετης και συνεχούς διεργασίας και δεν προέκυψε, παρά πριν τα μέσα του 2009. Αυτό που στην ουσία αντικατοπτρίζει το Strain Of Chaos (=μελωδία του χάους), είναι ο συνδυασμός του συμφωνικού στοιχείου, της καλαισθησίας και της μελωδικότητας, με το θορυβώδες χάος που προσφέρει το metal. Επίσης, είναι και μια γενικότερη φιλοσοφία, ένα μήνυμα που ως μπάντα, θέλαμε να περάσουμε, ότι ακόμα και μέσα στο απόλυτο χάος, είτε αυτό λέγεται κοινωνία, είτε ψυχολογία, είτε μουσική, είτε τέχνη, πάντα μπορεί να ενυπάρχει μέσα του κάτι περίτεχνα αρμονικό και όμορφο.

Ποιες μπάντες ή μουσικοί σας έχουν επηρεάσει;
 
Η πλειοψηφία των συγκροτημάτων της ευρύτερης symphonic σκηνής γνωρίζει απ' έξω κι ανακατωτά την δισκογραφία των Nightwish. Γιατί λοιπόν εμείς να αποτελέσουμε διαφορά; Για κάποιους από εμάς αποτελεί σίγουρα μια απ' τις κορυφαίες επιρροές. Πολύς κόσμος συχνά σχολιάζει: "αυτοί δεν είναι metal", επειδή έχουν ορισμένα "αιρετικά" (για έναν "ορθόδοξο" μεταλλά) στοιχεία, αλλά και γυναικεία φωνητικά. Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως metal δεν είναι μόνο θόρυβος και άναρθρες κραυγές. Επιπλέον, ενδεικτικά, μερικές ακόμα επιρροές της μπάντας αποτέλεσαν οι Sonata Arctica, οι Epica, οι Moonspell, ακόμα και μερικά ψήγματα από τους Dream Theater.

Όσον αφορά στη μουσική και τους στίχους των κομματιών σας, έχει κάποιος τον πρώτο λόγο ή δουλεύετε όλοι μαζί;
 
Τα περισσότερα κομμάτια ή τουλάχιστον o κεντρικός κορμός πολλών εξ αυτών (στίχοι-μουσική) γράφονται από εμένα (Στέφανος Αφουξενίδης). Ωστόσο, μερικά απ' τα καλύτερα μέρη στα κομμάτια μας έχουν γράψει επίσης οι Δημήτρης Σγαρδέλης (πλήκτρα), Παντελής Αγγελίδης (κιθάρα) και Μίνος Φυλακτός (κιθάρα). Κατόπιν, δουλεύουμε και συνδιαμορφώνουμε τις λεπτομέρειες και το τελικό αποτέλεσμα όλοι μαζί στο στούντιο.

Με τι θέματα καταπιάνεται στιχουργικά το σχήμα;
 
Οι στίχοι μας περιέχουν κυρίως φανταστικές ιστορίες, που όμως έχουν αντίκτυπο στην πραγματική ζωή. Εν ολίγοις, συνήθως είναι παραμυθικές ιστορίες με κακό τέλος (απεχθάνομαι τα "happy endings") γεμάτες σουρεαλιστικά στοιχεία, τα οποία όμως αν τα συνθέσεις και καταλάβεις το νόημα που κρύβουν, δίνουν ένα πολύ προσγειωμένο στο έδαφος και καθαρά ρεαλιστικό μήνυμα. Στα κομμάτια που ετοιμάζουμε για το πρώτο μας LP, οι στίχοι μιλάνε για εμπόδια και "φυλακές" της ζωής, τις οποίες πολλές φορές χτίζουμε οι ίδιοι. Πόνος, ερωτικά πάθη, κατάθλιψη, ψυχικός και σωματικός θάνατος αλλά και εν τέλει, η απόλυτη αναγέννηση για την υπέρβαση αυτών, ώστε μέσα από ένα διαρκές "struggling", να μπορέσει κανείς να κατακτήσει την εσωτερική γαλήνη και το νόημα που κρύβεται στον πυρήνα της ζωής. Φυσικά, όλα είναι δοσμένα μέσα από τραγικές ιστορίες, μέσα απ' τις οποίες αντικατοπτρίζεται ο πόνος, η θλίψη και ο απόλυτος "βυθός", τον οποίον πιστεύω ότι πρέπει κανείς να βιώσει, ώστε να επανεκτιμήσει την "επιφάνεια".

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Strain Of Chaos;
 
Όπως αναφέρθηκε, το καλοκαίρι έχουμε προγραμματίσει να ξεκινήσουμε την ηχογράφηση του πρώτου μας LP, που (αν δεν αλλάξει κάτι) μάλλον θα τιτλοφορείται ως "A Winter's Dreamworld". Δεν είναι βέβαιο ακόμα πότε θα βγει επίσημα, ευελπιστούμε μέχρι τις αρχές του 2017.
Το άλμπουμ θα είναι θεματικό, θα έχει δηλαδή μια μεγάλη ιστορία η οποία θα χωρίζεται σε ενότητες - επιμέρους ιστορίες. Κάθε κομμάτι και μια ιστορία. Κάθε ιστορία και ένα όνειρο του πρωταγωνιστή. Ο πρωταγωνιστής είμαι εγώ, είμαστε εμείς, αλλά και όλοι εσείς ταυτόχρονα. Το όλο concept διαποτίζεται από μια αίσθηση "Carpe Diem", και αφορά έναν άνθρωπο, του οποίου η ζωή βρίσκεται σε σκοτεινό τέλμα, και ο οποίος πέφτει σε κωματώδη κατάσταση για έναν ολόκληρο χειμώνα. Μέσα σε αυτή την διάρκεια βλέπει κάποια έντονα όνειρα (οράματα) που πρόκειται να του αλλάξουν την αντίληψή του για την ζωή. Θα καταφέρει όμως να επανέλθει απ' τον λήθαργο, ώστε να την αλλάξει; Το αφήνουμε στην ακρόασή σας. 

Πληροφορίες για το σχήμα που μπορούμε να βρούμε;
 
Σύντομα θα έχουμε κάποιο επίσημο website, ωστόσο, προς το παρόν αν κάποιος θέλει να μας ψάξει, μπορεί να κοιτάξει στα παρακάτω link.
Facebook: https://www.facebook.com/strainofchaos/
Soundcloud: https://soundcloud.com/strain-of-chaos
YouTube: https://www.youtube.com/user/StrainOfChaos

Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική metal σκηνή;
 
Η ελληνική σκηνή έχει πολλές δυνατές μπάντες. Και σίγουρα έχει και πολύ ευρύ κοινό! Σε μια πρόσφατη έρευνα που είχα δει φευγαλέα, νομίζω ότι είχαμε τους περισσότερους (αναλογικά) metalheads στην υφήλιο, μετά τις γνωστές "μεταλλομάνες" σκανδιναβικές χώρες(!) και καναδυό ακόμα. Πιστεύουμε ωστόσο ότι η εγχώρια metal σκηνή θα έπρεπε να έχει προωθηθεί περισσότερο. Δυστυχώς, στην Ελλάδα (αλλά και σε άλλες χώρες), η μουσική παιδεία δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, με συνέπεια η επιφανειακή προχειρότητα να κυριαρχεί στο εμπόριο, ενώ στον αντίποδα, ακατέργαστα μουσικά διαμάντια που έχουμε δει κατά καιρούς, ανεξαρτήτως είδους, παραμένουν underground μια ζωή. Γι' αυτό και θέλουμε σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε το blog σας για το βήμα που δίνετε σε νέες ανερχόμενες μπάντες που θέλουν προωθήσουν την δουλειά τους.

Ποια σχήματα της εγχώριας σκηνής ξεχωρίζετε;
 
Rotting Christ. Προσωπική άποψη. Και μετά Septic Flesh και Firewind. Παρότι δεν είμαστε γενικά τόσο του black/death ή του power metal. Άλλες μπάντες πιο κοντά στο είδος μας που μας αρέσουν είναι επίσης οι Symforia και οι Elysion.

Με τι μήνυμα θα θέλατε να κλείσουμε την συνέντευξη;
 
"Αφήστε τα όνειρα του ύπνου σας και κυνηγήστε αυτά της πραγματικότητας."
Τα όνειρα και η θέληση για ζωή που έχει ο καθένας μας δεν πρέπει να τα εγκαταλείπουμε ποτέ, όσα εμπόδια κι αν βρεθούν στην πορεία μας. Και πέρα από τα τείχη που διαρκώς ορθώνονται μπροστά μας — ίσως και από εμάς τους ίδιους — υπάρχει πάντοτε ένα γαλήνιο ξέφωτο. Αυτό είναι και το γενικότερο συμπέρασμα που θέλουμε να περάσουμε μέσα απ' την μουσική μας, και ιδιαίτερα μέσα απ' το επερχόμενο άλμπουμ.
Tέλος, μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το τι θα επακολουθήσει, ακούγοντας το single μας με τίτλο "Astral Nightmare" που κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες διαδικτυακά (μέσω youtube). Και έπονται κι άλλα leaks! Ευχόμαστε να σας συναντήσουμε κάποια στιγμή σε κάποιο underground μαγαζί της Αθήνας, όπου σίγουρα θα παίξουμε την άνοιξη!
Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη.
Astral Nightmare:
https://www.youtube.com/watch?v=ZR8dpC9QZCc

Εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου