ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ SFYROKALYMNON



Πείτε μας λίγα λόγια για το συγκρότημα.
 
Δημιουργηθήκαμε το 2001, όταν οι Δημήτρης και Δημήτρης που ήταν συμμαθητές από το σχολείο, αποφάσισαν να κάνουν ένα συγκρότημα παρέα με έναν τρίτο φίλο τους στην κιθάρα, με σκοπό το τζαμάρισμα και τις διασκευές τραγουδιών αγαπημένων σχημάτων. Μετά από αρκετές εναλλαγές στα μέλη προστέθηκαν στο συγκρότημα ο Νότης και ο Μάνος στις κιθάρες δημιουργώντας το σημερινό line-up.

Sfyrokalymnon λοιπόν. Πώς προέκυψε το συγκεκριμένο όνομα;
 
Ναι, όσο περίεργο κι αν ακούγεται το όνομα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Κάλυμνο όπως πολλοί μας ρωτούν. Την περίοδο λοιπόν που δημιουργήθηκε το συγκρότημα ο τραγουδιστής δούλευε ως εργάτης σε μια οικοδομή και ακούγοντας τον ήχο που χτυπούσε το καλέμι με το σφυρί, ο οποίος ήταν αρκετά «μεταλλικός», εμπνεύστηκε το “Sfyrokalemon”, το οποίο στην συνέχεια έγινε Sfyrokalymnon, για να ακούγεται πιο εύηχο.

Οι επιρροές σας ως μουσικοί; Κάποιες αγαπημένες μπάντες;
 
Πολλές και διαφορετικές o καθένας, από κλασσικά hard rock&Heavy Metal σχήματα, ως και πιο Thrash Metal, μέχρι και κάποια Doom Metal, αλλά και Punk συγκροτήματα. Ενδεικτικά, θα λέγαμε Black Sabbath, Motorhead, Iron Maiden, Judas Priest, Saxon, Metallica, Slayer, Anthrax, Testament, Annihilator, Megadeth, DRI, Celtic Frost, Candlemass, Manilla Road, και άλλα πολλά.

Ποια είναι συνήθως η πηγή της έμπνευσης σας, όσο αφορά το στιχουργικό κομμάτι;
 
Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο, κυρίως είναι ιστορίες στον χώρο του φανταστικού και της μυθοπλασίας (στο συγκεκριμένο album πολλές από τις ιστορίες εξελίσσονται στην φανταστική χώρα Voulberia), αλλά υπάρχουν και τραγούδια με πιο καθημερινά, κοινωνικά θέματα, όπως και θέματα πιο «χαβαλετζίδικου» χαρακτήρα, όπως το αγαπημένο μας τσίπουρο.

Το σχήμα διέκοψε την δραστηριότητά του για περίπου 10 χρόνια, γιατί αυτό;
 
Διότι στο ενδιάμεσο μεσολάβησαν διάφοροι παράγοντες, όπως σπουδές, στρατιωτική θητεία, δουλειές, ασχολία με άλλες μπάντες, είτε επειδή κάποια από τα μέλη αποσύρθηκαν από τον χώρο της μουσικής λόγω έλλειψης χρόνου, μέχρι το 2011 που η μπάντα, στην ουσία, ξαναδημιουργήθηκε.

Το 2015 κυκλοφορήσατε το album με τίτλο The Sign Of Concrete Creation. Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και πόση προσπάθεια χρειάστηκε από την πλευρά σας;
 
Οι δυσκολίες είχαν να κάνουν κυρίως με τον χρόνο, διότι όλα τα μέλη της μπάντας, είχαν πιεσμένο ελεύθερο χρόνο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να «τρέξουμε» αρκετά μέχρι να ολοκληρωθεί το album, αλλά τελικά το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε αρκετά. Κάπου εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και τον ηχολήπτη & παραγωγό μας Κων/νο Καλαμπόκα από τα Infinite Loop Music Studios που μας βοήθησε αρκετά τόσο στην προπαραγωγή, όσο και στην ηχογράφηση του album.

Από μουσικής πλευράς, ποιες διαφορές έχει σε σχέση με το Demo The Metal Emperor του 2013; Και πόσο θεωρείτε ότι εξελίξατε τον ήχο σας;
 
Σίγουρα το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το demo ως την ηχογράφηση του άλμπουμ μας βοήθησε να εξελίξουμε τον ήχο μας σε ένα πιο σκληρό και στιβαρό σύνολο κάτι που φαίνεται και στα τραγούδια που περιέχονται στο άλμπουμ. Τα τραγούδια που βρίσκονταν στο Demo ηχογραφήθηκαν από την αρχή για το άλμπουμ, ακολουθώντας μια πιο heavy μουσική προσέγγιση παρότι η βασική δομή έμεινε ίδια. Η κύρια διαφορά βρίσκεται κυρίως στην ηχογράφηση και την καλύτερη παραγωγή που έχει γίνει στον δίσκο σε σχέση με το demo κι αυτό γιατί προσπαθήσαμε να πετύχουμε ένα αρτιότερο ποιοτικά αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
 
Οι Sfyrokalymnon είναι μια μπάντα φίλων, που τους αρέσει να παίζουν μαζί μουσική και να γράφουν τραγούδια. Είναι κατά κύριο λόγο μια studio μπάντα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε κατά νου κάποιο μελλοντικό live, απλώς πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χρόνος για πρόβες ώστε να μπορέσουμε να συντονιστούμε όλοι, πράγμα που στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είναι κομματάκι δύσκολο, σωστά;
Από κει και πέρα όσο θα υπάρχουν ιδέες, θα θέλαμε κάποια στιγμή στο μέλλον, να κυκλοφορήσουμε και ένα δεύτερο album.

Είστε από τα Γιάννενα, πως είναι η σκηνή εκεί, υπάρχουν χώροι για Lives;
 
Η σκηνή είναι αρκετά μεγάλη στο χώρο του rock και του metal, και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει πολλά καλά συγκροτήματα από την πόλη μας, κρατώντας την σημαία του σκληρού ήχου ψηλά συνεχίζοντας την παράδοση που ιστορικά πλέον σχήματα έχουν δημιουργήσει.
Όσον αφορά τις σκηνές έχουν μείνει κάποιες, όχι πολύ μεγάλα stages, αλλά το πρόβλημα είναι ότι λόγω κρίσης έχουν μειωθεί οι εμφανίσεις γνωστών συγκροτημάτων στην πόλη, μειώνοντας αντίστοιχα και τη δυνατότητα για τις ντόπιες μπάντες να παίξουν ως support σε κάποιο από αυτά.. Το καλό ευτυχώς είναι ότι χάρη στο μεράκι ορισμένων παθιασμένων με την μουσική ατόμων αλλά και στο πάθος των ντόπιων συγκροτημάτων γίνονται κάποια τοπικά φεστιβάλ ή βραδιές αφιερωμάτων στηρίζοντας τις τοπικές σκηνές.

Πως βλέπετε τα πράγματα στην ελληνική σκηνή και τι πιστεύετε ότι θα τη βοηθήσει να ανθίσει περαιτέρω;
 
Η Ελληνική σκηνή δείχνει αρκετά δυνατή! Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μπάντες βγάζουν εξαιρετικές δουλειές και όλο και περισσότερα group κάνουν το βήμα στο εξωτερικό. Αυτό που θα βοηθήσει τη σκηνή περισσότερο, πέρα από το να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, που ισχύει για όλους τους τομείς της ζωής, είναι να υπάρχει συνεργασία κι όχι αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στα συγκροτήματα και να δίνουν οι μαγαζάτορες και σε λιγότερο γνωστά σχήματα την ευκαιρία να αναδείξουν τη δουλειά τους. Ευτυχώς για μας, η σκηνή των Ιωαννίνων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την στήριξη όπως φαίνεται άλλωστε και από τις συνεργασίες που αναπτύξαμε στον δίσκο.

Κλείστε τη συνέντευξη όπως εσείς επιθυμείτε...
 
Αυτό που θα πούμε τείνει να γίνει κλισέ, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό..
SUPPORT YOUR LOCAL SCENE!!!

Ευχαριστούμε παιδιά και καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου