ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ MOJAVE SKY



Πως σχηματίστηκαν οι Mojave Sky;

Ο Λάζαρος - Αντώνιος Χατζηλαζάρου γέννησε τον Φεβρουάριο του 2017 τους Mojave Sky ως ένα solo experimental project, που όμως δεν άργησε να μεταμορφωθεί σε κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Μετά το release του πρώτου EP "Resistance" το οποίο επιμελήθηκε εξ' ολοκλήρου μόνος του και με την έναρξη της στενής συνεργασίας του με τον στενό του φίλο Γιώργο Μπούρα ξεκίνησε να διαμορφώνεται η ραχοκοκαλιά του δεύτερου δισκογραφικού πονήματός τους, το EP "Elements". Στην πορεία οι Φοίβος Μέγας, Πέτρος Πράπας και Πάνος Μίσσας προσχώρησαν στο σχήμα βάζοντας την ολοκλήρωση του δίσκου σε τελική ευθεία και έθεσαν τα θεμέλια για την διαμόρφωση του νεοσύστατου Full length δίσκου τους που αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι.

Ποια ήταν η αφορμή που σας ώθησε στην δημιουργία της μπάντα σας;

Ως Λάζαρος, είχα κουραστεί να βασίζομαι σε αλλά άτομα διότι κάθε φορά που «κατέβαζα» μια νέα ιδέα στις προηγούμενες μου μπάντες συχνά έβρισκα ένα τοίχο κυρίως λόγω της χαοτικής διαφοράς των μουσικών μου προτιμήσεων από εκείνες των συνεργατών μου. Ξεκίνησα τους Μοχαβε μόνος γιατί επιτέλους μπορούσα και ήθελα πραγματικά να γράψω τη δική μου μουσική έτσι όπως την άκουγα μέσα στο κεφάλι μου! Ευτυχώς δεν έμεινα εκεί, τα παιδιά αργότερα με βοήθησαν να φτιάξουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο από όσο φανταζόμουν! 

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο όνομα;

Λάζαρος: Κοιτάξτε, σε ποιον δεν αρέσει μια ωραία ιστορία ψαγμένη και βγαλμένη από ταινίες για το όνομα μια μπάντας; Μια περιπέτεια, με εμπειρία, μια στιγμή που να στιγμάτισε κάποιον; Η ωμή αλήθεια είναι ότι με θυμάμαι να κάθομαι στον καναπέ να έχω σπάσει το κεφάλι μου να βρω ένα πιασάρικο όνομα για να σε κάνω να θες να πατήσεις στο λινκ μου να ακούσεις τι είναι αυτό που θέλω να σου πω. Περνούσαν ονόματα από μπροστά μου κυρίως μίξεις λέξεων από κομμάτια που άκουγα εκείνη την περίοδο ( flying Whales, repossession, life of an outsider χαχαχα τα θυμάμαι ακόμη)! Πέρασαν 2 μέρες και μια μέρα όταν ξύπνησα το πρωί να πάω στη σχολή πως μου κόλλησε στο μυαλό η φυλή των Ναβάχο. Παίζοντας όλη μέρα με αυτή τη λέξη στο στόμα ξαφνικά ξεστόμισα ένα Mojave People. Άλλαξα το people με το Sky ( γιατί λέω post Rock θέλω παίζω τι θα βάλω; sky, space, ambient χαχαχα). Έτσι το συνδύασα! Έψαξα αμέσως σε Bandcamp, Spotify, iTunes, google music και δεν βρήκα κάποιο σχήμα με τέτοιο όνομα όποτε είπα αυτό είναι! Γενικά έχω ένα θέμα με το relabeling αλλά μετά από 3 χρόνια συνεχίζει αυτό το όνομα να με μαγεύει! Έχει περίεργη προφορά, οι άνθρωποι μπερδεύονται όποτε σου κολλάει ( μας έχουν πεις Μοτζαβε, Μοτζειβ, Μοχαμεντ χαχαχα ότι μπορείς να φανταστείς)!

Οι επιρροές σας σαν συγκρότημα ποιες είναι;

Ξεκάθαρα οι πρώτες 2 μπάντες που επηρέασαν εμένα σαν Λαζαρο ήταν οι God is an astronaut και οι Oh Hiroshima! Ο Μπουρας τότε άκουγε λίγο Black, Death music όποτε έφερνε στη μπάντα επιρροές από Ροτινγκ Κραιστ, Σεπτικ Φλες και κάτι άλλες μπάντες που δεν καταλαβαίνεις τι λέει το Logo τους! Ο Πέτρος άκουγε κι ακούει ακόμη τζαζ και progressive ενώ ο Φοιβος κυρίως stoner και πανκ. Ο Πανουλης ακούει κυριολεκτικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ!! Πλέον επηρεαζόμαστε πολύ από μπάντες όπως οι Maybeshewill, Pg.lost, If these trees could talk, Puta Volcano, Sleep makes Waves, We Came from the North, Tides from Nebula, Pictures from Nadira, We lost the sea, Steven Wilson, Caspian... μπορούμε να μιλάμε για ώρες.

Μέσα στο 2017 κυκλοφορήσατε δύο ep ( Resistance και Elements ), τι πρέπει να ξέρει κάποιος γι' αυτά;

Λαζαρος: Είναι οι πρώτες μας δουλειές! Όπως κάθε μπάντα οι πρώτες δουλειές είναι τα rookies! Ένα παραπάνω επειδή ως μπάντα κάνουμε τα πάντα μόνοι μας! Tι εννοώ; Ηχογράφουμε, συνθέτουμε, μιξάρουμε και κάνουμε μάστερ ολομόναχοι με γνώσεις που αποκτήσαμε σταδιακά. Τα 2 πρώτα EP για έναν Audio engineer είναι σίγουρα τραγικά (χαχαχα) και πλέον είναι και για μας! Βελτιωθήκαμε παρά πολύ γατί διαβάσαμε πιο πολύ κι από τη σχολή μας!! Το πρώτο το Résistance το επιμελήθηκα μόνος μου ενώ το δεύτερο πρακτικά το συνθέσαμε μαζί με το Μπούρα και ουσιαστικά ψυχή του έδωσαν τα παιδιά ο Φοιβος ο Πέτρος και ο Πάνος! Χωρίς αυτούς δε θα έβγαινε ποτέ! Και τα 2 τα EP είναι εκεί για να μας θυμίζουν από που ξεκινήσαμε. Τα έχουμε ως cornerstones και πατάμε πάνω τους για να γίνουμε καλύτεροι. Το Résistance έχει ονόματα κομματιών εμπνευσμένα από Δανέζικες λέξεις και ουσιαστικά όλο το άλμπουμ εξιστορεί το πως ξεκίνησα, τα πρώτα μου βήματα. Το Ελεμεντς έχει 4 κομμάτια ένα για κάθε βασικό στοιχείο της φύσης! Η ιδέα ήταν του Μπούρα, εγώ Μεντουσα ήθελα να το πω (χαχαχαχα) εν τέλει καλύτερα που βγήκε έτσι!


Πόσο σας έχει βοηθήσει το internet στην προώθηση της δουλειάς σας;

Άπειρα! Το Ίντερνετ είναι ο λόγος που καταφέραμε αυτό που καταφέραμε, τα λαιβ που κάναμε, τα ονόματα που ανοίξαμε, τα σχόλια που πήραμε! Είναι μια εποχή που αν δεν ψηφιοποιήσεις και προωθήσεις μέσω Διαδικτύου τη δουλειά σου θα μάθουν μόνο τοπικά και αυτό με πολύ προσπάθεια! Δεν είναι 80’s, 90’s η 00’s που οι πόλεις είναι γεμάτες μουσικές σκηνές κι η κάθε μπάντα μπορεί το ΣΚ να παίξει να ακουστεί. Πλέον για να βγεις να παίξεις θέλεις κόσμο ο οποίος δύσκολα μαζεύεται και αν δεν κάνεις κάποια προώθηση να σε μάθουν από το fb το Instagram κλπ δεν μπορείς να επιτυχείς γρήγορα! 

Από νέο υλικό, υπάρχει κάτι να περιμένουμε;

Έχει τελειώσει ήδη ο νέος δίσκος «Karma» και βρισκόμαστε στους μήνες κοντά στο Release. Μάλιστα είναι ο πρώτος δίσκος που φέρει φυσικά ηχογραφημένα ντραμς, από το Noisyland Recordings Studio στα Γιάννενα! Ο Πάνος ήταν εξαιρετικός συνεργάτης και πλέον φίλος κι έκανε ακριβώς ότι του ζητήσαμε. Βέβαια η επεξεργασία η μίξη κλπ έγιναν πάλι μόνο από εμάς χωρίς κανέναν εξωτερικό παράγοντα. Ήδη ο επόμενος δίσκος «Colliding Microcosmic Senses» έχει δρομολογηθεί και η βάση του στήνεται σιγά σιγά. Λογικά μέσα στα επόμενα 2 χρόνια θα έχει τελειώσει και θα είναι έτοιμος να τον ακούσετε! 

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Mojave Sky;

Λαζαρος: Αυτή είναι μια πολύ σκοτεινή ερώτηση. Ξέρετε όλο αυτό είναι μεν χόμπι κι όχι η δουλειά μας αλλά το γεννήσαμε με πολύ κόπο και ιδρώτα και δε θα το αφήσουμε. Εγώ φεύγω το Σεπτέμβρη στη Μαδρίτη, Ισπανία για να κυνηγήσω το δεύτερο μεταπτυχιακό μου στα Βιομηχανικά Οικονομικά έπειτα από προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στα Γιάννενα, όποτε η απόσταση θα είναι ένα μικρό εμπόδιο στην αρχή. Ξέρετε όλοι μας η δουλεύουμε η σπουδάζουμε. Ο Πανος ο ντράμερ έχει τελειώσει τεχνολογία τροφίμων και δουλεύει στην οικογενειακή τους επιχείρηση «Ηπειρωτικά Αυγά» η οποία μάλιστα είναι και πολύ μεγάλη! Ο Φοιβος ο μπασίστας σπουδάζει οικονομικά στην ίδια σχολή που τελείωσα κι εγώ στα Γιάννενα, ο Πέτρος ο τυπάς πίσω από τα πλήκτρα και τα συνθς σπουδάζει Βιολογικές Εφαρμογές και ο μπουρας ο άλλος κιθαρίστας είναι τελειόφοιτος φοιτητής ψυχολογίας. Οπότε ναι η απόσταση θα είναι ένα μικρό εμπόδιο για τα λαιβ αλλά η δουλειά και οι δίσκοι θα συνεχίσουν να βγαίνουν βροχή. Είμαστε όλοι πολύ δεμένοι και committed σε αυτό το σχήμα που ακόμη και τώρα που είμαι Θεσσαλονίκη και υπάρχει απόσταση δουλεύουμε κανονικά!! Η απόσταση δεν είναι τίποτα, οι Μοχαβε Σκαι θα υπάρχουν για καιρό ακόμη στη μουσική σκηνή και θα γίνονται μεγαλύτεροι κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε μέρα!! 

Είναι κάποιο συγκρότημα με το οποίο θα θέλατε πολύ να περιοδεύσετε;

Ναι σίγουρα ποιος δε θέλει να περιοδεύσει με ένα μεγάλο όνομα; Για να είμαι ειλικρινής θα θέλαμε σίγουρα να περιοδεύσουμε αν και απέχουμε σε είδη μουσικής με τους Planet of Zeus και τους Puta Volcano αλλά αν μας ρωτάτε τι ονειρευόμαστε αυτό είναι ένα τουρ με τους θεούς God is an Astronaut! Τώρα, το αν ένα τουρ είναι εφικτό από άποψη χρόνου αυτό είναι άλλη συζήτηση (χαχαχα)


Ποια είναι η άποψη σας γενικά για το free downloading της μουσικής στο διαδίκτυο; 

Είμαστε σίγουρα και υπέρ και κατά καθώς το βλέπουμε από την σκοπιά του μη επαγγελματία. Δηλαδή αυτού που δεν βγάζει το ψωμί του από αυτό! Είναι πολύ-διάσταση ερώτηση γιατί εμπλέκονται χαρακτηριστικά αγοράς, ελευθερία και πρόσβαση σε υλικό όποτε δεν θα επεκταθώ πολύ! Αυτό που θα πω είναι πως εγώ σαν άνθρωπος πληρώνω το Premium Spotify μου ακούω στην κυριολεξία όλη μέρα μουσική και καινούργιες μπάντες κι ότι πραγματικά μου αρέσει πηγαίνω μετά στο iTunes Store και το αγοράζω γιατί ναι μου αρέσει να σαπορτάρω τον καλλιτέχνη για τη δουλειά του! Επιπλέον πάντα το κάνω Share γιατί αν το καλοσκεφτείτε είναι κι αυτό πηγή εσόδων για τον καλλιτέχνη καθώς τον μαθαίνουν περισσότεροι όποτε στατιστικά υπάρχουν πιθανότητες κι άλλοι να αγοράσουν το υλικό του! Θεωρώ πως το κόστος για τη μουσική είναι μεν αμελητέο ως προς κάθε κομμάτι (0.99€) αλλά λόγω του όγκου μουσικής που υπάρχει αν θες να στηρίξεις τον καθένα θα πρέπει να πληρώσεις αρκετά! Βέβαια στις περισσότερες χώρας του εξωτερικού πέρα από σποτιφαι και YT δεν έχουν άλλες επιλογές πρόσβασης σε δωρεάν μουσική. Στην Ελλάδα σιγά σιγά εφαρμόζονται νόμοι και «κλείνουν» σάιτ όπου μπορούσες να βρεις δισκογραφίες τεράστιες δωρεάν...

Κλείστε αυτή τη συνέντευξη όπως θέλετε.

Θα κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη όλοι μαζί σαν Μοχαβε Σκαι λέγοντας το εξής. Μετά από 2 χρόνια ύπαρξης μετράμε κοντά στα 10 λαιβ με πολύ μεγάλα ονόματα όπως Naxatras, Nightstalker, Puta Volcano, Midas Fall [UK], Discussion [USA], Raised by Swans [CAN], με 3 δίσκους και άλλον ένα να στήνεται ήδη, 3 Video Clip (Full DIY), κομμάτια μας να έχουν ψηφιστεί ως κομμάτια της εβδομάδας από πανελλαδικό ραδιοφωνικό σταθμό, κομμάτια μας να παίζονται σε μαγαζιά των Ιωαννίνων (Beatnik Bar) και ακόμη να λαμβάνουμε προσκλήσεις σε φεστιβάλ και λαιβ! Δεν θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε κάποιοι όσο το να περάσουμε ένα μήνυμα... Τι θέλουμε να πούμε; Κυριολεκτικά, ότι έχει φανταστεί κάποιος γίνεται, εξαρτάται μόνο πως και πόσο θα το κυνηγήσει! Εμείς ακολουθήσαμε το δύσκολο δρόμο του ποστ ροκ που δεν περιέχει στίχους και δεν είναι και τόσο διαδεδομένο κι όμως καταφέραμε με τη μουσική μας να κερδίσουμε αρκετούς ανθρώπους! Όποιος ξεκινάει τώρα το ταξίδι του στη μουσική μπορούμε να εγγυηθούμε ότι με σωστό μάρκετινγκ καλή δουλειά και σωστή προσέγγιση μέσα σε 2 χρόνια μπορεί να κάνει και τα διπλάσια και τα τριπλάσια από εμάς!  Σας ευχαριστούμε παρά πολύ γι αυτή την εύκαιρα να ακουστούμε μέσα από αυτή τη συνέντευξη!! 
Υ.Γ: Στιγμή που δε θα ξεχάσουμε ποτέ! Κάποτε πριν 3 χρόνια γνωρίσαμε ένα τυπά που λέτε. Το τιμούσε το σουβλάκι (ακόμη το κάνει). Τεράστιος με μια γενειάδα και με γαμάτα τατουάζ Otobots. Χρήστος Παπαναντσιδης λεγόταν! Στο πρώτο μας λαιβ, που ήταν και δικό τούλια του συνεργάτη του Μανθου (ο οποίος επίσης μας στήριξε παρά πολύ) γύρισε και μας έδωσε το χέρι και μας είπε συγχαρητήρια για την πρώτη μας δουλειά ως Μοχαβε Σκαι! Λόγω εκείνου του «Medusa» μπήκαμε στο μπλοκάκι του με τα λαιβ κι όλο μας το ταξίδι ξεκίνησε! Μετά το λαιβ γύρισε και είπε: «Όταν θα έχετε στα κομμάτια σας λιγότερα σόλο, η μουσική σας θα πάει πολύ πιο ψηλά». Λοιπόν το άλμπουμ βγαίνει σε λίγους μήνες και ένα κομμάτι του ανήκει σε αυτόν. Τον ευχαριστούμε όσο τίποτα για αυτή τη συμβουλή! 

Σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου