ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ AGODEA



Πείτε μας πως ξεκίνησε η μπάντα σας...

Η ιδέα για τους Agodea σε αρκετά πρώιμο στάδιο ήρθε από μια πλάκα για ένα τελείως άσχετο σατιρικό black metal σχήμα. Από εκεί και πέρα, άπαξ και υπήρχε η διάθεση και ως ένα βαθμό ο χρόνος, η ιδέα σοβάρεψε και την άνοιξη του 2017 ξεκίνησαν τα πρώτα σχέδια για το συγκρότημα από τους δυο κιθαρίστες. Κάπως έτσι μες στον Ιούλιο του ίδιου έτους μπήκαμε για την πρώτη πρόβα μας. Στο αρχικό μας σχήμα ήταν ο Στέλιος Κατράκης στα τύμπανα, ο Χρήστος Βασάλος κι ο Χρήστος Φουγέρης στις κιθάρες και ο Θωμάς Γαλάνης στο μπάσο. Με εξαίρεση την αποχώρηση του Θωμά, οι υπόλοιποι συνεχίζουμε κανονικά. 

Το όνομα Agodea πως προέκυψε;

Είχαμε συμφωνήσει σε διάφορους όρους, όσον αφορά το όνομα του συγκροτήματος. Θέλαμε πρωτίστως να συμβαδίζει με το ύφος της μουσικής μας` εν συνεχεία να έχει έστω ένα μέρος του ελληνική ρίζα και να είναι μια λέξη. Έπεσαν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι και καταλήξαμε στο Agodea/Αγωδία, που βγαίνει από τις λέξεις άγος και ωδή. Η σημασία του  αλλάζει ανάλογα με την διττή σημασία του άγους. Από την μια σημαίνει ωδή προς κάτι το αξιέπαινο, το αξιοσέβαστο έως και ευλαβές από την άλλη σημαίνει ωδή προς ένα ανοσιούργημα, ένα μίασμα. Σκεφτόμαστε να πατεντάρουμε το λογοπαίγνιο αγωδία – τραγωδία, μιας που το έχουμε κάνει ήδη πολλάκις αυτοσαρκαστικά από μόνοι μας… 

Ποιες είναι οι επιρροές σας και τα ακούσματά σας;

Οι κοινές μας επιρροές έρχονται κυρίως από την 80s και 90s metal σκηνή ακολουθώντας όλη την πορεία της από το βρετανικό heavy μέχρι και το melodic death των Σκανδιναβών.  Για παράδειγμα οι Iron Maiden, οι Judas Priest, οι Blind Guardian, οι Metallica, οι Slayer, οι Death, οι In Flames κ.α. είναι ένας συνήθης κοινός τόπος συνάντησης των γούστων μας. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει τις δικιές του προτιμήσεις από brutal death, deathcore, black έως και δυτική/κλασική και ελληνική παραδοσιακή/δημοτική μουσική, οι οποίες μπαίνουν φυσικά και μες στα παιξίματα μας.

Στη μουσική κατά την γνώμη μας δεν μπαίνουν ταμπέλες αλλά πως θα  περιγράφατε σε κάποιον που δεν γνωρίζει τη μουσική σας;

Κατά κύριο λόγο παίζουμε melodic death, δίχως να ακολουθούμε π.χ. τη σουηδική σχολή ή κάποια άλλη. Προσπαθούμε να παίξουμε τη δική μας μουσική με κάποιες επιρροές από τα ακούσματα μας να είναι εμφανέστερες και εντονότερες από άλλες, όπως π.χ. είναι το heavy στοιχείο μας. Δεν μας πειράζει αυτό, εν τέλει είναι κομμάτι και βίωμα μας. Παράλληλα όμως προσπαθούμε, όπως ο καθένας με φιλοδοξίες, να πάμε παραπέρα. Για παράδειγμα κάτι, που θεωρούμε πρωτότυπο και αρκετά δικό μας ως στοιχείο, είναι το, ότι συνδυάζουμε το melodic death με φόρμες από τη ελληνική δημοτική μουσική.  

Υλικό σας υπάρχει; Και αν ναι, πού μπορούμε να το βρούμε;

Τον Δεκέμβριο του 2017 βγάλαμε ένα demo δυο κομματιών, το οποίο είναι διαθέσιμο προς ακρόαση στο κανάλι μας στο Youtube και για δωρεάν κατέβασμα στο profile μας στο bandcamp.

Ετοιμάζετε να  κυκλοφορήσετε των πρώτο σας δίσκο, πείτε μας περισσότερα.

Εκτός απροόπτου μες στο καλοκαίρι, που μας έρχεται, θα κυκλοφορήσουμε το “Of Stars And Madmen”. Θα αποτελέσει την πρώτη επίσημη δουλειά μας ως Agodea. Όσον αφορά τα διαδικαστικά, οι ηχογραφήσεις των εγχόρδων έγιναν κατ’ οίκον, οι ηχογραφήσεις των τυμπάνων και των φωνητικών έγιναν στo Wudsound studio στην Νέα Σμύρνη. Επίσης στo Wudsound θα γίνει και η μίξη από τον Μάρκο Σαμαρά. Για την ώρα δεν έχουμε συμφωνήσει με κάποιο label, που θα αναλάβει την κοπή και την διακίνηση του δίσκου, οπότε είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις. Ως προς το περιεχόμενο τώρα ο δίσκος  θα αποτελείται από έξι κομμάτια (τα δύο του demo με κάποιες νέες λεπτομέρειες και τέσσερα καινούρια) αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους ως προς το ύφος. 

Πού θα κινείται στιχουργικά;

Δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο π.χ. ένα ιστορικό γεγονός ή μυθολογική παράδοση, δεν θα είναι θεματικός δηλαδή. Ένα κοινό στοιχείο στους στίχους των περισσότερων κομματιών είναι, ότι λένε μια ιστορία, για την πορεία του ανθρώπου είτε ως μια συγκεκριμένη μονάδα είτε ως ανθρωπότητα. Το πού καταλήγει η πορεία αυτή διαφέρει σε κάθε κομμάτι. Στο ένα έχεις την κάθαρση, στο άλλο έχεις την αβεβαιότητα, σε άλλο ένα τραγικό τέλος κτλ. Επίσης ένα ακόμα κοινό στοιχείο μεταξύ κάποιων κομματιών είναι η σχέση ανθρώπου και φύσης, όχι από οικολογική ή άλλη πολιτική σκοπιά. Η σχέση αυτή προσεγγίζεται περισσότερο μέσω μιας υπαρξιστικής και οντολογικής ίσως οδούς με μια δόση ρομαντισμού κάποιες φορές.

Πέραν από τον δίσκο, ποια θα είναι η επόμενη σας κίνηση;

Επόμενο βήμα μας στο εγγύς μέλλον είναι η προώθηση του δίσκου με συναυλίες εντός κι εκτός Αθηνών, όποτε αυτό είναι δυνατόν. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τέλος Μαΐου θα κάνουμε το πρώτο μας live μαζί με τους Homo Erectus στο Interpid Fox στο Γκάζι, ενώ από Φθινόπωρο θα διοργανώσουμε, όπως είθισται, και το release  party του δίσκου. Δεν θα περιοριστούμε βέβαια μόνο στις συναυλίες, ήδη έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό για τον επόμενο δίσκο.

Η άποψη σας για την underground σκηνή μας ποια είναι; Προοδεύει ή μένει στάσιμη;

Η underground σκηνή μας, όπως συμβαίνει πιθανώς στις περισσότερες χώρες με παράδοση σε κάποιο μουσικό είδος είτε metal είτε rock,  βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση. Κάθε νέο είδος είτε αυτό ήταν το NWOBHM στα 80s είτε είναι το post black στη δεκαετία, που φεύγει, ξεκίνησε από την αντίστοιχη underground σκηνή. Με λίγα λόγια η underground σκηνή είναι μια μήτρα, που συνεχώς γεννά. Θεωρητικά τα πάντα είναι underground μέχρι να γίνουν mainstream. Στη χώρα μας η σκηνή είναι σταθερή αλλά όχι στάσιμη. Δηλαδή παράγει περίπου με την ίδια αναλογία από την μια καλά συγκροτήματα (είτε από τεχνικής είτε από μουσικής άποψης) που θα εξελιχθούν  και θα κάνουν ένα όνομα για τον εαυτό τους, Αν αυτό το όνομα θα είναι μικρό ή μεγάλο, και θα το κάνουν είτε μένοντας είτε ξεφεύγοντας από είδος, με το οποίο πρωτοξεκίνησαν, δεν έχει σημασία. Από την άλλη παράγει και συγκροτήματα κονσέρβες, που είτε θα μιμούνται είτε θα μηρυκάζουν τα ίδια μοτίβα ξανά και ξανά. Καλό παράδειγμα του φαινομένου της δεύτερη κατηγορίας συγκροτημάτων, τα οποία αποτελούν και την πλειονότητα μες στην underground σκηνή, βρίσκουμε στην έξαρση του stoner στην χώρα μας την τελευταία δεκαετία και στο black ίσως. Με λίγα λόγια μες στον υγιή χαμό, που γίνεται στην underground σκηνή μας, τα ποσοστά των αυριανών «μπαντάρων» τουλάχιστον μένουν σταθερά και πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι γι’ αυτό. 

Υπάρχουν ονόματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής, που θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Δεν έχουμε ιδιαίτερες προτιμήσεις, δηλαδή δεν έχουμε όνειρο να συνεργαστούμε με κάποιο συγκεκριμένο όνομα. Θαυμάζουμε τη δουλειά και πορεία κάποιων συγκροτημάτων` θα ήταν χαρά μας μπορεί και τιμή μας να παίξουμε στην ίδια σκηνή με κάποια συγκροτήματα, αλλά αν δεν γίνει, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Περισσότερο θέλουμε να συνεργαστούμε με επαγγελματίες ανεξαρτήτως φήμης ή είδους. Θα προτιμήσουμε δηλαδή να παίξουμε με ένα πιο άγνωστο π.χ. power metal συγκρότημα, που τα μέλη του προσπαθούν, όσο γίνεται, να είναι επαγγελματίες, παρά με ένα πιο γνωστό και κοντινό στο είδος μας π.χ. death metal συγκρότημα, που τα μέλη του νομίζουν, ότι είναι βεντέτες, ή κάνουν την πλάκα τους εις βάρος της εκάστοτε συνεργασίας. 

Κλείστε την συνέντευξη στέλνοντας ένα μήνυμα στους αναγνώστες.

Αρχικά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε εσάς, που μας φιλοξενήσατε στη σελίδα σας. Εν συνεχεία θέλουμε να ευχαριστήσουμε εκ των προτέρων, όσους αναγνώστες αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους για να διαβάσουν αυτήν εδώ τη συνέντευξη και για να ακούσουν τη δουλειά μας. Θα χαρούμε να σας έχουμε όλους στο κοινό στο πρώτο μας live, για το οποίο σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες μέσα από τη σελίδα των Agodea στο facebook. Μιλώντας γενικότερα θα πρέπει όλοι μας μουσικοί και ακροατές ανεξαιρέτως να στηρίζουμε, όσο μπορούμε, την εγχώριο underground σκηνή, γιατί μόνο εκεί βρίσκονται και θα βρεθούν όλες οι νέες μουσικές, που θα ακουστούν αύριο. Και πάλι ευχαριστούμε.
Επίσημοι σύνδεσμοι: 
Υ.Γ. Λόγω διαφόρων συγκυριών έχουμε δυο απουσίες στο συγκρότημα. Συγκεκριμένα ψάχνουμε μόνιμο μπασίστα και μόνιμο τραγουδιστή/frontman. Όσον αφορά τον μπασίστα, ψάχνουμε κάποιον με μια καλή σχετικά τεχνική. Όσον αφορά τον τραγουδιστή, ψάχνουμε κάποιον μέσης- υψηλής έκτασης με μια πιο 90s χροιά. Δεν θέλουμε φωνητικά με βοθρίλες (π.χ. brutal death κτλ.) ούτε με κορίλες.  Ψάχνουμε μέλη για σοβαρή ενασχόληση ηλικίας από 18-30, με προτίμηση σε όσους έχουν ξεμπερδέψει με τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και έχουν χρόνο να διαθέσουν στο συγκρότημα. Οι πρόβες γίνονται στην Νέα Σμύρνη. Όποιος ενδιαφέρεται (ή γνωρίζει κάποιον), που ενδιαφέρεται, και πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, ας μας στείλει μήνυμα (inbox) στη σελίδα μας στο facebook.

Ευχαριστούμε και εμείς για την συνέντευξη, καλή συνέχεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου