ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ SKINNER BOX




Πότε και πώς δημιουργήθηκαν οι Skinner Box;
 
Οι Skinner Box ξεκίνησαν από μία παρέα τεσσάρων φίλων στην Αθήνα. Τη Βάνα στη φωνή, τον Σπύρο στις κιθάρες, τον Στέφανο στο μπάσο και τον Γιώργο στα τύμπανα. Είχαμε πάντα κατά νου να φτιάξουμε μία μπάντα και τελικά όταν βρεθήκαμε όλοι μαζί την κατάλληλη στιγμή υλοποιήσαμε την ιδέα. Σαν σχήμα αρχίσαμε να τζαμάρουμε μαζί από τον Μάρτιο του 2011 σε ένα υπόγειο diy studio, αλλά στην ουσία ενεργά, με την έννοια της σύνθεσης τραγουδιών, η μπάντα υπάρχει από τον Φεβρουάριο του 2012.  Σύντομα και μετά την κυκλοφορία του EP μας σε αυτή την παρέα προστέθηκε και ο Νίκος στις κιθάρες και πλέον πίσω από τα τύμπανα βρίσκεται ο Κώστας.

Πως προέκυψε το όνομα της μπάντας;
 
Το όνομα προέκυψε με τη γνωστή brainstorming μέθοδο. Ψάχναμε να βρούμε κάτι που να μας εκφράζει και κάποια στιγμή προτάθηκε το όνομα Skinner Box το οποίο και μας άρεσε. Είχαμε διαβάσει για τη θεωρία του συμπεριφοριστή B.F.Skinner και τα διάφορα πειράματα στο περιβόητο κουτί του  και θεωρήσαμε ότι το όνομα αυτό για μας συμβολίζει αρκετά πράγματα.

Οι επιρροές σας σαν μπάντα και σαν μουσικοί;
 
Σε πολύ γενικές γραμμές τα ροκ των 80s και 90s γιατί με αυτά μεγαλώσαμε κι εμείς οι ίδιοι. Ακούμε όμως πολλά και διαφορετικά πράγματα και οι επιρροές είναι σίγουρα πρώτα προσωπική υπόθεση.  Αυτές διαμορφώνουν και το προσωπικό ύφος τους καθενός ως έναν βαθμό και το κράμα που δημιουργείται είναι το αποτέλεσμα μιας μπάντας που συνεχώς ωριμάζει και ψάχνεται μέσα και μακριά από αυτές.

Ας πάμε τώρα στους στίχους. Υπάρχει κάποια γενική ιδέα πίσω τους; Ποια είναι τα θέματα για τα οποία σας αρέσει να γράφετε;
 
Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στους στίχους σαν μπάντα γενικά καθώς αποτελούν για εμάς την ψυχή των συνθέσεών μας. Γενικότερα μας αρέσει να δημιουργούμε εικόνες και συναισθήματα στα οποία ο ακροατής θα βρει το δικό του καταφύγιο και τη δική του αλήθεια δίνοντας τη δική του ερμηνεία σε όλο αυτό. Η σκληρότητα της καθημερινής ζωής και η υποκρισία των ανθρώπων που συναντάμε εκεί έξω σίγουρα δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο και σίγουρα ούτε εμάς. Αυτό εμείς το πλάθουμε, το αναδεικνύουμε και το μοιραζόμαστε.

Κυκλοφορήσατε πρόσφατα την νέα σας δισκογραφική δουλειά με τίτλο Alpha Waves, θα θέλαμε να μας πείτε περισσότερα.
 
Το “Alpha Waves” εκτός από το πρώτο μας full length album είναι και ένας δίσκος έντονα φορτισμένος συναισθηματικά. Διανύσαμε μεγάλη απόσταση και δύσκολες περιόδους μέχρι να γίνει πραγματικότητα και αυτό ίσως γίνεται και ορατό σε κάποια πιο σκοτεινά σημεία του δίσκου. Στη συνολική του εικόνα όμως είναι ένας θετικός δίσκος. Σε ότι αφορά τώρα τον ήχο μείναμε πιστοί σε συνεργασίες. Παραγωγός και σε αυτόν τον δίσκο είναι ο Αλέξης Μπόλπασης, το έκτο μέλος της μπάντας όπως συνηθίζουμε να λέμε, ενώ σε ένα κομμάτι στο οποίο χρησιμοποιήσαμε τσέλο και βιολί είχαμε την πολύτιμη καθοδήγηση του Γιώργου Πρινιωτάκη. Το artwork και η ιδέα του λειπογράμματος ανήκουν για μία ακόμη φορά στην Typical organization η οποία είχε επιμεληθεί και το artwork του EP μας'.

Από μουσικής πλευράς, ποιες διαφορές έχει σε σχέση με το ( ep ) Life Is Chemistry του 2013; Και πόσο θεωρείτε ότι εξελίξατε τον ήχο σας;
 
Το “Life Is Chemistry” ήταν το διαβατήριο μας για την ελληνική αγγλόφωνη σκηνή και σίγουρα ένα πείραμα για εμάς τους ίδιους και τη μεταξύ μας χημεία. Το πείραμα πέτυχε και στην ένωση έκτοτε προστέθηκαν και άλλα νέα στοιχεία.  Ο ήχος δε θα μπορούσε να παραμείνει ο ίδιος εκ των πραγμάτων. Πλέον υπάρχει μεγαλύτερος όγκος στις κιθάρες και πιο shoegaze συνθέσεις χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα φυσικά.  Δε μας αρέσουν οι κανόνες στη μουσική.

Πόσο καιρό σας πήρε για να το ετοιμάσετε; 
 
Υπήρξαν κάποιες προσωπικές δυσκολίες στο διάστημα μεταξύ EP και LP οι οποίες ήταν πέραν των δυνάμεών μας κι έτσι μας πήρε σχεδόν 4 χρόνια για να κυκλοφορήσουμε το πρώτο μας full length album. Το ζητούμενο είναι να συνεχίζουμε μαζί και ικανοποιημένοι με αυτό που δημιουργούμε ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες. 

Μείνατε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της δουλειάς σας;
 
Είμαστε ικανοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό. Νιώθουμε πρωτίστως τυχεροί γιατί μας δίνεται πραγματικά η ευκαιρία να κάνουμε έστω και με τις όποιες δυσκολίες κάτι που αγαπούσαμε και επιθυμούσαμε από τότε που θυμόμαστε τους εαυτούς μας. Περιθώρια βελτίωσης σίγουρα πάντα υπάρχουν και ακόμη και σήμερα μπορεί να σκέφτεσαι ότι κάτι θα άλλαζες σε αυτό αλλά μένεις εκεί, στη σκέψη, γιατί ξέρεις ότι τουλάχιστον είναι αυθεντικό.

Πως σκοπεύετε να το προωθήσετε;
 
Η διανομή σε διάφορα δισκοπωλεία έχει ήδη γίνει από την Inner Ear και ο δίσκος είναι επίσης διαθέσιμος στο site της και στο bandcamp της μπάντας σε βινύλιο και digital download καθώς και σε όλα τα  γνωστά digital stores. Φέτος τον χειμώνα θα ακολουθήσει μια σειρά από live σε διάφορους χώρους και μέρη της χώρας και ελπίζουμε σε νέους φίλους και ωραίες αναμνήσεις.

Επόμενοι στόχοι;
 
Σίγουρα ένας νέος δίσκος. 

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας. Οι τελευταίες λέξεις είναι δικές σας.
 
My inspiration wants to meet you
It shivers down my spine…
Draws circles all around you
and challenge you to bite my head off
Ευχαριστούμε κι εμείς για την υποστήριξη.

Καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου