ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ DIMORFIA



Πείτε μας λίγα λόγια για την δημιουργία των Dimorfia και το πως προέκυψε η ονομασία του group;
 
Οι Dimorfia δημιουργήθηκαν το 2008 από τον Κίμωνα Παντελιδάκη (κιθάρα) και τον Κλεάνθη Ξενιτίδη (μπάσο). Το Line-up του σχήματος ήταν διαφορετικό όπως και το είδος που εκπροσωπούσαν. Μετά από αρκετές live εμφανίσεις και την κυκλοφορία του πρώτου demo της μπάντας “ Perfect sound metal” to 2012, κάποια από τα μέλη για προσωπικούς τους λόγους αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το σχήμα. Μετά από πολλές δοκιμές η σύνθεση της μπάντας σταθεροποιήθηκε με τους: Γιώργο Μπαλτά (τύμπανα, φωνή), Νίκο Γιόγγα (κιθάρα), Μαρία Λώτη (φωνή) και Στάθη Χατζηιωαννίδη (πλήκτρα) κι έτσι προέκυψε το σχήμα με τη σημερινή του μορφή.  Για το όνομα του σχήματος τώρα.. Όλα και όλοι κινούμαστε μέσα σε ένα δίμορφο σύμπαν. Το καλό και το κακό, η θετική και η αρνητική ενέργεια, η αρσενική και η θηλυκή ενέργεια είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πρέπει και τα δύο να συνυπάρχουν ώστε να υπάρχει ισορροπία. Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία στηριχτήκαμε για το όνομα της μπάντας όπως και για το στιχουργικό concept του ντεμπούτο μας “Utopia”. 

Ποιες είναι οι κύριες μουσικές επιρροές σας;
 
Οι επιρροές μας κατά κύριο λόγο κινούνται σε metal μονοπάτια με το symphonic, power, epic να είναι στη κορυφή των επιλογών μας. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας ξεχωριστά ακούει και άλλα είδη μουσικής τα οποία μας έχουν επηρεάσει προσωπικά σαν μουσικούς και κατ` επέκταση αυτό περνάει και στην μπάντα.

Το 2017 κυκλοφορήσατε το άλμπουμ Utopia, τι πρέπει να ξέρουμε γι' αυτό και ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού;
 
Το “Utopia” αποτελείτε από εννιά κομμάτια  τα οποία κινούνται σε symphonic/ power metal ρυθμούς σε συνδυασμό με στοιχεία από άλλα είδη μουσικής όπως κλασική, κέλτικη, ανατολίτικη soundtracks κ.α. Είναι ένας δίσκος με πολύ ατμόσφαιρα αλλά και πολύ δυναμισμό.  Η παραγωγή του δίσκου, ηχογραφήσεις, mix και master έγιναν από τον Κώστα Κοφίνα στο στούντιο Blueberry Productions Co. με βοηθό παραγωγού το Γιώργο Μπαλτά. Είχαμε τη μεγάλη χαρά να συνεργαστούμε με δύο πολύ καλούς τραγουδιστές και φίλους, τον Αριστοτέλη Μαυρόπουλο στο Fear και τον Κώστα Μαργαρίτη στο Dimorfia. Οι στίχοι του δίσκου έχουν γραφτεί από το Γιώργο Μπαλτά. Η ανταπόκριση του κοινού μέχρι στιγμής είναι πολύ θετική. Παίρνουμε πολύ όμορφα σχόλια και από Ελλάδα και από το εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί πολύ. 

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και πόση προσπάθεια χρειάστηκε από την πλευρά σας γι' αυτή την δουλειά;
 
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία καινούρια μπάντα στις μέρες μας στην Ελλάδα είναι αρκετές. Πρώτα από όλα είναι το οικονομικό ζήτημα αφού δεν υπάρχει χρηματοδότηση από κάπου οπότε όλα τα έξοδα της παραγωγής ή της προώθησης επιβαρύνουν την μπάντα. Ένα άλλο ζήτημα που αντιμετωπίσαμε εμείς είναι  η δυσκολία στο πρόγραμμα καθώς είναι αρκετά δύσκολο από τη στιγμή που αναγκάζεσαι να κάνεις άλλες δουλειές για να επιβιώσεις να βρεθούν κοινές ώρες μεταξύ έξι ατόμων. Επίσης μια ακόμα δυσκολία ήταν το να σταθεροποιηθεί το line-up της μπάντας. Δεν είναι εύκολο το να βρεις ανθρώπους που μπορείς να συνεργαστείς και να έχεις ένα κοινό σκοπό! Όλα αυτά δημιουργούν καθυστερήσεις αλλά όλα με καλή θέληση και πάθος ξεπερνιούνται! 

Από που μπορούμε να προμηθευτούμε την παραπάνω δουλειά σας;
 
Οι ρομαντικοί που θέλουν το δίσκο στη φυσική του μορφή μπορούν να προμηθευτούν το ‘Utopia’ είτε από τα δισκοπωλεία: Alone Metal store (Γ. Θεοχάρη 2, Θεσσαλονίκη) και Metal Era (Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Αθήνα) είτε με αντικαταβολή από την μπάντα επικοινωνώντας στο mail: dimorfiaband17@gmail.com ή με inbox στη Facebook σελίδα της μπάντας: https://www.facebook.com/dimorfia/?timeline_context_item_type=intro_card_work&timeline_context_item_source=100008010304083&pnref=lhc.
Για τους υπόλοιπους που προτιμούν την digital μορφή ο δίσκος είναι διαθέσιμος στο Bandcamp: https://dimorfia.bandcamp.com/album/utopia-2 και στο Cd Baby: https://store.cdbaby.com/cd/dimorfia 

Πείτε μας για τα επόμενα πλάνα σας;
 
Υπάρχουν αρκετά σχέδια για το μέλλον της μπάντας, είτε για το κοντινό μέλλον είτε για αργότερα! Έχουν πέσει στο τραπέζι ακόμα και κάποιες ιδέες για την επόμενη μας δουλειά! Αυτή τη στιγμή όμως είμαστε συγκεντρωμένοι κυρίως στην προώθηση του ‘’Utopia’’ οπότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα γίνουν κάποια live για την παρουσίαση και προώθηση του δίσκου. Η πρώτη παρουσίαση του δίσκου θα γίνει στο 8Ball club στη Θεσσαλονίκη στις 17 Δεκεμβρίου με τους Terra Incognita.

Πόσο διαφορετικοί είναι μουσικά οι Dimorfia του 2008 με τους Dimorfia του 2017;
 
Υπάρχουν πολλές διαφορές πλέον στο σχήμα από τη στιγμή που ξεκινήσαμε! Πλέον είναι διαφορετικός ο ήχος μας, ο τρόπος προσέγγισης της μουσικής μας συνθετικά, ο τρόπος που δουλεύουμε γενικότερα καθώς και το line- up της μπάντας. Τότε η μπάντα μουσικά κινούνταν σε πιο παραδοσιακά heavy/power/thrash μονοπάτια. Από τη στιγμή που αποχώρησαν κάποια μέλη της μπάντας νιώθαμε την ανάγκη να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Έτσι με την έλευση των νέων μελών στο σχήμα ξεκίνησε μια νέα εποχή για τους Dimorfia σε όλους τους τομείς. Πειραματιστήκαμε πολύ, ενώσαμε τις επιρροές μας, δουλέψαμε πιο μεθοδικά και το αποτέλεσμα είναι το “ Utopia”, ένα συμφωνικό, power metal album.  

Ποιες διαφορές παρατηρείτε στον μουσικό χώρο από τότε που ξεκινήσατε μέχρι σήμερα;
 
Σίγουρα τα πράγματα έχουν εξελιχθεί κατά πολύ. Πλέον όλο και περισσότερες μπάντες βγάζουν πολύ προσεγμένες δουλειές με παραγωγές που σίγουρα μπορούν να σταθούν κι εκτός συνόρων. Επίσης υπάρχουν πολλά σχήματα που συνθετικά προσεγγίζουν διαφορετικά τη μουσική που παίζουν, με ποιο ανοιχτό μυαλό θα λέγαμε χωρίς να βασίζονται αποκλειστικά στα στερεότυπα του κάθε είδους. Αυτό είναι πολύ καλό καθώς βοηθάει στην εξέλιξη της μουσικής. 

Downloading βοηθάει τα συγκροτήματα κατά κάποιον τρόπο ή είναι η μεγάλη πληγή της μουσικής;
 
Το downloading έχει τα καλά του αλλά έχει και τα κακά του. Τα κακά είναι ότι πλέον έχει χαθεί ο ρομαντισμός που υπήρχε κάποτε του να αποχτήσεις ένα δίσκο στη φυσική του μορφή, να διαβάσεις τους στίχους από το βιβλιαράκι ακούγοντας το cd και να στηρίξεις με αυτό τον τρόπο την μπάντα. Από την άλλη μεριά όμως πλέον είναι πιο εύκολο να αποκτήσει κάποιος τη μουσική σου καθώς με ένα click σε δευτερόλεπτα μπορείς να έχεις το album στον υπολογιστή σου. Είναι πιο άμεση διαδικασία καθώς τα περισσότερα πράγματα πλέον γίνονται μέσω διαδικτύου. 

Ποια συμβουλή θα δίνατε στα συγκροτήματα που τώρα ξεκινάνε τα πρώτα τους βήματα;
 
Νομίζουμε πως το πιο σημαντικό πράγμα είναι το να είσαι πιστός και ειλικρινής ως προς τη μουσική σου. Να βάζεις στόχους και να μην αποσυντονίζεσαι από τις δυσκολίες που προκύπτουν στην πορεία, ούτως ή άλλως όλα σου δίνουν εμπειρίες και σε κάνουν δυνατότερο. Το παν είναι να έχεις θέληση, πάθος και να αγαπάς αυτό που κάνεις. Όλα τα άλλα με μεθοδική δουλειά έρχονται!  

Μια τελευταία κουβέντα σας για να κλείσουμε;
 
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη! Θέλουμε να ευχαριστήσουμε επίσης τον κόσμο που μας στηρίζει και μας ωθεί να συνεχίσουμε τη δουλειά μας με περισσότερο πάθος! Είναι πολύ σημαντικό για μας όπως και για κάθε νέα μπάντα! Να συνεχίσετε να στηρίζετε την ελληνική underground σκηνή! Σας περιμένουμε όλους  στις 17 Δεκεμβρίου στο 8Ball club!!!

Και εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου