ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΣΤΡΟΓΟΝΟ



Να ξεκινήσουμε με ένα σύντομο βιογραφικό σας. 
 
Η μπάντα αυτή τη στιγμή αποτελείται από 6 άτομα, τους Βασίλη Κούρτη (τύμπανα), Γιάννη Μαυριτσάκη (βιολί/βιόλα), Θωμά Μελετέα (ηλεκτρικό μπάσο), Ορέστη Τσιχλάκη (φωνή, τρομπέτα, μπουζούκι, ούτι και άλλα έγχορδα), Στέφανο Μουρούτσο (κιθάρες, φωνητικά) και Σωκράτη Μπαρμπουνάκη (φωνή, ηλεκτρική κιθάρα). Η αρχική μορφή της μπάντας ήταν ένα πιο ακουστικό σχήμα που αποτελούνταν από 4 από τα 6 άτομα της σημερινής σύνθεσης. Ξεκινήσαμε κάπου το 2013 να διαμορφώνουμε τα πρώτα κομμάτια μας, τα οποία και μετέπειτα αποτέλεσαν κομμάτια του πρώτου δίσκου των αστρογόνο.

Πώς προέκυψε το όνομα αστρογόνο του συγκροτήματος;
 
Προέκυψε μετά από αρκετές συζητήσεις και διάφορες προτάσεις. Το επιλέξαμε και μας επέλεξε μάλλον. Εμπεριέχει την έννοια της δημιουργίας, είναι σχετικά εύηχο, μας αρέσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι γένους ουδετέρου, ενώ συνδέεται και έμμεσα με το όλον. 

Ποιες είναι οι επιρροές σας;
 
Όπως θα περίμενε κανείς, 6 διαφορετικοί άνθρωποι έχουν πολλές διαφορετικές μουσικές επιρροές και βιώματα. Επομένως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κοινές επιρροές που διαμόρφωσαν τον ήχο μας, παρά μάλλον για κοινή αισθητική που διαμορφώθηκε μέσα από την πορεία και τα ακούσματα του καθένα. Η τομή των ακουσμάτων αυτών, μάλλον είναι η ευρύτερη ροκ μουσική με τις διάφορες εκφάνσεις και παραλλαγές της, όπως επίσης και ο παραδοσιακός ήχος της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης προφανώς και της ελληνικής παράδοσης. 

Γιατί επιλέξατε τη χρήση του ελληνικού στίχου και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της απόφασης;
 
Ζούμε, εκφραζόμαστε, επικοινωνούμε και σκεφτόμαστε στα ελληνικά μιας και έτυχε να γεννηθούμε σε αυτή τη χώρα. Τα βιώματά μας αναπόφευκτα εκφράζονται μέσα από αυτή τη γλώσσα στην πρωταρχική τους μορφή. Επομένως, θα λέγαμε ότι δε βρήκαμε λόγο να επιλέξουμε τον αγγλικό, το γαλλικό ή τον κινέζικο και όχι ότι επιλέξαμε τον ελληνικό. Το βασικότερο πλεονέκτημα όπως προαναφέραμε είναι ότι αφού νιώθουμε και σκεφτόμαστε σε αυτή τη γλώσσα, η πρωταρχική μορφή της έμπνευσης είναι σε αυτή τη γλώσσα. Κατά τη διαδικασία της μετάφρασης, ο στίχος περνάει αναπόφευκτα μια επεξεργασία λεξιλογική, γραμματική και συντακτική, που σίγουρα απομακρύνει την έκφραση από το πρωταρχικό βίωμα. Το ίδιο νομίζουμε ισχύει και για τον ακροατή, τουλάχιστον εγχώρια. Το μειονέκτημα προφανώς είναι ότι οι στίχοι απευθύνονται μονάχα στους ανθρώπους που καταλαβαίνουν τη γλώσσα αυτή. 

Μέσα στο 2017 κυκλοφορήσατε την πρώτη Full-length δουλειά σας με τίτλο “αστρογόνο”, δώστε μας κάποιες λεπτομέρειες πίσω από τη δημιουργία του άλμπουμ.
 
Οι πρώτες ιδέες απ' το υλικό του άλμπουμ γεννήθηκαν πριν δέκα χρόνια περίπου. Σ’ αυτές προστέθηκαν κι άλλες στη συνέχεια και πριν 3 χρόνια περίπου ξεκινήσαμε να δουλεύουμε τις ιδέες αυτές ως μπάντα πλέον και τις διαμορφώσαμε όλοι μαζί στην τελική μορφή που παρουσιάσαμε. Το άλμπουμ είναι εξολοκλήρου παραγωγή δική μας. Ηχογραφήθηκε, στο σύνολό του σχεδόν, στο αυτοσχέδιο στούντιο της μπάντας - studio Τσίου-, πέρα από τα τύμπανα που ηχογραφήθηκαν στο Music Art Lab στο Μεταξουργείο, με τη βοήθεια της Σοφίας Δηλαβέρη. Το κομμάτι της μίξης το ανέλαβαν κυρίως ο Στέφανος, ο Σωκράτης και ο Ορέστης. Οι ηχογραφήσεις κράτησαν περίπου 1,5 χρόνο. Το μπάσο στο δίσκο το έχει γράψει ο Θάνος Αθανασόπουλος, ο οποίος δεν είναι πια μέλος της μπάντας. Είχαμε μεγάλο πρόβλημα να χωρέσουμε τις αρχικές μορφές των κομματιών στα 74 λεπτά του δίσκου. Τελικά, τα καταφέραμε οριακά με μια διάρκεια κάπου στο 73 και μισό. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, το όνομα αστρογόνο δεν υπήρχε ακόμα. Επιλέχτηκε αφού οι ηχογραφήσεις είχαν κλείσει. Το μάστερινγκ, έκανε ο Νίκος Λάβδας. 

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και πόση προσπάθεια χρειάστηκε από την πλευρά σας γι' αυτή την δουλειά;
 
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε -κυρίως τεχνικής φύσεως- ήταν αρκετές, αλλά αυτό μας βοήθησε πολύ στην διαμόρφωση της αισθητικής που εμείς θέλαμε να έχει αυτή η δουλειά. Οι ώρες… ατελείωτες, αλλά το ευχαριστηθήκαμε. Μια μικρή αλλά κάπως κωμικοτραγική δυσκολία, ας πούμε, ήταν κατά τη διάρκεια ηχογραφήσεων, μέσα Ιουλίου, να ανάβουμε ένα θορυβώδες κλιματιστικό κάθε μισή ώρα, για δέκα λεπτά ώστε να σταματήσουμε το θορυβώδες ανεμιστηράκι του laptop που είχε υπερθερμανθεί και να συνεχίσουμε έτσι την ηχογράφηση. Και πάλι απ' την αρχή… Σε ανθρώπινο επίπεδο, το να υπάρχει μια μπάντα και να λειτουργεί συλλογικά είναι πρόκληση. Όταν όμως αυτό επιτυγχάνεται είναι όμορφο.

Ποιος είναι ο επόμενος δυνατός σας στόχος;
 
Παρουσίαση του άλμπουμ, κάπου μέσα στο Δεκέμβριο, σε χώρο στην Αθήνα -αλλά και πιθανότατα εκτός Αθηνών- που θα ανακοινωθεί σύντομα. Δεύτερος δίσκος στα σκαριά.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια ελληνόφωνη ροκ μπάντα σήμερα;
 
Είναι οι ίδιες δυσκολίες μάλλον που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι μουσικοί που επιθυμούν να ακολουθήσουν περισσότερο αυτό που μιλάει στην ψυχή τους και λιγότερο αυτό που πουλάει. Δεν περιορίζεται στο ελληνόφωνο ροκ. Περιορισμένοι χώροι όπου μπορείς να παρουσιάσεις τη δουλειά σου, περιορισμένο -σχετικά πάντα με υπόλοιπα ήδη της εγχώριας μουσικής- κοινό, πολύ περιορισμένες επιλογές όσον αφορά την παραγωγή της δουλειάς σου από δισκογραφικές που προτάσσουν τη μουσική έναντι του κέρδους.

Πως βλέπετε την Ελληνόφωνη ροκ σκηνή σήμερα;
 
Να παλεύει να βρει το χωροχρόνο της, όπως κάνει εξάλλου τα τελευταία 40 χρόνια.

Ποια σχήματα της εγχώριας σκηνής ξεχωρίζετε;
 
Χωρίς να περιορίζεται η λίστα στην ελληνόστιχη σκηνή: Λάμδα, lemonostifel, Σωτήρες, τεφλόν, Nότια Ντακότα, Afformance, Gravitysays_i, No Clear Mind, Empty Frame.

Ο επίλογος δικός σας…
 
Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον. Καλή συνέχεια στις προσπάθειές σας.

Και εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου