ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ SKUMA



Πείτε μας λίγα λόγια για την δημιουργία των Skuma και το πως προέκυψε η ονομασία του group;
 
Ουσιαστικά ξεκίνησε από ένα jamαρισμα που ως πρώτο κομμάτι παίξαμε το Hello  της Adele (και όμως!!) αλλά βοήθησε που οι πέντε μας είμαστε στην ίδια σχολή και στο ίδιο έτος. Το όνομα βγαίνει από μια ναρκωτική ουσία που λέγεται skooma από το παιχνίδι Oblivion/Skyrim. Ακουγόταν ωραίο και catchy οπότε μετά  από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες καταλήξαμε σ' αυτό.

Το είδος της μουσικής σας πως θα το χαρακτηρίζατε;
 
Είναι κάτι που ακόμη και τώρα "μαλώνουμε" γι' αυτό. Έχουμε ακούσει να μας χαρακτηρίζουν από stoner, heavy rock μέχρι progressive metal. Το συμπέρασμά  μας είναι κάτι μεταξύ heavy metal και stoner αλλά προσπαθούμε να συνδυάζουμε όλες τις επιρροές μας.

Ποιες είναι οι βασικές μουσικές σας επιρροές;
 
Θα λέγαμε σίγουρα kyuss, tool, rage against the machine και πιο πρόσφατα κολλήσαμε με red fang. Οπότε, όπως είπαμε και πιο πάνω προσπαθούμε να τα συνδυάζουμε όλα μ' αποτέλεσμα να καταλήγει σε μια παράξενη μίξη!! Το βλέπουμε σαν θετικό αυτό γιατί ο ακροατής δεν ξέρει τι να περιμένει τελειώνοντας το κάθε κομμάτι.

Ποια είναι η θεματολογία των στίχων σας;
 
Τους στίχους τους γράφει όλους ο Μιχάλης (vocals). Η θεματολογία βασίζεται απολύτως στον ήχο/ύφος που κυμαίνεται το κάθε τραγούδι και το mood του Μιχάλη την ώρα που τους γράφει. Συνήθως πρώτα γράφουμε κάποιο μέρος του κομματιού πχ κουπλέ-ρεφρέν, για να έχει μια βάση για τους στίχους και έτσι βγαίνει η τελική μορφή. Πάντως το πως νοηματοδοτεί το κάθε τραγούδι ο καθένας το αφήνουμε πάνω του.

Κυκλοφορήσατε πρόσφατα το ντεμπούτο και ομώνυμο EP σας, θα θέλαμε να μας πείτε περισσότερα.
 
Μέχρι τότε είχαμε 5 κομμάτια έτοιμα και ήταν ιδανικά για ένα EP. Η ευκαιρία μας δόθηκε όταν μας πρότειναν 2 φίλοι μας να αποτελέσουν αυτά  το "αντικείμενο"  για την πτυχιακή τους εργασία (Χάρης Στεφανάκης και Νίκος Βογιατζής). Μπήκαμε στο studio και παίξαμε, δηλαδή ουσιαστικά είναι ένα live EP. Τα παιδιά ανέλαβαν  την μίξη και το mastering. Mας  χαροποίησε ιδιαίτερα που μας βοήθησαν γιατί βρεθήκαμε σε μια win-win κατάσταση καθώς κερδίσαμε κι εμείς και τα παιδιά. Στην τελική, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα και ήταν μια πολύ ωραία διαδικασία. Το EP αποτελείται, εν τέλει από 4 κομμάτια συν ένα από το live μας στην Στοά60.

Πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
 
Σίγουρα να κάνουμε όσα πιο πολλά live γίνεται, μακάρι να μπορέσουμε και εκτός Κρήτης. Ένας άλλος στόχος είναι η δημιουργία ίσως ενός full-length cd ή έστω κάποιου άλλου EP. Ταυτόχρονα φυσικά να βελτιωνόμαστε σε όλα τα επίπεδα και να έχουμε πάντα κάτι νέο να προσφέρουμε.


Είστε από το Ηράκλειο, είναι εύκολο να βρείτε χώρους για ζωντανές εμφανίσεις;
 
Είναι δύσκολο, είναι η αλήθεια  και ήταν ακόμη πιο δύσκολο πριν ανοίξει η Στοά60 (είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη συναυλιακή ομάδα που έχει δράση τα τελευταία 2 χρόνια στο Ηράκλειο και έχει φέρει αρκετές γνωστές στο underground κοινό, μπάντες). Δηλαδή αρκούμαστε στα 3-4 live τον χρόνο. Οπότε υπομονή και δουλειά για να είμαστε πάντα έτοιμοι όταν έρθει η ευκαιρία.

Μιλήστε μας λίγο για τη σκηνή της πόλης.
 
Η σκηνή  μας έχει τα πάντα και αυτό είναι πολύ καλό για μια "επαρχιακή" πόλη. Από stoner, doom, thrash μέχρι surf και indie rock. Πιστεύουμε πως η σκηνή μας, δεν υστερεί ούτε σε  ποιότητα αλλά ούτε  και  σε ποσότητα, που την κάνει μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Από μεριά  μας, προσπαθούμε να αφήσουμε και εμείς το στίγμα μας και να βοηθήσουμε να πηγαίνει συνεχώς ένα βήμα παραπέρα.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντά ένα σχήμα του χώρου σας στην επαρχία;
 
Σίγουρα είναι το θέμα με τα live γιατί δύσκολα βγαίνεις εκτός Κρήτης και ειδικά όταν μιλάμε για μια 5μελή φοιτητική μπάντα. Το κακό είναι πως ούτε τα Χανιά ούτε το Ρέθυμνο έχουν σκηνές που να υποστηρίζουν live. Πολλές φορές έχουμε συζητήσει  με μπάντες από αυτές τις πόλεις για να στηθεί κάποιο live ή ακόμη και ένα μεγάλο festival αλλά δεν υπάρχουν οι χώροι. Υπάρχει η όρεξη αλλά μένουμε με το παράπονο.

Υπάρχουν κάποιες εγχώριες μπάντες που πιστεύετε ότι αξίζουν την προσοχή μας;
 
Η Ελληνική σκηνή πλέον ανήκει στην elite της Ευρωπαϊκή σκηνής και τον δρόμο τον έχουν ανοίξει μπάντες όπως Firewind, Planet Of Zeus, Rotting Christ και πρόσφατα και οι 1000mods που κάνανε Ευρωπαϊκό tour. Εμείς θα μιλήσουμε για την δική μας σκηνή αφού αυτή γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Σίγουρα Mellow Lizard (22 Δεκεμβρίου τα παιδιά παίζουν στο An Club) που κυμαίνονται σε psychedelic rock στοιχεία και επειδή είναι η άλλη μπάντα του drummer μας, χαχα. Αν κάποιος είναι πιο stoner/doom φάση να τσεκάρει τους Wise Astronomist/Cosmic Plunge αντίστοιχα. Τέλος, για τους fan του πιο σκληρού ήχου Below The Bottom και Reprisal όπου φέτος και οι 2 μπάντες βγάλαν full length albums, αλλά και Crisis Call, οι νεότεροι της παρέας που ετοιμάζουν πραματάκια.

Πως θα θέλατε να κλείσουμε την συνέντευξη;
 
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε εσάς που ανεβάσατε το EP μας στο blog σας αλλά και για την συνέντευξη. Επίσης να πούμε σε όποιoν παίζει skyrim: Khajiit Has Wares,  If You Have Coin.
Cheers n' BEERS !!

Και εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου