ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Σάββατο 13 Μαΐου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ PARAFERNELIA



Πως δημιουργήθηκε η μπάντα; 
 
Η μπάντα δημιουργήθηκε κάποια στιγμή το 2006 από εμένα (Ορέστης Χαλκιάς) και το Νίκο Αντωνιάδη. Ήμασταν μαθητές γυμνασίου και είχαμε γνωρίσει το ροκ, οπότε μαζευόμασταν στο υπόγειο του Νίκου, "κιθαρίστα" της μπάντας, μαζί με τον τότε "μπασίστα" Θανάση Παναγιωτίδη και γραντζουνούσαμε κάτι κιθάρες δημιουργώντας ηχορύπανση. Όλες οι ιδιότητες είναι σε εισαγωγικά γιατί δεν ήταν πραγματικές καθώς δεν είχαμε ιδέα από μουσική τότε. Η "μπάντα" είχε τρία μέλη χωρίς καν ντράμερ, τον οποίο περιμέναμε να περάσει Θεσσαλονίκη με τις πανελλήνιες. Ευτυχώς ο Στέλιος Σερεφίδης πέρασε, ήρθε στην πόλη μας και από εκείνη τη μέρα ξεκινήσαμε τις πραγματικές πρόβες, ώσπου ξεκινήσαμε και τα πρώτα μας live. Όλα αυτά τα χρόνια από το 2006 δε σταματήσαμε τα live και τις πρόβες, οπότε η εξέλιξη από την ηχορύπανση του υπογείου σε μπάντα που να μπορεί να σταθεί σε κάθε live ήταν φυσιολογική. Βέβαια η μπάντα έχει αλλάξει από τότε που δημιουργήθηκε και τώρα που μιλάμε έχει τη σταθερή της σύνθεση. Ορέστης Χαλκιάς - Τραγούδι, Νίκος Αντωνιάδης - Κιθάρα, Νίκος Καραμανίδης - Κιθάρα, Χρήστος Ναλμπαντίδης - Μπάσο, Γιάννης Χαραλαμπίδης - Τύμπανα. 

Η ηχητική κατεύθυνση των Parafernelia ποια είναι; 
 
Θα έλεγα ότι παίζουμε Heavy Rock με αρκετές δώσεις ταχύτητας αλλά και ψυχεδέλειας όπου χρειάζεται. Άλλωστε είμαστε παιδιά των AC/DC, Motorhead, Black Sabbath και άλλων προφανώς τεράτων της Ροκ. 

Το όνομα πως προέκυψε;
 
Ήμασταν Δ’ δημοτικού, στην ίδια τάξη εγώ με το Νίκο Αντωνιάδη, είχαμε Αγγλικά και γινόταν κόλαση στην τάξη. Η δασκάλα, που τα είχε πάρει μας λέει: «Θα πάρω τα τσιμπράγκαλα μου και θα φύγω!». Εμείς τη ρωτήσαμε πώς είναι τα τσιμπράγκαλα στα Αγγλικά κι εκείνη έγραψε στον πίνακα: «Parafernelia». Λάθος ορθογραφία μεν, αφού γράφεται «Paraphernalia», αλλά εμείς το κρατήσαμε.

Θέλουμε να μας πείτε κάποιους μουσικούς ή και συγκροτήματα που σας έχουν επηρεάσει. 
 
Όπως ανέφερα και πριν είμαστε παιδιά που μεγαλώσαμε με τα μεγαθήρια και μέχρι να γράψουμε τη δική μας μουσική παίζαμε στα live μας τραγούδια από ACDC, Led Zeppelin, Black Sabbath, Motorhead, Judas Priest, Wasp, Saxon αλλά ακόμα και Sodom, Metallica και Overkill. Η δική μας μουσική έχει στοιχεία προφανώς από πολλά συγκροτήματα επιρροής με στόχο πάντα να μας εκφράζει και να αρέσει πρώτα σε εμάς αυτό που δημιουργούμε. 

Εκτός από το Demo που έχετε κυκλοφορήσει το 2011, έχετε κυκλοφορήσει κάτι άλλο; Και από νέο υλικό, υπάρχει κάτι να περιμένουμε;
 
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε ήδη καινούριο υλικό στο youtube όπου μπορεί να βρει κανείς και το Demo του 2011. Έχουμε ανεβάσει δύο lyric videos ( https://goo.gl/nv7FMd ) ( https://goo.gl/WOyjcn )με καινούρια μας κομμάτια και αναμένεται συνέχεια με άλλα τρία -τα οποία ήδη είναι στα σπάργανα- τον επόμενο μήνα. 

Ποιο θα θέλατε να είναι το μέλλον των Parafernelia;
 
Τα τελευταία δύο χρόνια όλα τα μέλη της μπάντας έχουμε παράλληλα πολλές υποχρεώσεις οπότε η μπάντα μας περιορίζεται σε κάποια jam σε studio και σε κάποιες σπάνιες live εμφανίσεις. Θα έλεγα πως στόχος μας είναι, ανεξάρτητα από τις δουλειές και υποχρεώσεις που έχει ο καθένας μας, να μένουμε σε εγρήγορση και ετοιμότητα ώστε να δημιουργούμε τη μουσική μας με την πρώτη ευκαιρία που προκύπτει. Όλη αυτή η ενέργεια και η τρέλα που μας διακατέχει να διαχέεται, όπως πάντα, στα live μας.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα Ελληνικό group του είδους σας στη χώρα μας; Και πως βλέπετε γενικά την εγχώρια σκηνή και ποιες μπάντες ξεχωρίζετε; 
 
Στην Ελλάδα της κρίσης τα συγκροτήματα έρχονται αντιμέτωπα κυρίως με την έλλειψη χρόνου και χρημάτων. Οι ανάγκες των ανθρώπων πλέον οδηγούν ακόμα και στη μετανάστευση, κάτι το οποίο το ζήσαμε και μέσα στη μπάντα. Οι δυσκολίες είναι πολλές! Φυσικά είναι και το που θέλεις να το πας και πόσο αγαπάς την όλη φάση. Αν όμως αγαπάς αυτό που κάνεις και έχει σωστές βάσεις μπορείς να επιβιώσεις γιατί τα τελευταία χρόνια η σκηνή έχει ανέβει, ο κόσμος στηρίζει όλο και περισσότερο εγχώρια συγκροτήματα και υπάρχουν πλέον πολλές σκηνές και φεστιβάλ πανελλαδικά που μπορείς να παίξεις τη μουσική σου. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι περισσότερες μπάντες ανεβαίνουν αργά και σταθερά, γιατί τους κρατάνε πίσω τα υπόλοιπα. Το φίλτρο είναι να μην το αφήνεις και να συνεχίζεις να παίζεις έστω και σπάνια, αν αρέσεις θα μείνεις ψηλά. Δες τους τεράστιους Nightstalker και Planet of Zeus, τους Firewind και τους Suicidal Angels οι οποίοι για χρόνια πάλευαν με τα λίγα και πλέον η αναγνώριση που έχουν ξεπερνάει τα εγχώρια σύνορα.

Ποια είναι η άποψη σας γενικά για το free downloading της μουσικής στο διαδίκτυο; 
 
Αν δεν βλέπεις τη μουσική σου ως προϊόν, το Free Download είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να σε τρομάζει. Εμείς πάντα διαθέταμε τα τραγούδια μας δωρεάν, κάτι το οποίο θα γίνει και στο κοντινό μέλλον με το νέο μας EP. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ακούσουν τη μουσική μας όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Φυσικά η μαγεία μιας κυκλοφορίας είναι αναντικατάστατη αφού έχεις κάτι χειροπιαστό που μόχθησες για να το κυκλοφορήσεις, είτε Cd είτε βινύλιο. Είναι επιλογή του κάθε ακροατή - συλλέκτη το τι του αρέσει να ακούει και τι θέλει να έχει στη δισκοθήκη του.

Ο επίλογος δικός σας... 
 
Ευελπιστούμε κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να μας επιτρέψουν οι περιστάσεις να προσφέρουμε το μέγιστο δυνατό στη μουσική που αγαπάμε, τη δική μας μουσική. Ευχαριστούμε όλους αυτούς που τα τελευταία χρόνια μας στηρίζουν ακάθεκτα, αν και η παρουσία μας στουντιακά αλλά και Live πλέον είναι περιορισμένη. Ευχαριστούμε και εσάς για το ενδιαφέρον και το χρόνο σας!

Εμείς ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου