ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ DEFISION



Θα θέλαμε να μάθουμε πως ξεκίνησε η όλη φάση με τη μπάντα και τι έγινε ώστε να φτάσουν οι Defision στην τελική τους μορφή.
 
Η μαγιά για την δημιουργία των Defision ήταν ένα jam project που ξεκίνησε κάπου στο 2011. Ουσιαστικά δεν αποτελούσε τίποτα περισσότερο πέρα από αγχολυτικό και μια διέξοδο από την καθημερινότητα, αφού δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο, εκτός φυσικά από την καλή παρέα. Το μεγαλύτερο μέρος αποτελούσαν διασκευές και κάποιοι αυτοσχεδιασμοί. Με το πέρασμα του χρόνου και κάποιες αλλαγές μελών, αφού είδαμε ότι υπάρχει μια μουσική χημεία μεταξύ μας αποφασίσαμε να οριοθετήσουμε το μουσικό μας στυλ και να γράψουμε δικά μας κομμάτια. Κάπως έτσι μέσα στο 2013 γεννήθηκαν οι Defision.

Πως καταλήξατε στην ονομασία του συγκροτήματος;
 
Είναι αλήθεια πως για αρκετό καιρό παίζαμε χωρίς να έχουμε κάποιο όνομα. Σε μια πρόβα, εν μέσω αρκετού brain storming προέκυψε η λέξη defission (με δυο "s"), η οποία προέρχεται από τον χώρο της ψυχολογίας και ουσιαστικά αποτελεί συγχώνευση των λέξεων κατάθλιψη (depression) και σχάση (fission). Αν και ο ήχος μας απέχει πολύ από μουντά και καταθλιπτικά μονοπάτια, μας άρεσε σαν ιδέα, "χάσαμε" το ένα "s" στο δρόμο και "εγένετο Defision". 

Ποια σχήματα έχουν σημαδέψει τον ήχο σας;
 
Σε μια πολύ περίεργη σύμπτωση έχουμε καταφέρει να είμαστε στην μπάντα πέντε άτομα με εντελώς διαφορετικά ακούσματα στο φάσμα rock/metal δημιουργώντας ίσως ένα περίεργο αμάλγαμα από classic rock, heavy, thrash, melodic death, progressive, stoner κ.α. Όλοι μας έχουμε αγαπημένα σχήματα και αντίστοιχες επιρροές και σίγουρα θέλοντας και μη αυτό βγαίνει στο παίξιμο και στις ιδέες μας. 

Η μουσική και οι στίχοι σας είναι αποτέλεσμα ομαδικής ή ατομικής δουλειάς;
 
Μας αρέσει πολύ να δουλεύουμε όλοι μαζί. Σίγουρα μια ιδέα θα ξεκινήσει από κάπου. Είτε κατά την διάρκεια τζαμαρίσματος στην πρόβα, είτε σε μια μελωδία που θα έχει σκαλώσει στο μυαλό κάποιου, είτε σε μια ιδέα που θα φέρει κάποιος από το σπίτι. Οι ζυμώσεις που γίνονται όμως μέχρι το τελικό αποτέλεσμα είναι συλλογική διαδικασία και όλοι καταθέτουμε τις προσωπικές μας απόψεις.
Η γραφή στίχων είναι λίγο πιο μπερδεμένη διαδικασία και φυσικά θα ήταν περίπλοκο πέντε άτομα να κάθονται πάνω από μια κόλλα χαρτί και να γράφουν παρέα. Μέχρι στιγμής το "βάρος" έχουν μοιραστεί ο Χρήστος με τον Στράτο, αλλά και πάλι το τελικό αποτέλεσμα φιλτράρεται από όλους μας. Η θεματολογία ποικίλει και πηγή έμπνευσης μέχρι στιγμής έχουν αποτελέσει τόσο προβλήματα και καταστάσεις της καθημερινότητας, όσο και περιπέτειες χαρακτήρων από κόμιξ ή νουβέλες.

Το 2016 κυκλοφορήσατε την πρώτη σας δουλειά το ΕΡ "A Thousand Bullets", τι πρέπει να ξέρουμε γι' αυτή και ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού;
 
To "A Thousand Bullets" είναι η πρώτη μας προσπάθεια να δείξουμε και δισκογραφικά αυτό που παίζουμε στο ευρύ κοινό. Περιέχει τέσσερα κομμάτια τα οποία αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του ήχου μας. Η ηχογράφησή έγινε στην Αλεξανδρούπολη στο musictemplestudio από τον Δούκα Σισκόπουλο ο οποίος μας βοήθησε και με την παραγωγή. Τελειώνοντας την ηχογράφηση θέλαμε να συμπληρώσουμε και με οπτικό τρόπο αυτό το ΕΡ κι έτσι με την βοήθεια του πολύ καλού μας φίλου Γιάννη Μαργαρίτη, φτιάξαμε κι ένα video clip για το τραγούδι "World In Chains" το οποίο βρίσκεται ανεβασμένο στο κανάλι μας στο YouTube.
Από τον κόσμο έχουμε πάρει πολύ θετική ανταπόκριση για αυτή την πρώτη μας δουλειά και είναι κάτι που μας τιμά βαθύτατα. Ταυτόχρονα όμως μας "φορτώνει" την ευθύνη να προσπαθήσουμε με την ίδια προσήλωση την προσπάθεια μας για ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα και ανάλογη συνέχεια. Αφουγκραζόμαστε τον κόσμο και λαμβάνουμε υπόψη συμβουλές και κριτική γνωρίζοντας πως, μαζί με σκληρή δουλειά, είναι ο μόνος τρόπος να βελτιωνόμαστε και να κάνουμε καλύτερα αυτό που αγαπάμε.

Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είχατε φανταστεί;
 
Όταν ξεκινήσαμε την διαδικασία ηχογράφησης δεν είχαμε τίποτα περισσότερο στο μυαλό μας παρά μόνο το να έχουμε ένα "χειροπιαστό" δείγμα της δουλειάς μας. Να έχουμε κάτι που θα δείχνει το ποιοι είμαστε, τι κάνουμε. "Scripta manent" που λένε. Έτσι, δεν μπήκαμε καθόλου στην διαδικασία να σκεφτούμε για το ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα τελειώνοντας την ηχογράφηση. Ειδικά όταν έχει να κάνει με κάτι τόσο υποκειμενικό όσο η μουσική (και οποιαδήποτε μορφή τέχνης εν γένει), δε χωράνε προβλέψεις.  Τώρα μερικούς μήνες μετά, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως, μέσα μας νιώθουμε μια μικρή δικαίωση για την απόφαση μας. Όπως είπαμε και νωρίτερα όμως, αυτό που εισπράττουμε από τον κόσμο, οφείλουμε να το επιστρέψουμε πίσω μέσω της δουλειάς μας.

Που μπορούμε να προμηθευτούμε το ep αυτό;
 
Όλα τα τραγούδια του ΕΡ μας βρίσκονται online στη σελίδα μας στο soundcloud και μπορεί οποιοσδήποτε θέλει να τα κατεβάσει δωρεάν. Όσον αφορά τη φυσική μορφή του σε CD, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια συμφωνία με δισκογραφική εταιρεία, οπότε την διανομή την κάνουμε εμείς και κάποια μαγαζιά εδώ στην Αλεξανδρούπολη. Εννοείται πως στέλνουμε ταχυδρομικώς για όποιον βρίσκεται μακριά. Μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μας είτε στο email μας (info@defision.eu) είτε φυσικά και μέσω των κοινωνικών δικτύων. 

Είστε από την Αλεξανδρούπολη, μιλήστε μας λίγο για τη σκηνή της πόλης.
 
Η Αλεξανδρούπολη παρόλο που απέχει πολύ από τα μεγάλα αστικά κέντρα, ανέκαθεν παρουσίαζε πληθώρα από συγκροτήματα. Πολλά από αυτά μάλιστα με πολυετή παρουσία, δισκογραφία και live. Όλα αυτά φυσικά, όχι μόνο στο χώρο της metal που κινούμαστε εμείς αλλά σε πολλά μουσικά είδη (alternative, punk, death κ.α.) τόσο με αγγλικό όσο και ελληνικό στίχο. Θα ήταν άδικο να αναφέρουμε μερικές μόνο μπάντες γιατί σίγουρα κάποια μπορεί να παραλείψουμε. 

Είναι εύκολο να βρείτε χώρους για ζωντανές εμφανίσεις;
 
Αυτό ίσως είναι η μεγαλύτερη πληγή του να απέχεις από Αθήνα/Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς οι επιλογές είναι μετρημένες και δυσκολεύουν όχι μόνο εμάς, αλλά, όπως είναι φυσικό και όλα τα συγκροτήματα από ακριτικές περιοχές. Ακόμα και όταν υπάρχει κάποια πρόταση πρέπει να τα βάλεις όλα στο τραπέζι: μετακίνηση, μεταφορά εξοπλισμού, διαμονή. Συν τοις άλλοις, όσο κι αν γουστάρουμε αυτό που κάνουμε, δεν είναι η κύρια πηγή εισοδήματος μας. Έχουμε δουλειές, καταστήματα, υποχρεώσεις. Τέλος, ακόμα κι αν παραβλέψουμε την όποια κούραση δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα έξοδα που χρειάζονται, ειδικά για μεγάλες απομακρύνσεις και πολλές φορές αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα.

Τι έχετε σχεδιάσει για το άμεσο μέλλον;
 
Αυτή τη στιγμή κυρίως κοιτάμε κάποια live για την βόρεια Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, δισκογραφικά έχουμε ήδη κάποιες νέες συνθέσεις έτοιμες και κάποιες "στα σκαριά". Στόχος μας είναι όταν έχουμε έναν ικανό αριθμό από τραγούδια να κυκλοφορήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη δουλειά, ένα full length album.

Κλείνοντας θα θέλατε να πείτε κάτι τελευταίο στους αναγνώστες μας;
 
Καταρχάς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε εσάς για την πρόσκληση και το βήμα που μας δίνετε να πούμε λίγα πράγματα παραπάνω για τη δουλειά μας. Από εκεί και πέρα ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και των κοινωνικών δικτύων και προσπαθούμε να ακολουθούμε όλο αυτό το ρεύμα, όντας ενεργοί στα περισσότερα social media. Όσοι φίλοι θέλουν μπορούν να κάνουν ένα like/follow στις σελίδες μας και να γραφούν στο κανάλι μας στο YouTube. Εννοείται πως περιμένουμε πάντα και σχόλια - παρατηρήσεις. Όσο απλό κι αν φαίνεται, για εμάς αποτελεί μια ηθική ανταμοιβή όλη αυτή η επικοινωνία και η αναγνώριση της δουλειάς μας και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Τέλος θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον κόσμο τη σπουδαιότητα του να στηρίζει όσο περισσότερο μπορεί τις τοπικές σκηνές. Όλοι μας γουστάρουμε τα μεγάλα live με δυο, πέντε, δέκα χιλιάδες κόσμο αλλά ο πυρήνας της μουσικής ξεκινάει πάντα με είκοσι, πενήντα, εκατό νοματαίους, όχι κάτω από τη σκηνή αλλά δίπλα στη σκηνή!
Facebook :
www.facebook.com/defisiongr
Youtube :
https://www.youtube.com/channel/UCeA0QYCbOYwJ9Vsk2Jc6M0w
Twitter :
https://twitter.com/defisiongr
SoundCloud :
https://soundcloud.com/defision-defision
email :
info@defision.eu

Εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου