ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ CAMERES

 
 
 
 
Από πότε υπάρχουν οι CAMERES και τι σας έκανε να δημιουργήσετε την μπάντα;
 

Οι Cameres ήρθαν να κάνουν πράξη το όνειρο για συγκρότημα που είχε ο Νίκος Γραμμάτος από τα εφηβικά χρόνια και τις πρώτες εμπειρίες με μπάντες. Το 2007 το καλοκαίρι μετά την στρατιωτική θητεία μπήκαν πάλι οι σκέψεις οι οποίες και έγιναν πράξη. Άρχισαν οι πρόβες, κάποιες αλλαγές στην σύνθεση και τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους ήρθε το πρώτο live, στην κεντρική πλατεία της πόλης μαζί με τους «Δυτικός άνεμος». Τον Φλεβάρη του 2008 η μπάντα βαπτίζεται σε Cameres και έρχεται στην κιθάρα ο Γιάννης Βογιατζής, το άτομο που θα καταλάβαινε απόλυτα τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του Νίκου. Πώς να μην καταλάβαινε εξάλλου αφού και ο ίδιος είχε τα ίδια ακριβώς όνειρα… μια επίσημη δισκογραφική δουλειά και γενικά η δημιουργία μουσικής, χωρίς τρελές φιλοδοξίες, βεντετισμούς και ματαιοδοξίες. Αυτό μας έφερε κοντά, αυτό είναι οι Cameres και αυτό θα είναι, όσο οι καταστάσεις μας το επιτρέπουν.
 
Ποια είναι τα ακούσματά σας γενικότερα;
 

Ο καθένας μας ακούει διαφορετικά πράγματα και λογικό, αφού είμαστε δυο διαφορετικοί άνθρωποι. Σίγουρα υπάρχουν και ακούσματα τα οποία αρέσουν και στους δυο. Ο μεν Νίκος ακούει τα άπαντα από ελληνική ροκ σκηνή, κυρίως ελληνόφωνη, και από την διεθνή την βρίσκει με τις Αμερικάνικες μπάντες της hard rock, από τα 80s, 90s μέχρι και σήμερα. Ο δε Γιάννης ακούει περισσότερη ξένη rock και metal, ακόμα και από αυτά τα δρακουλιάρικα ακραία metal που δεν καταλαβαίνεις τι λένε, χαχα.
 
Η πρώτη δισκογραφική δουλειά σας έχει τίτλο Θα Είμαι Εκεί, μιλήστε μας λίγο για αυτήν.
 

Είναι ένας δίσκος απωθημένο και των δυο μας, ένα όνειρο που θέλαμε να κάνουμε πράξη. Ενώ όμως θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει νωρίτερα όταν η μπάντα είχε σταθερά 5 μέλη, το σύμπαν συνωμότησε ώστε να μείνουμε οι δυο μας και να το προσπαθήσουμε κάπως αλλιώς, όπως και έγινε. Αρχικά πήγαμε στο στούντιο για να γράψουμε δυο νέα τραγούδια, και τελικά μπήκαμε στην πρίζα να ηχογραφήσουμε από την αρχή και τα προηγούμενα 4 που είχαμε βγάλει σαν promo το 2009, καθώς και άλλα δυο που προέκυψαν στην πορεία. Φωνάξαμε φίλους που εκτιμούμε αφάνταστα για την παικτική τους ικανότητα αλλά και για το ήθος που εκπνέουν σαν προσωπικότητες (παίζει σημαντικό ρόλο για εμάς στις συνεργασίες μας).. και έτσι έγινε πράξη το «Θα είμαι εκεί». Έγιναν όλα πολύ γρήγορα, Νοέμβριο του 2012 μπήκαμε στούντιο, Ιούνιο του 2013 κυκλοφόρησε το cd από την b-otherside records.
 
Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είχατε φανταστεί;
 

Το αποτέλεσμα ήταν ακόμα καλύτερο από αυτό που φανταζόμασταν, γιατί όλοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Το στούντιο Nemesis και ο Τάσος Καραπαπάζογλου όπου έχει εξελίξει πάρα πολύ τον ήχο του σε σχέση με το 2009 που είχαμε γράψει τα πρώτα μας τραγούδια… και φυσικά όλοι οι μουσικοί (Άγγελος Μουρβάτης, Θάνος Κουτσογιάννης, Αντώνης Κοπανούδης, Λάζαρος Σιμιτσής, Κώστας Παρασκευάς, George Marios, Γιώργος Σεχλίδης, Κώστας Κιρκιτζώτης, Τάσος Καραπαπάζογλου) που συμμετείχαν σε αυτόν τον δίσκο, τους ευχαριστούμε και θα τους ευχαριστούμε για πάντα.
 
Πως σκοπεύετε να προωθήσετε το Θα Είμαι Εκεί;
 

Η προώθηση του δίσκου έχει γίνει για την ώρα μόνο μέσω διαδικτύου και ραδιοφωνικών σταθμών και όχι μέσω των πολλών συναυλιών που θα θέλαμε να κάνουμε, αλλά οι καιροί και οι καταστάσεις δεν το επιτρέπουν. Είναι δύσκολο σε μια νέα μπάντα να οργώσει την χώρα, όταν ακόμα δεν σε γνωρίζει ο κόσμος και ιδικά σε αυτές τις εποχές της κρίσης που δεν δίνουν πολλά περιθώρια ρίσκου στους καταστηματάρχες. Έχουμε δώσει συναυλίες μόνο στην πόλη μας αλλά θα προσπαθήσουμε στο άμεσο μέλλον να δώσουμε παρουσία και σε άλλες πόλεις, αρχικά τις γειτονικές μας και μετά όπου μας βγάλει.
 
Τι να περιμένουμε από το σχήμα για το μέλλον, ποιες είναι οι άμεσες φιλοδοξίες σας;
 

Ετοιμάζουμε μια αγγλόφωνη digital κυκλοφορία του τραγουδιού μας “Rock Star” το οποίο έχουμε ηχογραφήσει εκ νέου με αγγλόφωνο στίχο. Το τραγούδι θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως από την Πορτογαλική εταιρία Lad Records. Αυτό μας χαροποιεί γιατί δεν είχαμε τέτοιες σκέψεις, απλά πειραματιστήκαμε και θέλαμε να ακούσουμε το τραγούδι με ξένους στίχους που ίσως και να του ταιριάζουν περισσότερο αφού ο ήχος θυμίζει κάτι από Αμερική. Αμερικάνοι δεν είμαστε βέβαια και ούτε την προφορά τους έχουμε, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αρέσει σαν προσπάθεια. Το ευχάριστο είναι ότι άρεσε στην εταιρία και μας προέτρεψε κι όλας να βγάλουμε full album με αγγλόφωνο στίχο. Λέτε να το δοκιμάσουμε και αυτό; Ποτέ δεν ξέρεις! Πάντως να σας αποκαλύψουμε ότι ήδη έχουμε μαζέψει αρκετό υλικό για την δεύτερη δισκογραφική μας δουλειά και μόλις θα νιώσουμε έτοιμοι θα μπούμε στο στούντιο να την ηχογραφήσουμε.
 
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία ελληνόφωνη ροκ μπάντα σήμερα;
 

Τις ίδιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει και μια αγγλόφωνη ροκ μπάντα, ίσως αυτή να αντιμετωπίζει και μεγαλύτερες δυσκολίες και απογοητεύσεις, γιατί η παγκόσμια αγορά είναι τεράστια και για να φτάσεις σε πολλά αυτιά πρέπει να είσαι πάρα πολύ καλός ή πάρα πολύ τυχερός ή πάρα πολύ φραγκάτος και να έχεις την διάθεση να επενδύσεις. Γιατί μην ξεχνάμε ότι και η μουσική είναι μπίζνα και χρηματιστήριο. Αυτό με την επένδυση ισχύει και για τα εγχώρια δεδομένα. Εδώ πάλι δεν χρειάζεται να είσαι τόσο καλός, φτάνει να έχεις φράγκα, μια αξιοπρεπή φάτσα και εμπορικά τραγούδια. Μέσα σε ένα χρόνο μπορούν να σε μάθουν οι πάντες.
Πέρα από αυτά, οι δυσκολίες είναι στο να καταφέρει μια μπάντα να βρει χώρους να προβάρει (πόσο μάλλον στην επαρχία), να παίξει live, να μπορέσει να έχει ένα άλφα έσοδο για τα πολλά της έξοδα, γιατί μην ξεχνάμε ότι η μουσική είναι ακριβό σπορ, ιδικά όταν θέλεις να το κάνεις σωστά και επαγγελματικά.
 
Ποιες διαφορές παρατηρείτε στον μουσικό χώρο από τότε που ξεκινήσατε μέχρι σήμερα;
 

Έχουν αλλάξει κάποια πράγματα. Το ραδιόφωνο πχ δεν έχει την δύναμη που είχε κάποτε και η σκυτάλη έχει πάει στο youtube και το internet. Οι δισκογραφικές δεν θα δώσουν λεφτά σε μια νέα μπάντα για να μπει στο στούντιο και να ηχογραφήσει, δεν θα την προωθήσει όπως θα έπρεπε. Ο κόσμος δεν αγοράζει, γιατί ίσως δεν έχει και τα χρήματα, γιατί ίσως τα βρίσκει και δωρεάν στο ίντερνετ, και κυρίως οι νέοι άνθρωποι που έτσι έχουν μάθει και μεγαλώσει. Τα λαμόγια των εταιριών και γενικώς τα λαμόγια, βλέπουμε ότι ακόμα ρουφάνε όσο αίμα μπορούνε και δεν έχουν προσπαθήσει καθόλου να κάνουν κάτι για την όλη κατάσταση. Αυτό είναι που μας τρελαίνει. Υπάρχει η τεχνολογία αλλά δεν υπάρχει τεχνογνωσία και όραμα για να μπορέσουν να γεννηθούν νέες καταστάσεις. Δυστυχώς χειροτερεύουν τα πράγματα, πάνω που βλέπαμε δετικά πράγματα από την δεκαετία του 90 μέχρι τα 00s.
 
To downloading βοηθάει τα συγκροτήματα κατά κάποιον τρόπο ή είναι η μεγάλη πληγή της μουσικής;
 

Αν δεν υπήρχε το internet και το downloading σήμερα, δεν θα ακούγατε πιθανών την μουσική μας και δεν θα είχαμε την χαρά να κάνουμε αυτή την κουβέντα. Οπότε σίγουρα βοηθάει στην επικοινωνία του κόσμου, στην εξερεύνηση και στην διάδοση της μουσικής αλλά και της κάθε τέχνης, όπως φυσικά και της κάθε μπούρδας. Πλέον ένας πιτσιρικάς μπορεί να ακούσει άπειρα πράγματα, να ανοίξει ο μουσικός του ορίζοντας ακόμα περισσότερο, να μελετήσει ακόμα πιο εύκολα, να ηχογραφήσει τις μελωδίες του και να τις ανεβάσει δωρεάν στο δίκτυο. Βέβαια αμέσως ρίχνεσαι σε έναν ωκεανό πληροφορίας και το ταξίδι είναι δύσκολο και μεγάλο.
Tο κακό είναι τα έσοδα που χάνει μια μπάντα ή μια εταιρία από το downloading αλλά για αυτό το γεγονός δεν έχουν κάνει και κάτι οι εταιρίες μας. Στο εξωτερικό έχει γίνει ήδη συνήθεια το να αγοράζει κάποιος ψηφιακά την μουσική, να στηρίζει την μπάντα και φυσικά να ακούει στην καλύτερη ποιότητα. Όχι σε αυτή την συμπιεσμένη πολλές φορές αηδία του youtube.
Εμάς μόνο καλό μας είχε κάνει το γεγονός ότι το πρώτο μας promo το είχαμε δώσει δωρεάν για κατέβασμα. Υπήρχε σε κάθε site-forum-torrent (τότε υπήρχαν πολλά) και είχε βρει αποδοχής. Τι πιο ωραίο το να σου χτυπάει το τηλέφωνο και να σου λένε ότι σε ακούνε αυτή την στιγμή σε ραδιόφωνο στην Αθήνα, χωρίς εμείς να έχουμε στείλει καν στα ραδιόφωνα τότε την μουσική μας. Ο δίσκος μας τώρα υπάρχει σε online streaming σε πολλές πλατφόρμες και σίγουρα στο άμεσο μέλλον θα δώσουμε link για δωρεάν κατέβασμα.
 
Κλείνοντας θα θέλατε να πείτε κάτι τελευταίο;
 

Θέλουμε να πούμε στον κόσμο να αρχίσει να ψάχνεται λίγο παραπάνω στην ζωή, γιατί τα καλά πράγματα θέλουν κόπο για να αποκτηθούν και να βρεθούν. Το απλό το εύκολο και το φθηνό βρίσκεται εύκολα και μας το σερβίρουν καθημερινά. Δεν μιλάμε μόνο για την μουσική αλλά για οποιαδήποτε μορφή τέχνης ή γνώσης. Αναζητήστε, ακούστε, διαβάστε, χωρίς παρωπίδες και προκαταλήψεις, κρατήστε αυτά που σας αρέσουν και σας γεμίζουν και συνεχίστε ξανά την αναζήτηση… αυτό είναι η ζωή μας.
Ένα ζωντανό παράδειγμα αναζήτησης είναι το blog σας, ένα φωτεινό παράδειγμα για τον τρόπο που πρέπει να ψάχνει και να ακούει ο ακροατής. Η Ελλάδα δεν έβγαλε μόνο τον Άσιμο, τον Σιδηρόπουλο, τις Τρύπες, τα Σπαθιά και τα Διάφανα κρίνα, έχει εκατομμύρια τραγούδια και χιλιάδες μπάντες για όλα τα γούστα… κάπου εκεί ανάμεσα βρισκόμαστε και εμείς κάνοντας αυτό που αγαπάμε, αυθεντικά και αληθινά, για όσο αντέξουμε και όσο μπορούμε. Να στε καλά!
 
Σας ευχαριστούμε πολύ παιδιά και καλή συνέχεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου