ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ BOG ART



 
 
Πείτε μας λίγα λόγια για την δημιουργία των BOG ART και το πως προέκυψε η ονομασία του group;
 
Οι Bog art πρωτοσυναντήθηκαν το 2003 στην Αθήνα. Στην αρχή ήταν τρεις και αποφάσισαν να μείνουν τρεις, μέχρι που προσπάθησαν να γίνουν τέσσερις για να βεβαιωθούν ότι έπρεπε να παραμείνουν τρεις. Ξεκίνησαν να δημιουργούν μουσική αρχικά σε ένα υπνοδωμάτιο και στη συνέχεια σε ένα στούντιο, πριν περάσουν για λίγο καιρό από ένα μεγαλύτερο υπνοδωμάτιο -το οποίο είχε μέσα και ένα πολύ ωραίο σετ από τύμπανα- αλλά και από ένα κονταίνερ από αυτά που είχαν παραχωρηθεί σε σεισμοπαθείς. Έναν χρόνο μετά από την αρχική τους συνάντηση ηχογράφησαν πέντε τραγούδια με προσωπικό ήχο και σκοτεινή ατμόσφαιρα τα οποία φυλάσσονται μέχρι σήμερα στο αρχείο του συγκροτήματος για να συμπεριληφθούν στην επετειακή πενταπλή κασετίνα που θα κυκλοφορήσει όταν συμπληρώσουν 30 χρόνια ως συγκρότημα. Επιταχύνοντας, θα πούμε ότι το 2007 επήλθε, με κοινή συναίνεση, η αποχώρηση του κιθαρίστα και ιδρυτικού μέλους Ν.Ν. Έπειτα απο αυτή, τα υπόλοιπα δύο μέλη των Bog art προσπάθησαν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τον δρόμο τους, ή αν θα αφιερώσουν τη ζωή τους στον Κύριο, αποσυρόμενοι σε κάποιο από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Ωστόσο, το 2008, εισχώρησε στο συγκρότημα ο Π.Τ, καλλιεργημένος κιθαρίστας και άνθρωπος, προσφέροντας νέα πνοή στο σχήμα.
Το όνομα Bog art προέκυψε αυθόρμητα και κατακυρώθηκε όταν στην μπαλκονόπορτα του δωματίου, όπου συναντήθηκαν για πρώτη φορά τα τρία ιδρυτικά μέλη, σχηματίστηκε μυστηριωδώς η μορφή του Humphrey Βogart με καπέλο και σηκωμένους γιακάδες, ενώ την ίδια στιγμή στο ραδιόφωνο ακούστηκε το «Αs time goes by».
Μερικές φορές τους αρέσει να μιλούν στο τρίτο πρόσωπο του πληθυντικού, αντί για το πρώτο...
 
Ποιες είναι οι επιρροές σας και τα ακούσματά σας;
 
Και οι τρεις λατρεύουμε πολύ διαφορετικά μεταξύ τους μουσικά είδη και στυλ και έχουμε αδυναμία σε οτιδήποτε έντονο και αληθινό. Blues του 30, punk, rock, country, cabaret, παιδικά τραγούδια, swing jazz και άλλα είδη και ιδιωματισμοί συνυπάρχουν με κάποιον τρόπο μέσα στη μουσική των Bog art δημιουργώντας ένα υβρίδιο που, ευτυχώς ή δυστυχώς, δύσκολα κατατάσσεται σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία.
 
Ποια είναι η θεματολογία των στίχων σας;
 
Οι στίχοι αγγίζουν διάφορα θέματα, ξεκινώντας από την αγάπη και το μίσος που μπορεί να νιώθει κανείς, το Καλό και το Κακό, την ερωτική ζωή των πιγκουίνων, τα επαγγελματικά προβλήματα των θαυματοποιών και άλλα... Μια προσεκτική ακρόαση θα σας πείσει.
 
Τι μηνύματα προσπαθείτε να περάσετε μέσα από αυτούς;
 
Το κύριο μήνυμα που προωθείται είναι ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν, ή να έχουν ήδη συμβεί μπροστά στα μάτια μας αλλά να μην τα βλέπουμε, όπως επίσης το ότι οι άνθρωποι μας βασανίζουν αλλά τους αγαπούμε, ότι ο Θεός είναι βαρύς καπνιστής, και η πρωτότυπη ιδέα ότι αν θέλεις κάτι πάρα πολύ ολόκληρο το σύμπαν θα συνομωτήσει μέχρι να το υποφέρεις.
 
Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;
 
Μέσα στα σχέδια μας είναι να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε μουσική που συγκινεί πρώτα εμάς και –γιατί όχι- και άλλους ανθρώπους και να παρουσιάζουμε αυτή τη μουσική ζωντανά, καθώς αυτό μας κάνει να νιώθουμε και οι ίδιοι πιο ζωντανοί. Εντός του 2014 σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην ηχογράφηση μερικών νέων τραγουδιών και κατά πάσα πιθανότητα στην κυκλοφορία τους με τρόπο παραπλήσιο με αυτόν του πρώτου cd μας, ως αυτοέκδοση δηλαδή. Ενημερωτικά ας αναφέρουμε ότι το πρώτο cd των Bog art μπορεί να το βρει κανείς σε κάποιο απο τα live μας, ή με αποστολή στον προσωπικό του χώρο, μέσα σε διακριτική συσκευασία, αφού επικοινωνήσει μαζί μας, επιλέγοντας τον τρόπο που του ταιριάζει, facebook, e-mail, ανάρτηση πανό έξω από το στούντιο όπου κάνουμε πρόβες κλπ
 
Που μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες για τους BOG ART;
 
Τις περισσότερες πληροφορίες για το παρελθόν των Bog art μπορεί να τις βρει κανείς σε αυτη τη συνέντευξη. Όσον αφορά το παρόν και το μέλλον, μπορεί να ακούσει ελεύθερα τα κομμάτια μας στη σελίδα μας στο bandcamp και να μας βρει στο facebook, παρακολουθώντας τα νέα και την δραστηριότητα της μπάντας.
 
Ποια είναι η άποψη σας για την Ελληνική σκηνή; Πόσο δύσκολο είναι για μια μπάντα να ξεπεράσει τις δυσκολίες των καιρών μας και να αναδειχθεί;
 
Εξαρτάται τι θεωρεί κανείς «ανάδειξη», φυσικά, αλλά ας πούμε απλώς ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα αν δεν παίζεις κάτι με το οποίο το κοινό είναι ήδη εξοικειωμένο και αν δεν υπάρχει υποστήριξη από επαγγελματίες «ενθουσιώδεις» υποστηρικτές που εργάζονται -με άμεσο ή έμμεσο τρόπο- για εσένα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των καιρών μας δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά η απάθεια που καλλιεργείται σε κάθε επίπεδο, και η κατεύθυνση των ανθρώπων σε αδιάφορους, ακίνδυνους προορισμούς, μέσω εύκολων και διαπλατισμένων δρόμων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για τον τρόπο που σκέφτεται, που ζει ή που διασκεδάζει κανείς.
 
Η γνώμη σας για το internet ποια είναι;
 
Το ίντερνετ είναι ευχή και κατάρα, αναλόγως της χρήσης που επιλέγεις να κάνεις. Τελικά, μάλλον έχει κάνει δυσκολότερα τα πράγματα για τους μουσικούς και τη μουσική, κυρίως μέσω της υπερβολικής ευκολίας στην οποία εθίζει, και η οποία οδηγεί στην αγκίλωση αρχικά των οπισθίων, στη συνέχεια των υπολοίπων άκρων και τελικά στην αγκίλωση του μυαλού. Το ιντερνετ ευνοεί περισσότερο την προβολή και λιγότερο τη δημιουργία και, δυστυχώς, δείχνει να αμβλύνει τα αισθητικά κριτήρια των περισσοτέρων ανθρώπων, καθώς, αν και παρέχει εύκολη και ανέξοδη πρόσβαση στα πάντα, το κάνει με τρόπο που σπάνια επιτρέπει στο άτομο να οφεληθεί απο την αναζήτηση και την τριβή που οδηγούν στο σμιλευμα του προσωπικού του γούστου. Επίσης, καθώς ο καθένας έχει τη δυνατότητα να εκπέμψει πληροφορίες, χωρίς να είναι σίγουρο ότι αυτές έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία, καταλήγει κανείς να πρέπει να ψάξει πάρα πολύ μέσα σε άχρηστα στοιχεία για να εντοπίσει κάτι σημαντικό, ενώ τις περισσότερες φορές εγκαταλείπει την προσπάθεια πριν το βρει, έχοντας δεχτεί έναν εξαντλητικό καταιγισμό σαβούρας.
 
Τέλος υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στον κόσμο;
 
Να προτιμά τα στενά δρομάκια από τους μεγάλους δρόμους με τα μαγαζιά και τις φωτεινές πινακίδες, αν δεν θέλει να βρεθεί κάποια μέρα σε ένα μαντρί, ή σε ένα σφαγείο.
Eυχαριστούμε και πάλι! Στη διάθεση σας για οτιδήποτε χρειαστείτε!
 
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου