ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ JUDAS CONSPIRACY THEORY



Θα θέλαμε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία των Judas Conspiracy Theory.

(Γιώργος) Κατ' αρχάς ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία! Η ιστορία αρχίζει να διαμορφώνεται περίπου στα τέλη του 2016, όπου αποφασίζω να φτιάξω 2 demo τραγούδια με βλέψεις για κάτι πιο σοβαρό. Ψάχνω, λοιπόν, τους "συνωμότες" μου και βρίσκω τον Θοδωρή (κιθάρα) στο πανεπιστήμιο, και τον Ανδρέα (drums) σε μια μπυραρία υπό κοινή παρέα. Τους προωθώ το υλικό, ψήνονται, και τα "γρανάζια αρχίζουν να κινούνται". Παρ' όλο που ο Ανδρέας έμπαινε στρατό εκείνη την εποχή γνωρίζαμε ότι υπάρχει μουσική χημεία μεταξύ μας οπότε δεν δειλιάσαμε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Καλοκαίρι του '17 ολοκληρώθηκε το line-up με την ένταξη του παιδικού φίλου του Ανδρέα, τον Θωμά, στις χαμηλές συχνότητες και από τότε είμαστε ενεργοί συναυλιακά.

Για ποιο λόγο γράφετε μουσική και ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

(Γιώργος) Πάνω απ' όλα γράφουμε μουσική για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας να εκφραστούμε. Επιπλέον πόντους κερδίζουμε όταν καταφέρνουμε και τη μοιραζόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο. Νικητές βγαίνουμε όταν αρέσει τόσο σε αυτούς όσο και σε εμάς. Είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό να βρει κάθε άνθρωπος έναν τρόπο να εκφραστεί και αυτό επιτυγχάνεται όντας δημιουργός ή θεατής σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης, είτε αυτό λέγεται μουσική, θέατρο, ζωγραφική ή ταινίες. Αρκεί να υπάρχει όρεξη. Όσον αφορά τις μουσικές επιρροές, ο καθένας ακούει διάφορα ανά καιρούς, οπότε μπορούν να παρατηρηθούν ποικίλα στοιχεία στα κομμάτια μας. Ενδεικτικά, αν μου επιτρέπεται να μιλήσω για όλους, επηρεαζόμαστε άμεσα από Opeth, Gojira, Mastodon, Russian Circles, Alice In Chains, Isis (the band) κ.ο.κ.

Που κινείστε μουσικά;

(Γιώργος) Ας πούμε ότι η κύρια βάση που στηριζόμαστε είναι το post. Ακόμα βρισκόμαστε σε πειραματικό στάδιο έχοντας τη δυνατότητα να ελιχθούμε εύκολα στα παραπλήσια μουσικά είδη και το βρίσκουμε αρκετά θετικό αυτό το γεγονός.

Γιατί instrumental;

(Ανδρέας)  Instrumental γιατί είναι ένα ταξίδι με ήχους. Είναι μαγεία να καταφέρεις να κάνεις τον ακροατή και ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό να χτίζει μια ολόκληρη ιστορία στο κεφάλι του ενώ ακούει ένα ορχηστρικό κομμάτι. Είναι απαιτητικό και παράλληλα, σε εξιτάρει να ξέρεις ότι την ώρα που παίζεις ή όταν γράφεις ένα κομμάτι ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά θα το αντιληφθεί μέσα του με ένα δικό του μοναδικό τρόπο. Μπορεί, φυσικά, να μην νιώσει και τίποτα. Εμείς όμως τελικά επιλέγουμε instrumental γιατί μας κάνει να νιώθουμε τα πάντα σε μια διάσταση που έχει για φωνητικά τα μουσικά μας όργανα.

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε ένα ep με τίτλο Omni, μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό…

(Θωμάς) Το OMNI είναι η πρώτη μας απόπειρα αποτύπωσης της μουσικής που παίζουμε. Αρχικά, σημαίνει "τα πάντα".  Έχει στοιχεία από τις επιρροές του καθενός μας που προσπαθούμε να ενσωματώσουμε αρμονικά στο ιδίωμα της post, οπότε ο τίτλος του δίσκου εμπεριέχει και αυτό. Από την άλλη γίνεται αντιληπτό και στην θεματολογία της μουσικής. Προσπαθούμε να αγγίξουμε θέματα που δεν θίγονται στην καθημερινότητα όπως θεωρίες συνωμοσίας, μυστηριώδη φαινόμενα-έννοιες, υπαρξιακές ανησυχίες. Δεν έχουμε στίχους επομένως επιδιώκουμε την κάθε ιδέα να την αποδώσουμε μουσικά. Παίρνοντας ως παράδειγμα τον τίτλο του τρίτου μας κομματιού, Mandela Effect, ίσως ο ακροατής να καταλάβει τι θέλουμε να αποδώσουμε αν γνωρίζει αυτό το φαινόμενο. Αν δεν το γνωρίζει, επίσης είναι κάτι που θέλουμε να πετύχουμε. Να κινήσουμε την περιέργειά του και να το ψάξει μόνος του.

Η ανταπόκριση του κοινού σε αυτή την δουλειά ποια είναι έως τώρα;

(Θωμάς) Η ανταπόκριση του κοινού είναι πιθανότατα αυτό που μας εξέπληξε περισσότερο στην πορεία μας ως τώρα. Το ιδίωμα της post, όπως και κάθε είδους ορχηστρική μουσική, δεν έχει συνήθως την εύνοια του ευρύ κοινού λόγω της απουσίας των στίχων, κάτι με το οποίο ο μέσος ακροατής σχετίζεται πιο εύκολα. Παρ' όλα αυτά βλέπουμε από κόσμο που δεν ακούει αυτή τη μουσική ή ακόμα και περιστασιακούς ακροατές, μια πολύ θερμή ανταπόκριση. Όσον αφορά το OMNI, πιο ειδικά, πέρα από τα προαναφερθέντα, έχει σχολιαστεί από το κοινό ως πολύ επαγγελματική  η παραγωγή, με ευφάνταστη δομή κομματιών, όπως και η απόδοσή του σε ζωντανές εμφανίσεις. Μας χαροποιούν ιδιαίτερα αυτά τα σχόλια γιατί δουλέψαμε και προβάραμε σκληρά γι' αυτό το αποτέλεσμα.


Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Judas Conspiracy Theory;

(Θωμάς) Προς το παρόν σίγουρα θα παίξουμε αρκετά ακόμα live για να προωθήσουμε το OΜΝΙ όσο το δυνατόν περισσότερο. Παράλληλα, προφανώς, δουλεύουμε νέο υλικό το οποίο θα παρουσιάζουμε σταδιακά στη σκηνή. Στη συνέχεια θα δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Πάντως, είναι βέβαιο ότι θα μας βλέπετε συχνά στη σκηνή το επόμενο διάστημα.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντά ένα σχήμα σαν τους Judas Conspiracy Theory;

(Θοδωρής) Οι περισσότερες μπάντες θα απαντούσαν το οικονομικό θέμα. Ισχύει και για εμάς. Παίζει μεγάλο ρόλο – από τις ηχογραφήσεις μέχρι τις live εμφανίσεις. Φαντάζομαι το πρώτο είναι εμφανές και δε χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση – όσο για το δεύτερο, ας πούμε ότι το να βρεις εξοπλισμό που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις σου είναι άμεσα συσχετισμένο με το οικονομικό κομμάτι αλλά και ο χρόνος που αφιερώνεται στις πρόβες. Πέρα όμως από τα χρήματα, στις δυσκολίες συγκαταλέγεται και η σύνθεση της μουσικής. Άλλες φορές ένα τραγούδι κυλάει σχεδόν τέλεια σχετικά με τις ιδέες και τη δομή και άλλες φορές νιώθεις ότι λύνεις ένα puzzle. Μία ιδέα που δεν ταίριαξε κάπου πριν 1-2 μήνες ή ακόμα και χρόνο, συν άλλη μία που δεν ταιριάζει κάπου τώρα, μπορεί να είναι αρκετές για να δημιουργηθεί η σπίθα για μια καινούρια σύνθεση. Μας αρέσει όμως αυτό, αν και δύσκολο, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται η ομαδικότητα της μπάντας. Κάθε επιτυχημένη προσπάθεια μας επιβεβαιώνει και πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στον στόχο μας – να δημιουργήσουμε κάτι που μας εκφράζει αλλά δεν ήταν εκεί πριν.

Τι πιστεύετε ότι θα προσελκύσει τον κόσμο να έρθει να δει ένα live σας;

(Θοδωρής) Για να γοητεύσει ένα συγκρότημα πρέπει να μπορεί να προσφέρει στο κοινό ποικιλία. Προφανώς δεν εννοώ από post να πηγαίνει σε bosa nova και από εκεί σε dubstep. Κάθε τόσο, είναι σημαντικό να αφυπνίζεις τον ακροατή με κάτι φρέσκο που δεν είχε ακούσει ή προσέξει μέχρι τώρα. Μπορεί σε αυτό το σημείο να μην είμαστε μια ευρέως αναγνωρισμένη μπάντα, αλλά τα στοιχεία της μουσικής μας θεωρώ πως έχουν κάποια πρωτόγνωρα σημεία για τον ακροατή και όποιος τα ψάξει θα τα βρει. Μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα. Δεν τείνουμε αποκλειστικά σε ένα είδος μουσικής – κρατάμε τις επιλογές μας ανοιχτές και ό,τι μας κάνει το υιοθετούμε. Καλά για dubstep βλέπουμε...ίσως αργότερα. Αν κάποιος έχει το μικρόβιο της μουσικής ανακάλυψης, ωστόσο, είναι υποψήφιος να ακούσει JCT και να έρθει να μας ακούσει live.

Ποια είναι η άποψη σας γενικά για το free downloading της μουσικής στο διαδίκτυο; 

(Θοδωρής) Δεν είναι δυνατό για τους περισσότερους ανθρώπους να αγοράσουν όλα όσα ακούν ή θέλουν να ακούσουν. Ευτυχώς, πλέον, υπάρχουν επιλογές που δεν είναι τόσο αποτρεπτικές. Η πλειοψηφία των συγκροτημάτων διαθέτουν το υλικό τους δωρεάν για streaming στο ίντερνετ και σου δίνουν την ευκαιρία να υποστηρίξεις οικονομικά αν το επιθυμείς. Νομίζω είναι μια πολύ καλή μέση λύση. Την προτιμάω, αλλά δε θα κυνηγήσω αυτούς που κάνουν το αντίθετο γιατί καταλαβαίνω. Αν μιλάμε βέβαια για "τζαμπατζήδες" εκ φύσεως, αυτοί ό,τι και να κάνεις θα βρουν τρόπο, οπότε let it be.

Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας. Τα τελευταία λόγια δικά σας...

Σας περιμένουμε στις 8 Μαρτίου στο six dogs όπου θα έχουμε την ευκαιρία να ανοίξουμε τη βραδιά για τους we.own.the.sky. Ένα ιδιαίτερο event για ένα ιδιαίτερο κοινό!  See you there folks!

Καλή συνέχεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου