ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ RIBBONS OF EUPHORIA



Από πότε υπάρχουν οι Ribbons of Euphoria και τι ήταν αυτό που σας έκανε να δημιουργήσετε την μπάντα;

Οι Ribbons υφίστανται από το καλοκαίρι του 2006, με την τελική σύνθεση να «κλειδώνει» το καλοκαίρι του 2007. Η μουσική αυτή παρέα ξεκίνησε με ηλ. κιθάρα, organ, τύμπανα και φωνή. Εδώ και αρκετούς μήνες το πλήρωμα έγινε πενταμελές, αφού προστέθηκε ηλ. μπάσο. Γιατί δημιουργήθηκε η μπάντα; Δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε φούμαρα, ότι θεωρήσαμε πως έλειπε αυτό το κάτι και ήρθαμε να αναβιώσουμε το ροκ. Ούτε πως αποφασίσαμε να φτιάξουμε συγκρότημα, επειδή πιστεύουμε πως παίζουμε καλύτερα από τους υπάρχοντες στο χώρο. Ήμασταν φιλαράκια από πριν, είχαμε ήδη στο ενεργητικό μας σκηνική εμπειρία με άλλα μουσικά σχήματα, αλλά το σημαντικότερο είναι πως αρχίσαμε να τζαμάρουμε εντελώς παρεΐστικα, απλά για να εκφραστούμε. Περνούσαμε υπέροχα, μουσικά ταιριάζαμε μεταξύ μας απίστευτα και φίλοι και γνωστοί που μας άκουγαν να προβάρουμε ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ, ώστε μας παρότρυναν –  έντονα και επιτακτικά, θα λέγαμε – να κάνουμε εμφανίσεις σε κλαμπάκια. Αμέσως άρχισε να ρέει και δικό μας υλικό, οπότε οι Ribbons ήταν πια γεγονός.

Μουσικά από που έχουν επηρεαστεί οι Ribbons of Euphoria;

Καταρχήν, έχουμε επηρεαστεί από τον Jimi Hendrix. Το όνομα Ribbons of Euphoria είναι στιχάκι από το τραγούδι Bold As Love του θείου Jimi. Από κει και πέρα, όλοι οι Ribbons λατρεύουν το φάσμα του ροκ. Άλλος αρέσκεται πιο πολύ στο rhythm ‘n’ blues, άλλος στο jazz rock και fusion, άλλος στο art rock κοκ. Κοινή μας συνισταμένη είναι ο ήχος και το ύφος που είχε το ροκ στα τέλη του ’60 με τις αρχές του ’70. Χειριζόμαστε διάφορες φόρμες, αλλά στα τραγούδια μας κυριαρχεί το progressive, με έντονα blues στοιχεία και μπόλικη ψυχεδέλεια! Αν θέλετε να μιλήσουμε για συγκεκριμένους καλλιτέχνες που μας επηρέασαν, μπορούμε εκτός από τον Hendrix να σας αναφέρουμε τους Pink Floyd, Beatles, Doors, Jethro Tull, Led Zeppelin, Camel, Frank Zappa, King Crimson κά. Ως φόρο τιμής προς τις αγαπημένες μας μπάντες, παίζουμε μερικά τραγούδια τους, με τα οποία πλαισιώνουμε τις δικές μας συνθέσεις στο εκάστοτε πρόγραμμα που παρουσιάζουμε στα διάφορα κλαμπ.

Ποιος γράφει τους στίχους και ποιος την μουσική;

Ο κιθαρίστας μας Νίκος Πουλάκης ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής και των στίχων. Τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ έχουν επίσης υψηλό μουσικό κριτήριο και αισθητήριο και γι’ αυτό βοηθούν, συμβουλεύουν, παραλλάζουν, δοκιμάζουν, αντιπροτείνουν και βάζουν τις προσωπικές τους πινελιές στο στήσιμο της μουσικής ενός καινούριου τραγουδιού. Ο Νίκος, όμως, κρατάει ψηλότερα από όλους την έμπνευση και τη δημιουργικότητα!

Τι θέματα πραγματεύονται συνήθως οι στίχοι σας;

Η θεματολογία μας ποικίλλει. Έχουμε στίχους που μιλάνε για τα βαθύτερα αισθήματα, όπως στο “Jester and the Queen”, που υμνείται ο έρωτας ή το “You don’t Care”, το οποίο μιλά για την αδυσώπητη φύση της ελευθερίας. Άλλοι στίχοι πραγματεύονται παγκόσμιες αξίες και ιδανικά, όπως το “Kiss the sun” ή το “Incidence of Truth”, στο οποίο υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα της ατομικής ελευθερίας. Άλλες φορές, οι στίχοι μας δηλώνουν ονειρική διάθεση ή ψυχεδελική κατάσταση, όπως στο “Mindful of Dreams” και στο “Stardust”. Επίσης, σε άλλα τραγούδια οι στίχοι διηγούνται μια φανταστική ιστορία, όπως στο “Quincy’s Dance of Death”, όπου ένας άντρας πρέπει να πάρει τις ζωές επτά ανθρώπων, για να αναστηθεί η αγαπημένη του.

Μετά το ep Ribbons of Euphoria του 2015 και τα δύο νέα τραγούδια      το 2017, από νέο υλικό να περιμένουμε κάτι;

Μια διόρθωση: LP Ribbons of Euphoria του 2014. Υπάρχουν πάνω από είκοσι τραγούδια, τα οποία βρίσκονται εν αναμονή της λεπτομερούς επεξεργασίας μας. Δηλαδή, να τα διαπραγματευτούμε, να τα δομήσουμε, να τα ενορχηστρώσουμε, ορισμένα δύσκολα σημεία να τα γράψουμε σε παρτιτούρα, να τα προβάρουμε, να τα ηχογραφήσουμε, να τα ακούσουμε μετά από καιρό, να τα επανεξετάσουμε, ώστε να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις. Και όλα αυτά υπό το πρίσμα της προσωπικής μας ψυχοακουστικής. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία ηχογράφησης του νέου μας δίσκου που θα κυκλοφορήσει πιθανότατα μετά τον Απρίλιο!

Tο διαδίκτυο έχει βοηθήσει την πορεία σας; 

Ναι, το διαδίκτυο έχει βοηθήσει, αλλά δεν είναι το απόλυτο εργαλείο. Μέσω διαδικτύου γνωστοποιήσαμε την καλλιτεχνική μας παρουσία, διαδίδουμε όλες τις εμφανίσεις και κυκλοφορίες μας και εμπορευόμαστε τους δίσκους και το merchandise. Παράλληλα όμως, δουλεύουμε σκληρά και πασχίζουμε, για να προχωράμε δυνατά, να βαστάμε καλλιτεχνικό ανάστημα και να φέρνουμε άρτιο αποτέλεσμα σε ό,τι και να καταπιανόμαστε.   

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Πέραν της σύνθεσης και την κυκλοφορίας νέων άλμπουμ....    Ψάχνουμε labels του εξωτερικού, μήπως τους αρέσει το υλικό μας, το στηρίξουν και το διαδώσουν. Επίσης, θα θέλαμε να δώσουμε το παρών σε κάποια  διεθνούς εμβέλειας φεστιβάλ ροκ και ψυχεδέλειας. Ίδωμεν… 

Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι λείπει από την ελληνική rock σκηνή;

Σαν στυλ και είδη... τίποτα! Υπάρχουν τα πάντα! Αυτό που λείπει είναι η συνέπεια των γκρουπ στο original υλικό! Ακούμε πολλές διασκευές στα club και είναι κουραστικό... παίξτε τα ΔΙΚΑ σας τραγούδια ρε παιδιά!

Ποια σχήματα της εγχώριας σκηνής ξεχωρίζετε;

Από παλιά συγκροτήματα θα λέγαμε τους  Aphrodite’s Child, Axis,            Εξαδάκτυλος, Νοστράδαμος, Socrates, Σπυριδούλα. Μεταγενέστερα,  τους Μουσικές Ταξιαρχίες, Γενιά του Χάους, Villa 21, Last Drive,  Purple Overdose … Τωρινά σχήματα, Ciccada, Verbal delirium,     Methexis, Need...

Τι συμβουλή θα δίνατε στα μουσικά σχήματα του χώρου σας που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα;

Να μην αντιγράφουν, να έχουν αυθεντικότητα και πρωτοτυπία. Δεν εννοούμε να ανακαλύψουν νέο είδος μουσικής. Δε χρειάζεται. Έχουμε στη διάθεσή μας πάρα πολλά είδη. Με τα μέσα που έχουν στα χέρια τους να κάνουν αυτό που έχουν να κάνουν με σεβασμό και σκληρή δουλειά!

Μπορείτε να κλείσετε αυτήν την συνέντευξη όπως επιθυμείτε.

Η σύνθεση των Ribbons of Euphoria σε έμψυχο υλικό, είναι:
Νίκος Γούσιας – Organ
Σταύρος Ζουλιάτης – Φωνή
Νίκος Πουλάκης – Ηλ. Κιθάρα
Θανάσης Στρογγύλης – Τύμπανα
Γιάννης Τζιοτζιοβίλης – Ηλ. Μπάσο

Ευχαριστούμε για την συνέντευξη, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου