ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ CIRCUS CARAVAN



Πείτε μας πως ξεκίνησε η μπάντα σας...

Το συγκρότημά μας ξεκίνησε το 2013, με τους Αλέξη (φωνή), Βασίλη (κιθάρα), Θωμά (κιθάρα) και με τον παλιό μας μπασίστα, τον Παναγιώτη. Έπειτα, εντάχθηκε στο δυναμικό και ο Χρήστος (ντραμς), ενώ πλέον στο μπάσο έχουμε το Διονύση. Στην αρχή παίζαμε κυρίως διασκευές αλλά, μέσα σε λίγο καιρό, είχαμε ήδη γράψει τα πρώτα δικά μας κομμάτια, μεταξύ των οποίων και το Dezzert Dope. Το πρώτο μας live ήταν στα πλαίσια ενός διαγωνισμού και μάλιστα αποσπάσαμε το πρώτο βραβείο (σ.σ.: ένα καφάσι μπύρες, μεταξύ άλλων)!

Πως προέκυψε το όνομα Circus Caravan του συγκροτήματος;

Οι απόψεις διίστανται πλέον, μάλλον γιατί περισσότερο προέκυψε από κάποια ασαφή σκέψη και λιγότερο από κάτι συγκεκριμένο. Ας πούμε ότι ήταν ένας συνδυασμός ιδεών του Βασίλη και του Θωμά, με κύρια έμπνευση το σουρεαλιστικό τσίρκο της ταινίας Big Fish.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να γίνεται κι εσείς μέρος αυτής της σκηνής;

Τα ακούσματά μας πάντα περιστρέφονταν γύρω από την αγγλόφωνη ροκ. Λίγο πολύ έχουμε περάσει, ο καθένας βέβαια με διαφορετικό τρόπο, όλα τα στάδια από Classic και Hard Rock, μέχρι πιο μοντέρνα Indie, Post και γενικότερα Alternative. Οπότε, είναι λογικό και οι συνθέσεις μας με τη σειρά τους να οδηγήθηκαν προς αυτό το δρόμο.  

Οι επιρροές σας σαν συγκρότημα ποιες είναι;

Συγκροτήματα όπως οι Muse, Radiohead, Ben Howard, Queens of the Stone Age The National, Explosions in the Sky είναι τα πρώτα ονόματα που μας έρχονται στο μυαλό σαν επιρροές, αλλά συχνά αντλούμε στοιχεία κι από άλλα είδη μουσικής ή ακόμα και από τα παραδοσιακά. Γενικότερα, οτιδήποτε μπορούμε να φέρουμε στα μέτρα μας και να το προσαρμόσουμε στη μουσική μας, είναι ευπρόσδεκτο.

Το 2017 κυκλοφορήσατε το πρώτο σας EP Chapter 0, μιλήστε μας γι' αυτό.

Ήταν ένας μεγάλος μας στόχος σχεδόν από τότε που ξεκινήσαμε. Μας πήρε περισσότερο καιρό απ' όσο υπολογίζαμε, αλλά η όλη διαδικασία ήταν για μας πρωτόγνωρη και τρομερά διδακτική. Ως προς το μουσικό κομμάτι, είναι πολύ πιθανό να διέφερε κάπως το τελικό αποτέλεσμα αν το γράφαμε τώρα, παρ’ όλ’ αυτά, είμαστε περήφανοι που το κυκλοφορήσαμε. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Artwork επιμελήθηκαν οι Στράτος Πατλαμάζογλου και Σάσα Γώγου και φυσικά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι.

Υπάρχει υλικό σας που επεξεργάζεστε για μια μελλοντική δουλειά;

Υπάρχει και μάλιστα μπόλικο! Μετράμε 5-6 έτοιμα κομμάτια, κάποια εκ των οποίων ήδη παρουσιασμένα σε live, ενώ δουλεύουμε και μερικά ακόμη. Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε σύντομα στις ηχογραφήσεις και να κυκλοφορήσουμε το πρώτο μας Full Album.

Πόσο σας έχει βοηθήσει το Internet στην προώθηση του group;

Ουσιαστικά, αποτελεί το μόνο μέσο προώθησης που διαθέτουμε. Είναι μεγάλη βοήθεια για μας το να υπάρχουν διαθέσιμα στο youtube ή στο Spotify τα ηχογραφημένα μας κομμάτια, καθώς επίσης και τα διάφορα κλιπ με διασκευές που κάνουμε κατά καιρούς. Είναι βέβαια προφανές πως τα social media παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε προώθηση, μιας και μέσω αυτών έρχεται το κοινό, γνωστό ή άγνωστο, σε επαφή με τη δουλειά μας.


Τι άλλο μπορούμε να πούμε πως υπάρχει στα πλάνα του συγκροτήματος για το άμεσο μέλλον;

Το Φεβρουάριο έρχεται ένα σημαντικό για μας live, μια σύμπραξη που περιμέναμε καιρό, με τους καλούς μας φίλους Vaulter και τους 4lt. Περισσότερα γι’ αυτό θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Σχεδιάζουμε, επίσης, κάποιες εμφανίσεις εκτός Αθήνας, αλλά για την άνοιξη. Τέλος, όπως αναφέραμε και πριν, τους επόμενους μήνες θα ξαναμπούμε στο στούντιο με στόχο την πρώτη μας ολοκληρωμένη δουλειά.

Η άποψη σας για την underground σκηνή μας ποια είναι, προοδεύει η μένει στάσιμη;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των φεστιβάλ, ιδίως των καλοκαιρινών, με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και το Music Highway Festival, στο οποίο είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουμε φέτος, στον Ταΰγετο. Ωστόσο, θεωρούμε πως ακόμα δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη μεγάλη “σκηνή” στην ξενόφωνη μουσική, πέραν ίσως από το ευρύτερο φάσμα του Stoner Rock. Υπάρχει φιλοδοξία, υπάρχει ενθουσιασμός και πλέον ό,τι γίνεται, γίνεται από κάτω προς τα πάνω, μιας και τα περισσότερα συγκροτήματα προφανώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για διαφήμιση, οπότε τα φεστιβάλ στηρίζουν, σε μεγάλο βαθμό, την εγχώρια σκηνή. Για μας, επίσης σημαντικό είναι να υπάρχει αλληλοστήριξη μεταξύ των συγκροτημάτων, χωρίς βεβαία να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα το αισθητικό κριτήριο.

Υπάρχουν ονόματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής που θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση τους we.own.the.sky και πιστεύουμε πως θα ταίριαζε αρκετά η διαφορετικότητα της μουσικής μας. Ωραία live θα γινόντουσαν και με τους VIC αλλά και τους Λάργκο κι ας μη συνηθίζεται ο συνδυασμός του ελληνόφωνου με το ξενόφωνο. Ρίσκο ίσως να υπήρχε και σε μια κοινή εμφάνιση με τους Planet of Zeus, θα το θέλαμε όμως πολύ. Σίγουρα θα ξανασυνεργαζόμασταν με τους φίλους μας τους Mr. Highway, ενώ όπως είπαμε και πριν, ανυπομονούμε για το live με τους Vaulter και τους 4lt. Στον Ταΰγετο είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τη σκηνή και με τους Empty Frame, μπάντα που ξεχωρίζει στην Ελλάδα για τις μοναδικές συνθέσεις της.

Κλείστε την συνέντευξη στέλνοντας ένα μήνυμα στους αναγνώστες.

Ελπίζουμε ο κόσμος να συνεχίζει να στηρίζει την εγχώρια εναλλακτική σκηνή και να μη διστάζει να πηγαίνει σε live συγκροτημάτων που δε γνωρίζει ή έχει ακούσει ελάχιστα. Είναι από τις πιο όμορφες εμπειρίες στη μουσική η ανακάλυψη μιας μπάντας, ιδιαίτερα όταν γίνεται ζωντανά. Τότε, πραγματικά, λειτουργεί αμφίδρομα. Ραντεβού το Φεβρουάριο!

Ευχαριστούμε για την συνέντευξη, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου