ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ DECEVO



Πώς ξεκίνησαν οι DeCeVo και ποιοι αποτελούν το group;

Οι DeCeVo δημιουργήθηκαν στα μέσα του 2015 από τον Δημήτρη Κεσανλή (κιθάρα - φωνή) και τον Σωτήρη Τσόγκο (μπάσο). Στη συνέχεια προστέθηκε ο Γιώργος Δεμέζης (τύμπανα), ο Γιάννης Καραγατσίδης (κιθάρα) και ο Γιάννης Καπέλλος (κιθάρα). Η σημερινή σύνθεση της μπάντας είναι:
Δημήτρης Κεσανλής - Φωνή
Γιάννης Καραγατσίδης - Κιθάρα
Κώστας Καλαϊτζής - Κιθάρα
Περικλής Επιτρόπου - Μπάσο
Χρήστος Ράπτης - τύμπανα

Ποιες ανάγκες σας ώθησαν στη δημιουργία του συγκροτήματος;

Η βασική ιδέα ήταν να γίνει ένα συγκρότημα που θα συνδύαζε hard rock και metal ήχο με ελληνικό στίχο, πράγμα που έλειπε από τη μουσική σκηνή της Αλεξανδρούπολης.

Το όνομα της μπάντας πως προέκυψε;

Το όνομα της μπάντας είναι μια παράφραση του ονόματος του κλασικού μοντέλου αυτοκινήτου της Citroën. Γράφεται διαφορετικά αλλά προφέρεται το ίδιο. Ήταν μια σκέψη της στιγμής. Μάλλον το επιλέξαμε επειδή το συγκεκριμένο αυτοκίνητο θυμίζει κάτι νοσταλγικό και διαχρονικό. Κάτι που αντέχει στο πέρασμα του χρόνου. Η αλήθεια είναι ότι δεν το σκεφτήκαμε πολύ. Μας άρεσε και το κρατήσαμε.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιρροές σας;

Δεν υπάρχει κάποιο ή κάποια συγκροτήματα που να μας επηρέασαν καταλυτικά. Δανειζόμαστε στοιχεία και επιρροές από πολλά διαφορετικά συγκροτήματα αλλά πάντα επιθυμούμε ο ήχος μας να είναι προσωπικός και χαρακτηριστικός. Όχι απαραίτητα να θυμίζει κάτι άλλο.

Το 2018 κυκλοφορήσατε την πρώτη σας δουλειά με τίτλο Σαν Φλεγόμενα Αστέρια  τι θα πρέπει να ξέρουμε γι' αυτήν;

Τον Απρίλιο καταφέραμε να κάνουμε digital release του δίσκου μας, η οποία συνοδεύτηκε από το release σε φυσική μορφή (cd) τον Ιούλιο. Πρόκειται πραγματικά για κατόρθωμα. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα συγκροτήματα της επαρχίας και ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας είναι πάρα πολλές. Αν εξαιρέσεις το γεγονός της οικονομικής κρίσης που χτυπάει τις τσέπες όλων μας και δυσκολεύει την κατάσταση, έχεις να κάνεις και με διάφορους άλλους παράγοντες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εγγραφή στα cd και η εκτύπωση της ροζέτας έγινε στην Έδεσσα και η εκτύπωση της θήκης, του ένθετου και η εξωτερική πλαστικοποίηση στο Βόλο. Και όλο αυτό αν θέλεις να διατηρήσεις μια DIY αισθητική. Αν θέλεις αν είσαι σε εταιρία είναι μια άλλη υπόθεση. Όσον αφορά τώρα το περιεχόμενο του δίσκου, πρόκειται για 6 τραγούδια σε δικές μας συνθέσεις με ελληνικό στίχο. Πραγματεύονται διάφορες εκφάνσεις της ζωής. Μιλούν για έρωτα, απόρριψη, κοινωνικό αποκλεισμό, υπαρξιακές αναζητήσεις. Δε μπαίνουμε σε πολιτικό ή πολιτικοποιημένο στίχο. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

Από νέο υλικό, υπάρχει κάτι;

Βρισκόμαστε στα τελειώματα ενός τραγουδιού με αγγλικό στίχο. Είναι μια απαίτηση των φίλων μας. Θέλουνε να ακούσουν κάτι αγγλόφωνο από εμάς. Οπότε το πήραμε απόφαση να τους κάνουμε το χατίρι. Πρόκειται για μία metal μπαλάντα και θα κυκλοφορήσει τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Θα συνοδεύεται και από το ανάλογο βίντεο κλιπ. Και επειδή ένα ίσον κανένα, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία και δεύτερου αγγλόφωνου τραγουδιού που βρίσκεται προς το παρόν σε πρωτόλειο στάδιο ίσως και μίας διασκευής. 


Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;

Στόχος είναι να καταφέρουμε να εκδώσουμε ένα μικρό EP 2-3 αγγλόφωνων τραγουδιών και να τυπωθεί σε 7" ή 10" βινύλιο και σε περιορισμένο αριθμό, 50 ή 100 αντίτυπα. Αν δεν ευδοκιμήσει η έκδοση του βινυλίου θα επιστρέψουμε στη δοκιμασμένη συνταγή του cd. Επίσης ένας ακόμη στόχος είναι να αρχίσουμε να κάνουμε συμμετοχές σε live εμφανίσεις, διότι όλο το προηγούμενο διάστημα ασχοληθήκαμε με ηχογραφήσεις και διαδικαστικά θέματα, και να αρχίσουμε να κοιτάμε τα επόμενα τραγούδια. Υπάρχει αρκετό υλικό μουσικά και στιχουργικά.

Στη συναυλία ποιου group από Ελλάδα η όχι θα θέλατε να κάνετε support; 

Δεν έχουμε ιδιαίτερες προτιμήσεις. Όταν σε καλούν να κάνεις support σε κάποιο άλλο group πάντα είναι τιμή και ευχαρίστηση. Θα λέγαμε πως το μοναδικό κριτήριο για να συμφωνήσουμε είναι να ταιριάζουμε μουσικά με το άλλο group. Να υπάρχει συμβατότητα δηλαδή ως προς το είδος της μουσικής.

Είστε από την Αλεξανδρούπολη, είναι εύκολο να βρείτε χώρους για ζωντανές εμφανίσεις;

Δυστυχώς όχι. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι στην πόλη που να μπορούν να υποστηρίξουν επαρκώς το είδος της μουσικής που παίζουμε πλην ενός ή δύο χώρων. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουν όλα τα συγκροτήματα του λεγόμενου "σκληρού" ήχου. Δε μπορείς να αποδώσεις μουσικά αυτό που είσαι και αντιπροσωπεύεις όταν ο χώρος που σε φιλοξενεί σου βάζει φραγμούς στην ένταση του ήχου. Επίσης όταν είσαι πολυμελές σχήμα όπως στη δική μας περίπτωση που είμαστε 5 άτομα είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρεις χώρο και σκηνή που να μπορεί να σε χωρέσει.

Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την μουσική σκηνή της πόλης...

Η Αλεξανδρούπολη έχει το προνόμιο να έχει 20-25 ενεργά συγκροτήματα που κινούνται στο χώρο του rock και του metal και τα παρακλάδια αυτών των μουσικών ειδών. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για μια τόσο μικρή επαρχιακή πόλη. Υπάρχουν πάρα πολλά συγκροτήματα με δισκογραφία και γενικότερα υπάρχει πολύ μεράκι για δημιουργία. Είμαστε ευτυχείς από αυτή την άποψη. Άλλωστε υπάρχει παράδοση από τη δεκαετία του '60 που συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Υπάρχει επίσης μια διαρκής προσπάθεια τον τελευταίο χρόνο να καταγραφεί αυτή η μουσική παράδοση και η πορεία της μουσικής σκηνής της πόλης από τον Σύλλογο Μουσικών Αλεξανδρούπολης.

Ο επίλογος δικός σας...

Προτρέπουμε όλα τα συγκροτήματα που δεν είναι ή δε θέλουν να μπουν σε εταιρία να τολμήσουν την αυτοέκδοση. Σίγουρα θα πάρει περισσότερο χρόνο, σίγουρα θα κουραστούν στην πορεία αλλά η ικανοποίηση που θα λάβουν όταν αυτόνομα εκδώσουν το υλικό τους είναι ασύγκριτη. Και να το κάνουν με προσήλωση και πίστη στη μουσική τους. Το παν είναι να αρέσει στους ίδιους αυτό που κάνουν και αυτό θα φανεί και στον ακροατή.

Ευχαριστούμε για την συνέντευξη, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου