ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ



Πρώτα από όλα, θα θέλαμε μια παρουσίαση της μπάντας για να σας γνωρίσουν οι αναγνώστες μας.

Οι Αυτόπτες Μάρτυρες είναι μια 5μελης μπάντα με έδρα τα Ιωάννινα. Δραστηριοποιείται στον χώρο του hard rock ενσωματώνοντας παράλληλα στοιχεία από classic, heavy ή ακόμα και πειραματικά παρακλάδια του ροκ. Ενδεικτική είναι και η χρήση τζουρα σε κάποια απ' τα κομμάτια. Το ηχητικό αυτό εύρος φέρει ως βάση τον ελληνόφωνο στίχο. Η μπάντα μετράει 4 χρόνια ζωής έχοντας στο διάστημα κυκλοφορήσει ένα EP με τίτλο "Στο βυθό" (2016) με 4 αντιπροσωπευτικά κομμάτια και το φθινόπωρο του 2018 τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο της με τίτλο "Παράξενα Παιχνίδια". Στο ίδιο χρονικό διάστημα είχε την χαρά να συνυπάρξει στην σκηνή με ονόματα όπως οι Magic de Spell, Υπόγεια Ρεύματα, Μωρά στην Φωτιά και Μέμφις.

Πως προέκυψε το όνομα της μπάντας και τι αντιπροσωπεύει για εσάς το Αυτόπτες Μάρτυρες;

Το όνομα της μπάντας οφείλεται σε μία κατάσταση που βιώσαμε στην οποία υπήρξαμε κυριολεκτικά αυτόπτες μάρτυρες και τα πέντε μέλη και ως εκ τούτου σηματοδοτεί για εμάς μια αφετηρία – ορόσημο. 

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές και πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην μουσική που γράφετε;

Κάθε άνθρωπος αποτελεί ξεχωριστή προσωπικότητα. Επομένως τα ακούσματα είναι φυσικό να διαφέρουν ειδικά σε χώρο με τόσες εκφάνσεις. Ενδεικτικά κυμαίνονται από τις παρυφές του classic rock μέχρι και heavy-modern είδη όπως το progressive ή το groove metal. Ωστόσο δεν λείπουν οι ρεμπέτικες ή ακόμα και οι κλασσικής μουσικής πινελιές. Οι επιρροές αυτές αποτελούν την πρώτη φλόγα της ενασχόλησης με την μουσική και εν συνεχεία την δίοδο μέσα απ' την οποία η μπάντα συνδυάζει, πειραματίζεται και δημιουργεί, διατηρώντας όμως τις δικές της προσεγγίσεις.

Γιατί επιλέξατε τη χρήση του ελληνικού στίχου και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της απόφασης;

Το ελληνικό λεξιλόγιο είναι απ' τα πιο διανθισμένα παγκοσμίως. Επομένως δεν υπήρξε λόγος καταφυγής σε ξενόγλωσσο στίχο. Σίγουρα η επιλογή αυτή περιορίζει τις ευκαιρίες, το κοινό, την προσβασιμότητα και εν κατακλείδι την αλληλεπίδραση της μπάντας, καθώς αυτομάτως επικεντρωνόμαστε στον ελλαδικό χώρο. Ωστόσο μας προσδίδει ευχέρεια-ευελιξία στην έκφραση καθώς και οικειότητα, σε πρώτο χρόνο, με το κοινό.

Το 2018 κυκλοφορήσατε την δεύτερη δουλειά σας με τίτλο Παράξενα παιχνίδια, πείτε μας λίγα λόγια για αυτό τον δίσκο.

Τα "Παράξενα Παιχνίδια" αποτελούν σταθμό για μας. Είναι το πρώτο ολοκληρωμένο δισκογραφικό βήμα στο οποίο οποίο υπάρχουν 8 νέα κομμάτια (και 1 μπόνους) τα οποία πλαισιώνουν και αντιπροσωπεύουν την διακύμανση της μπάντας στις ροκ διαδρομές. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο Rana Studio στα Ιωάννινα. Η μίξη και το μάστερ έγιναν από τον Κώστα Μπασδάνη ενώ τα γραφικά του ανέλαβε ο Δημήτρης Κάτσενος (DKDesign).

Το διαδίκτυο έχει βοηθήσει στη δουλειά σας;

Σίγουρα ναι. Είναι γεγονός ότι το διαδίκτυο αποτελεί το πρωταγωνιστικό μέσο προβολής της δουλειάς μας και ενημέρωσης σχετικά με τα δρώμενα και τα επερχόμενα live. Επίσης μας επιτρέπει να είμαστε σε επαφή και με άλλες μπάντες του χώρου ώστε να αλληλοστηριζόμαστε και να προγραμματίζουμε από κοινού εκδηλώσεις. Ο κόσμος μπορεί να μας αναζητήσει στις σελίδες μας στο Facebok (https://www.facebook.com/autoptesmartyres), Youtube (https://www.youtube.com/channel/UCWn27MeZckfq2yAyurjwCbQ), elliniko-greek-rock.blogspot.com και σύντομα και μέσω του bandcamp.


Τι άλλα σχέδια υπάρχουν για το άμεσο μέλλον; 

Αυτό το διάστημα προγραμματίζουμε την κοπή του δίσκου έτσι ώστε να μπορέσουμε να τον παρουσιάσουμε επίσημα σε εκδήλωση που θα λάβει χώρα μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους. Απ' το σημείο αυτό και μετά σαφώς θέλουμε να κάνουμε κάποια live και εκτός έδρας στα πλαίσια προώθησης του δίσκου. Βέβαια το πρόγραμμα δυσχεραίνεται λόγω "χακί" υποχρεώσεων δύο εκ των μέλλων μας αλλά θα τα καταφέρουμε.

Κατά την γνώμη σας  πως βλέπετε την εξέλιξη σας ως μπάντα μέχρι σήμερα;

Διανύοντας την τέταρτη χρονιά ως μπάντα θεωρούμε ότι τα πρώτα μας βήματα στο χώρο είναι ενθαρρυντικά. Στο χρονικό αυτό διάστημα έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές εμφανίσεις και προσπαθούμε μέσα απ' αυτές να εξοικονομούμε χρήματα ώστε να συγκροτούμε τον εξοπλισμό μας και να υποστηρίζουμε τα πλάνα μας. Επιπλέον η διαδικασία των επαγγελματικών ηχογραφήσεων ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για κάποιους από εμάς κατά την οποία είχαμε την ευκαιρία να προβληματιστούμε, να ωριμάσουμε ηχητικά και εν τέλη να κάνουμε ένα βήμα μπροστά όσων αφορά τις γνώσεις μας σχετικά με τον ήχο.

Έχουν ενδιαφερθεί κάποιες εταιρίες για την δουλεία σας;

Οι περιπτώσεις που δισκογραφικές εταιρίες χτυπάνε την πόρτα σε τοπικές μπάντες αποτελούν δυστυχώς την εξαίρεση του κανόνα. Εμείς απ' την πλευρά μας ήρθαμε σε επαφή με αρκετές εταιρίες αλλά εν τέλη αποφασίσαμε να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις και να προχωρήσουμε σε ανεξάρτητη παραγωγή και κοπή. Βέβαια μελλοντικά σαφώς θα θέλαμε να υπάρξουν οι συνθήκες τέτοιες ώστε να υπάρξει κάποια συνεργασία με εταιρία.

Αν γινόταν να επιλέξετε εσείς μια μπάντα για να παίξετε live ποια θα ήταν;

Μας βάζεις δύσκολα και αυτό διότι ο καθένας μας έχει να πει από δέκα ονόματα. Μέσα  στα οποία θα υπάρχουν μπάντες  απ’ την Ελληνική δισκογραφία αλλά και ονόματα που πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. 

Ένα τελευταίο μήνυμα με το οποίο θα θέλατε να κλείσετε; 

Το ροκ σαν είδος μετεξελίχθηκε προσαρμόστηκε αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν απουσίασε απ' το προσκήνιο. Ο ρυθμός μεταβολής των δύο αυτών παραγόντων ίσως δεν είναι τόσο μεγάλος όσο τις προηγούμενες δεκαετίες. Όμως μέσα απ' τις τοπικές μπάντες μπαίνουν τα θεμέλια της ανάπτυξης. Οπότε θα ήταν πολύ ευχάριστο να δούμε και πάλι τον κόσμο να προσεγγίζει με ενδιαφέρον για την κάθε προσπάθεια από μπάντες όλων των ταχυτήτων και για αυτό τον λόγω θέλουμε αυθόρμητα να σας ευχαριστήσουμε αφενός για το βήμα που μας δώσατε μέσω αυτής της συνέντευξης και αφετέρου για την συνολική σας προσπάθεια.

Εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου