ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TIME COLLAPSE



Ποια ήταν η προσωπική ανάγκη που σας ώθησε στην δημιουργία των Time Collapse;
 
Νίκος: Νομίζω ότι ο καθένας μας έχει μία διαφορετική απάντηση στην συγκεκριμένη ερώτηση. Σίγουρα ο καθένας έχει διαφορετικά κίνητρα που τον κάνουν να ενταχθεί σε μία μπάντα ή αν το θες σε μία κοινωνική ομάδα που μοιράζεται ένα κοινό όραμα. Συγκεκριμένα για μένα, οι Time Collapse  αντιπροσωπεύουν την κληρονομιά που θα αφήσω αύριο-μεθαύριο. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αποζητάω την υστεροφημία μου. Είναι ωραίο να σκέφτεσαι  ότι ακόμα κι αν δεν είσαι εν ζωή αυτό θα υπάρχει εκεί έξω και μπορεί να βρεθεί μία μερίδα ατόμων που θα εμπνευστεί. Σαν πιο άμεσα κίνητρα, η μπάντα είναι μια διέξοδος και ένα μέσο για να δημιουργήσω και να συμβάλω με την σειρά μου στη δημιουργία ενός κομματιού. Με κάνει λες και είμαι σημαντικός για ένα μικρό κοινωνικό σύνολο. Σε καμία περίπτωση κανένας από εμάς δεν επιζητά άμεσα την αναγνώριση μέσα από αυτό, ούτε να βγάλει άμεσα κέρδη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε φιλόδοξοι. Θέλουμε να αναγνωριστεί η μουσική μας, γι’ αυτό τον λόγο και ό,τι κάνουμε θέλουμε να είναι πλήρως επαγγελματικό σαν επίπεδο δουλειάς.

Ποιες είναι οι επιρροές σας, ως σχήμα;
 
Νίκος: Οι επιρροές μας σαν σύνολο περιλαμβάνουν περισσότερο μπάντες και καλλιτέχνες οι οποίες αντιπροσωπεύουν τον μοντέρνο progressive rock-metal ήχο και γενικότερα οτιδήποτε περιλαμβάνει το στοιχείο της ατμόσφαιρας, της μελωδίας και του συναισθήματος. Το ότι αγαπάμε και μας αρέσει αισθητικά αυτό το είδος, δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι αυτοσκοπός μας να μοιάζουμε σε μπάντες όπως οι Tool, οι Porcupine Tree, ο Steven Wilson, οι Perfect Circle, οι Opeth, οι Riverside κ.α. που πολλοί μας συγχέουν. Προτεραιότητα μας είναι η αισθητική, η ατμόσφαιρα, η μελωδία και το οτιδήποτε δημιουργούμε να περιλαμβάνει το στοιχείο του βιωματικού χαρακτήρα, όσο γίνεται.  

Γιατί Time Collapse;
 
Σταύρος: Το όνομα προήρθε από τον τίτλο του ομώνυμου κομματιού, κι όχι το αντίστροφο. Σαν όρος, περιγράφει μια διαδικασία υπερβατικού διαλογισμού, κατά την οποία «αδειάζεις» εσωτερικά από σκέψεις και συναισθήματα κι «απορροφάσαι» στο παρόν. Σε μια τέτοια κατάσταση ενδοσκόπησης, ακόμα κι ο χρόνος παύει να υφίσταται όπως τον καταλαβαίνει ο νους. Τον καιρό που τελειώναμε την σύνθεση του συγκεκριμένου κομματιού, βρισκόμασταν και μια αναγεννητική περίοδο για την μπάντα και ψάχναμε κάποιο όνομα που να ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία μας. Έτσι, καταλήξαμε σε αυτό σαν φυσική συνέπεια.

Ποιες είναι οι επιρροές σας για να γράψετε τους στίχους σε κάποιο τραγούδι σας;
 
Σταύρος: Η έμπνευση προέρχεται καθαρά βιωματικά, τουλάχιστον στους στίχους που έχουν γραφτεί από μένα (Time Collapse, Night To Day, Messiah Complex). Κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με εσωτερικές ζυμώσεις και υπαρξιακά ζητήματα. Νομίζω πως είναι μια αμφιταλάντευση μεταξύ πνευματικότητας, εσωτερισμού και την εφαρμογή τους στην καθημερινότητα. 

Τι μηνύματα προσπαθείτε να περάσετε μέσα από αυτούς;
 
Σταύρος: Σε πρώτο στάδιο, το κίνητρο δεν είναι να περαστεί κάποιο μήνυμα. Κάθε μορφή (μη επιφανειακής) τέχνης, είναι μια μορφή εσωτερικής κάθαρσης. Δηλαδή, μια διαδικασία εξωτερίκευσης αναζητήσεων, προβληματισμών, πόνου κτλ., που θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πράγματα μέσα σου και θα σε βοηθήσει να τα αντιμετωπίσεις. Σε δεύτερο στάδιο, από τη στιγμή που αυτό δημοσιοποιείται, θεωρώ πως πρέπει να εμπνέει αυτόν που τους ακούει/διαβάζει. Να του δίνει ένα ερέθισμα για να εμβαθύνει μέσα του και να έρθει σε επαφή με εσώτερες καταστάσεις που η επιφανειακή καθημερινότητα δεν αφήνει. Οπότε σκοπός τόσο των στίχων όσο και της μουσικής, δεν είναι να περαστεί κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα, αλλά να δώσει το έναυσμα στον δέκτη να βιώσει κάτι βαθύτερο. 


Η πρώτη δισκογραφική δουλειά σας έχει τίτλο Night to Day, μιλήστε μας λίγο για αυτήν.
 
Νίκος: Η πρώτη δισκογραφική μας δουλειά δεν είναι κάτι το οποίο αποφασίστηκε μέσα σε ένα βράδυ. Ήρθε με τον καιρό ή αν θες με τον καιρό νιώσαμε την ανάγκη και το ότι είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο.  Το σημαντικότερο είναι το ότι μέσα από την διαδικασία της παραγωγής του δίσκου γίναμε καλύτεροι μουσικοί, δεθήκαμε σαν σύνολο, γνωρίσαμε άτομα, ήρθαμε σε ρήξη με κάποιους ανθρώπους, αλλά αποκτήσαμε και μία μουσική ταυτότητα που θα μας ακολουθεί στις επόμενες δουλειές μας. Σίγουρα για εμάς σημαίνει κάτι περισσότερο από έναν δίσκο με επτά κομμάτια. Αυτό εξηγεί κατά μία έννοια και το όνομα του δίσκου. Η νύχτα συμβολίζει τους κόπους και τις θυσίες που απαιτούνται για να επιτύχεις τους στόχους που έθεσες την προηγούμενη μέρα. Η μέρα από την άλλη συμβολίζει την ολοκλήρωση ενός στόχου όπου απολαμβάνεις τους καρπούς των κόπων σου. Η μετάβαση της μέρας σε νύχτα συμβολίζει τον επαναπροσδιορισμό των στόχων σου που θα σε κάνουν πιο ολοκληρωμένο άτομο, όπου ξαναέρχεται η νύχτα και εσύ καλείσαι να ξεπεράσεις για ακόμη μία φορά τον εαυτό σου.

Πόσο καιρό σας πήρε για να την ετοιμάσετε;
 
Νίκος: Ό,τι σας περιέγραψα παραπάνω δεν γινόταν να διαρκέσει λιγότερο από τρία χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια έγιναν αρκετές αλλαγές στο line up της μπάντας οι οποίες μας άφησαν λίγο πίσω. Με την προσθήκη του Μπάμπη (drummer) ο οποίος ήταν ο σωστός άνθρωπος την σωστή στιγμή, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά ο δίσκος, φτάνοντας στην ολοκλήρωση του.

Κατά την γνώμη σας σε ποιους απευθύνεται ο δίσκος;
 
Νίκος: Ο δίσκος δεν απευθύνεται απαραίτητα σε άτομα τα οποία έχουν εντρυφήσει στο είδος της  prog. Θεωρώ ότι ακούγεται πολύ ευχάριστα και από ανθρώπους που δεν ακούνε στοχευμένα έναν δίσκο επειδή αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο στυλ. Γενικότερα θεωρώ ότι κάθε κομμάτι του δίσκου μπορεί να κερδίσει διαφορετικά άτομα από διαφορετικό μουσικό background. Η ανταπόκριση του κόσμου ξεχωριστά για κάθε κομμάτι το επιβεβαιώνει.

Η ανταπόκριση του κοινού σε αυτή την δουλειά ποια είναι έως τώρα;
 
Νίκος: Μέχρι στιγμής έχουμε λάβει πολύ θετική ανταπόκριση από τον κόσμο, πράγμα το οποίο όσο περνάει ο καιρός μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο. Υπάρχει κόσμος ο οποίος αισθάνεται την ανάγκη να μοιραστεί μαζί μας τον ενθουσιασμό του, πράγμα το οποίο μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους. Μέρα με την μέρα οι αναφορές του δίσκου αυξάνονται, άτομα ανεβάζουν το δίσκο σε διάφορες σελίδες εντελώς ανιδιοτελώς. Όσοι αποφασίζουν να κρίνουν τον δίσκο εις βάθος, είναι θετικοί χωρίς βέβαια να χαρίζονται.

Τι έχετε σχεδιάσει για το άμεσο μέλλον;
 
Νίκος: Για το άμεσο μέλλον δεν έχουμε σχεδιάσει κάτι συγκεκριμένο. Το σίγουρο είναι ότι θέλουμε να προωθήσουμε το πρώτο δισκογραφικό μας ξεκίνημα με όλα τα μέσα, ούτως ώστε να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα αυτιά. Στα πλαίσια αυτά είναι και αρκετές live εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, έως ότου αποφασίσουμε να ασχοληθούμε σχεδόν αποκλειστικά με την δημιουργία νέου υλικού, για το οποίο δεν μπορούμε να το κρύψουμε ότι ανυπομονούμε. 

Για το τέλος ένα  μήνυμα για τους φίλους του blog αλλά και του συγκροτήματος;
 
Νίκος: Το blog παιδιά είναι πολύ προσεγμένο, μπράβο σας και ομολογώ ότι αυτό που βγάζει προς τα έξω είναι περισσότερο σαν μια εγκυκλοπαίδεια από underground και μη μπάντες, πράγμα το οποίο είναι πραγματικά πολύ δύσκολο και δαπανηρό από πλευράς χρόνου, αλλά παρόλα αυτά φαίνεται να τα έχετε καταφέρει πολύ καλά.   Για τους φίλους του blog έχω να πω να συνεχίσουν να αγκαλιάζουν τις προσπάθειες κάποιων να προωθούν εντελώς ανιδιοτελώς νέες μπάντες, οι οποίες χρήζουν την αποδοχή του κόσμου και να  έχουν την δική τους άποψη για τη μουσική, μη υποκινούμενοι από κανέναν. Για τους φίλους του συγκροτήματος έχω να πω ότι δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να τους εκπλήσσουμε θετικά, ξεδιπλώνοντας μία πιο πολύπλευρη εικόνα προς τα έξω, η οποία υπηρετεί τη μουσική και το συναίσθημα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χώρο που διαθέσατε στο blog σας για εμάς.

Και εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου