ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ



 
 
Πρώτα από όλα, θα θέλαμε μια παρουσίαση της μπάντας για να σας γνωρίσουν οι αναγνώστες μας.
 
- Η ιστορία της μπάντας μας ξεκινάει το 2012, αν και από το 2003 υπήρχε η σπίθα αφού ο Γιώργος (μπάσο) έδινε στιχάκια στον Μάκη(φωνή) κι εκείνος τα μελοποιούσε. Το 2012 το Σπιρτόκουτο πήρε σάρκα και οστά αφού ο Νίκος (τύμπανα), ο Άρης (κιθάρα) και αργότερα ο Γιάννης (κιθάρα) συμπλήρωσαν το παζλ. Το πρώτο live μας ως Σπιρτόκουτο έγινε στις 8 Ιουλίου του 2013 στο Bat city στα πλαίσια καλοκαιρινού φεστιβάλ. Από τότε οδεύουμε σταθερά και δημιουργικά τόσο σε live, όσο και σε ηχογραφήσεις.
Οι Σπιρτόκουτο είμαστε:
Μάκης Ράπτης - Φωνή
Γιώργος Κάτρης - Μπάσο
Άρης Πλαΐτης - Κιθάρα
Νίκος Διδυμόπουλος - Τύμπανα
Γιάννης Στιβακτής - Κιθάρα
 
Τι σας ώθησε να σχηματίσετε την μπάντα, ποια ήταν τα ερεθίσματα και οι λόγοι;
 
- Συνήθως αυτά ξεκινάνε κλασσικά. Δύο ή περισσότερα άτομα ενώνουν το λόγο και τη μουσική τους και έτσι προκύπτει ένα μουσικό σύνολο που εκφράζει τις κοινές τους ανησυχίες. Έτσι λοιπόν έγινε και με μας, όταν συναντήθηκαν ο Γιώργος και ο Μάκης το 2002. Ο Γιώργος έγραφε στίχους κι ο Μάκης μουσική. Μέσα από την παρέα τους άρχισαν να υλοποιούνται οι ιδέες τους και λίγο αργότερα με τον Άρη και το Νίκο, η παρέα των παλόφιλων από το Αιγάλεω ξεκίνησαν πρόβες αραιά και που ως Άρον Άρον. Το 2012 και αφού τελείωσαν με τις σπουδές τους οι Σπιρτόκουτο έγιναν πραγματικότητα και με την προσθήκη του Γιάννη είναι έτοιμοι να μοιραστούν τις μουσικές τους ανησυχίες.
 
Το όνομα Σπιρτόκουτο πως προέκυψε;
 
- Το όνομα το δανειστήκαμε από την ομώνυμη ελληνική ταινία του 2003. Είμαστε φαν της ταινίας Σπιρτόκουτο και αποφασίσαμε να ονομαστούμε έτσι γιατί η ταινία πέρα από την ρεαλιστικότητα της και την πρωτοτυπία της (για τα ελληνικά δεδομένα), μας έδειξε ότι αν πάρει φωτιά ένα σπίρτο, θα καεί όλο το σπιρτόκουτο.
 
Γιατί επιλέξατε ελληνικό στίχο για τα τραγούδια σας;
 
- Επιλέξαμε ελληνικό στίχο γιατί η γνησιότερη έκφραση των αναζητήσεων ενός ανθρώπου είναι στη μητρική του γλώσσα.
 
Όσον αφορά στη μουσική και τους στίχους των κομματιών σας, έχει κάποιος τον πρώτο λόγο ή δουλεύετε όλοι μαζί;
 
- Οι στίχοι μας προέρχονται ως επί το πλείστον από τον Γιώργο, αλλά όλοι έχουν λόγο φυσικά. Η μουσική συνήθως προκύπτει από ιδέες του Μάκη που δουλεύονται από όλη την μπάντα σε πρόβες, οπότε μπορούμε να πούμε ότι η μουσική είναι Σπιρτόκουτο!
 
Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης ή group (Eλληνικό ή ξένο) με το οποίο θα επιθυμούσατε να συνεργαστείτε;
 
- Μόνο ένα;;;!!Αγαπάμε Παύλο Σιδηρόπουλο, Τρύπες, Νικόλα Άσιμο άλλα δυστυχώς ξέρουμε όλοι την ιστορία, οπότε θα πούμε Γιάννη Αγγελάκα, Παύλο Παυλίδη αλλά και Μωρά στη φωτιά, Πράσσειν Άλογα και από πιο σύγχρονα Γυμνά Καλώδια, Δραμαμίνη και γενικά όποιος κρατάει την ταυτότητα του μέσα από το ροκ.
 
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία ελληνόφωνη ροκ μπάντα σήμερα;
 
- Είναι δύσκολα τα πράγματα. Εφόσον επιλέξαμε τον ελληνικό στίχο, ξέρουμε εξ'αρχής ότι απευθυνόμαστε στο ελληνικό κοινό σχεδόν αποκλειστικά. Το κοινό είναι περίεργο στην Ελλάδα και πρέπει κάποιος να ψαχτεί πάρα πολύ για να βρει νέες μπάντες όπως εμείς. Από κει και πέρα θέλει πολλά χρήματα για να κάνουμε δική μας δουλεία, τα οποία βέβαια δεν πρόκειται ποτέ να πάρουμε πίσω. Τέλος η στήριξη από τις δισκογραφικές (όσες λίγες το παλεύουν ακόμα) και τα ραδιόφωνα, υφίσταται κυρίως μέσω γνωστών. Η μόνη ανιδιοτελής στήριξη από ΜΜΕ είναι πλέον τα μουσικά sites και blogs. Είμαστε όμως συνηδειτοποιημένοι και δεν πτοούμαστε, θα το παλέψουμε μέχρι εκεί που δεν πάει!
 
Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;
 
- Είμαστε σε περίοδο ηχογραφήσεων της πρώτης μας ολοκληρωμένης δουλειάς σε μορφή ΕΡ, που θα περιέχει πέντε δικά μας τραγούδια. Από τη νέα σεζόν θα κυκλοφορήσει σε Cd και σε ψηφιακή μορφή και θα γίνει η επίσημη παρουσίαση. Φυσικά θα κάνουμε όσα περισσότερα live μπορούμε, γιατί -κακά τα ψέματα- τα live είναι ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ!!
 
Ο τελευταίος λόγος δικός σας...
 
- Αρχικά να σας ευχαριστήσουμε πολύ για το ότι ασχοληθήκατε! Έπειτα να πούμε στον κόσμο που ροκάρει, με τον τρόπο του ο καθένας, ότι θα χαρούμε πολύ να τους δούμε σε κάποια συναυλία μας στο μέλλον. Χρειάζεται πάθος και ψυχή για να ροκάρεις και πρέπει να τα βρούμε όλοι και να στηρίξουμε τη σκηνή μας, είτε ελληνόφωνα είτε αγγλόφωνα.
See you around, Σπιρτόκουτο
 
Εμείς σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη, καλή συνέχεια.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου