ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ BLAME THE TREES



 
 
Πως προέκυψε η σύνδεσή σας και η δημιουργία των Blame The Trees;
 
Το καλοκαίρι του 2011 η Ναταλία (τραγουδίστρια), συναντήθηκε μετά από 8 χρόνια με τον κιθαρίστα, Χάρη με τον οποίο είχανε την πρώτη τους μπάντα στα σχολικά τους χρόνια, και αποφασίσανε να δημιουργήσουνε κάτι εκ νέου. Η Ναταλία είχε ήδη σκεφτεί το όνομα “Blame the Trees” και παρέα με τον Χάρη συνειδητοποιήσανε ότι μετά από τόσα χρόνια τα γούστα τους στη μουσική συγκλίνουν, οπότε ήταν απλά θέμα χρόνου να ξεκινήσουν κάτι. Μετά από ένα μήνα, οι δυο τους ήρθανε σε επαφή με τον Πάνο Ροδόπουλο (ντράμμερ) τον οποίο ήδη γνώριζε ο Χάρης, και τον Αλέξανδρο Μαυρογιάννη (μπασίστα), τον οποίο ήδη γνώριζε ο Πάνος (χαχα). Ξεκινήσαμε τζαμάροντας στην αρχή, χωρίς να ακολουθούμε απαραίτητα κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής. Μετά από λίγο καιρό στο σχήμα προστέθηκε και ο Γιώργος Καριότογλου (πλήκτρα-samples), τον οποίο ήδη γνώριζε και ο Πάνος και ο Αλέξανδρος :P και τότε κάπως οι μελωδίες μας άρχισαν να διαμορφώνονται και να αποκτούνε ταυτότητα. Η σημερινή σύνθεση των Blame the Trees δεν είναι η ίδια καθότι αποχαιρετούμε τον Αλέξανδρο διότι πάει στα ξένα να συνεχίσει τις σπουδές του στον προγραμματισμό, και την θέση του έρχεται να καλύψει ο Ρομανός Μανουάχ, που πιστεύουμε θα δώσει και μια νέα πνοή στους Blame. Ανά καιρούς έχουν προστεθεί στο σχήμα, πιο πολύ σε Live, διάφορα άτομα όπως ο Ορέστης Πετράκης (δεύτερος κιθαρίστας) ο οποίος έχει συμβάλλει και στην ηχογράφηση του “Synapses”, ο Βασίλης Ζαρίτας επίσης δεύτερος κιθαρίστας και ο Νίκος Αρμάγος ο οποίος έχει ηχογραφήσει στο κομμάτι μας “Latency”, τα κρουστά, για την ακρίβεια djembe.
 
Πως θα περιγράφατε την μουσική σας στο κοινό που δεν σας έχει ακούσει ακόμα;
 
Η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο δύσκολο να περιγράψουμε τη μουσική μας από την άποψη ότι είναι πολύ εύκολο να χαθείς μέσα σε είδη και ρυθμούς. Όλοι μας έχουμε προσθέσει το προσωπικό μας στίγμα με βάση τα προσωπικά μας ακούσματα και βιώματα. Θα μπορούσες ίσως να την χαρακτήριζες ατμοσφαιρική rock χωρίς να την εκφράζει και απόλυτα. Τα κομμάτια μας περιλαμβάνουν κάποια post-rock κιθαριστικά riffs, groovy trip-hop τύμπανα και ατμοσφαιρικές μελωδικές γραμμές στη φωνή. Το ιδανικότερο θα ήταν απλά να παραπέμψουμε το κοινό να μας ακούσει και να κρίνει μόνο του.
 
Ποιες είναι οι επιρροές σας και τα ακούσματά σας;
 
Οι επιρροές και τα ακούσματά μας πάλι έχουν να κάνουν με τα διαφορετικά βιώματα του καθενός. Κάποια κοινά στοιχεία που έχουμε μεταξύ μας είναι σίγουρα η post-rock μουσική, όπως Mogwai και God is an astronaut αλλά και trip-hop όπως Massive Attack και Portishead. Και φυσικά οι Pink Floyd που μας έχουν δώσει τα “φώτα” τους όσον αφορά τα ατμοσφαιρικά ερεθίσματα στη μουσική μας.
 
Κυκλοφορήσατε μέσα στο 2013 την πρώτη σας δουλειά με τίτλο Synapses. Ποιες ήταν οι δυσκολίες που συναντήσατε μέχρι την κυκλοφορία του πρώτου αυτού δίσκου; Μείνατε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της δουλειάς σας;
 
Οι δυσκολίες είναι ίδιες για οποιαδήποτε μπάντα αποφασίζει να κυκλοφορήσει τον δίσκο της εντελώς DIY. Και αυτές δεν είναι άλλες από τις οικονομικές. Παρόλα αυτά είμασταν πολύ τυχεροί γιατί είχαμε κοντά μας 3 εξαιρετικά παιδιά, οι ηχολήπτες μας Σταύρος Γεωργιόπουλος και Δημήτρης Καμαρινός, όπως και ο Ιορδάνης Χουβαρδάς ο οποίος επιμελήθηκε το mastering του δίσκου, που κυριολεκτικά βάλανε τη ψυχή τους σε αυτό, όπως επίσης υπήρχε και μια κατανόηση όσον αφορά το οικονομικό μέρος. Είμαστε παραπάνω από ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα γιατί και εμείς οι ίδιοι δεν πιστεύαμε ότι ο ήχος μας μπορούσε να αποκτήσει τέτοια ποιότητα. Τα παιδιά λειτούργησαν, εκτός από ηχολήπτες, και παραγωγοί του δίσκου καθότι αυτή η διαδικασία ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς και χρειαζόμασταν κάποια καθοδήγηση.
 
Θα θέλατε να αλλάξετε κάτι τώρα που ακούτε ξανά τα κομμάτια;
 
Για να πούμε την αλήθεια, τα περισσότερα από τα κομμάτια μας που εμπεριέχονται στο “Synapses” έχουν διαφοροποιηθεί κατά πολύ στις live εμφανίσεις μας. Άλλα έχουν αποκτήσει extended parts και άλλα έχουν αλλάξει εντελώς. Αυτό δεν μας χαλάει από την άποψη ότι θέλουμε να είμαστε διαφορετικοί στα live μας, θέλουμε να είναι μια διαφορετική εμπειρία για τον κόσμο βλέποντάς μας, από το να έρχεται απλά και να ακούει αυτούσιο το cd.
 
Τι πιστεύετε ότι θα προσελκύσει τον κόσμο να έρθει να δει ένα live σας;
 
Σίγουρα ο κόσμος που θα έρθει να μας δει, καταρχάς θα πρέπει να του αρέσει η μουσική μας. Από εκεί και πέρα αυτό που συνδυάζουμε σχεδόν σε όλες τις εμφανίσεις μας είναι το οπτικό κομμάτι, το οποίο το επιμελείται το νεότερο μέλος της μπάντας, ο Αντώνης Κατζουράκης. Ο Αντώνης είναι υπεύθυνος για όλη την ιστορία που εκτυλίσσεται από πίσω μας καθόλη τη διάρκεια του live set μας. Νομίζουμε ότι αυτή η οπτικοακουστική εμπειρία είναι κάτι που θα μπορούσε να προσελκύσει τον κόσμο.
 
Τι μας επιφυλάσσουν για το μέλλον οι Blame The Trees;
 
Τα επόμενα σχέδιά μας είναι η συμμετοχή μας στο 3ήμερο φεστιβάλ Τέρα Τρόηρα στις 14 Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Καρδίτσα παρέα με πολλές φοβερές μπάντες, κάποιες από τις οποίες έχουμε ήδη μοιραστεί τη σκηνή στο παρελθόν. Και μια βδομάδα μετά, στις 21 Ιουνίου, θα πάρουμε μέρος στο Up the Wall Festival στο πολυχώρο Vault στον Βοτανικό, το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά, και στο οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό και πρωτόγνωρο καθότι η όλη μας εμφάνιση θα βασιστεί κατά κύριο λόγο στο οπτικό κομμάτι.
 
Downloading βοηθάει τα συγκροτήματα κατά κάποιον τρόπο ή είναι η μεγάλη πληγή της μουσικής;
 
Εμείς γενικά θέλουμε να παρέχουμε στον κόσμο την δυνατότητα να μπορεί να κατεβάσει δωρεάν τα κομμάτια μας και να έχει την ελευθερία να τα μοιραστεί κιόλας. Το αν αυτό βλάπτει τα συγκροτήματα είναι ένα θέμα που φαίνεται στο αν ο άλλος επιθυμεί να αγοράσει τη φυσική κόπια του cd και όχι απλά να το έχει στον υπολογιστή του σε μορφή mp3, όπως επίσης και στη προσέλευση του κόσμου στα Live. Εμείς έχουμε δει ότι παρόλο που έχουμε free downloading, ο κόσμος δεν διστάζει να δώσει 5 ευρώ για να αποκτήσει το cd, όπως επίσης μας έχει συμβεί να μας έχουν δώσει και περισσότερα χρήματα από το αντίτιμο των 5 ευρώ.
 
Με τι μήνυμα θα θέλατε να κλείσουμε την συνέντευξη;
 
Καταρχάς ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και την προσέγγισή σας σε εμάς. Μας ευχαριστεί πάρα πολύ όταν βλέπουμε να υποστηρίζεται η underground σκηνή της Ελλάδας, πόσο μάλλον που έχει πολλά να δώσει από συγκροτήματα φιλότιμα και με όρεξη για αυτό που κάνουν. Εκτιμούμε και είμαστε ευγνώμων σε όποιον μας έχεις βοηθήσει όλο αυτό τον καιρό και θεωρούμε ότι είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε φίλους να μας στηρίζουν αλλά και το ότι έχουμε δημιουργήσει και καινούριες φιλίες μέσα από το χώρο. Είναι σημαντικό να μπορείς να μοιράζεσαι το πάθος σου για τη μουσική και με άλλους.
 
Και εμείς ευχαριστούμε για την κουβέντα που είχαμε, καλή συνέχεια.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου