ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ZERO CHANCE OF RAIN



Στις ερωτήσεις απάντησε ο Χρήστος (κιθάρα-φωνή) των Zero Chance of rain.

Πείτε μας λίγα λόγια για το πότε και πως σχηματίστηκαν οι Zero Chance Of Rain.

Πάρτε ανάσα γιατί είναι μπερδεμένο!
Στη πραγματικότητα η διαδρομή της μπάντας χωρίζεται σε 3 βασικούς κύκλους. Ο πρώτος (2010-2013) είναι αυτός που στην ουσία προέκυψε το ύφος του γκρουπ. Το γκρουπ σε αυτό το κύκλο δεν έκανε ποτέ live. Σε μια πραγματικά πολύ πλούσια κινηματική περίοδο προτιμούσαμε να ασχολούμαστε με το δρόμο και με το τι συμβαίνει σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Στο δεύτερο (2013-2016) δουλεύονται αρκετά τα κομμάτια και φτάνουμε πλέον σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Είναι η περίοδος που κάνουμε το πρώτο μας live και γίνεται πολύ σοβαρή κουβέντα για ηχογράφηση δίσκου!
Δυστυχώς στους δύο πρώτους κύκλους του γκρουπ, μας κυνηγούσαν οι αποχωρήσεις. 
Ο τρίτος και παραγωγικότερος κύκλος των Zero Chance of Rain (2016-σήμερα) ξεκινάει με την ένταξη του Φάνη στο γκρουπ! Ταλαιπωρεί το drumset μας έκτοτε! Παράλληλα αποφασίστηκε το γκρουπ να προχωρήσει με μία κιθάρα, μιας και δεν βρίσκαμε κιθαρίστα που να μας ταιριάζει (αν κάποιος ενδιαφέρετε σοβαρά μας το λέει)! Γύρω στα μέσα του ‘17 αποχώρησε και ο Τάσος (μπάσο). Βέβαια προλάβαμε και ηχογραφήσαμε μαζί 4 κομμάτια που συμπεριελήφθησαν στο LP που βγάλαμε το Σεπτέμβρη. Απ' το ’17, στο μπάσο είναι ο Σταύρος που ταίριαξε κατ' ευθείαν στο γκρουπ και ήταν λες και παίζαμε μαζί χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε 2-3 μήνες απ' την είσοδο του στο γκρουπ μπήκαμε στο στούντιο και ολοκληρώσαμε τις ηχογραφήσεις του δίσκου!

Πως προέκυψε το όνομα της μπάντας;

Με το όνομα είχαμε απηυδήσει! Πραγματικά είναι δύσκολη πίστα η επιλογή ονόματος! Ψάχναμε επί πολύ καιρό και δεν βρίσκαμε τίποτα που να μην έχει χρησιμοποιηθεί ή που να αρέσει σε όλους μας! Εκεί που είχαμε απογοητευτεί, με πήρε ο Τάσος τηλέφωνο και μου είπε ότι κάπου κοίταγε τι καιρό θα κάνει και του βγήκε o όρος Zero Chance of Rain! Μου είπε τέλος! Αυτό θα είναι το όνομα! Το κουβεντιάσαμε τότε με όλους και είπαμε οκ! Αυτό είναι! Είχαμε γίνει ράκος απ' το πολύ ψάξιμο και απλά το αποδεχτήκαμε ως όνομα με ανακούφιση! 

Ποια είναι τα ακούσματά σας γενικότερα;

Ε καλά! Αν ξεκινήσουμε αυτή τη κουβέντα θα χρειαστούμε τρεις μέρες! Ευτυχώς έχουμε εύρος! Ο Φάνης ξεκίνησε με κλασικό metal πιτσιρικάς (ήταν μικρός και άβγαλτος) και μετά κόλλησε στο heavy rock. Τον Σταύρο μάλλον funky τον λες στα ακούσματα αλλά στη πραγματικότητα «κολάει» με οτιδήποτε έχει ενδιαφέρουσες μπασογραμμές. Προσωπικά ξεκίνησα από thrash και death metal, συνέχισα με πολύ punk, ύστερα ψάχτηκα με το alternative rock. Εδώ και πολλά χρόνια θα λεγα ότι ακούω από Θανάση Παπακωνσταντίνου και Θάνο Μικρούτσικο μέχρι cannibal corpse και οτιδήποτε ενδιάμεσο! Το γκρουπ πάντως είναι σίγουρα πολύ επηρεασμένο από Wipers, Dead Kennedys, τη σκηνή του seattle κα, τόσο ηχητικά όσο και από attitude...

Ποιος είναι ο υπεύθυνος για την σύνθεση της μουσικής σας;

Να πω την αλήθεια ποτέ δεν ήμασταν οπαδοί του ατέρμονου τζαμαρίσματος! Ξέρεις αυτής της ιστορίας που ξεκινάς να παίζεις ένα θέμα για κανα τρίωρο, που κάποια στιγμή σταματάς επειδή βαρέθηκες ή δεν άντεχες άλλη έκσταση (sic), που αγκαλιάζεσαι με τους συμπαίχτες σου λες και έβγαλες το dark side of the moon, και που στην πραγματικότητα έχεις κάνει μια τρύπα στο νερό! Ίσως σε άλλους να ταιριάζει και να αποδίδει. Εμείς, όσες φορές το επιδιώξαμε, κάναμε τη τρύπα στο νερό που λέγαμε… Οπότε ξεκινάμε και δουλεύουμε πάνω σε μια «δομημένη» ιδέα και είτε την αφήνουμε όπως είναι και βλέπουμε πως θα την υπηρετήσουν τα όργανα και η φωνή (το blood & fire πχ), είτε της προσθέτουμε κάποια μέρη (A life into pieces πχ), είτε της βγάζουμε τα μάτια (stigma πχ)! Τέτοιες πολύ όμορφες ιδέες έχουν έρθει παλαιότερα τόσο από τη Νάσια, φωνή και κιθάρα στο πρώτο κύκλο, (is this fun) όσο και απ’ το Τάσο (Stigma). Τον κύριο όγκο των ιδεών τον φέρνει στη μπάντα ο ομιλών και μετά πέφτουμε σαν τα κοράκια πάνω τους και τις διαμορφώνουμε σε αυτό που ακούτε!

Όσον αφορά τους στίχους… γιατί πράγμα σας αρέσει να γράφετε;

Οι στίχοι είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα! Οι στίχοι είναι η ταυτότητα του κάθε γκρουπ! Από κει φαίνεται τι πρεσβεύει, ποιου το πόνο, τη χαρά, τον έρωτα και την οργή εκφράζει και πως! Σε τελική ανάλυση σε ποιανού τη πλευρά βρίσκεται, σε ποια πλευρά των χαρακωμάτων έχει ταχθεί. Εμείς ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που αγωνίζονται να αλλάξουν αυτό τον κόσμο και να τον κάνουν δικαιότερο και ποιο υποφερτό για όλους. Παιδιά της εργατικής τάξης είμαστε εξάλλου και αυτήν εκφράζουμε κατά κύριο λόγο! Πως θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς απ' την στιγμή που σαν γκρουπ ξεπηδήσαμε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης… 
Έχουμε τραγούδια που οι στίχοι τους κάνουν κριτική στο καπιταλιστικό σύστημα και τον καταναλωτισμό. Που μιλάνε για τη κρατική δολοφονία του Γρηγορόπουλου και την εξέγερση που επακολούθησε, για τα ζόρια που τραβάνε οι άνθρωποι καθημερινά. Μας αρέσουν τέτοιου είδους στίχοι αλλά δεν μας αρέσουν μόνο αυτού του είδους. Δεν έχουμε αποκλειστικά και μόνο καταγγελτικούς στίχους! Είναι όμως πάντα πολιτικοί! Μέσα από τους στίχους των κομματιών μας θέλουμε και εκφράζουμε όλα τα συναισθήματα μας. Πάντα όμως διαβάζοντας τους στίχους των κομματιών μας καταλαβαίνεις μέσα από ποιο ιδεολογικό πρίσμα εκφραζόμαστε. 
Ξέρεις! Ακόμα και από ένα τραγούδι που μιλάει για τον έρωτα, μπορείς να καταλάβεις την ιδεολογική τοποθέτηση του ανθρώπου που το έγραψε. Αρκεί να προσέξεις το τρόπο με τον οποίο τον προσεγγίζει ως θέμα…


Μέσα στο 2019 κυκλοφορήσατε τον πρώτο σας δίσκο. Πείτε μας λίγα πράγματα γι’ αυτή σας τη δουλειά;

Πραγματικά για τους Zero Chance of Rain, το 2019, είναι η αφετηρία ενός πολύ όμορφου και δημιουργικού ταξιδιού! Αυτός ο δίσκος στην ουσία είναι η ενοποίηση των τριών κύκλων της ζωής του γκρουπ, το κλείσιμό τους και η αρχή ενός καινούργιου και ποιο ωραίου! 
Ο δίσκος περιλαμβάνει 11 κομμάτια. Μουσικά έχει έντονα punk rock και grunge στοιχεία αποτυπώνοντας ηχητικά την αισθητική, την ένταση και το ρυθμό της εποχής μας. 
Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί έστω και με πολύ κόπο και ζόρι καταφέραμε να τον βγάλουμε σε μορφή βινυλίου με ίδια μέσα (diy). 
Νιώθουμε δικαιωμένοι για την επιλογή μας να ηχογραφήσουμε το δίσκο στα feedback studios με παραγωγό τον Χάρη Ζουρελίδη! Μεγάλη μας χαρά που γνωρίσαμε αυτόν τον άνθρωπο και συνεργαστήκαμε μαζί του! Σε κάθε δυσκολία που συναντήσαμε λειτούργησε με τρόπο που μας ώθησε προς τα μπρος!
Δεν μας αρέσει να ευλογούμε τα γένια μας αλλά ο δίσκος έχει δεχτεί πάρα πολύ καλές κριτικές! Υπάρχουν ιντερνετικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που έχουν εντάξει στα playlists τους κομμάτια του και ενώ δεν το έχουμε κυνηγήσει καθόλου, υπάρχει ανέλπιστο ενδιαφέρον για το δίσκο και τους Zero Chance of Rain από το εξωτερικό!
Το συναίσθημα που έχεις όταν κρατάς το τελικό αποτέλεσμα των κόπων σου στα χέρια σου σε φυσική μορφή δεν περιγράφεται! 

Τώρα, ποια είναι τα σχέδια για το συγκρότημα;

Μέχρι και την πανδημία κάναμε όσο περισσότερα live μπορούσαμε. Το τελευταίο κανονισμένο που είχαμε, στο στέκι Περί βίου στη Καρδίτσα (14 Μάρτη), ακυρώθηκε για ευνόητους λόγους. Για live αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτα μιας και έχουν παγώσει όλα. 
Τη covid-19 era βγάλαμε δύο βίντεάκια στο youtube (One step away και 39 Celsius) με φωτογραφίες που μας έστειλαν φίλες και φίλοι του γκρουπ απ την καθημερινότητα τους! 
Τώρα είναι η τέλεια ευκαιρία για μας να δούμε και να καταλήξουμε με ποιες νέες ιδέες θα καταπιαστούμε! 
Οπότε λόγω καταστάσεων ξαναμπαίνουμε σε φουλ δημιουργικό mood! 

Πως βλέπετε την rock σκηνή εντός και εκτός συνόρων;

Καταρχήν εκτός συνόρων υπάρχει το φαινόμενο των idles! Να δούμε πόσο θα επηρεάσει αυτή η γκρουπάρα τα πράγματα στο αγγλοσαξονικό rock! Κατά τ' άλλα κλασικά εικονογραφημένα! Νομίζω επικρατεί ηρεμία εκτός αν έχω χάσει κανένα επεισόδιο!
Όσο αφορά όμως τα εντός των συνόρων γίνεται χαμός! Το επίπεδο είναι πολύ ανεβασμένο!

Πάμε στο θέμα Ελληνική σκηνή. Κατά την γνώμη μας τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άνθηση με σπουδαίες κυκλοφορίες και παραγωγές από πολλές μπάντες. Θέλουμε να μας πείτε την γνώμη σας και τους λόγους που έχουν συντελέσει σε αυτό;

Καταρχήν νομίζω ότι οποιοσδήποτε ασχολείται στο εξωτερικό με το heavy rock νομοτελειακά θα πρέπει να κοιτάξει προς τα μέρη μας μιας και απ' ότι φαίνεται είμαστε η μήτρα του είδους τα τελευταία χρόνια! Για πόσο ακόμα δεν ξέρω αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα…
Πέρα απ' αυτό όμως, και η underground rock σκηνή της χώρας είναι στα καλύτερά της και μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη σε παγκόσμια επίπεδο! Πολλές και πολύ ποιοτικές δουλειές ξεπετιούνται και απ' ότι φαίνεται υπάρχει κόσμος στο εξωτερικό που έχει σηκωμένες και εστιασμένες τις κεραίες τους προς τη εγχώρια rock σκηνή. 
Φαντάσου ότι επικοινώνησε μαζί μας άνθρωπος από την Αυστρία που μας ζητούσε να του στείλουμε μπλούζες και βινύλια της μπάντας. Όταν τον ρωτήσαμε πως μας βρήκε, πέρα απ' τα πολύ καλά λόγια που μας είπε για το γκρουπ μας, μας είπε ότι η Ελλάδα έχει την ποιο ενδιαφέρουσα σκηνή στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και πολύ κόσμος την παρακολουθεί πολύ στενά!
Άρα κάτι καλό γίνεται!
Τώρα οι λόγοι είναι διάφοροι. Σίγουρα τα χρόνια της κρίσης και τα τρελά ποσοστά ανεργίας ώθησε πολύ κόσμο στο να ασχοληθεί ποιο σοβαρά με τη μουσική. Δεν είχε και τίποτα άλλο να κάνει εξάλλου. Πορείες και μουσική! Το ίδιο πράγμα δεν έγινε και στη βρετανία με το punk; Μεγάλη ανεργία είχαν που οδήγησε τους απόκληρους να ασχοληθούν με τη μουσική προκειμένου να εκφραστούν. Και εγένετο punk! Ο δεύτερος λόγος, κατ εμέ, είναι ότι οι τελευταίες γενιές έχουν ακούσει πολύ rock μουσική (από grind metal μέχρι pop rock και ότι ενδιάμεσο περιλαμβάνει) και το χουν αφομοιώσει σαν ήχο. Οπότε μπορούμε να το πάμε και σε ένα άλλο επίπεδο!
Επίσης έχουν βελτιωθεί τρελά οι υποδομές. Τα στούντιο ηχογράφησης δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε σχέση με αυτά του εξωτερικού. Όπως επίσης και οι άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά με τις ηχογραφήσεις, τις μίξεις και το mastering είναι πλέον πολύ καλά καταρτισμένοι στο αντικείμενό τους.

Θα επιθυμούσατε να συνεργαστείτε με κάποιο ξένο ή κάποιο ελληνικό group;

Έχουμε διάφορες προτάσεις από Idles, pearl jam, prophets of rage κτλ αλλά δεν ασχολούμαστε με τους πουθενάδες! Για να απαντήσω και σοβαρά, μας αρέσει η αλληλεπίδραση με άλλα γκρουπ και τη κυνηγάμε όσο μπορούμε. Με πολλούς θέλουμε να βρεθούμε να πω την αλήθεια και σιγά σιγά νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε! 

Κλείστε την συνέντευξη όπως εσείς θέλετε.

Όσο αφορά το βινύλιο που βγάλαμε, όποιος θέλει να το προμηθευτεί, μπορεί στέλνοντας μας μήνυμα στο fb του γκρουπ ή στο mail μας 
Εναλλακτικά στο πολυχώρο Locomotiva στα εξάρχεια και στα δισκοπωλεία :
- Syd Records (Πρωτογένους 13, Ψυρρή) 
- Rhythm Records https://www.rhythmrecords.gr/20-09-2019/zero-chance-of-rain/ (Εμμανουήλ Μπενάκη 74, Εξάρχεια)
- Sound Effect Records (Καλλιδρομίου και Σπύρου Τρικούπη, Εξάρχεια)
- Rock & Roll Circus (Σίνα 21, Κολωνάκι)
Να προσέχουμε και να βοηθάμε τους γύρω μας αδέρφια! Κανεις να μη μένει μόνος στα δύσκολα! Ραντεβού στα live αλλά πάνω απ όλα στο δρόμο! 

Σας ευχαριστούμε παιδιά, καλή συνέχεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου