ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ WITHIN PROGRESS



Μπορείτε να μας δώσετε ένα σύντομο βιογραφικό του γκρουπ σας;

Το συγκρότημα στη σημερινή του μορφή είναι μόλις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και αποτελείται από τον Τάσο και Βαγγέλη στις κιθάρες, τον Πολύδωρο στα τύμπανα, τον Ευθύμη στη φωνή και τον Γιώργο στο μπάσο. Οι πρώτες ιδέες του Τάσου και του Πολύδωρου καθώς και του πρώην κιθαρίστα Δημήτρη κατέληξαν στα 5 κομμάτια που αποτέλεσαν το 1ο ΕΡ “Oceans of Time” το οποίο ηχογραφήθηκε το καλοκαίρι του 2017 και έδωσε το έναυσμα για το ντεμπούτο του συγκροτήματος στις live εμφανίσεις τον Νοέμβριο του 2017. Από τότε η μπάντα είναι ενεργή συναυλιακά έχοντας ανοίξει συναυλίες ελληνικών progressive σχημάτων (Sunburst, Poem), έχει πραγματοποιήσει ένα headline show στη Θεσσαλονίκη και εμφανίσεις σε Λάρισα και Αθήνα καθώς και ένα ακουστικό live και συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του 1055 ροκ, επίσης στη Θεσσαλονίκη. 

Τι επιρροές έχετε γενικά και πώς θα χαρακτηρίζατε το μουσικό σας ύφος; 

Ήδη από την αρχή της μπάντας το όραμα ήταν κοινό από όλα τα μέλη: η progressive μουσική (είτε rock είτε heavy metal). Παρ’ όλα αυτά, πλην του κοινού αυτού οράματος, ο καθένας από εμάς έχει αρκετά διαφορετικά ακούσματα από τους υπόλοιπους και μάλιστα δε διστάζει να τα εντάξει στη μουσική μας. Ελπίζουμε ότι έτσι θα δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο και ταυτόχρονα κάτι που θα είναι δικό μας. Δε μας αρέσουν πολύ οι ταμπέλες αλλά για την ανάγκη της κατηγοριοποίησής μας θα επιλέγαμε το “Progressive Metal”. 

Ποιες μπάντες θα λέγατε πως σας έχουν επηρεάσει περισσότερο;

Όσον αφορά το “Oceans of Time” οι βασικές πηγές έμπνευσης ήταν οι Gojira, Tesseract, Tool, Mastodon και Porcupine Tree δηλαδή αρκετά κλασικά progressive metal σχήματα. Άλλα συγκροτήματα που σίγουρα θα φανούν πιο έντονα και στις επόμενες κυκλοφορίες μας (αν δε φάνηκαν ήδη, έστω λίγο) είναι οι Leprous, Devin Townsend, Muse, Alter Bridge, Soen, Deftones, Hans Zimmer και πολλοί άλλοι.


Το όνομα Within Progress πως προέκυψε;

Πιστεύουμε ότι κάθε μπάντα έχει μια κεντρική φιλοσοφία η οποία την αντιπροσωπεύει σε όλη την πορεία της και γίνεται σχεδόν ταυτόσημη με την μουσική της ταυτότητα. Η δικιά μας είναι η έννοια της συνεχούς εξέλιξης και προόδου. Αρχικά αναφερόμαστε μόνο στη μουσική από την άποψη ότι δε θέλουμε να γράψουμε το ίδιο κομμάτι ή δίσκο δύο φορές, να επαναλαμβανόμαστε και γενικά να μένουμε στάσιμοι. Θέλουμε να μαζεύουμε όλες τις επιρροές μας και αντί να τις μιμούμαστε να προσπαθήσουμε να πάμε αυτό που έκαναν λίγο παρακάτω. Αυτή η αντίληψη πιστεύουμε ότι εφαρμόζεται στα πάντα στις ζωές μας. Μόνο χτίζοντας πάνω σε αυτά που έχεις ήδη καταφέρει στο παρελθόν, κοιτώντας και κάνοντας βήματα μπροστά εξελίσσεσαι και προοδεύεις σαν άνθρωπος (και σαν καλλιτέχνης). Με βάση αυτά, θέλαμε σίγουρα τη λέξη “progress” μέσα στο όνομα και ενώ προτάθηκαν διάφορες παραλλαγές στο τέλος καταλήξαμε στο “Within Progress”.

Μέσα στο 2018 κυκλοφορήσατε το ep με τίτλο Oceans Of Time, τι σημαίνει ακριβώς ο τίτλος του;

Το “Oceans of Time” αρχικά προέκυψε ως τίτλος του κομματιού το οποίο μιλάει για την ανάγκη των ανθρώπων στη σημερινή σύγχρονη κοινωνία να βασίζονται στο χρόνο, στην ώρα, σε προγράμματα σε προθεσμίες και σε χρονικά περιθώρια για την κάθε υποχρέωσή τους αφήνοντας όλο και λιγότερο χρόνο για τις διαπροσωπικές σχέσεις και οδηγώντας σε άγχος και αποξένωση από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ο καθένας ζει τη ζωή του με αυτόν τον τρόπο κοιτώντας μόνο να μην υποστεί τις συνέπειες που θα επέλθουν αν ξεπεράσει το χρονικό περιθώριο που του δίνεται καθιστώντας τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους που αναγκαστικά θα συναντήσει στην πορεία του, ως άλλη μια υποχρέωση και αγγαρεία. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα πίσω από το κομμάτι. Σαν τίτλο του ΕΡ θέλαμε τον τίτλο ενός κομματιού από τα πέντε. Αρχικά είχαμε προτείνει το “Celestial Notion” αλλά το “Oceans of Time” επικράτησε γιατί μας φάνηκε πιο ταιριαστό για τίτλο δίσκου.

Tι πρέπει να ξέρει κάποιος γι' αυτό;

Το “Oceans of Time” αποτελεί το πρώτο μας ΕΡ και την πρώτη επίσημη κυκλοφορία των Within Progress. Περιέχει 5 τραγούδια: Celestial Notion, Like My Demons Said, Divine Intervention, Oceans of Time και Bliss In Ignorance. Το στυλ του δίσκου είναι μοντέρνο progressive metal με έντονα στοιχεία ελληνικά/παραδοσιακά εκτός από το “Celestial Notion” το οποίο είναι πιο ατμοσφαιρικό και διαφέρει αρκετά από τα υπόλοιπα 4. Τα “Divine Intervention” και “Oceans of Time” συνοδεύονται από ένα video clip και lyric video αντίστοιχα τα οποία μπορείτε να τα βρείτε στο κανάλι μας στο YouTube. Το CD είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο Bandcamp (όπως και σε άλλες πλατφόρμες: Spotify, iTunes, Google Play, Amazon κ.ά) και σε φυσική μορφή από εμάς. Όπως αναφέραμε πιο πάνω ηχογραφήθηκε το καλοκαίρι του 2017 στο Fireball Music Studio μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Η μίξη και το mastering έγινε από τον Joe F.K και το εξώφυλλο σχεδιάστηκε από τη Μαρίζα Τσάκωνα. Ο δίσκος για εμάς αντιπροσωπεύει την εισαγωγή μας στον κόσμο, μας επιτρέπει να παίζουμε συναυλίες, να μοιραστούμε τη μουσική μας και να αποκτήσουμε μια εμπειρία πάνω στην ηχογράφηση, προώθηση ενός δίσκου κλπ. Μας έδωσε και μας δίνει γνώσεις και εμπειρίες οι οποίες βοήθησαν τα πρώτα βήματά μας και θα βοηθήσουν στην επόμενη κυκλοφορία μας.


Μπορείτε να μας δώσετε την κεντρική ρότα του στιχουργικού περιεχομένου του;

Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Ευθύμη και τον Πολύδωρο πριν μπούμε στο στούντιο αν και κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων έγιναν κάποιες μικρές αλλαγές. Αναφέρονται σε κάποιες συμπεριφορές, ανησυχίες και προβληματισμούς που παρουσιάζουν οι άνθρωποι στη σύγχρονη κοινωνία, μέσα από τη δικιά μας εμπειρία και παρατήρηση έως τώρα. Για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο πολλοί άνθρωποι (όπως κι εμείς) αρκετές φορές πέφτουν στην παγίδα ή την ασφάλεια της ημιμάθειας και της άγνοιας και μάλιστα αρκούνται σε αυτή αντί να ερευνήσουν και να διαβάσουν κάποια στοιχεία παραπάνω ώστε να έχουν πλήρη γνώση ενός θέματος. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε να το συζητάμε νομίζοντας ότι έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις για το θέμα το οποίο όμως ποτέ δεν ψάξαμε σε βάθος. Ένα άλλο θέμα που προσφωνούμε είναι το «κυνήγι» μας με το χρόνο που παρουσιάζεται στο “Oceans of Time” όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Πως υποδέχθηκε ο κόσμος το Oceans Of Time; Και κατά πόσο είστε ευχαριστημένοι με τη μέχρι τώρα πορεία του;

Μέχρι στιγμής τα σχόλια από τον κόσμο τόσο στις συναυλίες όσο και στο διαδίκτυο είναι θετικά και μάλιστα επαινούν τομείς του δίσκου που περιμέναμε να περάσουν απαρατήρητοι, όπως η δομή των κομματιών για παράδειγμα. Η πραγματική χαρά μας είναι τα θετικά σχόλια που έχουμε λάβει από άτομα που απλώς έτυχε να μας δουν live ή στο διαδίκτυο και παρ’ όλα αυτά τους κάναμε εντύπωση. Φυσικά δεν έλειπαν οι αρνητικές κριτικές ακόμα και από φίλους μας τις οποίες, για να πούμε την αλήθεια, λαμβάνουμε πιο σοβαρά υπ’ όψιν από τις θετικές. Θέλουμε να ξέρουμε ποια στοιχεία δεν άρεσαν πολύ στον κόσμο ώστε να ξέρουμε προς τα που να κινηθούμε την επόμενη φορά. Επίσης οι πωλήσεις των CD πήγανε εξαιρετικά, είχαμε ζήτηση και από άλλες πόλεις (κυρίως από την Αθήνα) κάτι που μας εξέπληξε ιδιαίτερα. Σε γενικές γραμμές παρατηρήσαμε ότι ανάλογα με το μουσικό γούστο του, ο καθένας είχε διαφορετική αγαπημένη στιγμή μέσα στο δίσκο. Ακόμα και σε διάρκεια 30 λεπτών, πιστεύουμε ότι υπάρχουν στοιχεία που θα ικανοποιήσουν πολλές προτιμήσεις. Επίσης τα θετικά σχόλια που είχαν να πουν οι εκδότες του περιοδικού Metal Hammer για το “Oceans of Time” λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του μας έδωσαν μια παραπάνω χαρά.

Τι να περιμένουμε από τους Within Progress στο μέλλον, μέχρι που έχουνε σκοπό να το τραβήξουνε;

Το επόμενό μας βήμα είναι η ηχογράφηση του 1ου μας full-length δίσκου. Ήδη υπάρχουν πολλές ιδέες και αυτόν τον καιρό είμαστε στη διαδικασία της σύνθεσης και σύμπτηξης αυτών, πιθανώς σε 10-12 κομμάτια. Από εκεί και πέρα θέλουμε να συνεχίσουμε τις συναυλίες μας σε όλο και περισσότερα μέρη και σε περισσότερο κόσμο κάθε φορά. 


Η Θεσσαλονίκη κατά την γνώμη μας έχει μία αξιοζήλευτη σκηνή, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την σκηνή της πόλης.

Ο αριθμός των συγκροτημάτων και μάλιστα νέων σαν εμάς στη Θεσσαλονίκη είναι πραγματικά τεράστιος. Παρατηρούμε ότι η σκηνή εξελίσσεται σε πολλά είδη της metal (heavy, stoner, metalcore κ.ά) όχι όμως στο δικό μας. Θυμόμαστε χαρακτηριστικά να αναζητούμε progressive σχήμα για να ανοίξει τη συναυλία μας τον περασμένο Νοέμβριο και εν τέλει να καταλήξουμε σε άλλα, παρεμφερή είδη για τη συμπλήρωση του line-up. Αυτό ίσως οφείλεται στην αποξένωση του Έλληνα ακροατή προς το είδος “progressive” μόνο από το άκουσμά του οδηγώντας τον σε άλλα (φαινομενικά) πιο ευκολάκουστα έιδη (power, stoner κ.ά). Αυτή η νοοτροπία είναι κάτι που θα θέλαμε να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, γι' αυτό και δεν προτιμούμε την ταμπέλα στο όνομά μας καθώς πιστεύουμε ότι το ελληνικό κοινό γενικότερα έχει μάθει να κρίνει κάτι μόνο από τον τίτλο του. Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε πολλά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης στην ηλικία μας να αφήνουν πίσω τον παλαιότερο ήχο της metal και να εντάσσουν στις συνθέσεις τους ολοένα πιο προοδευτικό και μοντέρνο τρόπο σκέψης το οποίο μας αρέσει, σε οποιοδήποτε είδος και να συμβαίνει.

Οι τελευταίες λέξεις ανήκουν σ' εσάς...

Ευχαριστούμε πολύ για τις ερωτήσεις και συγχαρητήρια στην εκτενή δουλειά που έχετε κάνει στο blog σας! Ο κόσμος μπορεί να μας βρει στο διαδίκτυο στα παρακάτω link. Αν του αρέσει αυτό που ακούει ας κάνει ένα like, follow, subscribe, οτιδήποτε από αυτά μας βοηθούν πολύ στην προσπάθεια που κάνουμε, ευχαριστούμε!

Και εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου