ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ THE UNDERDOGS



Να ξεκινήσουμε με το ιστορικό της μπάντας, πότε και πως σχηματίστηκαν οι The Underdogs; 
 
Στις αρχές του 2013, εντελώς ανυποψίαστα και χωρίς κανένα πλάνο, αρχικά σαν 2-piece act που στο επόμενο 4μηνο εξελίχθηκε σε full band με την προσθήκη μπάσου και 2ης κιθάρας. Στην πορεία φίλοι υπήρξαν άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο συνοδοιπόροι (κάποια στιγμή βρεθήκαμε 7 άτομα on stage), αλλά πλέον έχουμε επιστρέψει στο αρχικό concept. Αυτό που μας έφερε κοντά ήταν ο ερασιτεχνισμός (με την ακριβή ετυμολογική έννοια του όρου) και η μπόλικη αγάπη για την μουσική κι αυτό είναι το μοτίβο με το οποίο αντιμετωπίζουμε την μπάντα μέχρι σήμερα. 

Πως θα χαρακτηρίζατε το είδος της μουσικής που παίζετε; 
 
Aυτή είναι πάντα η πιο αμήχανη απάντηση που καλούμαστε να δίνουμε είτε σε φίλους πριν μας ακούσουν, είτε σε συνεντεύξεις! Όταν πρωτοβρεθήκαμε, είτε μέσα από τα covers που κάναμε, είτε στα jams, ασυναίσθητα καταφεύγαμε στις ψυχεδελικές blues φόρμες. Όμως όταν ξεκινήσαμε να δημιουργούμε, η γκάμα άνοιγε κι αποφασίσαμε να μην εγκλωβιστούμε σε είδη και στεγανά. Ας πούμε λοιπόν πως κοινό στοιχείο μέχρι στιγμής στις συνθέσεις μας είναι οι κιθάρες και οι ατμόσφαιρες. 

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα συγκροτήματα ή συγκεκριμένοι καλλιτέχνες από τους οποίους θεωρείτε ότι έχετε επηρεαστεί; 
 
Τούτο έρχεται και λίγο σαν συνέχεια της προηγούμενης απάντησης. Λόγω των πολλών και διαφορετικών ακουσμάτων μεταξύ των μελών της μπάντας, με δεδομένο πως είμαστε όλοι 30something και δεν έχουμε μεγαλώσει μαζί, οι επιρροές έρχονται μόνες τους, έχοντας φωλιάσει με τα χρόνια στον καθένα από εμάς. Από την ψυχεδέλεια μέχρι το post punk κι από το garage και τα blues, μέχρι το κλασικό british songwriting. Aν θα έπρεπε να διαλέξουμε οπωσδήποτε μια σύγχρονη μπάντα για την οποία η αγάπη είναι κοινή, θα αναφέραμε ξεκάθαρα τους Radiohead! 

Τι είναι αυτό που σας δίνει την περισσότερη έμπνευση αυτή την στιγμή για δημιουργία; 
 
Αναμφίβολα το πρώτο και κυριότερο είναι η χημεία που αναπτύσσεται ανάμεσα μας μόλις βρεθούμε με τα μουσικά μας όργανα σε ένα δωμάτιο κι αυτό είναι κάτι που μπορεί επακριβώς να το συναισθανθεί μόνος όποιος είχε παρόμοια εμπειρία κάποτε. Από κει κι έπειτα, θα προσθέταμε σίγουρα και την φάση της ζωής μας. Μπορεί να χάνουμε σε teenage lust αναπόφευκτα, αλλά "κερδίζουμε" σε ενδοσκόπηση, κάτι που πίστεψε μας αποτελεί κινητήρια δύναμη από μόνη της. 

Μέσα στο 2016 κυκλοφορήσατε το άλμπουμ με τίτλο Paths, μιλήστε μας γι' αυτό.
 
Είναι το ντεμπούτο μας άλμπουμ και μια δουλειά για την οποία ρίξαμε απεριόριστη αγάπη, κόπο, χρόνο από τον ελάχιστο ελεύθερο που διαθέτουμε δυστυχώς όλοι και βέβαια χρήμα, μια που μιλάμε για d.i.y κατάσταση σε επίπεδο έκδοσης. Αποτελείται από 10 tracks τα οποία επιλέχθηκαν καθαρά με την λογική ότι αυτά ήταν τα καλύτερα μας κομμάτια εκείνη την στιγμή κι όχι με την λογική ενός κοινού concept. Επιλέξαμε να συνεργαστούμε με ένα άκρως επαγγελματικό στούντιο ηχογράφησης κι έναν άνθρωπο -τον Νίκο Ottomo Αγγλούπα- του οποίου γνωρίζαμε την κατάρτιση αλλά το κυριότερο την αισθητική, κάτι που μας ενδιέφερε πολύ, μια που χρειαζόμασταν τις ιδέες του στο τελικό στάδιο της μίξης, καθώς εμείς ήμασταν εντελώς άπειροι σε αυτό. Δεν θέλαμε επ' ουδενί ένα ωμό και πρόχειρο αποτέλεσμα καθότι δεν θεωρούμε πως ταιριάζει με την μουσική μας. Συνειδητά περάσαμε πολύ χρόνο στο στάδιο των μίξεων, γιατί για εμάς ήταν εμπειρία αντίστοιχη με το παιδάκι που επισκέπτεται πρώτη φορά το λούνα παρκ, αλλά τελικά αποφασίσαμε με τον Ottomo να μην ακούει ο εν δυνάμει ακροατής μια imaginary τέλεια μπάντα, αλλά το αποτέλεσμα, τις ιδέες και τις ικανότητες της συγκεκριμένης παρέας την δεδομένη στιγμή, εξ' ου και το ότι έχουν μείνει ατέλειες στην τελική μίξη. Είμαστε ικανοποιημένοι και περήφανοι για αυτόν τον δίσκο! 

Κοιτάζοντας πίσω υπάρχει κάτι που θα θέλατε να είχατε κάνει διαφορετικά;
 
Για τους λόγους που αναφέραμε και παραπάνω, όχι, τίποτε. Το νόημα της ηχογράφησης ενός δίσκου είναι ακριβώς να αποτυπώσεις την στιγμή, έστω κι αν είναι μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μήνες. Ναι η τεχνολογία προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες, αλλά αν χωθείς πολύ μέσα σε αυτήν, θεωρούμε πως χάνεις την ουσία. Επίσης έννοια μας μεγάλη ήταν ακόμη και το "προιόν" σαν εικόνα και η υπεραξία του γι' αυτόν που θα θελήσει να το αγοράσει. Δουλέψαμε αρκετά το γραφιστικό κομμάτι, όπως επίσης και τις φωτογραφίες και το package. Κι εκεί μας βοήθησαν πολύ φίλοι μας και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό και το ξέρουν. Τέλος είχαμε σαν στόχο να βρεθεί η εταιρεία που θα αναλάβει το δύσκολο κομμάτι της διανομής και για εμάς ήταν προτεραιότητα να είναι εταιρεία της οποίας η αισθητική να μας είναι οικεία. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που αυτή τελικά ήταν η Inner Ear Records που κατά την γνώμη μας είναι μια ανεξάρτητη δισκογραφική με αισθητική και τρόπο δουλειάς σπουδαίο κι όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, και οι άνθρωποι της έχουν την ίδια αγάπη για την μουσική, με αυτήν που έχουν οι καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζονται. 

Μπορείτε να μας δώσετε την κεντρική ρότα του στιχουργικού περιεχομένου του; 
 
Τα 8 από τα 10 κομμάτια έχουν γραφτεί στιχουργικά από τον ίδιο άνθρωπο, οπότε είναι λογικό να υπάρχουν κοινά σημεία στην θεματολογία. Θα βρείτε πχ τον ίδιο άνθρωπο σε πολλά tracks, στο στάδιο που κάνει το 1ο σοβαρό resume της ζωής του, αγχώνεται από τα συμπεράσματα του και προσπαθεί να βρει τρόπους να απεγκλωβιστεί από αυτά. Λίγο-πολύ δηλαδή ότι κάνουν οι περισσότεροι γνωστοί μας στην ηλικία μας αυτή την περίοδο. Αυτό δε σημαίνει πως η στιχουργική του δίσκου βαλτώνει στην απελπισία, το αντίθετο, αναζητά λύσεις. 1-2 κομμάτια ξεφεύγουν θεματολογικά στον δίσκο. 

Πόσο θεωρείτε ότι εξελίξατε τον ήχο σας σε σχέση με το Snowball Effect ep του 2015; 
 
Για μας η εξέλιξη είναι αέναη διαδικασία, πολλές φορές κι από μήνα σε μήνα βλέπουμε διαφορές! Τα 4 tracks που αποτελούσαν το e.p, συμπεριλήφθηκαν στον δίσκο και μάλιστα μόνο το ένα ξαναδουλεύτηκε εν μέρει. Έμειναν γιατί τα αγαπάμε και σήμαιναν πράγματα για εμάς. Ακούγοντας βέβαια τώρα τα υπόλοιπα 6, εντοπίζουμε διαφορές ιδίως στο κομμάτι της ενορχήστρωσης. Σκεφθείτε πάντως ότι από τον Ιούνιο που κυκλοφόρησε το άλμπουμ, έχουμε προλάβει να συγκεντρώσουμε ιδέες και υλικό για άλλον έναν δίσκο και μάλιστα τα νέα tracks μάλλον δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τα tracks του "Paths"!

Πέρα από το Paths , ποια θα είναι η επόμενη σας κίνηση; 
 
Καλώς ή κακώς δεν είμαστε η μπάντα που κάνει ιδιαίτερα πλάνα. Μας αρέσει να θέτουμε μικρούς στόχους, το οποίο μας βοηθά στο να επικεντρωνόμαστε. Πέρσι περάσαμε όλη την χρονιά δουλεύοντας για τον δίσκο και κάνοντας παράλληλα και κάποια live, μια που τα προηγούμενα χρόνια οι εμφανίσεις μας ήταν λίγες. Μετά από όλα αυτά νιώσαμε την ανάγκη να αφεθούμε στις πρόβες και να δούμε τι έχουμε πέρα από τα κομμάτια που παίζαμε κατ' επανάληψη πέρσι. Φαίνεται ήδη πως όλοι ήμασταν έτοιμοι μέσα μας για αυτό αν κρίνουμε από το τι προκύπτει. Από κει και πέρα σίγουρα θέλουμε να κάνουμε κάποια live μέσα στον χειμώνα και την άνοιξη για να επικοινωνήσουμε τον δίσκο. Έχουμε λίγο λόξα σε αυτό, ως προς τον τρόπο. Μας ενδιαφέρει το κομμάτι του live, αλλά βγαίνοντας με τον τρόπο που το έχουμε εμείς στο μυαλό μας κι αυτό δεν είναι συνήθως εύκολο. Τέλος εν ευθέτω χρόνο θέλουμε να ξαναμπούμε στούντιο όταν θα έχουμε καταλήξει στο υλικό. Η εμπειρία του στούντιο είναι λυτρωτική κι άκρως δημιουργική και αναζητάμε να την ξαναζήσουμε. Ιδανικά μάλιστα, στόχος όταν συμβεί αυτό (ένας 2ος δίσκος), να μην είναι πάλι d.i.y στο publishing. 

Είναι κάποιο συγκρότημα με το οποίο θα θέλατε πολύ να περιοδεύσετε; 
 
Υποθέτουμε πως δεν αναφέρεσαι σε ξένες μπάντες, οπότε να μην αρχίσουμε να σου λέμε τρελά όνειρα! Κοίτα, αν και δεν προερχόμαστε από τον χώρο σαν μουσικοί, η συνύπαρξη και οι συνεργασίες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα με άλλες μπάντες, ήταν όλες υπέροχες και είμαστε τυχεροί σε αυτό. Υπάρχει πάρα πολλή ενέργεια, ιδέες και κατάρτιση αυτή τη στιγμή στις εγχώριες μπάντες, κι όχι μόνο σε αυτές που έχουν καταγράψει μια πορεία, αλλά και σε παιδιά που ακόμη δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στα αυτιά που θεωρητικά απευθύνονται. Εξάλλου στο r'n'r όλοι πάντα προσπαθούν μόνοι τους η σε από κοινού ενέργειες και τέτοιες συμβαίνουν κατά κόρον. Αν πρέπει να διαλέξουμε ένα όνομα όχι από τα παλαιότερα σπουδαία, ούτε από μπάντες που τώρα ξεκινούν σαν εμάς, θα σου λέγαμε μάλλον με τους Baby Guru, όχι γιατί ταιριάζουμε τόσο μουσικά, αλλά γιατί τους εκτιμούμε πολύ για την διαρκή τους πρόοδο από δουλειά σε δουλειά αλλά ακόμη και στα live τους. Eπίσης πιστεύουμε πως μια βδομάδα παρέα on the road θα περνάγαμε και καλά! 

Ο τελευταίος λόγος δικός σας... 
 
Να συνεχίσετε την προσπάθεια που κάνετε γιατί η δουλειά γίνεται πάντα από κάτω προς τα πάνω και τα blogs σήμερα είναι τα σύγχρονα fanzines για εμάς που τα προλάβαμε και στην έντυπη μορφή τους αν και η διαδικασία διαφέρει. Τέλος, για όποιον ενδιαφέρεται για το "Paths" album, μπορεί να απευθυνθεί στο e-shop της Inner Ear (inner-ear.gr) στο section της διανομής ή πατώντας "like" στο official page της μπάντας στο facebook "The Underdogs-Greece", να ενημερωθεί για τα φυσικά spots πώλησης του και γενικά τα νέα του γκρουπ. Να στηρίζετε τις μπάντες και να προσπαθείτε να αγοράζετε τους δίσκους. Το κόστος είναι πολύ μικρό και για τις μπάντες είναι ζωτικής σημασίας κίνηση! Support your local scene!
Ευχαριστούμε.

Εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου