ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ OCEAN OF GRIEF



Πείτε μας λίγα λόγια για την δημιουργία των Ocean of Grief και το πως προέκυψε η ονομασία του group;
 
Φίλιππος: Η μπάντα ξεκίνησε τέλη 2014 παίζοντας σχεδόν αποκλειστικά διασκευές αλλά γρήγορα το ενδιαφέρον στράφηκε προς την δημιουργία δικιάς μας μουσικής. Διαλέξαμε ένα όνομα που να περιγράφει την μουσική που παίζουμε ενώ ταυτόχρονα να μην είναι χρησιμοποιημένο στο μέταλ.

Ποιες είναι οι κύριες μουσικές επιρροές σας;
 
Φ: Οι κύριες επιρροές της μπάντας προέρχονται από το φάσμα του μελωδικού doom/death και ειδικότερα Slumber, Enshine, Saturnus, Draconian. 

Συν-δημιουργείτε ένα τραγούδι η γράφετε ξεχωριστά;
 
Φ: Συνήθως δημιουργείται ο βασικός κορμός ενός κομματιού από ένα άτομο (κάποιες φορές και κάτι παραπάνω από απλά τον κορμό) και στην συνέχεια είτε προσθέτοντας ιδέες από άλλα μέλη, είτε αλλάζουν οι ενορχηστρώσεις και η δομή. Γενικά το κομμάτι διαμορφώνεται διαρκώς μέχρι να φτάσει στο σημείο που να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Το τελευταίο κομμάτι της διαδικασίας είναι η τοποθέτηση των φωνητικών πάνω στην μουσική και οι στίχοι. 

Το 2016 κυκλοφορήσατε την πρώτη σας δουλειά το ep Fortress of My Dark Self, τι πρέπει να ξέρουμε γι' αυτή και ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού;
 
Φ: Είναι η πρώτη μας επίσημη κυκλοφορία και όπως είναι λογικό είναι πολύ σημαντική για εμάς καθώς με αυτή συστηνόμαστε για πρώτη φορά στο κοινό του metal και ειδικότερα του doom. Η ανταπόκριση ήταν σίγουρα καλύτερη από αυτήν που περιμέναμε πριν το κυκλοφορήσουμε και υπήρξε σχεδόν άμεσα προσέγγιση από τις άλλες μεγάλες μπάντες του είδους στην χώρα για συναυλίες κλπ. Γενικά, είμαστε ευχαριστημένοι με το πως πήγε, κρίνοντας το πάντα ως το πρώτο μας βήμα στην μουσική σκηνή.

Πείτε μας δύο λόγια για τα μελλοντικά σας σχέδια.
 
Φ: Όλη η προσοχή μας έχει στραφεί στην ολοκλήρωση συνθετικά του πρώτου μας full length ενώ υπάρχει στα πλάνα μας και το γύρισμα ενός κλιπ για κάποιο από τα κομμάτια του album. Στόχος επίσης είναι να κλείσουμε κάποια live αλλά ακόμα δεν έχουμε κάτι σίγουρο. 

Αν έπρεπε να διαλέξετε τι θα επιλέγατε στούντιο ή live;
 
Φ: Τα 1/3 της μπάντας προτιμά το στούντιο σίγουρα ! Τώρα τα άλλα 2/3 κυμαίνονται, προσωπικά όμως είμαι 90% υπέρ του στούντιο από κάθε άποψη. Όλη η φάση, από την διαδικασία της ηχογράφησης μέχρι την διαδικασία της μίξης και του mastering με κέρδιζε πάντα, ακόμα και η προπαραγωγη με ενθουσιάζει. Το γεγονός ότι είναι μια διαδικασία που σε σημαντικό ποσοστό απαιτεί δημιουργικότητα και φαντασία είναι το κλειδί που με κάνει να την προτιμάω. Σίγουρα το live έχει πιο άμεση επαφή μεταξύ κοινού και μπάντας και είναι συνδεδεμένο περισσότερο με τον αυθορμητισμό αλλά η φάση του στούντιο είναι όλα τα λεφτά!

Κατά την γνώμη σας ποια είναι τα θετικά και τ' αρνητικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής metal σκηνής;
 
Φ: Τα θετικά της ελληνικής σκηνής είναι σίγουρα ότι υπάρχει ένα κλίμα ομαδικότητας τα τελευταία χρόνια. Οι μπάντες αλληλοβοηθούν και στηρίζουν η μια την άλλη με διάφορους τρόπους γεγονός που έχει προκαλέσει μια έξαψη ενδιαφέροντος στο εξωτερικό για τις ελληνικές μέταλ μπάντες που συνήθως συνοδεύεται και με ένα αίσθημα έκπληξης καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν συνυφασμένη την Ελλάδα με το μέταλ. Στα αρνητικά τώρα, αρκετός κόσμος στηρίζει τις μέταλ συναυλίες στην χώρα μας αλλά δυστυχώς όταν σε αυτές παίζουν μεγάλα ονόματα του χώρου. Σε συναυλίες μπαντων μέτριας προς μικρής δημοτικότητας η προσέλευση του κόσμου είναι το λιγότερο απογοητευτική. Το φαινόμενο γίνεται ακόμα πιο φανερό όταν σε συναυλίες μεγάλων ονομάτων που το support act είναι συνήθως ένα μικρότερο όνομα ο κόσμος που θα το παρακολουθήσει είναι ελάχιστος. Τέλος, υπάρχει και η γνωστή ξενομανία που βέβαια είναι χαρακτηριστικό αρκετών χωρών γενικώς. 

Υπάρχουν κάποιες νέες μπάντες στην Ελλάδα που βρίσκεται ενδιαφέρουσες;
 
Φ: Ναι! Στα του είδους, οι Shattered Hope, οι Immensity, οι Decemberance, Daylight Misery. Στα άλλα είδη Tardive Dyskinesia, oι Shadeless Emperor, οι Aetherian και άλλες πολλές ακόμα. Ο αριθμός των μπαντων που παρουσιάζουν ποιοτική μουσική στην χώρα μας είναι απίστευτα μεγάλος (ειδικά αν ληφθεί υπόψιν και ο πληθυσμός της Ελλάδας) και παρόλο που έχει γίνει λίγο κλισέ απάντηση σε συνεντεύξεις ελληνικών μπαντων είναι γεγονός!

Ποια είναι η άποψη σας γενικά για το free downloading της μουσικής στο διαδίκτυο;
 
Φ: Το free downloading πιστεύω πως είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παρουσιάσεις την μουσική σου στο κοινό, ώστε να μπορεί να κρίνει εάν του αρέσεις ή όχι και στην συνέχεια εάν ο ακροατής νοιάζεται πραγματικά θα στηρίξει την μπάντα οικονομικώς (και μάλιστα απευθείας, χωρίς την διαμεσολάβηση τρίτων) καθώς πλέον υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το κάνει πολύ εύκολα. Μπορεί αρκετοί μουσικοί που ήταν της προηγούμενης γενιάς να έχουν πολύ άσχημη άποψη για το downloading (και δικαιολογημένα) αλλά η μουσική βιομηχανία έχει αλλάξει και πλέον προσφέρει την απευθείας αλληλεπίδραση μεταξύ κόσμου και καλλιτεχνών γεγονός που για μένα είναι και ο πρωταρχικός στόχος. Ούτως η άλλως και στην εποχή των CD υπάρχει κόσμος που αντί να αγοράσει το CD προτιμούσε την απλή αντιγραφή του. Από την στιγμή που πλέον ο καλλιτέχνης προσφέρει απευθείας την μουσική του για δωρεάν download ή/και stream, αρκετός κόσμος προτίθεται να στηρίξει οικονομικά και όχι μόνο, ώστε να μπορέσει να λάβει επιπλέον προϊόν” από τον καλλιτέχνη.

Κλείστε την συνέντευξη στέλνοντας ένα μήνυμα στους αναγνώστες.
 
Φ: Ευχαριστούμε πολύ webzines σαν το δικό σας, που στηρίζει την underground σκηνή και ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια η ελληνική μέταλ σκηνή να γίνει μια διαδεδομένη πηγή καλής μουσικής.
https://www.facebook.com/oceanofgriefgr/
https://oceanofgrief.bandcamp.com/

Εμείς ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου