ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ APOLIA




Στις ερωτήσεις απαντάει ο Αλέξης Αντωνάτος
- Ποια ήταν η προσωπική ανάγκη που σας ώθησε στην δημιουργία των Apolia;
 
- Όπως κάθε μουσικός έχει την ανάγκη να βρίσκεται μέσα σε μια παρέα για να παίζει έτσι και κάθε τραγουδοποιός έχει την ανάγκη να φτιάξει μια παρέα για να ενορχηστρώσει τις συνθέσεις του.

- Πως προέκυψε το συγκεκριμένο όνομα;
 
- Την πρώτη φορά που πρόφερα τη συγκεκριμένη λέξη με ξάφνιασε η δύναμη που περιείχε. Όταν μετά από κάποια χρόνια χρειάστηκα ένα όνομα την ενεργοποίησα. Νομίζω πως η κοφτερή και γεμάτη συναίσθημα υφή της ταιριάζει με το ύφος της μουσικής μας.

- Ποιες είναι οι κύριες επιρροές σας από μπάντες του εξωτερικού αλλά και της χώρας μας;
 
- Είναι πάρα πολλές. Ενδεικτικά, από διάφορα στυλ, από Αμερική είναι οι Pearl jam, ο Iggy pop, οι Metallica, οι Bon jovi, ο Bruce Springsteen οι Red hot chili peppers κα. Από Ευρώπη είναι οι U2, οι Radiohead, οι Placebo, οι Iron maiden, οι Scorpions κα. Από Ελλάδα είναι τα Ξύλινα σπαθιά, οι Τρύπες, ο Πορτοκάλογλου κα.

- Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;
 
- Βεβαίως. Τους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσουμε το δεύτερο στην ουσία στούντιο άλμπουμ μας με εννέα καινούρια τραγούδια υπό τον τίτλο «Διά πυρός εστί». Μέσα στο ’17 θα ξαναμπούμε στο στούντιο για έναν ακόμα δίσκο που έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε.

- Τι πρεσβεύουν οι Apolia όλα αυτά τα χρόνια με την μουσική τους;
 
- Μάλλον η απάντηση βρίσκεται στις εμπνεύσεις που έχουν να κάνουν με τη φύση και τον άνθρωπο. Ας πούμε λοιπόν ότι η μουσική μας αντιπροσωπεύει: Τον ρομαντισμό, την αισιοδοξία, την αγάπη, τον έρωτα, τη χαρά, την πίστη, την ελευθερία, την αρετή, τη τόλμη, την ευγένεια, τον σεβασμό, τη συμπόνια, την ενσυναίσθηση, την ομορφιά, την ελπίδα, την απώλεια, το φως, τη φωτιά, το μυστήριο, το θαύμα, το καλό, την γέννηση, το θάνατο, τη ψυχή.

- Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή που ζήσατε μέχρι σήμερα;
 
- Αναμφισβήτητα η καλύτερη στιγμή ήταν όταν μας επέλεξαν τα Υπόγεια ρεύματα να παίξουμε ζωντανά στην επετειακή τους συναυλία το Μάιο του ’14 στο stage volume one.

- Στα χρόνια που είστε στη σκηνή, τι είναι αυτό που αγαπάτε και τι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο σε αυτή;
 
- Ενοχλητικό είναι οι κλίκες που εκμεταλλεύονται τις πολιτικές συγκυρίες και ελέγχουν τη σκηνή. Ενοχλητικό είναι οι χώροι με τα τραπέζια μπροστά στο stage σε στυλ μπουζούκια. Οι μαγαζάτορες με την συνήθη απαράδεχτη συμπεριφορά τους. Η μετριότητα των ηχοληπτών. Η ανυπαρξία των μπασιστών. Η έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των συγκροτημάτων. Η έλλειψη του ελληνικού στίχου. Όσο για αυτό που αγαπάμε, αγαπάμε το κοινό που πηγαίνει διψώντας σε κάποια συναυλία να βρει το νόημα.

- Υπάρχουν μουσικές συνεργασίες που θα επιθυμούσατε να κάνετε στο μέλλον;
 
- Να κάνουμε συναυλίες παρέα με συγκροτήματα που νιώθουμε κοντά σε ύφος και να συνεργαστούμε με ανθρώπους που θα μας δώσουν βήμα στους χώρους που διαθέτουν.

- Ποια είναι η άποψή σας γενικά για το free downloading της μουσικής στο διαδίκτυο;
 
- Είναι κάτι καλό. Τουλάχιστον για να εξαπλώσει κάποιος τα δημιουργήματά του. Αν το δεις ρομαντικά, η τέχνη είναι προσφορά και μοίρασμα και δεν χρειάζεται απαραίτητα αμοιβή ή τίμημα, την κάνεις με τη ψυχή σου και την δίνεις με τη ψυχή σου.

- Κλείστε όπως εσείς επιθυμείτε την συνέντευξη.
 
- Αυθόρμητες κινήσεις όπως η δική σας να θέλετε να μας γνωρίσετε χωρίς μεσάζοντες και δίχως να είμαστε κάποιο όνομα, είναι τονωτικές ενέσεις για την αυτοπεποίθηση συγκροτημάτων σαν το δικό μας. Ευχαριστούμε.

- Εμείς ευχαριστούμε Αλέξη, καλή συνέχεια.

1 σχόλιο: