ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ SMOKE



Καταρχάς, θα θέλαμε να μας δώσετε μία σύντομη περιγραφή των Smoke.
 
Γεια σας! Είμαστε οι Smoke μια μπάντα από την Ξάνθη που αποτελείται από τρία μέλη το Νίκο τον Κώστα και τον Βασίλη. Σε ένα μπαρ της Ξάνθης ήρθε η ιδέα μεταξύ του Βασίλη και του Κώστα, για την δημιουργία μιας μπάντας με hard rock-blues ήχους. Το πρόχειρο όνομα που της δώσαμε (και που τελικά έμεινε το ίδιο) ήταν Smoke. Μετά από λίγες μέρες μπήκαμε στο στούντιο με το Νίκο στα ντραμς και από εκεί ξεκινήσαμε ένα ταξίδι με σκοπό να βγάλουμε και να δείξουμε στον κόσμο το δικό μας υλικό. 

Μιλήστε μας λίγο για το ύφος τις μπάντας αλλά και τις επιρροές σας.
 
Μας αρέσει να παίζουμε hard rock με blues ψήγματα. Το κάθε μέλος έχει διαφορετικές επιρροές και μουσικές προτιμήσεις πράγμα που μέχρι στιγμής μας έχει βοηθήσει. Οι επιρροές αυτές ανήκουν στο χώρο της metal, stoner, blues, contemporary rock και classic rock. Γενικά τόσο ο παλιός όσο ο καινούργιος ήχος αλλά και προσέγγιση στη μουσική, ανεξάρτητα με το τι είναι αυτό στο αυτί του καθενός είναι κάτι που μας αρέσει.

Σε τι στάδιο σας πετυχαίνουμε αυτή την περίοδο; 
 
Αυτή την περίοδο είμαστε ο καθένας στην πόλη του, μαζεύουμε καλοκαιρινές ιδέες και από Σεπτέμβρη που θα είμαστε πάλι όλοι μαζί στο στούντιο, θα αρχίσουμε να τις αναπτύσσουμε. Πριν από αυτό όμως θα εμφανιστούμε στο In - Fest του Κιλκίς στις 20 Αυγούστου. Επίσης ανυπομονούμε με το τέλος κάποιων προσωπικών υποχρεώσεων να αρχίσουμε τα live οπουδήποτε μας δοθεί η ευκαιρία φυσικά. 

Συν-δημιουργείτε ένα τραγούδι η γράφετε ξεχωριστά;


Αρκετά κομμάτια έχουν δημιουργηθεί συλλογικά μέσω τζαμαρίσματος.
Συνήθως όμως αυτό που γίνεται είναι η σύλληψη μιας μικρής ιδέας ( ένα ριφάκι, ένα beat, μια μπασογραμμή) από κάποιο από τα μέλη και το χτίσιμο της στο στούντιο από το σύνολο της μπάντας.. Βέβαια κανένα κομμάτι δεν μπορεί να θεωρηθεί αυστηρά προσωπικό γιατί ο σκοπός της μπάντας είναι να βάζει το κάθε μέλος το χαρακτήρα του στο τελικό μουσικό αποτέλεσμα. 

Ποια είναι η θεματολογία των στίχων σας;
 
Η θεματολογία των στίχων ποικίλει. Έχει περισσότερο να κάνει με την χρονική στιγμή που γράφονται και το ύφος που μας δίνει η μελωδία του κομματιού παρά με το κατά πόσο επιδιώκουμε να πούμε κάποια πράγματα. Πραγματικά ποικίλει από φανταστικές ιστορίες, κορίτσια, μελαγχολία, τα όνειρα μας η αξίες μας τέλος πάντων, έως πράγματα που δεν έχουμε ιδέα αν βγάζουν νόημα στο τέλος της μέρας. Παρόλα αυτά προσπαθούμε να είναι προσεγμένοι και χωρίς λάθη, δεν είναι δηλαδή λιγότεροι σημαντικοί για εμάς πάνω στο κομμάτι, σε καμιά περίπτωση. 

Το 2016 κυκλοφορήσατε σχεδόν ταυτόχρονα το Not At Home Chapter 1 και Not At Home Chapter 2, τι πρέπει να ξέρουμε γι' αυτά και ποια είναι η ανταπόκριση που έχουν από το κοινό; 
 
Ενώ δεν είχαμε στο πρόγραμμα ότι θα βγάλουμε το πρώτο μας demo, το Chapter 1 βγήκε αναπάντεχα τον Μάρτιο και ηχογραφήθηκε για εντελώς άλλη χρήση από αυτή που πραγματικά εκτέλεσε. Το αποτέλεσμα αυτής της ζωντανής ηχογράφησης μας άρεσε παρόλα αυτά και είπαμε να το δημοσιεύσουμε ως πρώτο δείγμα της μουσικής μας. Ήταν συνολικά μια πολύ ωραία πρώτη εμπειρία. Παράλληλα είχαμε και άλλα κομμάτια στα σκαριά με αποτέλεσμα να αρχίσουμε τις διαδικασίες για να βγάλουμε και το πρώτο μας Ep. Έτσι, αρχές Μαίου ήμασταν σε θέση να βγάλουμε το πρώτο κομμάτι αυτού. Δυστυχώς αυτό δεν μπορούσε να είναι μεγαλύτερης διάρκειας καθώς δεν υπήρχαν αρκετοί πόροι. Παρόλα αυτά και οι δυο κυκλοφορίες μας ικανοποίησαν όσον αφορά την ανταπόκριση του κόσμου καθώς αποτελούν μια βάση για εμάς, πάνω στην οποία θέλουμε να χτίσουμε και να συνεχίσουμε. 

Ποιο θα είναι το επόμενο μουσικό βήμα για εσάς; 
 
Για να είμαστε ειλικρινής το επόμενο πράγμα που έχουμε δρομολογήσει είναι η κυκλοφορία του πρώτου full length δίσκου. Πριν γίνει αυτό θέλουμε να έχουμε στα χέρια μας ένα ομοιόμορφο σύνολο κομματιών, όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα από την πλευρά μας. Ήδη υπάρχουν κάποιες βάσεις αλλά υπάρχει μεγάλος δρόμος μπροστά μας. Μέχρι τότε επικεντρωνόμαστε στα live, αλλά επειδή δεν μας έχουν βγει πολλές φορές όλα όσα σχεδιάζουμε, ο καιρός θα δείξει.

Πως βλέπετε την εξέλιξή σας στα επόμενα χρόνια, στην ελληνική μουσική σκηνή;
 
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε κάτι απλά ελπίζουμε. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να παίξουμε όσα περισσότερα live γίνεται στον τόπο μας, να μοιραστούμε τη σκηνή με μπάντες που αγαπάμε και θαυμάζουμε, να συμμετάσχουμε σε εγχώρια φεστιβάλ. Φυσικά μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ μας θα θέλαμε να ζήσουμε και την εμπειρία του τουρ σε όσες περισσότερες πόλεις γίνεται.

Πια είναι η γνώμη σας για τα σχήματα που δίνουν τις δημιουργίες τους μέσω των ιστοσελίδων τους είτε δωρεάν είτε με κάποιο μικρότερο σχετικά με τις τιμές των δισκοπωλείων τίμημα.
 
H δωρεάν ή με κάποιο μικρό τίμημα πρόσβαση στη μουσική των διάφορων μπαντών και καλλιτεχνών ευνοεί αυτούς που είτε βρίσκονται στην κορυφή είτε είναι τελείως άσημοι, ενώ φρενάρει κατά πολύ αυτούς που βρίσκονται στο ενδιάμεσο. Δηλαδή ένας καλλιτέχνης που μπορεί να γεμίζει στάδια δεν έχει ανάγκη το βιοπορισμό από την πώληση δίσκων και μάλιστα επωφελείται από την ελεύθερη διακίνηση της μουσικής γιατί πολλές φορές όταν ένα βίντεο στο youtube έχει 100 εκατομμύρια views και να μη θες θα έρθει μπροστά σου. Παράλληλα οι μπάντες που είναι νέες στο χώρο και άσημες (σαν και μας) επίσης επωφελούνται από αυτό γιατί δεν έχουν ως άμεσο σκοπό τον βιοπορισμό από τη μουσική, τα έξοδα τους ως αρχάριοι είναι σχετικά λίγα και όταν δίνουν δωρεάν τη δουλεία τους περισσότερα άτομα θα τους ακούσουν. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι αυτοί που βρίσκονται στην πολύ ευρεία ζώνη του ενδιάμεσου, αυτοί που αφιερώνουν τόσο πολύ χρόνο και κόπο στην μουσική τους που δεν υπάρχει περίσσευμα για κάποια άλλη βιοποριστική εργασία. Όταν λοιπόν η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού τους δεν αγοράζει τη μουσική τους οι άνθρωποι αυτοί ή θα πεινάσουν η θα κάνουν εκπτώσεις στη δουλεία τους. Γιατί ας μη ξεχνάμε πως μπορεί η μουσική να γίνεται ολοένα και φθηνότερη και η αγορά ενός άλμπουμ να θεωρείται συμπεριφορά δακτυλοδεικτούμενη, αλλά το κόστος για να κάνεις μια ηχογράφηση και να αγοράσεις εξοπλισμό στην καλύτερη παραμένει διαχρονικά το ίδιο.

Οι τελευταίες λέξεις ανήκουν σ' εσάς...
 
Ο επίλογος θα έχει μια δόση επικαιρότητας. Απλά ελπίζουμε τα εξωτερικά ερεθίσματα να μας κάνουν κάποια στιγμή να γράψουμε πιο αισιόδοξα κομμάτια γιατί αν σκεφτεί κανείς την παρούσα τοπική και παγκόσμια κατάσταση μόνο αισιόδοξος δεν μπορεί να είναι. Είμαστε τρία άτομα που απλά αγαπάν αυτό που κάνουν και ελπίζουν να ισχύει η τετριμμένη πλέον φράση ότι όταν θέλουμε κάτι και είμαστε όλοι μαζί, μια ενότητα, τότε αυτό γίνεται. Κάτι τελευταίο που θέλουμε να πούμε είναι το εξής, μείνετε συντονισμένοι στις μπάντες που σας αρέσουν, στηρίξτε την προσπάθεια τους, στηρίξτε τα live που κάνουν και σίγουρα θα έρθουν στην πόλη σας κάποια στιγμή για να σας το ξεπληρώσουν!

Σας ευχαριστούμε πολύ παιδιά και καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου