Πως δημιουργήθηκαν οι Beyond This Earth και γιατί δώσατε αυτό το όνομα στο συγκρότημα;
Η μπάντα δημιουργήθηκε το 2013 στην ανάγκη να εκφραστούμε μουσικά με πιο ευθύ και άμεσο τρόπο. Όλοι μας παίζουμε μουσική αρκετά χρόνια και το να εκφραστούμε πάνω στη βάση του rock, με heavy ήχο, ήρθε φυσιολογικά. Όσον αφορά το όνομα του συγκροτήματος αυτό ήταν μια ιδέα του Χρήστου (κιθάρα) που μας ταίριαξε και αφορά τα συναισθήματα που νιώθουμε παίζοντας μουσική. Το line up είναι Άκης (φωνή), Χρήστος (κιθάρα), Βαγγέλης (κιθάρα), Βαλάντης (μπάσσο), Πάρης (τύμπανα).
Ποιες είναι οι επιρροές σας και τα ακούσματά σας;
Το φάσμα επιρροών είναι τεράστιο μιας και όλοι μας ακούμε πολλή μουσική όλων των ειδών, και σαν ακροατές όπως όλοι, κάνουμε τους κύκλους μας και ξαναγυρνάμε σε αγαπημένες μουσικές ή ανακαλύπτουμε καινούρια ακούσματα. Οτιδήποτε ακούμε καθημερινά μπορεί να θεωρηθεί επιρροή, συνειδητά ή ασυνείδητα. Στα ακούσματα, ενδεικτικά θα αναφέρουμε το κλασσικό rock, metal όλων των ειδών, ψυχεδέλειες και blues/rock.
Σε ποιες μπάντες πιστεύετε ότι οφείλουν μουσικά οι Beyond This Earth αυτό που είναι σήμερα;
Καταρχάς αυτή τη στιγμή είμαστε μια ανερχόμενη μπάντα που διαμορφώνει τον ήχο της και το στυλ της και εξελίσσεται φυσιολογικά. Οι μπάντες στις οποίες οφείλουμε μουσικά είναι οι μπάντες εκείνες που “χάραξαν” τον καθέναν από μας, που μας έκαναν να ασχοληθούμε με τη μουσική και που ακούμε τους δίσκους τους ακόμα και σήμερα. Δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τους Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Pink Floyd, Black Sabbath, Metallica, Iron Maiden, Pantera, System of a Down, Kyuss, Karma to Burn, Clutch, Isis κλπ.
Με τι θέματα καταπιάνεται στιχουργικά το σχήμα;
Οι στίχοι μας, στην πλειοψηφία τους, αναφέρονται σε ιστορίες. Ιστορίες επηρεασμένες από την καθημερινότητα ή από προσωπικά βιώματα και ιστορίες καθαρά φανταστικές, δοσμένες με μια δόση χιούμορ. Όμως εν τέλει όλοι οι στίχοι έχουν να κάνουν με τη ζωές μας. Με το πως τοποθετείται ο κάθε άνθρωπος απέναντι στην κοινωνία και τον εαυτό του, τις αντιδράσεις του και την ψυχολογία του σε στιγμιότυπα της ζωής, τις διεξόδους που μπορεί να ψάχνει στον σύγχρονο τρόπο ζωής, την κοινωνική αποξένωση, τη μοναξιά, ζητήματα ελευθερίας και πολιτικών εξελίξεων.
Ετοιμάζετε να κυκλοφορήσετε των πρώτο σας δίσκο, τι πρέπει να ξέρουμε γι' αυτή την δουλειά;
Ο δίσκος έχει ολοκληρωθεί, ονομάζεται Universal Fury και πρόκειται να τον κυκλοφορήσουμε το φθινόπωρο. Είναι μια δουλειά που καθρεφτίζει το γκρουπ όσον αφορά τα τελευταία 2 χρόνια. Σαν μπάντα αποφασίσαμε να αναλάβουμε εμείς την παραγωγή, να πάρουμε το χρόνο μας, να ψάξουμε τον ήχο μας και να να μη βιαστούμε σε κάτι. Οι ηχογραφήσεις έγιναν κατά διαστήματα, από το Δεκέμβρη του ’15 ως την άνοιξη του ‘16 στο One Take Recordings στη Θήβα από τον Βαγγέλη (κιθάρα) όπου έκανε και τη μίξη, τα ντραμς ηχογραφήθηκαν στο Locomotive Sound Studio στη Λαμία από το φίλο και συνεργάτη Έκτορα Σόχο και τέλος το mastering έκανε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στο Sweetspot Productions στην Αθήνα. Πριν λίγες μέρες δημοσιεύσαμε το “Showdown”, το opening track του δίσκου, για το οποίο κάναμε και ένα βίντεο με τη βοήθεια του καλού φίλου Νίκου Μπρατσιώτη και σχεδιάζουμε να κάνουμε άλλο ένα, οπότε όποιος θέλει μπορεί να πάρει μια γεύση από το δίσκο.
Σε τι διαφέρει από το ep Tales from Beyond this Earth του 2014; Όχι τόσο από πλευράς παραγωγής, όσο από συνθετικής απόψεως.
Από πλευράς παραγωγής σίγουρα έγινε πολύ πιο προσεγμένα μιας και αφιερώσαμε πολύ χρόνο και κόπο στην υλοποίησή του και σίγουρα βοήθησαν και τα παιδιά στο Sweetspot Productions, ο Δημήτρης και ο Γιάννης, με το mastering, ώστε να αναδειχθεί το υλικό. Τώρα όσον αφορά τις συνθέσεις, το ep του ’14 κυκλοφόρησε όταν η μπάντα ήταν ακόμα 4μελής. Με την προσθήκη του Βαγγέλη, με δύο κιθαρίστες δηλαδή το πράγμα έδεσε. Είχαμε τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάλυση των συνθέσεων και στα δυνατά σημεία και στα πιο ήπια, δημιουργώντας πιο λεπτομερή ηχοχρώματα αλλά και πιο δυναμικό παίξιμο. Στα 8 κομμάτια του δίσκου μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια ποικιλία στις συνθέσεις. Υπάρχουν γρήγορα και δυνατά κομμάτια, υπάρχουν αργά και ατμοσφαιρικά κομμάτια, με διάρκεια συνθέσεων συνήθως στα 6 με 7 λεπτά, αλλά υπάρχουν και κομμάτια στα 4 λεπτά και ένα κομμάτι στα 12 λεπτά. Δεν περιοριζόμαστε, πάντα κοιτάμε τι ζητάει το κομμάτι και πότε νιώθουμε ότι ολοκληρώθηκε. Συνειδητά μπορούμε να πούμε ότι εστιάσαμε κυρίως στα δυνατά riff, στα οποία διακρίνονται και metal στοιχεία, αποβάλλαμε κάποια ελάχιστα alternative στοιχεία που είχε το ep και δώσαμε έμφαση σε κάποια blues/rock και ψυχεδελικά σημεία. Αυτός ο δίσκος είναι αυτό που είμαστε τώρα και είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από αυτόν!
Είστε από την Λιβαδειά, πως είναι η σκηνή εκεί;
Δεν είμαστε όλοι από Λιβαδειά αλλά η Λιβαδειά είναι το κοινό σημείο, ο χώρος που κάνουμε πρόβες, αυτό που μας ενώνει. Για επαρχιακή πόλη η σκηνή είναι πολύ ενθαρρυντική, σε όλα τα είδη μουσικής και σε όλες τις ηλικίες. Από κλασσικό blues ως ακραίο metal. Υπάρχει δηλαδή μια συνεχής μουσική δραστηριότητα όλο το χρόνο, είτε είναι φεστιβάλ το καλοκαίρι είτε live σε μαγαζιά το χειμώνα, οι άνθρωποι ασχολούνται με τη μουσική συνεχώς και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Μπορούμε να πούμε ότι η Λιβαδειά είναι μια μουσική πόλη!
Από την μέχρι τώρα πορεία σας, ποια θα χαρακτηρίζατε ως την πιο σημαντική στιγμή;
Η εμφάνιση μας στο φεστιβάλ “Ήχοι του Δάσους 2015” ήταν μια πολύ έντονη στιγμή. Πολύς κόσμος, ενθουσιώδες κοινό, μιάμιση ώρα setlist, ανεβήκαμε στη σκηνή πριν τους Planet of Zeus και στο τέλος ο Άκης (φωνή) έκανε και stagediving. Γενικώς το ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ. Επί της ουσίας όμως νομίζουμε ότι η κυκλοφορία του Universal Fury είναι ότι πιο σημαντικό για εμάς. Αυτός ο δίσκος συνοψίζει όλη την προσπάθεια της μπάντας τα τελευταία 2 χρόνια.
Πόσο πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει η κρίση την Eλληνική μουσική σκηνή;
Η κρίση είναι για τον απλό κόσμο μιας και τράπεζες και μεγάλες εταιρείες εξακολουθούν να έχουν κέρδη.. Σίγουρα όλη αυτή η “στενότητα” οικονομική και ψυχολογική επηρεάζει, όλοι στην ίδια κοινωνία ζούμε και παλεύουμε και δεν γίνεται να μη μας επηρεάζει αλλά πιστεύουμε ότι και πάλι όποιος αγαπάει αυτό που κάνει, θα βρει τον τρόπο να το κάνει. Τα πιτσιρίκια της γειτονιάς θα μαζευτούν να κάνουν πρόβα, θα γράψουν τραγούδια.. Παρ’ ολ’ αυτά βλέπεις σε συνθήκες κρίσης ελληνικές μπάντες να μεγαλώνουν, να κυκλοφορούν προσεγμένες δουλειές και να βγαίνουν και εξωτερικό. Γενικώς υπάρχει μια άνθιση, πολλά και όμορφα πράγματα συμβαίνουν στην ελλήνικη σκηνή. Απ' την άλλη μεριά παρατηρείται μια πτώση του mainstream όσον αφορά τη δισκογραφία και αυτό το λέμε για καλό! Είχαμε πήξει στα singleακια-δημιουργήματα της κάθε δισκογραφικής και όλο αυτό το πανηγυράκι σα να πέρασε αλλά στην τελική είναι θέμα γούστου. Οι μόδες έρχονται και παρέρχονται. Ο κόσμος θα στηρίξει αυτό που αξίζει, αργά ή γρήγορα, θα πάει στα live και αυτό είναι που μετράει.
Υπάρχουν κάποιες νέες μπάντες στην Ελλάδα που βρίσκεται ενδιαφέρουσες;
Στην underground σκηνή όλο και κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει, η φάση κινείται και αργά ή γρήγορα βγαίνουν πράγματα στην επιφάνεια μέχρι που φτάνουμε σήμερα στο σημείο να πούμε ότι στην Ελλάδα πλέον υπάρχουν μπάντες που κοντράρουν στα ίσα μπάντες του εξωτερικού. Φυσικά και στηρίζουμε την ελληνική σκηνή, παρά τις παθογένειές της, σκάμε στα live όσο μπορούμε λόγω απόστασης και γενικώς αισιοδοξούμε για την εξέλιξη των πραγμάτων. Και ταλέντο υπάρχει και τεχνογνωσία και σιγά σιγά και κουλτούρα.
Με τι μήνυμα θα θέλατε να κλείσουμε την συνέντευξη;
Εμείς σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη, καλή συνέχεια.