ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ RIVERBED



Πείτε μας λίγα λόγια για την δημιουργία των Riverbed και το πως προέκυψε η ονομασία του group;
 
H μπάντα δημιουργήθηκε πριν περίπου πέντε χρόνια από τον τραγουδιστή, Αποστόλη Λιάπη, με βασική ιδέα τον σχηματισμό ενός group που θα κινούταν σε vintage rock ήχους με “σύγχρονες πινελιές”. Το όνομα τώρα, είναι μια... περίεργη υπόθεση. Τον Αποστόλη πάντα τον γοήτευαν οι ποταμοί, αυτή η αέναη κίνηση του νερού που ποτέ δεν γυρίζει πίσω... κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον ήχο, την μουσική γενικότερα. Ξεκινάει από σένα και μπορεί να καταλήξει να ακουστεί ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή του πλανήτη. Θέλαμε μια ονομασία που να περιέχει την λέξη “river” μέσα και καταλήξαμε στο Riverbed. Άλλωστε, η  κοίτη του ποταμού (δηλαδή Riverbed στα αγγλικά),  αν είναι σκληρή γεωλογικά επιταχύνει την ροή του νερού.  Αυτό θέλουμε να κάνουμε και μεις, ο σκληρός ήχος μας να φύγει από μας και να φτάσει εκεί που είναι να φτάσει... σε όσους γουστάρουν να τον ακούσουν. 

Πως θα περιγράφατε την μουσική σας;
 
Η μουσική μας σε γενικές γραμμές κινείται σε classic – hard rock μονοπάτια, με ωμό “vintage 70s” ήχο, αλλά και νέα στοιχεία – σύγχρονη προσέγγιση ανά στιγμές.  Γενικότερα, το ύφος της μουσικής μας προκύπτει από το σύνολο των επιρροών που έχει κάθε μέλος της μπάντας και την ένωση -ή κάποιες φορές την σύγκρουσή τους- σε κάτι ενιαίο. Κάποιες φορές είμαστε πιο “σκληροί”, άλλες πιο μελωδικοί, ενίοτε πειραματικοί... αλλά πάντα είμαστε οι Riverbed. 

Η μουσική και οι στίχοι σας είναι αποτέλεσμα ομαδικής ή ατομικής δουλειάς;
 
Ο τελευταίος δίσκος One Take είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας – άλλωστε είναι η πρώτη δουλειά με την παρούσα σύνθεση της μπάντας. Κλειστήκαμε για περίπου πέντε με έξι μήνες σε ένα studio, τζαμάραμε, γελάσαμε, τσακωθήκαμε, ήπιαμε τις μπύρες μας... και μέσα από αυτήν την διαδικασία γεννήθηκαν τα 9 κομμάτια του νέου album. Μουσικά συμβάλλαμε όλοι, άλλος περισσότερο – άλλος λιγότερο ανά κομμάτι, στιχουργικά τώρα στίχους γράφουν κυρίως ο Αποστόλης (Λιάπης - τραγουδιστής) και ο Στέφανος (Ιωαννίδης – drummer). 

Όσον αφορά τους στίχους… γιατί πράγμα σας αρέσει να γράφετε;
 
Δεν είναι θέμα τι μας αρέσει, νομίζω ότι έχει να κάνει με την στιγμή ή το πως νιώθεις μια μελωδία. Σε κάποια κομμάτια πρώτα γράφτηκε η μουσική και μετά μπήκαν στίχοι, και σε κάποια άλλα το ανάποδο. Κάποιες φορές οι στίχοι μας είναι για μια γυναίκα ή για... πολλές, άλλες φορές έχουν να κάνουν με μια συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση (μια εσωστρέφεια που δεν έχει να κάνει με ανθρώπους ή γεγονότα), ενώ φυσικά δεν μένουμε ανεπηρέαστοι από το κοινωνικοπολιτικό μπάχαλο που επικρατεί τριγύρω.  “Η φτώχεια είναι η χειρότερη μορφή βίας”, είχε πει ο Γκάντι και όλο αυτό που βιώνουμε σήμερα με τους πρόσφυγες, την ανεργία, τους αστέγους είναι σαφώς στημένο και στοχευμένο. Πως μπορείς να μείνεις απαθής σε κάτι τέτοιο;

Έχετε ετοιμάσει το άλμπουμ με τίτλο One Take, τι πρέπει να ξέρει κάποιος γι' αυτό;
 
Κυκλοφορεί από την 14Music (www.14music.gr) είναι ήδη διαθέσιμος σε ψηφιακή μορφή σε όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες (Amazon, iTunes, Napster, Spotify) αλλά και στο YouTube για streaming, ενώ εντός των ημερών θα κυκλοφορήσει και σε φυσική μορφή (CD). Πρόκειται για το δεύτερο album της μπάντας, πολύ πιο ώριμο και με πιο προσεγμένη παραγωγή σε σχέση με το πρώτο (Face of Reality, Cobalt- 2014). Ο τίτλος προέκυψε από το πως ηχογραφηθήκαν τα κομμάτια μέσα στο Studio (SoundFlakes Recording Studios, ηχογράφηση – μίξη από τον John Mcris), σχεδόν  όλα τα μέρη γραφτήκαν με το πρώτο take… κάτι που εξυπηρέτησε τον αρχικό στόχο μας : να φτιάξουμε ένα δίσκο με κομμάτια που να μην χάνουν καθόλου σε απόδοση στο live -να μην λείπει κάτι.


Ποια θα είναι τα σχέδιά σας μετά από αυτή την κυκλοφορία;
 
Να προωθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την δουλειά μας με live, συμμετοχές σε festival και μεγάλες εκδηλώσεις. Να ακουστεί παραέξω και να μας γνωρίσει όσο περισσότερος κόσμος. Για να επιστρέψουμε και στην πρώτη απάντηση... η μουσική να φύγει από μας και να φτάσει στον προορισμό της. 

Σχετικά με το Mythos Band Contest ( όπου και ήσασταν οι μεγάλοι νικητές του ) πείτε μας τις τις εντυπώσεις σας.
 
Οι εντυπώσεις μας είναι άριστες! Ήταν ένας μουσικός διαγωνισμός με καταξιωμένους ανθρώπους στην κριτική επιτροπή, μπάντες με πάρα πολύ καλό επίπεδο (ανεξαρτήτως μουσικού στυλ). Εμείς κάναμε αυτό που ξέρουμε και γουστάρουμε, πέρασε στον κόσμο και στην κριτική επιτροπή και κερδίσαμε. Είναι πάντα καλό να γίνονται τέτοιοι διαγωνισμοί και να δίνεται η ευκαιρία σε μπάντες να δείξουν την δουλειά τους σε ακροατήριο που δεν τους γνωρίζει – ανεξαρτήτως από το ποιος βγαίνει πρώτος, δεύτερος κτλ. 

Τι πιστεύετε ότι θα προσελκύσει τον κόσμο να έρθει να δει ένα live σας;
 
Σε κάθε live καταθέτουμε την ψυχή μας, δεν κάνουμε εκπτώσεις. Δεν ακολουθούμε εποχές, τάσεις, μόδες... παίζουμε αυτό που γουστάρουμε και μας αρέσει... Είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς μας και στα θέλω μας και αυτό αντικατοπτρίζεται στην μουσική μας. 

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη Ελληνική underground σκηνή;
 
Δεν είναι underground ακριβώς. Γενικότερα στο άκουσμα της ελληνικής σκηνής, μας έρχονται στο μυαλό μπάντες θρύλοι του παρελθόντος: Aphrodite’s Child, Socrates. Τους ξέρουν άπειρος κόσμος, αλλά η μουσική τους  είναι για λίγους  - αυτούς που ξέρουν να την εκτιμήσουν. Εξάλλου, όλες οι γνωστές μπάντες σε κάποια φάση υπήρξαν underground. Για να απαντήσουμε, ωστόσο, ορθολογικά στην ερώτησή σου... όταν ακούμε underground σκηνή μας έρχονται στο μυαλό σκηνές που βιώνουμε όλοι μας: μικρά σκοτεινά μπαράκια, συναυλιακοί χώροι γεμάτοι σκόνη, άθλιες εγκαταστάσεις, προβληματικός εξοπλισμός αλλά και κόσμος που ξέρει να ακούει και να εκτιμάει την προσπάθεια που κάνουμε εμείς και τα άλλα σχήματα.  Είναι καλύτερο να παίζεις σε δέκα άτομα που σε ακούνε παρά σε εκατό που ασχολούνται με το κινητό τους την ώρα που παίζεις. 

Υπάρχουν νέα σχήματα στην Ελληνική σκηνή που σας έχουν τραβήξει την προσοχή;
 
Υπάρχουν ευτυχώς πολλές μπάντες με πολύ καλό και πρωτότυπο υλικό. Δεν θέλουμε να μπούμε στην διαδικασία να αναφέρουμε κάποιες – γιατί σίγουρα θα ξεχάσουμε αρκετές. Το καλοκαίρι που πέρασε, με τις συμμετοχές μας σε φεστιβάλ ανά την επικράτεια, γνωρίσαμε αρκετά σχήματα που ανεξάρτητα από το μουσικό στυλ που υπηρετούν έχουν πολύ καλό και προσεγμένο υλικό. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι το συνολικό επίπεδο της Ελληνικής σκηνής (στο ροκ και στα παρακλάδια του) είναι πλέον πολύ υψηλό. 

Πως θα θέλατε να κλείσουμε αυτή την συνέντευξη;
 
Αν έχουν χρόνο και διάθεση οι αναγνώστες του blog ας μπουν στο YouTube (www.youtube.com/watch?v=FCYUGY5iMlA) ή στο Spotify και να ακούσουν το καινούργιο album στο σύνολο του. Το feedback τους είναι πολύ σημαντικό για μας!  Από κει και πέρα, θα θέλαμε να κλείσουμε με μια προτροπή:
Η εποχή που βιώνουμε ως ανθρωπότητα είναι δύσκολη, αλλά πάντα υπήρχαν δυσκολίες. Κάντε ότι λέει η καρδιά σας – αυτήν πρέπει να ακούμε και μόνο! Η ζωή θα οδηγήσει τον καθένα μας εκεί που πρέπει!
Riverbed
Facebook: www.facebook.com/riverbedtheband
YouTube: www.youtube.com/riverbedtheband
email: riverbedtheband@gmail.com
 
Ευχαριστούμε για την συνέντευξη, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου