ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ CARGO LIFT



Θα θέλαμε να συστηθείτε στους αναγνώστες του blog.

Γειά χαρά! Είμαστε μια παρέα τεσσάρων ανθρώπων που μαζευτήκαμε τον Γενάρη του 2017 στη Θεσσαλονίκη και ξεκινήσαμε να δοκιμάζουμε ιδέες χωρίς κανέναν στόχο και σκοπό, με κοινό παρονομαστή την αγάπη μας για τη μουσική. Το ένα έφερε το άλλο και δέσαμε γρήγορα και εύκολα στη μονάδα που λέγεται Cargo Lift. Σήμερα, 2 χρόνια μετά συνεχίζουμε να γράφουμε τη δική μας μουσική και φυσικά, να την παρουσιάζουμε στους φίλους μας μέσω ηχογραφήσεων και live εμφανίσεων.

Γιατί οι Cargo Lift διάλεξαν αυτό το όνομα;

Η αλήθεια είναι ότι ήταν στις πρώτες 2-3 προτάσεις που σκεφτήκαμε. Η ιδέα προέρχεται από το ασανσέρ εμπορευμάτων που χρησιμοποιούμε για να καταλήξουμε στο προβάδικό μας. Πέρα από αυτό το Cargo Lift μας φάνηκε εύηχο, σου μένει.

Πως θα περιγράφατε την μουσική σας;

Σαν Cargo Lift κινούμαστε στον ευρύτερο χώρο του Rock. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να το περιγράψει με βάση τα ακούσματά του. Για κάποιον που μεγάλωσε με κλασικό ροκ κοπανάμε πολύ, για κάποιον που ακούει 30 χρόνια metal είμαστε soft. Πιστεύουμε ότι αντί για κατηγορίες θα ήταν πιο περιγραφικό να μιλάμε για επιρροές, οπότε πάμε στην επόμενη ερώτηση.

Ποιες είναι οι μπάντες που σας επηρέασαν περισσότερο;

Εδώ έχουμε πολλά να πούμε! Χρονικά η δεκαετία του ‘90 έχει υπάρξει σημαντική πηγή έμπνευσης με ονόματα όπως Soundgarden, Pearl Jam, Smashing Pumpkins, Alice In Chains, Tool, Rage Against the Machine, Faith No More, Queens of the Stone Age κλπ. Επειδή όμως η μουσική προχωρά παρακάτω, υπάρχουν σημερινές μπάντες που θαυμάζουμε όπως π.χ οι Royal Blood ή οι Highly Suspect. Ο κάθε ένας από εμάς φυσικά έχει τις δικές του επιρροές και τον δικό του τρόπο να συμβάλει στον ήχο μας. Πιστεύω ότι κάποιος που γουστάρει κάποια από τα ονόματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω είναι πιθανό να γουστάρει και τη μουσική των Cargo Lift.

Η μουσική και οι στίχοι σας είναι αποτέλεσμα ομαδικής ή ατομικής δουλειάς;

Λίγο απ’ όλα! Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που δουλεύουμε τα κομμάτια. Τις πρώτες μέρες ζωής ενός τραγουδιού οι στίχοι δουλεύονται κυρίως από τον Κώστα (φωνή) ενώ η μουσική κατά κύριο λόγο από τους υπόλοιπους τρεις (Παύλο, Χρήστο, Αλέξανδρο). Από εκεί και πέρα δουλεύουμε όλοι μαζί σαν Cargo Lift πάνω στις μελωδίες, τους στίχους και το ύφος ενός κομματιού και συμπληρώνουμε ο ένας τις ιδέες του άλλου. 

Το 2017 κυκλοφορήσατε το ep First, υπάρχει νέο υλικό σας που επεξεργάζεστε για μια μελλοντική δουλειά;

Για την ακρίβεια κυκλοφορήσαμε 4 μεμονωμένα τραγούδια, και στη συνέχεια τα ομαδοποιήσαμε σαν ένα ΕΡ υπό την έννοια ότι ήταν τα πρώτα μας κομμάτια, μια γνωριμία του κόσμου με τους Cargo Lift. Όταν μαζευτήκαμε για να ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις μετρούσαμε 4 μήνες ζωής σαν μπάντα, όλα ήταν πολύ φρέσκα. Φυσικά το όνομα “First” δεν το σκεφτήκαμε και πολύ, ήταν απλά ένα σημείο αναφοράς στη διαδικτυακή μας παρουσία, κάτι σαν όνομα μιας playlist. Aυτή την περίοδο τελειώνουμε τις ηχογραφήσεις τεσσάρων ακόμα κομματιών, λίγο διαφορετικών από τα πρώτα. Στο μεταξύ υπάρχουν αρκετές ιδέες που δουλεύουμε ήδη για μελλοντικό υλικό, που επίσης θα είναι λίγο διαφορετικό από τις προηγούμενες δουλειές.


Το διαδίκτυο έχει βοηθήσει στη δουλειά σας;

Το διαδίκτυο είναι η δουλειά μας! Ποιος θα ήξερε, θα άκουγε, θα ερχόταν στο λάιβ των Cargo Lift όταν υπάρχουν τόσες άλλες επιλογές να εξερευνήσει; Ούτε εμείς δε θα μας ξέραμε! Κάθε νέο τραγούδι που κυκλοφορούμε διατίθεται αποκλειστικά online. Καλώς ή κακώς η έννοια του τυπωμένου υλικού είναι δίκοπο μαχαίρι στο δικό μας μυαλό: Ο φίλος της μπάντας έχει ένα κομμάτι του συγκροτήματος στο σπίτι του σε υλική μορφή αλλά ας μη γελιόμαστε, ένα πολύ μικρό ποσοστό θα χρησιμοποιήσει το βινύλιο/CD/κασέτα στην καθημερινότητα του. Το διαδίκτυο κακώς αντιμετωπίζεται σαν κάποια νέα τεχνολογία εν έτει 2019, έχει αφομοιωθεί πλήρως στην καθημερινότητα μας, όπως η τηλεόραση ή τα κινητά. Εκτός αυτού υπάρχουν άπειρα διαδικτυακά ραδιόφωνα ειδικά για το είδος της μουσικής που εκπροσωπούμε. Φυσικά τρέφουμε απεριόριστο σεβασμό στον κόσμο που ακόμα διαθέτει το υστέρημα του για να αγοράζει την αγαπημένη του μουσική σε οποιαδήποτε μορφή, αλλά το να κόψουμε τη μουσική μας σε CD ή βινύλιο, στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα αχρείαστο έξοδο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τι άλλο; Νέα κομμάτια, νέες εμφανίσεις εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, το πρώτο video clip που είναι κάτι πολύ βασικό για την εξέλιξη μας, και γενικότερα, ό,τι μπορεί να βοηθήσει τους Cargo Lift να φτάσουν ένα βήμα παραπέρα. Όσο υπάρχει κόσμος να ακούει νέα μουσική, προχωράμε παρακάτω.

Αν μπορούσατε να στήσετε κάποιο φεστιβάλ, εκτός από εσάς με ποιους θα θέλατε να μοιραστείτε την ίδια σκηνή;

Αν μπορούσαμε να μοιραστούμε την ίδια σκηνή με εγχώρια ονόματα όπως Planet of Zeus, Nightstalker, Poem, Need, 1000mods, Rotting Christ, Puta Volcano, 10 Code, Breath After Coma, Mother of Millions, Μεμφις, Void Droid, Tuber, Black Hat Bones, Hidden in the Basement, Dendrites και ένα σκασμό άλλους ήρωες θα ήμασταν ευτυχισμένοι. Να δείς στο ίδιο πόστερ τους παραπάνω και το λογότυπο των Cargo Lift; Όνειρο!

Κατά πόσο επηρεάζει μια μπάντα το free downloading;

“Οι φίλοι μου είναι πειρατές” που λένε και οι Μέμφις. Σίγουρα η οικονομική βοήθεια του κόσμου προς μια μπάντα είναι θεόσταλτη αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Υπάρχουν υπηρεσίες crowdsourcing που βοηθάνε τις μπάντες και ταυτόχρονα ανταμείβουν τους φίλους τους. Ας μη γελιόμαστε, λύσεις υπάρχουν. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει βγει μουσική από τον τόπο μας που αν περιμέναμε δισκογραφικές και συμβόλαια δε θα ακούγαμε ποτέ. Φυσικά αυτό έχει επηρεάσει την όλη μουσική βιομηχανία, από το μεγάλο κεφάλι μέχρι το τοπικό δισκάδικο. Αυτό είναι σίγουρα αντικείμενο προβληματισμού, όμως το να μην μπορείς να ακούσεις ένα δίσκο επειδή δε “βγαίνεις” οικονομικά, νομίζω είναι άσχημο. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Σαν Cargo Lift διαθέτουμε τα κομμάτια μας δωρεάν στο Bandcamp. 

Κλείστε την συνέντευξη όπως εσείς θέλετε.

Καταρχήν ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη φιλοξενία και το ενδιαφέρον, σημαίνει πολλά για εμάς. Οι Cargo Lift είναι νέα μπάντα, και πριν γίνουν μπάντα ήταν ακροατές και θα είναι και μετά τη μπάντα. Συνεχίστε να στηρίζετε τις τοπικές μπάντες, όσο και όπως μπορεί ή θέλει ο καθένας. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε πολλά από τους άλλους! 

Και εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου