ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΝΝΕΑ



Ποια ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της μπάντας; Πως ξεκίνησαν όλα;

Ξεκινήσαμε το 2005. Ήμασταν μια παρέα από το σχολείο με κοντινά ακούσματα και κοινές διαθέσεις. Κατά βάση μαζευόμασταν σε ένα ημιυπόγειο απέναντι από το άλσος της Νέας Σμύρνης και ταλαιπωρούσαμε τα όργανα προσπαθώντας να φτιάξουμε ένα τραγούδι. Σιγά-σιγά αυτό άλλαξε, πήρε μια μορφή και κάπου στο 2007 θα μπορούσαμε να πούμε πως στήθηκε το συγκρότημα.

Πως προέκυψε το όνομα;

Η πρώτη πραγματικά παραγωγική μας περίοδος συνέπεσε με μια πολύ δεμένη παρέα εννέα ανθρώπων. Μέσα από τη συνύπαρξη αυτής της περιόδου είναι που αρχίσαμε να βλέπουμε προς τα που θέλουμε να πάμε. Οπότε, το Ε    ΝΝΕΑ είναι μια επίκληση στην καταγωγή μας. Πάντως στην πορεία εξελίχθηκε σε ένα είδος φετίχ, οπότε θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να λέμε διάφορα...

Σε ποιες μπάντες πιστεύετε ότι οφείλουν μουσικά οι Εννέα αυτό που είναι σήμερα;

Όπως κατάλαβες, στους κλασικούς του ’60 οφείλουμε τα περισσότερα! Στο ροκ αυτής της περιόδου και τα αντίστοιχα εγχειρήματα στην Ελλάδα, βρήκαμε τη βάση πάνω στην οποία δουλεύουμε. Από κει κι έπειτα τρέχα-γύρευε… ο καθένας μας ακούει άλλα.

Πως γράφουν μουσική και στίχους οι Εννέα; Ποια είναι τα ερεθίσματά σας;

Ως προς τα ερεθίσματα και τις διαδικασίες, το έχει πει ο Tom Waits πολύ ωραία: «Some songs come out of the ground just like a potato... Others you have to make them with things you found». Είναι πολλές οι αφορμές για να προκύψει ένα τραγούδι, όπως και οι διαδρομές μέχρι να φτάσει κάπου. Και πράγματι, με τον καιρό μαθαίνεις να δουλεύεις με αυτή την ετερογένεια, αλλά όχι με την έννοια μιας μεθόδου… Σε γενικές γραμμές, τους στίχους τους γράφει ο Ίωνας και τη μουσική τη δουλεύουμε όλοι μαζί στην πρόβα, με ιδέες πρόσφατες ή αποταμιευμένες από καιρό. Συνολικά, είναι μια διαδικασία που απαιτεί εξίσου τον προσωπικό χρόνο του καθενός με τον εαυτό του και την ταυτόχρονη παρουσία όλων.

Το 2016 κυκλοφορήσατε τον πρώτο και μοναδικό σας δίσκο έως σήμερα, υπάρχει έτοιμο υλικό για ηχογράφηση;

Υπάρχουν αρκετά κομμάτια που είναι σε γενικές γραμμές ολοκληρωμένα και έχουμε σχεδόν καταλήξει ως προς το ποια θα περιλαμβάνονται στον επόμενο δίσκο. Υπάρχει όμως ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει… Αισθανόμαστε πως αυτή την περίοδο προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα και αυτό συμπαρασύρει τα κομμάτια, αρκετά από τα οποία βασίζονται σε ιδέες σημειωμένες εδώ και χρόνια. Είναι μια ωραία διαδικασία, που γίνεται εβδομάδα την εβδομάδα. Υπολογίζουμε το καλοκαίρι του ‘19 να μπαίνουμε στο στούντιο.


Η μπάντα είναι 11 ετών. Πόσο έχουν αλλάξει οι Εννέα μουσικά στην πάροδο των χρόνων;

Αρκετά –θέλουμε να ελπίζουμε– αν σκεφτείς ότι ξεκινήσαμε έφηβοι. Με τον καιρό μάθαμε να δουλεύουμε μαζί πιο εντατικά, να επικοινωνούμε καλύτερα και τελικά να παίζουμε και καλύτερα.

Τώρα, ποια είναι τα σχέδια για το συγκρότημα;

Να κυκλοφορήσουμε τον δεύτερό μας δίσκο και να κάνουμε όσα περισσότερα lives μπορούμε! Είναι δύο πράγματα άλλωστε που απολαμβάνουμε ιδιαίτερα.

Πληροφορίες για το σχήμα αλλά και για υλικό σας που μπορούμε να βρούμε;

Καταρχάς να συστηθούμε: οι ΕΝΝΕΑ είναι οι Ίωνας (φωνή, στίχοι), Νίκος (organ, φωνή), Αλέξης (κιθάρες), Ηλίας (μπάσο), Στέλιος (κιθάρες, φωνή, σαξόφωνο), Θάνος (τύμπανα).
Μπορείτε να μας αναζητήσετε στη σελίδα μας στο facebook : https://www.facebook.com/enneaband/
και να ενημερώνεστε για τις εμφανίσεις μας και για νέο υλικό.
Στα ακόλουθα link, επίσης:

Τι συμβουλή θα δίνατε στα μουσικά σχήματα του χώρου σας που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα;

Να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Ποια είναι η άποψη σας γενικά για το free downloading της μουσικής στο διαδίκτυο;

Μας αρέσει. Αναγνωρίζουμε τα ζητήματα που ανακύπτουν για τη λεγόμενη πνευματική ιδιοκτησία, όμως και απολαμβάνουμε τα οφέλη που προκύπτουν για την πνευματική δημιουργία… Πιστεύουμε πως ούτως ή άλλως, η μουσική –και η τέχνη γενικότερα– πρέπει να βρει ένα δρόμο ύπαρξης πέρα από τη βιομηχανία και πως το Internet πρέπει να παραμείνει ένας χώρος ‘ανοιχτός’, όπου βρίσκονται πράγματα που δεν θα βρίσκονταν αλλιώς, όπου αποκτιούνται γνώσεις που ειδάλλως θα μονοπωλούνταν από λίγους. Αλλιώς, τι νόημα έχει; 

Ο επίλογος δικός σας...

Σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη!

Και εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου