ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ SUPREME DOMINION



Πώς δημιουργήθηκαν οι Supreme Dominion και ποια η μέχρι τώρα πορεία σας;
 
Ξέρω ότι θα φανεί κλισέ αλλά οι SD δημιουργήθηκαν εντελώς αυθόρμητα τον Αύγουστο του 2015 την ίδια μέρα που γνώρισα τυχαία τον drummer μας Blastblitz καθώς μέσα σε ελάχιστα λεπτά καταλάβαμε ότι έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και το ίδιο πάθος σχετικά με το Black Metal και κυρίως την ίδια οπτική πλευρά όσον αφορά το ιδίωμα και ότι το περικλείει. Την αμέσως επόμενη ημέρα εντάχθηκε στο συγκρότημα και ο Soulblighter στην κιθάρα με τον οποίο γνωριζόμασταν ήδη και υπήρχε ήδη η χημεία όσων αφορά τα παραπάνω. Οι πρόβες ξεκίνησαν από την ίδια βδομάδα και αρχικά στα φωνητικά και στο μπάσο μας βοηθούσαν κάποιοι φίλοι ώστε να ολοκληρωθούν οι συνθέσεις σε κάποιες πρώτες ιδέες μέχρι να ολοκληρωθεί η τωρινή σύνθεση. Το Νοέμβρη του 2016 ξεκινήσαμε στη Θεσσαλονίκη την ηχογράφηση του πρώτου μας EP “Triptolemus” που ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2017. Την προώθησή του έχει αναλάβει η Heathen Tribes, νέα και ανερχόμενη εταιρεία με έδρα τη Γερμανία αλλά από Έλληνες δημιουργούς. Μέσα στο Φθινόπωρο, το EP θα κυκλοφορήσει σε φυσική μορφή σε περιορισμένα αντίτυπα. Όσων αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις πραγματοποιήσαμε τον περασμένο Μάϊο το πρώτο μας live στο club eightball στη Θεσσαλονίκη ενώ στο πρόγραμμα είναι κάποια εγχώρια events και εξετάζουμε και κάποιες εμφανίσεις στο εξωτερικό.

Πως προέκυψε η ονομασία του συγκροτήματός σας;
 
Το όνομα του συγκροτήματος έχει δύο ερμηνείες για εμάς. Την φιλοσοφική-κοσμογονική και μια πιο αποκρυφιστική. Όσων αφορά την φιλοσοφική, η Υπέρτατη Αρχή είναι η υπέρτατη αόρατη δύναμη πίσω από κάθε τι που ταλαιπωρεί γοητευτικά τον ανθρώπινο νου στην ερμηνεία του ανεξήγητου. Το «Ένα», το οποίο αποτελεί την αρχή και την αιτία των πάντων κατά τον Πλατωνισμό. Ινδοί, Σκανδιναβοί, Κινέζοι και Έλληνες είχαν κοινή αρχή στην κοσμογονία τους το Χάος όπου προήλθαν όλα. Ο ουρανός προϋπήρξε και ήταν ο χώρος, όπου κατοικούσε κι εξακολουθεί να κατοικεί το υπέρτατο Ων σε κάθε αρχαία θρησκεία. Η απόλυτη αρχή των πάντων και η αδιάκοπη αλλαγή και η αιώνια αρμονική κίνηση των πάντων ακόμη και κατά την επιστήμη όπου από εκείνο το ελάχιστο δυνατό σημείο του χώρου και του χρόνου ξεπήδησε το σύμπαν. Το σχεδόν απαγορευτικό μέχρι σήμερα «πριν» τη δημιουργία του κόσμου και το πως υπήρξε το σημείο μηδέν και το μετά. Ότι κίνησε στα παραπάνω φαινόμενα, η «Υπέρτατη Αρχή» δίνει μια υπόσταση είτε πνευματική και θεία, είτε επιστημονική, που γοητεύει τον άνθρωπο και από την εποχή του Αναξαγόρα, του Δημόκριτου και του Πλάτωνα γίνεται βήμα για ανάπτυξη. Όσον αφορά την πιο αποκρυφιστική ερμηνεία, είναι η υπέρτατη αρχή που κρυβόταν πίσω από μυστικές οργανώσεις, αδελφότητες, μυστικές εταιρείες που ο αποκρυφισμός τους γέννησε είτε θεωρίες συνωμοσίας είτε επηρέασε από λίγο έως πολύ τον ρου της ιστορίας. Μοναχοί, πολιτικοί, στρατιώτες…με στολές, μάσκες ή κουκούλες γιατροί ή  μοναχοί όπου «θεράπευαν» τις «διαβολικές» αρρώστιες που πήγαζαν από αμαρτίες ανθρώπων. Επίσκοποι, ιππότες και κρατικοί λειτουργοί. Αδελφότητες για την ανακάλυψη μυστικών και μύστες της γνώσης. Πίσω από όλους αυτούς υπήρχε το αόρατο χέρι που συντόνιζε τις ενέργειές τους. Ο άγνωστος αρχηγός που ενέπνεε την πειθαρχία, την ιδέα και το δέος. Ο άγνωστος «πατριάρχης» στην τελετουργία. Η αίγλη και η υποταγή στο μυστήριο που καθοδηγούσε τους υπόλοιπους. Στα πιο δικά μας, Υπέρτατη Αρχή ονομαζόταν μια άγνωστη ηγετική ομάδα που συντόνιζε τη δράση της Φιλικής Εταιρείας. Όλα αυτά μας έδωσαν τροφή για μελέτη σε δεκάδες βιβλία που έδωσαν ακόμη μια πιο αποκρυφιστική έννοια στο όνομα Supreme Dominion.

Οι επιρροές σας ποιες είναι;
 
Κοινή επιρροή σε όλους μας είναι πρωτίστος η μεγάλη σχολή της Ελληνικής Black Metal σκηνής και οι αντίστοιχες Νορβηγικές και Σουηδικές μπάντες του second wave of Black Metal χωρίς ωστόσο να μη μας επηρεάζουν πιο κλασσικά  Heavy ακούσματα και οι μπάντες του πρώιμου ακραίου ήχου. Ωστόσο δεν ορίσαμε ποτέ το πως θα ακουγόμαστε γι’ αυτό υπάρχει και μια διαφορετικότητα από κομμάτι σε κομμάτι μας και τα ακούσματά μας είναι όντως επιρροή και όχι αντιγραφή.

Την μουσική σας πως θα την χαρακτηρίζατε;
 
Αν εννοείς το είδος που παίζουμε, ο χαρακτηρισμός που της δίνουμε είναι Hellenic Black Metal, με ότι αυτό περικλείει. Τώρα θα πει κάποιος ναι αλλά δε μοιάζει με την τάδε ελληνική μπάντα…ή μοιάζει με την άλλη…αλλά όπως προείπα δε βάζουμε όρια και περιορισμούς στη μουσική μας αλλά προσπαθούμε να βάζουμε το λιθαράκι μας στο είδος μας. Η βάση που δίνουμε κατά τη σύνθεση των τραγουδιών των SD είναι σχεδόν αποκλειστικά στην ατμόσφαιρα. Υπάρχει μια τάση τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές μπάντες να προσπαθούν να παίζουν όσο πιο τεχνικά γίνεται πιστεύοντας ότι θα τύχουν αναγνώρισης και δυστυχώς παγιδεύονται στο να ικανοποιήσουν τα κόμπλεξ μερίδες του Έλληνα οπαδού-κριτή. Σε κάποια παρακλάδια του Metal όντως μπορεί να είναι αναγκαίο, αλλά πιστεύω  χάνεται πολύ ουσία, ειδικά στο Black Metal που προσωπική μου άποψη το 90% είναι η ατμόσφαιρα ενός τραγουδιού που θα ντύσει κατάλληλα το στίχο και το ύφος της μπάντας. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να χώσει κάποιος 2 arpeggio και να πλακωθεί σε ένα γρήγορο picking με hammer on pull of κτλ, αλλά  καταντά να γίνεται «άσκηση» και όχι τραγούδι. Βέβαια να μη παρεξηγηθώ, αυτές είναι προσωπικές παρατηρήσεις και όχι κανόνας ούτε γενικός χαρακτηρισμός τσουβαλιάσματος.

Μέσα στο 2017 κυκλοφορήσατε την πρώτη σας δουλειά το ep Triptolemus, πείτε μας περισσότερα γι' αυτό και αν μείνατε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της δουλειάς σας;
 
Tο ΕP Triptolemus είναι στην ουσία το αποτέλεσμα από τις πρόβες μας στο πρώτο εξάμηνο του συγκροτήματος. Θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τις συνθέσεις κατά πολύ αλλά θέλαμε να είναι κάτι αυθεντικό για εμάς, να έχει το συναίσθημα της απλής πρώτης επαφής των μελών μας μεταξύ τους, της μουσικής μας αναζήτησης στα πρώτα βήματα αυτής της προσπάθειας. Ακούγοντας το τώρα συζητάμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, να βάλουμε, να βγάλουμε,»να του αλλάξουμε τα φώτα», πόσο απλοϊκά είναι τα κομμάτια αλλά τελικά μας ευχαριστεί και μας γεμίζει που τελικά έμεινε σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Έτσι είναι κάτι εντελώς «δικό μας». Εξάλλου η οπτική μας γύρω από το black metal δεν προσβλέπει σε μαζική αποδοχή από κριτές του είδους αλλά σε συναισθήματα και τρόπο σκέψης που έχει χαθεί πίσω στις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Όσον αφορά την ηχογράφηση η αλήθεια είναι ότι δεν είχε το αποτέλεσμα που θα περιμέναμε, καθώς τα τραγούδια στις πρόβες ήταν πιο ατμοσφαιρικά και σε κάποια σημεία πιο «ογκώδη» κάτι που χάθηκε στην πορεία από το «προβάδικο» στο στούντιο ηχογράφησης. Δε θέλω να κάνω περαιτέρω κριτική ως προς τον άνθρωπο που έκανε την ηχοληψία ούτε περαιτέρω αυτοκριτική γιατί δεν έχει και πολύ σημασία και φυσικά τίποτα δεν έγινε με το ζόρι. Εξάλλου, για να κάνουμε και λίγο ρεαλιστικό χιούμορ, δεν είχαμε και fans στην αναμονή να απογοητεύσουμε…


Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;
 
Δεν είμαστε και οι καλύτεροι στις μεγάλες κουβέντες, οπότε ελπίζω να χρειαστεί να σου απαντήσω και μετά από λίγα χρόνια σε ανάλογη ερώτηση. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δε ξεκινήσαμε να παίζουμε με σκοπό να είμαστε ένα «¨πυροτέχνημα» στις εποχές που κάθε μέρα ξεπηδάει και ένα συγκρότημα. Δεν είμαστε εδώ για να ικανοποιήσουμε το εγώ μας ως προς την εξωστρέφεια του στυλ «πάντα ήθελα να έχω το δικό μου συγκρότημα» αλλά να ικανοποιήσουμε το εσωτερικό εγώ μας αλλά όχι απαραίτητα σαν αυτοσκοπό. Προφανώς παίζουμε με την ελπίδα ότι μοιραζόμαστε τα ίδια γούστα και την ίδια οπτική για να το πω και λαϊκά, με το ελάχιστο κοινό που προσπαθούμε να μας ακούσει. Τώρα για να απαντήσω και λίγο ευθέως, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη δημιουργία των συνθέσεων για το πρώτο μας Full length album, θα μπούμε στο στούντιο προς το τέλος της χρονιάς και υπολογίζουμε να είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι του ’18.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντά ένα σχήμα σαν τους Supreme Dominion;
 
Τα προβλήματα πάνω κάτω είναι τα ίδια που ισχύουν για κάθε ελληνικό σχήμα. Πρώτα απ’ όλα εργαζόμαστε αρκετές ώρες είτε στις δουλειές μας είτε στις σπουδές τους τα δύο από τα μέλη μας και έχουμε περιορισμένο ελεύθερο χρόνο. Δεύτερον έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα κόμπλεξ και τις αθάνατες μικροπρέπειες του Έλληνα μεταλά που βρίσκει χρόνο να σε κράξει αλλά δε βρίσκει ένα δευτερόλεπτο να δείξει την στήριξη του έστω με ένα ανέξοδο κλικ διαδικτυακά. Κυριαρχούν τα «η μπάντα μου είναι καλύτερη από τη δική σου» και οι υπενθυμίσεις του πόσο αδιάφορο είναι αυτό που κάνουμε. Φυσικά δε μας πτοεί αυτό μιας και έχουμε ξεκαθαρισμένο μέσα και έξω μας το ότι είμαστε black metal μουσικοί και fans και δεν έχουν θέση στις ιδιοσυγκρασίες μας και τον τρόπο σκέψης μας ούτε οι κριτικές, ούτε προσπαθούμε να πείσουμε τον κάθε κακόβουλο ούτε ονειρευόμαστε ροκσταριλίκια. Και δεν είναι «όσα δε φτάνει η αλεπού». Τώρα σε εντελώς πρακτικά ζητήματα, στην εποχή που παγκοσμίως κάθε μέρα δημιουργούνται χιλιάδες συγκροτήματα και πλέον ηχογραφεί δίσκο πανεύκολα σε σχέση με 20 χρόνια πριν, οι πιθανοτητες να φτάσεις στα αυτιά οπαδών μέσα και έξω από τη χώρα και να ξεχωρίσεις έστω και με ένα τραγούδι σου είναι σα να βρω στο google τυχαία μια φωτογραφία που τράβηξε ένας άγνωστος  σε ένα χωριό στο Περού και να τον εντάξω στους καλλιτέχνες που μου αρέσουν. Δυστυχώς η εμπειρία μου και τα νέα που ακούω από παλιότερες καραβάνες στο χώρο είναι ότι πλέον αν δεν είσαι ήδη «όνομα», πρέπει να τα σκάσεις χοντρά σε μανατζαρέους του εξωτερικού που σχετίζονται με το ιδίωμά σου και να στοχεύσεις σε χώρες που ακόμα ευδοκιμεί η ακραία σκηνή. Ναι μεν ήταν δύσκολο τη δεκαετία του ’90 με ταχυδρομείο και χωρίς ίντερνετ και παραδεχόμαστε όλοι πως τα κατάφεραν κάποιοι, ας παραδεχτούμε όμως ότι και στην εποχή του youtube δεν υπάρχει πλέον η μοναδικότητα που υπήρχε παλαιότερα.

Υπάρχουν κάποιες νέες μπάντες στην Ελλάδα που βρίσκεται ενδιαφέρουσες;
 
Δύσκολο να απαντήσω χωρίς να αδικήσω. Γενικά οι Ελληνικές εν ενεργεία μπάντες που μας αρέσουν παίζουν ήδη αρκετά χρόνια. Αν πρέπει να ονοματίσω κάποιες από τα τελευταία χρόνια, τελευταία μου κίνησαν το ενδιαφέρον οι Insanity Cult, πολύ καλή δουλειά οι CHAOSBAPHOMET, οι Cult Of Eibon εντελώς καλοπροαίρετα μου θύμισαν την πρώτη φουρνιά της HBM σκηνής, οι Temple of Evil από την Κύπρο. Επίσης μου έκανε πολύ θετική εντύπωση η ενέργεια πού είδα στους The unconfessed και τους Warthorn στην κοινή μας live εμφάνιση.

Κατά την γνώμη σας ποια είναι τα θετικά και τ' αρνητικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής Black metal σκηνής; 
 
Η Ελληνική Black Metal είναι στην ουσία μετά τη Νορβηγική -και ίσως μαζί- οι πρωτοπόροι σε αυτό που λέγεται Black Metal. Δυστυχώς χαρακτηριστικό μας σαν Έλληνες είναι να «τρώμε τα παιδιά μας»…και να υποτιμάμε, αλλά όσο επηρέασε η Σκανδιναβία σαν γενέτειρα  το BM άλλο τόσο το επηρέασαν και οι Rotting Christ, οι Varathron και όλες οι μπάντες των 90’s που συμπλήρωσαν την εξέλιξη του είδους. Οι φωτογραφίες του Fenriz από το 1993 με μπλούζα Rotting Christ λέει πολλά… Και ας μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν ήταν πρόσφορο έδαφος όπως οι Σκανδιναβικές χώρες ούτε σε νοοτροπία ούτε σαν κοινωνία ούτε σε θέμα εξοπλισμού. Τα αρνητικά είναι όπως προείπα ότι δεν υπάρχει αλληλοστήριξη από τις νέες μπάντες μεταξύ τους. Βλέπουμε την «παλιά φουρνιά» να στηρίζει και να βοηθάει όπως μπορεί και βλέπουμε συμπεριφορές που δεν έχουν καμία σχέση με το BM από νεότερες μπάντες. Τo BM δεν είναι απλά μουσικό παρακλάδι, είναι μια φιλοσοφία που γεμίζει την ζωή μας και εκφράζει την κοσμοθέασή μας. Δυστυχώς όμως θα σταθώ στη λέξη σκηνή. Θα μιλήσω σαν οπαδός για να μη παρεξηγηθώ. Δε βλέπω ότι υπάρχει «σκηνή» πλέον. Δε πληρεί τα χαρακτηριστικά της έννοιας σκηνή. Δεν υπάρχουν παρά μεμονωμένα πυροτεχνήματα που θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές. Και αυτό έχει διάφορες εξηγήσεις. Πρώτον δεν υπάρχει το κοινό που υπήρχε. Οι νέες γενιές δε βγάζουν μεταλάδες (δε θα σχολιάσω τι βγάζουν…) και οι παλιοί δε κάνουν ουσιώδη πράγματα για να αναγεννήσουν αυτό που χάνεται. Βέβαια για να μη τσουβαλιάζω χαίρομαι με τα λίγα event και μας δίνουν λίγο αέρα για τη συνέχεια. Πάντως χαιρόμαστε και για το μοναχικό αγώνα που δίνουν κάποιες μπάντες οι οποίες στην Ελλάδα χάνονται και στο εξωτερικό διαπρέπουν…

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης ή group (Eλληνικό ή ξένο) με το οποίο θα επιθυμούσατε να συνεργαστείτε;
 
Πολλά…πάρα πολλά… Αλλά κυρίως μπάντες που ταιριάζουν στο στυλ μας και στη θεματολογία μας. Δε θα διαλέξω γιατί φοβάμαι τα σχόλια από τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας που δεν είναι μπροστά αυτή τη στιγμή χαχα.

Τι θα θέλατε να πείτε, κλείνοντας την συνέντευξη;
 
Η ισχύς εν τη ενώσει. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη εγωισμούς και ροκσταριλίκια. Στηρίξτε τα συγκροτήματα της γειτονιάς σας, της πόλης σας. Keep the black flame alive στην ουσία και όχι στα οπισθόφυλλα των δίσκων. Στηρίξτε ακόμη και αυτούς που δε σας στηρίζουν προσωπικά… Ευχαριστούμε το undergroundskini.blogspot.gr/ που συμβάλει σε αυτό τον σκοπό και για τη συνέντευξη αυτή.
Kryptis
Supreme Dominion 

Εμείς ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου