ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ SUN, RAIN IN LIFE




Για κάποιον που δεν σας ξέρει, δώστε μας ένα σύντομο παρουσιαστικό σας.
 
Το «παρουσιαστικό» μας, είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά, είναι μια συνειδητή επιλογή μας. Μέσα από αυτή την επιλογή, θέλουμε ο έκαστος ακροατής αλλά και θεατής, να αντιλαμβάνεται τις δεκαετίες που μας επηρέασαν/βιολόγησαν. Ο μέσος άνθρωπος, επηρεάζεται πολύ κατά την παιδική του ηλικία αλλά και την εφηβεία, όπου η κρίση του πάνω στην αθέατη διάσταση των καταστάσεων γύρω του είναι εκ φύσεως περιορισμένη, επιτρέποντας δυστυχώς σε συναισθήματα και ανθρώπους να σμιλεύουν, να χαράζουν, να ελέγχουν και τελικά να προσδίδουν έναν χαρακτήρα και μια κάποια προδιαγεγραμμένη κατεύθυνση στο άτομο. Όλα αυτά πάντα σε συνδυασμό με την ψυχή του καθενός αλλά και την εποχή/δεκαετία που αυτός ζει.
Όταν σκέφτεσαι Sun, rain in life λοιπόν, έχεις τις pop μελωδικές γραμμές των 80’s ντυμένες στις alternative rock και grunge εκτελέσεις των 90’s. Εκεί για εμάς συνέβησαν όσα συνέβησαν στην ζωή μας μιας και ήμασταν παιδιά (80’s) και έφηβοι (90’s) και με αυτό το «παρουσιαστικό» πιστεύουμε πως παρουσιαζόμαστε ειλικρινείς απέναντι στους συνανθρώπους μας.

Πως προέκυψε το όνομα Sun, Rain In Life της μπάντας;
 
Ήταν μια πρόταση ενός πολύ καλού παλιού μας φίλου και συγγραφέα, του Ιωάννη Τσάτσαρη, μετά από παράκληση δικιά μας. Πριν το νέο μας «βάφτισμα», ήμασταν γνωστοί ως Teenage angst από το 1995. Το νέο όνομα ήρθε να μας δώσει ένα άνοιγμα σκέψεις και να εκφράσει ουσιαστικά την μελέτη μας πάνω στις δύο θεμελιώδεις δυνάμεις που διέπουν την φύση και μεταφράζονται σε θετικό/συνειδητή φύση του ανθρώπου (Sun), αρνητικό/ασυνείδητη φύση του ανθρώπου (rain), όπως αυτές λειτουργούν και εκφράζονται μέσα στην ζωή (in life). Ακόμα και το κόμμα ανάμεσα στις δύο πρώτες λέξεις του ονόματός μας δεν είναι καθόλου τυχαίο, μιας και ο «νονός» του επέμενε πολύ στην παρουσία του, αλλά θα το αφήσουμε για μια άλλη φορά. 

Οι επιρροές σας σαν μπάντα και σαν μουσικοί;
 
Ως μουσικοί, όπως προαναφέραμε, οι επιρροές μας προέρχονται από τα 80’s και τα 90’s. Μιας και το Mtv μεσουρανούσε εκείνες τις δεκαετίες, ακούσαμε από Tears for fears και Aerosmith μέχρι και Alice in chains, Nirvana και Pearl Jam, και αυτό για να αναφέρουμε μερικά από τα πιο mainstream ονόματα. Από την άλλη υπήρξαν και ονόματα όπως NOFX, με τους οποίους είχαμε και την τύχη να παίξουμε, ως Teenage angst τότε, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όταν είχαν περάσει από Ελλάδα το 98’.
Ως μπάντα τώρα, ως άτομα δηλαδή, η ζωή μας έφερε μαζί από πολύ νωρίς. Αυτό μας επέτρεψε να ζήσουμε και να αντιμετωπίσουμε συλλογικά πάρα πολλές καταστάσεις, επιτρέποντάς μας την πολυτέλεια να έχουμε όλοι γνώση του θέματος κάθε τραγουδιού που δημιουργούμε για τον λόγω του ότι ζήσαμε την κατάσταση που το γέννησε. Πιστεύουμε πως μουσική είναι η ζωή και είναι λογικό οι επιρροές μας να έχουν να κάνουν με τα ερεθίσματα που δεχόμαστε καθημερινά μέσα από την αλληλεπίδρασή με τις καταστάσεις της. 

Ποια είναι συνήθως η πηγή της έμπνευσης σας, όσο αφορά το στιχουργικό κομμάτι;
 
Ήταν είναι και θα είναι ο άνθρωπος ως δημιούργημα στην ζωή. Πώς τον συναντάμε, γιατί σκέφτεται και πράττει αυτά που πράττει, πώς κινείται στην αθέατη πλευρά του και τι σκοπούς εξυπηρετεί; Είναι ελεύθερος, καλός και γεμάτος αγάπη όπως λέει ο ίδιος; Είναι τα πράγματα όπως φαίνονται ή μήπως υπάρχει μια αθέατη πλευρά που υποκινεί το φαίνεσθε της καθημερινότητας; Εκεί θέτουμε τον εαυτό μας πρώτα και έπειτα τους γύρω μας υπό παρατήρηση και με την επιθυμία να γνωρίσουμε πώς έχουν τα πράγματα τελικά, γράφουμε αυτά που αντιλαμβανόμαστε, αργά και σταθερά, στα τραγούδια μας. Σε αυτά τα τραγούδια είναι που έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε λίγο-λίγο τον ουσιαστικό εαυτό μας. 

Το ντεμπούτο album σας ονομάζεται 96/4. Μίλησε μας λίγο για αυτό και πρώτα από όλα τι σημαίνει ακριβώς ο τίτλος;
 
Ο τίτλος έχει να κάνει με την φύση του πλανήτη που ζούμε την εποχή που διανύουμε σήμερα εν έτη 2015. 96% ασυνείδητο και 4% συνειδητό μέσα στην φύση του ανθρώπου βάσει του συγγραφικού έργου του Ιωάννη Τσάτσαρη. Το 96/4 παρουσιάζει τον άνθρωπο του σήμερα, ο οποίος σταματάει να κατηγορεί τους γύρω του για ότι κακό συμβαίνει στην ζωή του και ξεκινάει να ψάξει να βρει την δική του συμβολή σε αυτό που του παρουσιάζεται ως αδικία σε βάρος του. Κάθε ένα τραγούδι είναι τα πορίσματά του, η έκφραση της επιθυμίας του για εξιλέωση και λύτρωση και τέλος η ειρήνη που προσπαθεί να κάνει με τον εαυτό του παραδεχόμενος την ενοχή του. 

Μείνατε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της δουλειάς σας;
 
Είμαστε κάτι παραπάνω από ευχαριστημένοι. Πρώτα ο Fotis Benardo (x-Septic Flesh, SixForNine) στο Devasoundz studio έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά ως producer αλλά και recording engineer. Έπειτα ο Steve Evetts (The Cure, Sepultura, Misfits) στην μίξη και ο Alan Douches (Motorhead, Sepultura, Clutch) στο mastering, καταφέρανε ένα άριστο αποτέλεσμα. Για εμάς είναι η απόλυτη ηθική ικανοποίηση καθώς είναι μέρος ενός project που δουλεύουμε πάρα πολύ καιρό.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας μετά την κυκλοφορία του δίσκου;
 
Το ποια θα είναι τελικά τα βήματά μας, θα το δείξει ο χρόνος. Αυτό που επιθυμούμε όμως να κάνουμε, είναι να στηρίξουμε το 96/4 με κάποια αξιοπρεπή live σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό, κι έπειτα να γράψουμε κι άλλους δίσκους, οι οποίοι θα είναι και μέρος ενός ευρύτερου project που ονομάζουμε «The road of life is ahead» και επιθυμεί να παρουσιάσει την πορεία ενός ανθρώπου από το σκοτάδι και την λειτουργία του ασυνείδητου εαυτού του, στο φως και την ενεργοποίησης της συνείδησης. 

Πως βλέπετε γενικά την εγχώρια σκηνή και ποιες μπάντες ξεχωρίζετε;
 
Η εγχώρια σκηνή, έχει αρχίσει να οργανώνεται από κάποιους ανθρώπους, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται βιώσιμοι θεσμοί όπως για παράδειγμα το Defcon festival που γίνεται για έβδομη συνεχόμενη χρονιά και Ελληνικές αγγλόφωνες μπάντες μπορούν να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Όλα τα παιδιά έχουν αφιερώσει πολλές ώρες σε αυτό που κάνουν με θυσίες και όχι απολαβές, βοηθώντας ο καθένας με τον τρόπο του στην ανάπτυξη της σκηνής τα τελευταία χρόνια. Θα ήταν άδικο να ξεχωρίσουμε ονόματα, αλλά θα μπορούσαμε ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι υπάρχουν μπάντες που κρατάνε από παλιά την σημαία ψηλά (βλ. Nightstalker, Last Drive κλπ), υπάρχουν μπάντες που με πολύ εργασία ανεβάσανε τον πήχη (βλ. Planet of Zeus, 1000 Mods, Tardive Dyskinesia κλπ), υπάρχουν ανερχόμενες ποιοτικές μπάντες (βλ. SixForNine, Black Hat Bones κλπ) αλλά και μπάντες που ταιριάζουν περισσότερο στον ήχο μας και έχουμε μοιραστεί και την σκηνή μαζί τους (βλέπε Yellow Devil Sauce, Breath After Coma κλπ). 

Ποια είναι η άποψη σας γενικά για το free downloading της μουσικής στο διαδίκτυο; 
 
Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι κάποιος που έχει βιώσει πόνο στην ζωή του, σύμφωνα πάντα με τις ευαισθησίες του και εξ’ ανάγκης έχει στραφεί στην δημιουργία ενός τραγουδιού και στην συνέχεια έχει πληρώσει αρκετά χρήματα σε πρόβες και ηχογραφήσεις, θα πονέσει περισσότερο από κάποιον που έκανε την φάση του για χαβαλέ και έγραψε ένα τραγούδι σπίτι του. Ένα μονοτονικό free downloading αποτρέπει τον πρώτο μουσικό από το να συνεχίσει να γράφει ενώ τον δεύτερο δεν τον απασχολεί.
Σαν γενικότερο φαινόμενο της εποχής μας τώρα, το free downloading έχει βοηθήσει πολύ σε μια ευρύτερη απομυθοποίηση μιας παλαιότερης ειδωλολατρίας των μουσικών. Συν αυτού, έχει δημιουργηθεί ένας κορεσμός από ακούσματα που μοιραία σε κάποια στιγμή θα σπρώξει τον έκαστο ακροατή σε μια αναζήτηση ουσιαστικών αξιών στην μουσική. 

Μια τελευταία κουβέντα σας για να κλείσουμε;
 
Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την συνέντευξη και να ευχηθούμε ότι καλύτερο στο εγχείρημά σας για την καταγραφή των σχημάτων στον underground Ελληνικό χώρο. 

Εμείς σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου