ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ MIND DEPARTURE



Από πότε υπάρχουν οι Mind Departure και τι ήταν αυτό που σας έκανε να δημιουργήσετε την μπάντα;

Η ιδέα του να φτιάξουμε την μπάντα ξεκίνησε πίσω στο 2009 από τον Χρήστο (κιθάρα) και Κριστιάν (μπάσο). Με το όνομα Mind Departure όμως υπάρχουμε από το 2011, όταν ήρθε ο Δημήτρης (φωνητικά) και ο Νίκος (ντραμς) στο συγκρότημα. Το 2015 την θέση του Νίκου πήρε ο Βαγγέλης. Δημιουργήσαμε την μπάντα από την ανάγκη μας να εκφραστούμε μέσα από την μουσική για εκείνα που μας απασχολούν σε προσωπικό επίπεδο και συμβαίνουν γύρω μας. 

Ποια θα λέγατε ότι είναι η ηχητική κατεύθυνση της μπάντας;

Ο ήχος μας χαρακτηρίζεται από κιθαριστικά delay, bass lines με αρκετές δόσεις εφφέ, rhythm section γεμάτο ενέργεια, και ιδιαίτερα φωνητικά με λυρισμό. Έχουμε επηρεαστεί ηχητικά από συγκροτήματα του alternative rock φάσματος, κυρίως αυτά των late 00's.

Η μουσική και οι στίχοι σας είναι αποτέλεσμα ομαδικής ή ατομικής δουλειάς;

Ο καθένας βάζει το προσωπικό του στοιχείο στην μουσική σύνθεση. Υπάρχουν φορές που  κάποιος από μας φέρνει μια ιδέα στο στούντιο και την επεξεργαζόμαστε, ενώ άλλες φορές αυτοσχεδιάζουμε όλοι μαζί και προκύπτουν νέα κομμάτια. Το στιχουργικό κομμάτι αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο ο Δημήτρης και ο Χρήστος. 

Μέσα στο 2018 κυκλοφορήσατε το νέο σας άλμπουμ Something's Rotten In The State, μιλήστε μας λίγο για τη δουλειά αυτήν.

Το “Something's Rotten in the State” είναι ο 2ος μας δίσκος μετά το debut album μας “Roots” το 2015. Είναι ένα concept album που αφηγείται σε 14 μέρη - κομμάτια μια συγκεκριμένη ιστορία. Σαν να διαβάζεις το ημερολόγιο ενός ανθρώπου και τη σχέση του με την εξουσία, την αποποίηση αυτής, την εσωτερική πάλη, την επανάσταση ενάντια στο κατεστημένο, την απομόνωση και την θυσία. 

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και πόση προσπάθεια χρειάστηκε από την πλευρά σας για να βγει το άλμπουμ;

Το άλμπουμ αρχικά αποτελούνταν από 21 κομμάτια, και στη συνέχεια για λόγους συνοχής, ύφους και νοήματος έγιναν 14. Από κει και πέρα, η ενορχήστρωση των κομματιών σε διαφορετική βάση από το ύφος του πρώτου δίσκου, αλλά και η έμπνευση του concept από τον Δημήτρη, μας οδήγησαν στο να ψάξουμε τα κομμάτια αρκετά, προτού καταλήξουμε στην τελική τους μορφή. Κομβικό σημείο στην προσπάθεια αυτή, ήταν η συνεργασία μας με τον Δημήτρη Δημητριάδη, που ηχογράφησε και έκανε την παραγωγή του δίσκου, και έδωσε μια πιο δημιουργική νότα στη δουλειά μας ανεβάζοντας το level των κομματιών. 

Τι προσπαθήσατε να αλλάξετε και τι να κρατήσετε ίδιο σε σχέση με τις παλαιότερες κυκλοφορίες σας;

Προτού ξεκινήσουμε να ψάχνουμε ποιο θα ήταν το ύφος μας μετά τον πρώτο δίσκο, συζητήσαμε για το που θέλαμε να βαδίσουμε μουσικά στη συνέχεια. Ο πρώτος δίσκος ήταν πιο προσωπικός, με πιο πολλά pop στοιχεία, έθετε κοινωνικά ζητήματα, έθιγε παλιές ιστορίες αγάπης. Όμως αυτήν την φορά θέλαμε να εμβαθύνουμε περισσότερο στο νόημα όσων μας απασχολούν και όσων διαδραματίζονται γύρω μας. Θέλαμε να αφηγηθούμε μια ιστορία. Ψαχτήκαμε αρκετά με τα εφφέ στον ήχο μας και γενικά στις δυναμικές των κομματιών. Ο ερχομός του Βαγγέλη στα ντραμς έφερε κάτι διαφορετικό και νέο στην προσέγγιση και δομή των κομματιών. Παραμένουμε όμως ένα συγκρότημα που βασίζεται στον κιθαριστικό ήχο, και αυτό είναι κάτι που κρατήσαμε από την πρώτη μας κυκλοφορία. 

Πως είναι η ανταπόκριση του μέχρι στιγμής;

Έχουμε λάβει πολύ καλές κριτικές, και μάλιστα όταν αρχές Νοεμβρίου παρουσιάσαμε τον άλμπουμ υπό μορφή μουσικής παράστασης στο Θέατρο Φούρνος και αφηγηθήκαμε την ιστορία του με αρχή, μέση και τέλος, η ανταπόκριση και η αλληλεπίδραση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα έντονη! 

Τα μελλοντικά σας σχέδια, ποια είναι;

Θέλουμε σίγουρα να συνεχίσουμε να γράφουμε μουσική. Η αναζήτηση αυτή είναι κάτι που θέλουμε να κρατήσει για αρκετά χρόνια ακόμα, και να αποτυπωθεί με νέες ιδέες και κυκλοφορίες. Από κει και πέρα, να εμφανιστούμε σε μεγάλα φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στα πιο άμεσα σχέδια μας είναι το επόμενο φθινόπωρο να ανεβάσουμε την μουσική παράσταση βασισμένη στο νέο μας άλμπουμ.

Τι πρεσβεύουν οι Mind Departure όλα αυτά τα χρόνια με τη μουσική τους;

Προσπαθούμε να ακολουθούμε την έμπνευση μας χωρίς να συμβιβαζόμαστε, και να γράφουμε μουσική που να αγγίζει τους ανθρώπους γύρω μας. Να μιλάμε για τις κοινωνικές αδικίες, για τα συναισθήματα και τις ιδέες μας.

Αν θα μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην σκηνή μας, τι θα ήταν αυτό και γιατί;

Θα θέλαμε να υπάρχουν περισσότερες συνεργασίες ανάμεσα στα συγκροτήματα της σκηνής, γιατί όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να μεταφέρουμε την μουσική μας σε περισσότερο κόσμο. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε σίγουρα με την διοργάνωση περισσότερων και ανοιχτών σε όλους φεστιβάλ. 

Πως θα θέλατε να κλείσουμε αυτή την συνέντευξη;

Αφού σας ευχαριστήσουμε που μας δώσατε χώρο να μιλήσουμε για τους Mind Departure, ευχόμαστε να συνεχίσετε να στηρίζετε την μουσική σκηνή μας! Επίσης, να αναφέρουμε με την ευκαιρία, πως θα εμφανιστούμε live στη παρουσίαση του debut album των Desert Monks στο Ίλιον Plus την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, μαζί με τους Valerie's Bones. Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί!

Και εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου