ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ LACRIMAE



Πότε και πως προέκυψαν οι Lacrimae;

Οι Lacrimae προέκυψαν στις αρχές του 2011 από τους Άννα Αναπλιώτη και Γιάννη Αρβανίτη, αρχικά ως ακουστικό ντουέτο και με εντελώς διαφορετικό ύφος, παίζοντας κυρίως διασκευές αλλά και δικό μας υλικό. Πάντα αποσκοπούσαμε σε full band μετάβαση, αλλά λόγω σπουδών εκτός Αθήνας και περιορισμένου χρόνου δεν είχαμε την ευκαιρία. Το 2016, με το πέρας των παραπάνω και την προσθήκη του Ντίνου Μπιρμπίλη (κιθάρα) και Ανδρέα Μαρκάτη (μπάσο), πραγματοποιήσαμε την αλλαγή σε full band αλλά και σε μουσικό ύφος με το πάντρεμα των διαφορετικών επιρροών που έχει ο καθένας μας.

Πώς προέκυψε το συγκεκριμένο όνομα;

Το όνομα προέκυψε στις αρχές του σχήματος το 2011 μετά από αναφορά στον στίχο ΄΄Lacrimae rerum΄΄ του αρχαίου Ρωμαίου ποιητή Βιργιλίου, ο οποίος μεταφράζεται νοηματικά ως ΄΄τα δάκρυα των πραγμάτων΄΄. Τα δάκρυα δεν παραπέμπουν μόνο σε λύπη αλλά και σε χαρά. Η αντίθεση αυτή μας άρεσε και οδήγησε στο να καθιερώσουμε το όνομα.

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές/προτιμήσεις;

Οι μουσικές μας επιρροές σαν μπάντα, και συνάμα καλλιτέχνες οι οποίοι θαυμάζουμε ως μουσικά πρότυπα, είναι πχ οι Porcupine Tree και ο εμπνευστής τους Steven Wilson, οι Opeth, οι Riverside, Pain of Salvation, Leprous, κ.α, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να αναφέρουμε καλλιτέχνες για πολλές σελίδες καθώς οι προσωπικές επιρροές του καθενός από εμάς προέρχονται από πολλά διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα, με πολλές διαφορές μεταξύ τους. Όσον αφορά την εγχώρια progressive σκηνή μπορούμε να πούμε πως θαυμάζουμε την δουλειά που έχουν κάνει οι παλαιότερες μπάντες στον χώρο όπως οι Need, οι Poem ή οι Tardive Dyskenesia για παράδειγμα, ειδικά εντός συνόρων αφού η progressive μουσική δεν έχει ευμενής συνθήκες για να ανθίσει στο ελληνικό κοινό. Τέλος, να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια σε όλες τις «underground» μπάντες του είδους, που με την επιμονή, την όρεξη για δημιουργία και πολλές φορές τον μουσικό ρομαντισμό που τις χαρακτηρίζει, δίνουν δύναμη ή μια στην άλλη να συνεχίσουν την προσπάθεια για να αναδείξουν την μουσική που όλοι αγαπάμε και να κυνηγούν συνεχώς τα μουσικά τους όνειρα!

Όσον αφορά στη μουσική και τους στίχους των κομματιών σας, έχει κάποιος τον πρώτο λόγο ή δουλεύετε όλοι μαζί;

Δουλεύουμε σε συλλογικό επίπεδο τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Πάντα προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό όλοι μαζί για το εκάστοτε κομμάτι είτε αν αυτό προκύπτει από κάποιο riff-ιδεά και ολοκληρώνεται συλλογικά είτε αν κάποιο μέλος παρουσιάσει έτοιμο κομμάτι. Το ίδιο ισχύει και στιχουργικά. Κάποια κομμάτια γράφονται εξ ολοκλήρου από ένα μέλος, ανάλογα ποιος θα εμπνευστεί πρώτος από την εκάστοτε θεματολογία, έχει τύχει επίσης να γραφτούν στίχοι για το ίδιο κομμάτι από διαφορετικά μέλη.

Το 2017 κυκλοφόρησε την πρώτη σας  δισκογραφική δουλειά ένα ep με τον τίτλο Entropia, από νέο υλικό, υπάρχει κάτι;

Υπάρχει πολύ νέο υλικό το οποίο και θέλουμε να απαθανατίσουμε στον πρώτο μας full length δίσκο, πράγμα που έχουμε στόχο για το άμεσο μέλλον. Δεν υπάρχει κάτι ηχογραφημένο προς το παρόν για να ακούσετε. Ο μόνος τρόπος μέχρι στιγμής είναι να μας δείτε live οπού και παίζουμε το μεγαλύτερο μέρος του νέου υλικού. Παράλληλα δουλεύουμε διάφορες νέες ιδέες.

Ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον;

Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις για τον πρώτο μας δίσκο μεγάλης διάρκειας και θα θέλαμε η κυκλοφορία του να συνοδευτεί με live εμφανίσεις, μοιραζόμενοι την ίδια σκηνή με καταξιωμένες εγχώριες ή μη μπάντες του χώρου μας.

Σαν μπάντα λειτουργείτε καλύτερα στο στούντιο ή πάνω στη σκηνή;

Πιστεύουμε ότι λειτουργούμε σε αρκετά καλό βαθμό τόσο στο στούντιο (πρόβες, ηχογραφήσεις κτλ), όσο και στη σκηνή. Βασικό συστατικό αυτής της λειτουργίας είναι η μεταξύ μας χημεία, τόσο σαν άνθρωποι όσο και σαν μουσικοί. Προφανώς όμως μπαίνουμε σε διαφορετικό mode όταν συνθέτουμε ή γράφουμε μουσική και σε εντελώς διαφορετικό όταν καλούμαστε να παρουσιάσουμε την μουσική μας στο κοινό.

Που μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες για τους Lacrimae;

Πληροφορίες για την μπάντα όπως και ανακοινώσεις για επικείμενες εμφανίσεις της, μπορεί να βρει κανείς μέσω των σελίδων μας στο Facebook και Instagram. Όσον αφορά το ηχητικό κομμάτι, το EP ΄Entropia΄ μπορεί να το ακούσει κάποιος στις πλατφόρμες YouTube, Spotify, Google play και iTunes.

Υπάρχει κάποιο group με το οποίο θα επιθυμούσατε να εμφανιστείτε μαζί;

Νομίζω πως δεν είναι μόνο ένα άλλο πολύ περισσότερα! Παρόλα αυτά, κάποια από τα συγκροτήματα που θαυμάζουμε και σίγουρα θα επιθυμούσαμε να εμφανιστούμε μαζί είναι Verbal Delirium, Mother of Millions, Poem από Ελλάδα και οι Leprous, Pain of Salvation, Riverside από το εξωτερικό.

Η πειρατεία σκοτώνει την μουσική; 

Ίσως. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να λειτουργήσει θετικά, δηλαδή επιτρέπει σε νεοεμφανιζόμενες μπάντες να αποκτήσουν γρήγορα ένα ευρύ κοινό. Παρόλα αυτά θα τολμούσα να πω, ότι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε και πιστεύω θα συμφωνούσαν και άλλοι, τουλάχιστον στη χώρα μας, είναι η αντιμετώπιση μας από τις διάφορες μουσικές σκηνές και εξηγώ. Πολλές φορές έχουμε παίξει κάποιο live και έχουμε πληρωθεί ελάχιστα ή και καθόλου. Σίγουρα κάποιες από αυτές τις φορές ήταν συνειδητή μας επιλογή, όμως πρέπει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τόσο οι διάφορες μπάντες όσο και ο οποιοσδήποτε διαχειριστής μιας αντίστοιχης σκηνής, ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνίζεται για πάντα, πόσο μάλλον από τη στιγμή που για να οργανώσεις ένα live και να το πραγματοποιήσεις, προϋποθέτει την κατανάλωση φαιάς ουσίας και χρήματος. Οπότε σκόπιμη θα ήταν πιστεύω η καλλιέργεια ενός κλίματος win-win μεταξύ μπαντών και μουσικών σκηνών με σκοπό όλοι να αποκομίζουν οφέλη από αυτή τη συνεργασία. Βέβαια, αυτό απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και συνηθειών βαθιά ριζωμένων στο DNA μας, οπότε δεν γνωρίζω κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα.

Μια τελευταία κουβέντα για τους αναγνώστες μας;

Ας έχουμε μάτια και αυτιά ανοικτά για να μπορούμε να αξιολογούμε κριτικά τους τόνους πληροφορίας που μας περιβάλλουν. Επίσης, αν κάποια μπάντα ή καλλιτέχνης μας αρέσει, καλό θα ήταν να την/τον στηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, ώστε να του προσφέρουμε ένα έναυσμα για να συνεχίσει και να βελτιώνει συνέχεια το έργο του.
Keep calm and embrace!

Ευχαριστούμε για την συνέντευξη, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου