ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ THE LOW BATSOS PROJECT



 
 
Πέστε μας λίγα λόγια για το πως δημιουργήθηκε το “The Low Batsos Project”.
 
Το “The Low Batsos Project” ήταν μια ιδέα που μάλλον υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και πρόσφατα βρήκε την αφορμή να πραγματωθεί. Δηλαδή, μουσικές και τραγούδια που σκαρώναμε από παιδιά και οι δυο μας. Με αφορμή το τραγούδι Alcohol των Gogol Bordello, η επιθυμία να ηχογραφήσουμε κάτι πιο συγκεκριμένο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Οι πρώτες ηχογραφήσεις έγιναν το καλοκαίρι του 2009 και ήταν ο «Χωροφύλακας», το «Τσίπουρο» και το «Ακόρεστα». Εκεί κολλήσαμε κάμποσο καιρό αν και το ίδιο καλοκαίρι, γράφτηκε και το «Στο Σείριο». Μετά από αυτές τις ηχογραφήσεις νιώσαμε ακόμα πιο έντονη την ανάγκη να συγκεντρώσουμε τις ιδέες μας και κάνουμε μια πιο ολοκληρωμένη δουλειά. Η πιο σημαντική όμως ιδέα ήτανε το να βάλουμε κι άλλους στο κόλπο, φίλους, γνωστούς, συγγενείς ή ακόμα και ανθρώπους που δε γνωρίζαμε και τους προσεγγίσαμε με αφορμή αυτή τη δουλειά. Αν είμαστε για κάτι ιδιαίτερα περήφανοι είναι το ότι καταφέραμε να συνεργαστούμε με ανθρώπους, που με διάφορους τρόπους και σε διάφορα επίπεδα, βάλανε κάτι από την ψυχή τους σ’ αυτό που στήσαμε και του δώσανε μια ιδιαίτερη αξία και ενδιαφέρον.
 
Το όνομα πώς προέκυψε;
 
Προέκυψε, παίζοντας με τις λέξεις, μέσα από τα τρία πρώτα τραγούδια που ηχογραφήσαμε. Βρήκαμε ένα όνομα που να συνδέει αυτά τα τρία τραγούδια τοποθετώντας τα στα πλαίσια ενός σχεδίου «project». Ο “Μπάτσος” ή “Μπάτσιος” είναι ένα τοπικό τυρί της Μακεδονίας, χαμηλών (Low) λιπαρών που συνοδεύει το «Τσίπουρο». Διασκευάζοντας το Alcohol των Gogol Bordello, σκεφτήκαμε να βάλουμε το συνοδευτικό τυρί ως κύριο όνομα του project, το οποίο κόλλησε και με τη διασκευή του κομματιού Χωροφύλακας, αλλά και με την αναφορά μας κατά κάποιο τρόπο, στην Low Bap και στους επίσης αγαπημένους Active Member. Υπήρξαν επίσης παράλληλες αναφορές και συνειρμοί, όπως η έννοια του Low Budget, μιας και όλα έγιναν σχεδόν χωρίς ταμείο, καθώς και δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που είχε προηγηθεί λίγους μήνες πριν ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις.??
 
Οι επιρροές σας ποιες είναι;
 
Είμαστε ανοιχτοί κι επηρεαζόμαστε απ’ οτιδήποτε μας αγγίζει. Η επιρροές μας στη μουσική και γενικότερα στην τέχνη, είναι πολλές και είναι δύσκολο να τις προσδιορίσουμε μέσα από μερικά ονόματα, ρεύματα κλπ. Μέσα στις μουσικές, στους ρυθμούς, στις ενορχηστρώσεις, στις ερμηνείες, στους στίχους του δίσκου μας υπάρχουν έμμεσες αλλά και άμεσες αναφορές σε ανθρώπους και καταστάσεις που μας επηρέασαν. Στη μουσική υπάρχει μια ιδιαίτερη αγάπη και άμεση επιρροή και των δυο μας από τους κόσμους του Θανάση Παπακωνσταντίνου και του Γιάννη Αγγελάκα. Φυσικά, όποιος ακούσει τα τραγούδια θα βρει μπροστά του, μεταξύ άλλων και τους Νικόλα Άσιμο, Active Member, Gogol Bordello, Ζωρζ Πιλαλί, Tom Waits, Bob Dylan… αλλά και πιο έμμεσα τον Μανώλη Ρασούλη, τον Yann Tiersen, τον Τζίμη Πανούση, τον Σταμάτη Μεσημέρη… Πανεύκολα θα γεμίζαμε 4-5 σελίδες με ονόματα κι ευτυχώς για μας, η λίστα συνεχώς εμπλουτίζεται μιας και συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε επιρροές!
 
Με τι θέματα καταπιάνεστε στιχουργικά;
 
Οι περισσότεροι στίχοι μας βγήκαν εντελώς αυθόρμητα και όταν κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων επιχειρήσαμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές, τις περισσότερες φορές, καταλήγαμε να κρατήσουμε την πρώτη αυθόρμητη γραφή. Δεν υπάρχει κάποια συνειδητή επιλογή των θεμάτων ούτε στιχουργικά, ούτε μουσικά.
 
Το διαδίκτυο έχει βοηθήσει στη δουλειά σας;
 
Το διαδίκτυο είναι σήμερα ένα πολύ ισχυρό και προσιτό μέσο επικοινωνίας. Γνωρίζουμε τη χαοτική τού διάσταση και την κουλτούρα ζάπινγκ που το κυριεύει. Ο μέσος χρήστης θα ανακατέψει στα μάτια του και στα αυτιά του 100 εικόνες, 20 βίντεο και 10 τραγούδια, μέσα σε μισή ώρα σερφαρίσματος και στο τέλος, ίσως να μην του μείνει τίποτα απ’ όλα όσα είδε και άκουσε.??Παρόλα αυτά το χρησιμοποιούμε για να ακουστεί η δουλειά μας. Το ότι επιλέξαμε όμως να βγάλουμε τη δουλειά και σε CD, δείχνει την επιθυμία μας το άλμπουμ να μην είναι μόνο εικονικό, αλλά και να μπορεί κάποιος να το αγγίξει. Συγχρόνως, θα θέλαμε να ακουστούν τα κομμάτια μας με μια ορισμένη σειρά και σε καλή ποιότητα ήχου. Μας συγκινεί το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι αφιέρωσαν ή θα αφιερώσουν μία ώρα από τη ζωή τους ακούγοντας το CD μας.??
 
Πληροφορίες για το project που μπορούμε να βρούμε;
 
Πληροφορίες υπάρχουν στο διαδίκτυο στις παρακάτω διευθύνσεις:
 
 
Νέο υλικό ετοιμάζετε; Θα έχει νέα στοιχεία η μουσική σας;
 
Νέο υλικό υπάρχει αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το πότε και το πώς, ούτε αν θα υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία ή αν θα μοιάζει με το “The Low Batsos Project”. Θα φανεί στην πορεία.
 
Έχουν ενδιαφερθεί κάποιες εταιρίες για την δουλεία σας;
 
Απ’ την αρχή θέλαμε μια εντελώς ανεξάρτητη παραγωγή. Υπάρχει ενδιαφέρον. Προς το παρόν το CD διανέμεται δωρεάν χέρι με χέρι.
 
Οι τελευταίες λέξεις ανήκουν σ' εσάς...
 
Σας ευχαριστούμε για την παρουσίαση της δουλειάς μας. Καλή ακρόαση!
 
Εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου