Πείτε μας λίγα λόγια για το πως δημιουργήθηκε το group των Chronoboros.
Το Νοέμβριο του 2014 ξεκινήσαμε να τζαμάρουμε κιθάρα και τύμπανα πάνω σε αργόσυρτα και θορυβώδη μοτίβα – sludge, doom, drone - και μέχρι το Φεβρουάριο του 2015 αυτό είχε μετατραπεί σε ένα πιο άμεσο, βίαιο, και δομικά ιδιόρυθμο πράγμα. Τότε μπήκε και το μπάσο όπου μπολιάστηκε το όλο εγχείρημα με άλλες δυναμικές και ευαισθησίες, και λίγο με το λίγο πήρε τη μορφή που έχει σήμερα.
Τι σας έσπρωξε να δημιουργήσετε την μπάντα;
Όλοι μας παίζουμε μουσική από μικροί και είχαμε υπάρξει ενεργοί με άλλα σχήματα στο παρελθόν. Αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε για αυτό που είναι, την ένταση των λαμπάτων ενισχυτών, τα χτυπήματα των δερμάτων, riff που σκάνε, κινητικούς ρυθμούς, ηλεκτρική ανατροφοδότηση, και τα συναφή που έχουν να κάνουν με το να παίζει κανείς σε μία μπάντα. Τώρα η συγκεκριμένη μπάντα δημιουργήθηκε από την ανάγκη να παιχτούν ορισμένα πράγματα, και έτυχε η προαναφέρουσα ανάγκη του ενός να συμπίμψει με του άλλου και να γνωριστούμε τελικά κι οι τρεις μέσω μίας αγγελίας.
Ποιες είναι οι επιρροές σας και τα ακούσματά σας;
Οι επιρροές είναι πολλές και όχι μόνο μουσικές και διαφέρουν μεταξύ των τριών, όπως και τα ακούσματα μας, αλλά τα βρίσκουμε κάπου μεταξύ σκοτεινού Ευρωπαικού hardcore, noise rock της δεκαετίας του ᾽90, μεταλλικού post-hardcore και θεμελιώδους sludge. Κάποιες αγαπημένες κοινές μπάντες θα ήταν οι Melvins, Unsane, Neurosis, Breach, Botch, Keelhaul, Knut, Cursed, Virus…
Η μουσική και οι στίχοι σας είναι αποτέλεσμα ομαδικής ή ατομικής δουλειάς;
Η μουσική είναι ομαδική δουλειά. Έρχονται συνήθως κάποια κιθαριστικά riff και ιδέες και δένουν σιγά σιγά στις πρόβες ανάλογα με τις δυνατότητες μας και τις λειτουργίες του οποιουδήποτε κομματιού. Οι στίχοι είναι καθολικά ατομική δουλειά ως τώρα. Αυτούς τους αναλαμβάνω εγώ (Νίκος).
Το 2015 κυκλοφορήσατε το Dialing Up The Cutter EP. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτή τη δουλειά;
Το ‘Dialing Up The Cutter’ ήταν η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά ως μπάντα. Αποτελείτε από πέντε κομμάτια, συνολικής διάρκειας 15 λεπτών και ήταν η πρώτη παρτίδα κομματιών μετά από αρκετό ξεσκαρτάρισμα υλικού που θεωρήσαμε ότι μας αντιπροσωπεύει κι ότι δένει σαν ενότητα. Γράφτηκε στο Ηχοβρύχιο, με τον Γίωργο Παυλίδη και Γιάννη Πασκαλίδη να χειρίζονται ηχοληψία μαζί και μίξη ο δεύτερος, με mastering από τον Carl Saff. Ως τώρα το έχουμε κυκλοφορήσει μόνοι μας ψηφιακά, με ελεύθερη συνεισφορά στη σελίδα μας στο bandcamp, και μέσα Ιούνη το περιμένουμε και σε 12” βινύλιο από κοινού με τη Body Blows Records!
Ποια είναι η θεματολογία των στίχων σας. Τι μηνύματα προσπαθείτε να περάσετε μέσα από αυτούς;
Δεν προσπαθούμε να περάσουμε κάποιο μήνυμα μέσα από τους στίχους, καθώς δεν υπάρχει κάποιο νόημα που πρέπει να περαστεί, η θα έπρεπε ποτέ να περαστεί από τον δημιουργό των στίχων. Άμα κάποιο μήνυμα έχει ποτέ περαστεί η θα μπορούσε ποτέ να περαστεί, αυτό θα ήταν καθαρά θέμα ανάγνωσης, και όχι συγγραφικής πρόθεσης. Οι στίχοι είναι κυρίως αποτέλεσμα ροής της συνείδησης και είναι ένα μείγμα αυτο-αναφορικότητας και μυθοπλασίας, συχνά άνευ νοήματος. Άλλοτε στέκονται μόνοι τους και άλλοτε είναι κομμάτια μεγαλύτερων πραγμάτων.
Η ανταπόκριση που έχει μέχρι στιγμής ποια είναι;
Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής μπορούμε να πούμε ότι έχει υπάρξει αρκετά θετική και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα κυκλοφορήσει και σε υλική μορφή μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό, όπως και πολλά άλλα, δεν θα είχαν γίνει αν δεν υπήρχε αυτή η οποιαδήποτε ανταπόκριση που για τα δικά μας μέτρα και αν λάβουμε και υπόψην ότι ήταν η πρώτη μας δουλειά, έχει υπάρξει πολύ ικανοποιητική.
Τι να περιμένουμε από τους Chronoboros στο μέλλον, μέχρι που έχουνε σκοπό να το τραβήξουνε;
Ετοιμάζουμε υλικό για δεύτερη ηχογράφηση, η οποία ενδεχομένως να γίνει και full-length κυκλοφορία. Ελπίζουμε να μπούμε στο studio μέσα στο 2016, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από την εξέλιξη του υλικού, όσο και από την οικονομική δυνατότητα της μπάντας την προκείμενη περίοδο που θα είμαστε έτοιμοι να γράψουμε. Κατά τ᾽άλλα η μπάντα έχει σκοπό να συνεχίσει να δουλεύει καινούρια κομμάτια, να παίζουμε live όσο πιο πολύ γίνεται εντός και εκτός Αθηνών και υπάρχουν και πλάνα για να βγαίναμε στο εξωτερικό για κάποιο τουρ, αλλά αυτά παραμένουν να υλοποιηθούν. Γενικά η ιδέα είναι να το τραβήξουμε όσο μπορούμε.
Πια είναι η γνώμη σας για τα σχήματα που δίνουν τις δημιουργίες τους μέσω των ιστοσελίδων τους είτε δωρεάν είτε με κάποιο μικρότερο σχετικά με τις τιμές των δισκοπωλείων τίμημα.
Είναι καθαρά επιλογή της κάθε μπάντας το πως θα διανείμει το υλικό της και με τι επιβάρυνση. Εμείς σα μπάντα δεν έχουμε κάποια έντονη ιδεολογική θέση προς τη μία ή προς τη άλλη κατεύθυνση. Προφανώς και εκτιμούμε τις μπάντες που διαθέτουν το υλικό τους δωρεάν, γιατί ξέρουμε πολύ καλά τι μπαίνει σε μια οποιαδήποτε ηχογράφηση από άποψη χρόνου και χρημάτων. Και μας βρίσκει σύμφωνους η λογική ότι όσο πιο προσβάσιμη η μουσική τόσο το καλύτερο. Από την άλλη η όλη συζήτηση είναι ξεπερασμένη από τη στιγμή που μπορείς να κατεβάσεις σχεδόν τα πάντα πειρατικά. Οπότε η κουβέντα γίνεται ως προς τι όφελος έχει η κάθε μπάντα στο να κάνει τι και εκεί η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, δηλαδή δεν είναι το ίδιο να γιορτάζουμε τους Nine Inch Nails, Radiohead και άλλες μεγάλες μπάντες που έχουν κυκλοφορήσει το υλικό τους δωρεάν, έχοντας τη δυνατότητα και τις υποδομές να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο, και να απαιτούμε το ίδιο από μικρότερες μπάντες που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Δεν μας γοητεύει ούτε ο ρομαντισμός της ουτοπίας και του τζάμπα, ούτε μας εξοργίζει η κερδοσκοπία που κάποτε ήταν κανόνας στη μουσική βιομηχανία. Με το διαδίκτυο όλα αυτά έχουν καταρρέψει και ο μόνος που ρυθμίζει την αξία είναι ο νόμος της πληροφορίας. Ο καθένας επιλέγει, συχνά ενάντια σ' αυτό το νόμο.
Πως θα θέλατε να κλείσουμε αυτή την συνέντευξη;
Εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.