Ποια είναι η ιστορία των Γουρούνια Στο Διάστημα έως τώρα;
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2011 στη Θεσσαλονίκη. Τα αρχικά μέλη ήταν οι Κώστας Βούρος (Φωνή), Χρήστος Γεωργακάκης (κιθάρα), Νίκος Γεωργακάκης (κιθάρα), Γιώργος Μελιόπουλος (μπάσο) και Γιώργος Καραματσούκης (τύμπανα).
Τα περισσότερα μέλη της μπάντας παίζαμε μαζί αρκετά χρόνια πριν τη δημιουργία των «Γουρουνιών» (προηγήθηκαν μερικές άλλες μπάντες με κοινά μέλη). Από το 2012 και μετά άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα κομμάτια που καθορίζουν και το μουσικό ύφος του συγκροτήματος.
Στα τέλη του 2012, στην θέση του Γιώργου Καραματσούκη στα τύμπανα έρχεται ο Σίμος Τριανταφύλλου. Έτσι η μπάντα ξεκινάει τις live εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της πόλης αλλά και σε καταλήψεις, ελευθεριακούς χώρους και διάφορα άλλα φεστιβάλ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρώτο μας λάιβ, ένα μήνα μετά την άφιξη του Σίμου, ήταν η συμμετοχή μας στη συναυλία οικονομικής ενίσχυσης για τους συλληφθέντες της 17ης Νοέμβρη το Δεκέμβριο του 2012 στο Ιβανώφειο.
Από το 2013 - 2014, ξεκινήσαμε πρόβες σε δικό μας χώρο με τα απαραίτητα "συνοδευτικά" και αρκετά live, όπου επεξεργαστήκαμε παλιό και νέο υλικό και σταδιακά έφτασαν στην τελική τους μορφή αρκετά τραγούδια. Όλη αυτή τη δουλειά αποφασίσαμε να την ηχογραφήσουμε και να τη συγκεντρώσουμε στον πρώτο μας δίσκο.
Στα μέσα του 2014, κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, λόγω προσωπικών υποχρεώσεων και έλλειψης χρόνου, ο Γιώργος Μελιόπουλος αντικαθίσταται στο μπάσο από το Θοδωρή Σαββαΐδη.
Πως προέκυψε το όνομα;
Το 2011 ψάχναμε για όνομα στην μπάντα και δυσκολευόμασταν αρκετά να βρούμε κάποιο που να αρέσει σε όλους και να εκφράζει το ύφος της μπάντας. Ο Κώστας διάβασε ένα ποίημα του Αμερικάνου συγγραφέα και ποιητή Charles Bukowski με τίτλο ''Γουρούνια στον ουρανό'' και το πρότεινε στους υπόλοιπους. Με βάση αυτό αποφασίσαμε να στείλουμε τα Γουρούνια λίγο παραπέρα..στο Διάστημα!
Η μουσική ταυτότητα της μπάντας ποια είναι;
Μουσικά, αν είναι ανάγκη να αυτοχαρακτηριστούμε κάπως, θα λέγαμε ότι παίζουμε μελωδικό punk/rock. Πάντως ακούγοντας τα τραγούδια μας θα διαπιστώσει κανείς ότι δεν εντάσσονται ξεκάθαρα σε ένα μόνο μουσικό είδος, αλλά ευρύτερα σε αυτό που ονομάζεται ελληνόφωνη ροκ σκηνή. Ανάλογα με τα κέφια μας υπάρχουν κομμάτια με μεγαλύτερη ένταση ή περισσότερο μελωδικά, με στίχο άμεσα κοινωνικοπολιτικό ή περισσότερο προσωπικό. Συνεχώς αναζητούμε και προσπαθούμε να πειραματιζόμαστε σε νέους ήχους βάζοντας ο καθένας τις μουσικές του επιρροές και διαθέσεις.
Σε ποιες μπάντες πιστεύετε ότι οφείλουν μουσικά οι Γουρούνια Στο Διάστημα αυτό που είναι σήμερα;
Οι κυριότερες μπάντες από τις οποίες έχουμε επηρεαστεί μουσικά αλλά και στιχουργικά είναι κυρίως αυτές με τις οποίες μεγαλώσαμε. Οι Τρύπες, τα Ξύλινα Σπαθιά, τα Διάφανα Κρίνα, οι PanxRomana, οι Ενδελέχεια κ.α. είναι μπάντες που καθόρισαν την ενηλικίωση μας και αποτέλεσαν τους κύριους εκφραστές των νεανικών μας προβληματισμών.
Επίσης, πολλές άλλες λιγότερο αναγνωρισμένες στο ευρύ κοινό μπάντες που όμως συνέβαλαν σημαντικά στην εξέλιξη του ελληνόφωνου ροκ. Tα ακούσματα που είχαμε και έχουμε από μπάντες του εξωτερικού, όπως Nirvana, Pearl Jam, Maiden, Metallica, Sentenced, Paradise Lost κ.α. σίγουρα με κάποιο τρόπο συνέβαλαν, έστω και ασυνείδητα, στη σύνθεση των κομματιών μας.
Η λίστα είναι μεγάλη και δεν τελειώνει ποτέ...
Το 2015 κυκλοφόρησε η πρώτη σας δουλειά με τον τίτλο Καινούριοι Καιροί. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτή τη δουλειά;
Η ηχογράφηση του δίσκου ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2015, μετά από έναν εξαντλητικό χρόνο ηχογραφήσεων σε πολλά studio της πόλης και αρκετών δυσκολιών λόγω έλλειψης χρημάτων.
Ο δίσκος περιέχει 11 κομμάτια και ένα remix. Τους στίχους των τραγουδιών έχουν γράψει ο Κώστας Βούρος (σε τέσσερα τραγούδια), ο Κώστας Τσιανάκας (σε πέντε τραγούδια), ο Γιώργος Μελιόπουλος (σε ένα τραγούδι) και ο Βασίλης Σαλάκος (σε ένα τραγούδι).
Το τελευταίο κομμάτι, το remix με τίτλο «Όπως ποτέ», είναι βασισμένο στο «Όπως πάντα», μια κάπως πιο «ηλεκτρονική» εκδοχή του.
Ο δίσκος αυτός ήταν αυτοχρηματοδοτούμενος και είναι αποτέλεσμα μια συλλογικής δουλειάς από όλα τα μέλη της μπάντας, παλιότερα και νέα, καθώς και φίλων που βοήθησαν στιχουργικά και στην εξέλιξη των ιδεών μας. Τόσο η ηχογράφηση, όσο και η παραγωγή, το γραφιστικό μέρος, το τύπωμα και η διάθεση του δίσκου είναι όλα ανεξάρτητα DIY. Ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία για μας από την οποία μάθαμε πολλά και πιστεύουμε ότι άξιζε και με το παραπάνω. Θα θέλαμε να την επαναλάβουμε στο μέλλον έχοντας πλέον και μεγαλύτερη εμπειρία.
Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους φίλους που στήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθειά μας, τα RedHouseStudio στη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα τον Μάνο Τσελεπή για το mastering και τη μίξη του δίσκου και τον Γιάννη Εργελετζή για το υπέροχο artwork.
Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου αλλά και των έντυπων η όχι μέσων για αυτή την δουλειά;
Αν και ο δίσκος βγήκε σε μια περίεργη χρονικά στιγμή για την Ελλάδα, η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ ικανοποιητική για μας και τους ευχαριστούμε. Φυσικά γνωρίζουμε όλοι πως τα νέα τεχνολογικά μέσα αλλά και ο τρόπος που οι περισσότερες δισκογραφικές εταιρίες "διαχειρίζονται" τους μουσικούς και τη μουσική δεν ευνοούν πλέον τη διάδοση των μουσικών δίσκων. Αφορά κυρίως τους "ρομαντικούς" που έχουν μεγαλώσει με κασέτες και CD και γουστάρουν να έχουν κάτι να επεξεργάζονται στα χέρια τους καθώς ακούνε τη μουσική. Άλλωστε, ολόκληρος ο δίσκος είναι διαθέσιμος και για δωρεάν κατέβασμα στο διαδίκτυο και στο site μας
Στείλαμε το δίσκο σε κάποια ιντερνετικά και μη ραδιόφωνα, όπου και παρουσιάστηκαν ορισμένα κομμάτια μας, έχουν γίνει 2-3 παρουσιάσεις του σε γνωστά Ελληνικά sites που ασχολούνται με αυτό το είδος, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σχόλια για τη δουλειά μας, καθώς και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις.
Πάντως, η συμμετοχή και στήριξη του κόσμου στα λάιβ, από τα οποία γίναμε εξαρχής γνωστοί, αποτελεί για μας τη σημαντικότερη αναγνώριση των προσπαθειών μας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μας λένε ότι ο δίσκος δεν εκπέμπει απόλυτα την ένταση και το δυναμισμό των ζωντανών εμφανίσεών μας.
Τι σκέφτεστε για το μέλλον της μπάντας;
Είμαστε σε ένα στάδιο όπου γράφουμε νέο υλικό. Τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά το ύφος της μπάντας αρχίζει να διαφοροποιείται. Πειραματιζόμαστε συνεχώς στις πρόβες, ψάχνουμε νέους ήχους που θα συνδυαστούν με τις προσωπικές μας αναζητήσεις και συναισθήματα. Παράλληλα, "κυνηγάμε" συνεχώς τα λάιβ στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε το νέο μας υλικό να το ηχογραφήσουμε και γιατί όχι, να κυκλοφορήσουμε το δεύτερο μας δίσκο.
Κατά την γνώμη σας ποια είναι τα θετικά και τ' αρνητικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής Ροκ σκηνής;
Η Ελληνική ροκ σκηνή είναι μια μεγάλη ιστορία. Έχει γνωρίσει μεγάλες στιγμές δόξας από την αρχή της δημιουργίας της με Πουλικάκο, Σιδηρόπουλο, το διάστημα που μεσουρανούσαν μπάντες όπως οι Τρύπες και τα Σπαθιά αλλά και αργότερα.
Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν μπάντες που πηγαίνουν την σκηνή παραπέρα. Δυστυχώς όμως οι περισσότερες από αυτές τις μπάντες σήμερα μένουν στην αφάνεια και ανήκουν συνήθως στην underground σκηνή. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις δισκογραφικές εταιρίες.
Τα θετικά λοιπόν της Ελληνικής ροκ σκηνής είναι κατά κύριο λόγο το γεγονός ότι πολλές μπάντες βασίζονται στον δυνατό και ουσιώδη στίχο, στην φιλία-αλληλεγγύη μεταξύ των μελών αλλά και των συγκροτημάτων μεταξύ τους. Έτσι, το Ελληνόφωνο ροκ πάντα ήταν μια συλλογική διαδικασία που γαλούχησε γενιές με ιδανικά, προσέφερε έντονα συναισθήματα και ένωσε ανθρώπους.
Μπορεί το κοινό του να μην ήταν πάντα μεγάλο, κυρίως λόγω του τρόπου που αντιμετωπίζονταν και αντιμετωπίζεται από τα ραδιόφωνα και τις εταιρίες, αλλά αυτό ήταν που εν τέλει έδωσε το ιδιαίτερο στίγμα και ύφος της ελληνόφωνης ροκ σκηνής.
Ένα αρνητικό είναι ότι μετά τον χαμό που έγινε από Τρύπες και Σπαθιά, η σκηνή αναλώθηκε σε μπάντες που προσπάθησαν να τους αντιγράψουν χωρίς ιδιαίτερες προσπάθειες για πειραματισμό και εξέλιξη του ήχου. Παράλληλα, αρκετές αξιόλογες μπάντες εκείνης της εποχής βρέθηκαν στη σκιά των μεγάλων συγκροτημάτων.
Κλείστε την συνέντευξη στέλνοντας ένα μήνυμα στους αναγνώστες.
Στηρίξτε τη μουσική και τις μπάντες που γουστάρετε και σας φτιάχνουν! Ραντεβού στις σκηνές και στους δρόμους!
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη. Καλή συνέχεια παιδιά!
Εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου