ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ FRIENDZONE

 


Μιλήστε μας για τη δημιουργία των Friendzone.

Δύο φίλοι που γνωρίστηκαν μέσα από πολύ μεγάλη τύχη, τελειώνοντας το λύκειο αποφάσισαν ότι ήθελαν να φτιάξουν μια μπάντα με την οποία θα επιδίωκαν οργανωμένα τις φιλοδοξίες τους στον κόσμο του σκληρού ήχου. Ξέροντας ότι το rock ‘n’ roll dream έχει πεθάνει και πάντα προσγειωμένοι, καλλιέργησαν τη μουσικότητά τους και τις ικανότητές τους όσο αναζήτησαν για άλλα δύο αφοσιωμένα μέλη. Οι θέσεις μπάσου και κιθάρας σύντομα καλύφθηκαν και το πρώτο Lineup της μπάντας ήταν πραγματικότητα στις αρχές του 2018. 

Πως θα χαρακτηρίζατε γενικά τη μουσική σας; 

Heavy Rock’n’Roll.
Όχι, δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση ότι παίζουμε Stoner και ούτε θέλουμε να τη δημιουργήσουμε. Όλο το σκληρό rock του underground στις μέρες μας φέρει τον τίτλο του «Heavy Rock» έχει ή δεν έχει psychedelic εξώφυλλα και στίχους που μιλούν για μάγισσες (χαχα). Το «rock ‘n’ roll» προφανώς υπάρχει στο χαρακτηρισμό για να δείξει στον νέο ακροατή ότι παρόλο που υπάρχει heaviness και γκρούβα, η μπάντα παίζει σε γρήγορα tempo και έχει αυθεντικό rock ‘n’ roll attitude στα riffs και στα solos, κάτι που σπανίζει στη σκηνή αυτή τη στιγμή και γενικώς είναι σπάνιος συνδυασμός. 

Πως προέκυψε το όνομα του συγκροτήματος;

Καταρχάς εδώ να πούμε ότι προφανώς το όνομά μας το χρησιμοποιούμε ειρωνικά και όχι για κάποιου είδους «συμπαράσταση» σε όσους είναι σε friendzone (κάτι που αποδεδειγμένα δεν υπάρχει). Όταν το αποφασίσαμε θέλαμε να έχουμε ένα όνομα που να μένει στο μυαλό οποιουδήποτε το δει. Είναι μια πολυχρησιμοποιημένη λέξη και όλοι ξέρουνε την αστεία σημασία της. Κάνει εντύπωση. Καλή ή κακή για εμάς δεν έχει σημασία. Εξάλλου, η μουσική μας αποδεικνύει πως αυτή η μπάντα είναι κάθε άλλο παρά ένα αστείο.  

Ελληνικός στίχος. Γιατί αυτή η επιλογή;

Δε μπορείς να επιλέξεις σε τι γλώσσα θα γράψεις αν θες να είσαι ειλικρινής με τη δουλειά σου. Πιστεύουμε πως το καλύτερο είναι αυτό που γίνεται με τον πιο φυσικό τρόπο και μέχρι τώρα ο τρόπος αυτός για εμάς ήταν τα ελληνικά. Είναι, από την άλλη, κάτι το πρωτοποριακό να βγαίνουν κομμάτια με τέτοιο περιεχόμενο στην ελληνική γλώσσα. Περιεχόμενο πεζό και κυριολεκτικό, straight forward στίχοι χωρίς μεταφορές και ποιητική γλώσσα, δηλαδή 100% αντίθετο με αυτό που ονομάζεται «ελληνικό ροκ» (ένα είδος που ποτέ δε μας κέντρισε το ενδιαφέρον). Αφήνουμε τα βαθύτερα νοήματα να ανακαλυφθούν από αυτούς που όντως θα ακούσουνε το «Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ» με καλλιτεχνική διάθεση. Αν το καλοσκεφτείς, οι περισσότερες πασίγνωστες rock μπάντες των 80s και 90s κινήθηκαν με την ίδια στιχουργική νοοτροπία. Ειρωνεία, προκλητικότητα, «καφρίλα» (σιχαινόμαστε τον χαρακτηρισμό) και τα μυαλά στα κάγκελα. Ακολουθούμε ακριβώς αυτόν τον τρόπο σκέψης, αποδίδοντας το νόημα στα ελληνικά. Είναι παράδοξο, διότι με την κυκλοφορία του δίσκου είδαμε ενδιαφέρον από το εξωτερικό, κάτι που βάσει του κλισέ «πρέπει να γράφεις στα αγγλικά αν θες διεθνή αναγνώριση» δε θα γινόταν.  Δε παίζουμε ροκ. Παίζουμε rock. Οι στίχοι μας και η μουσική μας το αποδεικνύουν. 

Μελλοντικά, ποιες είναι οι κινήσεις σας;

Σίγουρα να «πάρουμε σβάρνα» (όπως θα έλεγε ο drummer μας Μιχάλης ) όλες τις σκηνές που μπορούν να μας φιλοξενήσουν εντός και εκτός της χώρας. Headline shows, support shows και festivals. Αυτός ο δίσκος φτιάχτηκε με πάρα πολύ κόπο και χρήματα που μαζέψαμε μέσα από σκληρή δουλειά και αρκετές περιπέτειες (γκουχου). Ο στόχος είναι να το τραβήξουμε όσο δε πάει, οπότε το release ήταν μόνο η αρχή του κύκλου του «Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ». Πέρα από τα lives, θα αναζητήσουμε κάποιο καλό deal από δισκογραφική εταιρεία για μελλοντικές δουλείες και θέλουμε να συγκεντρώσουμε ένα βασικό budget που θα επενδυθεί σε αντίγραφα βινυλίων του δίσκου. Το εξώφυλλό μας θα έχει αδικηθεί πολύ αν δεν εκτυπωθεί σε θήκη βινυλίου!

Είστε ένα νέο συγκρότημα. Πως βλέπετε τα πράγματα στην ελληνική σκηνή και τι πιστεύετε ότι θα τη βοηθήσει να ανθίσει περαιτέρω; Πως πιστεύετε ότι μια μπάντα μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες των καιρών μας και να αναδειχθεί;

Για τα δεδομένα της χώρας υπάρχει ήδη μεγάλος όγκος καινούργιας μουσικής που κυκλοφορεί κάθε βδομάδα. Μπορεί να μην είναι όλα το ίδιο πρωτότυπα και αυθεντικά, πάντως μπορούμε να συμφωνήσουμε πως υπάρχει υπερπροσφορά. Μιλώντας για τη σκηνή, ο ορισμός «σκηνή» είναι γενικός, αν εξαιρέσεις το κίνημα του “Greek Rock Revolution” που κινείται στο Heavy Rock φάσμα. Πέρα από τις Heavy Rock μπάντες που κάθε χρόνο αυξάνονται και μεγαλώνουν, δε μπορείς να παρατηρήσεις άλλα οργανωμένα κινήματα σε άλλα στυλ σκληρής μουσικής. Αυτό είναι απόρροια της μεταμοντέρνας εποχής που ζούμε στην οποία «όλα είναι στη μόδα», γεγονός που δεν είναι καθόλου κακό αλλά δυσκολεύει τη ζωή του καλλιτέχνη και κάνει την αναγνώριση ακόμα πιο δύσκολη. Αν κάτι μπορεί να βοηθήσει, αυτό είναι να τονίζουμε συνέχεια σε όλους το πόση σημασία έχει η αγορά του merch και του εισιτηρίου, το share, το like και το story. Μόνο μέσα από την κοινότητα μπορεί πλέον μια μπάντα να αναδειχθεί. 

Ποια είναι η γνώμη σας για τα σχήματα που δίνουν τις δημιουργίες τους μέσω των ιστοσελίδων τους είτε δωρεάν είτε με κάποιο μικρότερο σχετικά με τις τιμές των δισκοπωλείων τίμημα;

Ένα CD ή ένα βινύλιο έχει πάντα περισσότερη αξία από ένα αρχείο mp3., όμως δεν το βρίσκουμε κακό να διατίθεται ένας digital δίσκος στην τιμή των 7-8 ευρώ. Το πρόβλημα έρχεται όταν το δίνουνε τσάμπα, αλλά κι εκεί, ο καθένας έχει τη δική του οπτική. Προσωπικά δε θα δίναμε κανένα κομμάτι μας τσάμπα Online. Μάλιστα πρόσφατα έτυχε να ανακαλύψουμε πως ο δίσκος μας ανέβηκε από κάποιον σε ένα πειρατικό blogspot με σκοπό να μπορεί να κατεβεί δωρεάν. Εννοείται έγινε επέμβαση και το περιεχόμενο διαγράφηκε από το εν λόγω site. Ακόμα και τα μικρά αντίτιμα για ένα digital κομμάτι ή album βοηθούν τον καλλιτέχνη. Καλό βέβαια είναι πριν αγοράσουμε οτιδήποτε Online να κοιτάξουμε αν όντως τα λεφτά θα πάνε στον καλλιτέχνη και αρχικά να έχουμε τσεκάρει αν αυτό που κατεβάζουμε το έχει αναρτήσει ο ίδιος ο καλλιτέχνης ή το label του. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε πως τα βινύλια και τα CDs είναι επένδυση και όχι αγορά, πως έχουν υπέρμετρη αξία και δε θα σταματήσουν να φτιάχνονται ποτέ. Η πραγματική μουσική βρίσκεται εκεί.

Ποια είναι συνήθως η πηγή της έμπνευσής σας όσον αφορά το στιχουργικό κομμάτι;

Ξέρεις, sex drugs and rock ‘n’ roll θα λέγαμε. Κάποτε.
Πλέον όχι. Βλέπουμε τη δουλειά μας πιο καλλιτεχνικά και με βαθύτερο νόημα το οποίο μάθαμε να κρύβουμε κάτω από την κυνικότητα των στίχων μας. Προφανώς η φάση είναι σεξ ναρκωτικά και rock ‘n’ roll όμως με το «Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ» εστιάσαμε στο τι συμβαίνει πίσω από όλα αυτά. Από την αρχή μέχρι το τέλος ο δίσκος μιλάει για το συναισθηματικό, κοινωνικό και ψυχολογικό downfall που συνδέεται με την εξάρτηση, την ερωτική απογοήτευση, την ασφυξία της αστικής καθημερινότητας και πολλούς αντίστοιχους κοινωνικούς παράγοντες. Είναι κομμάτια εμπνευσμένα από αληθινά δεδομένα και πρόσωπα (βλ. Ο Άχρηστος Σουρωμένος Θείος, Ο Κερατάς, Εν Τέλει κλπ.) και μοιάζουν με ιστορίες που πάνω κάτω όλοι έχουμε δει να διαδραματίζονται γύρω μας. Για αυτό το λόγο, λίγο – πολύ ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί με κάποιο/α κομμάτι/α.

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφορήσατε το album «Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ», γιατί δώσατε αυτό τον τίτλο; Πείτε μας περισσότερα γι' αυτό το άλμπουμ.

Ο τίτλος κουβαλάει όλο το νόημα του album μέσα του. «Η γειτονιά» είναι ένα μέρος που όλοι ζήσαμε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και ειδικότερα αν μιλάμε για την ελληνική γειτονιά μπορούμε γρήγορα να τη συνδέσουμε με πολλά πράματα. Μια μικρή κοινωνία, κλειστή, που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και η διαφορετικότητα κάνει μπαμ. Στο ομώνυμο κομμάτι, τα παραπάνω είναι προφανή. Ένας μοναχικός τύπος που πίνει μπύρες και ξενυχτάει στα παγκάκια της γειτονιάς είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος που κανένας δε γνωρίζει την ιστορία του και όλοι τον αποφεύγουν. Είναι ένα φάντασμα κάποιου που προφανώς πέθανε σ’ αυτή τη γειτονιά και οι στίχοι του ρεφρέν το επιβεβαιώνουν: «Σ’ αυτή τη γειτονιά, για πάντα θα’ μαι στα παγκάκια. Στα μαγαζιά, στα στέκια, κρυμμένος μέσα στα σοκάκια. Σ’ αυτή τη γειτονιά, τις νύχτες μόνος θα τριγυρνώ. Θα περιμένω να γυρίσουν και να με πάρουν από δω». 
«Η γειτονιά» είναι η μοναξιά. Αυτό που έρχεται όταν όλοι σε αφήνουν και εσύ έχεις φτάσει πολύ μακριά, στο σημείο που δεν υπάρχει γυρισμός. Τα σύμβολα στο πλαίσιο του εξωφύλλου έχουν αναφορές σε όλο αυτό το concept. Βλέπεις απλές απεικονίσεις όπως σύριγγες, τσιγάρα, νεκροκεφαλές, κεριά και πεντάλφες. Υπάρχουν όμως και σύμβολα με βαθύτερο νόημα. Βλέπεις τον ήλιο και το φεγγάρι (ό,τι αρχίζει κάποτε θα τελειώσει). Βλέπεις το γράμμα Ωμέγα που συμβολίζει το τέλος, όπως και την πινακίδα του σήματος που συμβολίζει το αδιέξοδο. Αυτό το album έχει πολλή περισσότερη ενέργεια από όσο φαίνεται με μια απλή ακρόαση λίγων κομματιών και ελπίζουμε αυτό να  αποδειχθεί στο μέλλον. Τότε θα αισθανθούμε μια δικαίωση για το πρώτο δημιούργημά μας, για το οποίο φυσικά ήδη είμαστε πολύ περήφανοι. 
Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Underdground Skini για αυτή τη συνέντευξη και να δηλώσουμε αισιόδοξοι πως η αποκάλυψη τελειώνει και σύντομα θα είμαστε στις σκηνές να κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα!
Μέχρι τότε, έχουμε δώσει στον κόσμο ένα φρέσκο, αυθεντικό και στιβαρό album που αξίζει το χρόνο σας και δύσκολα θα σας απογοητεύσει! 
Μπορείτε να πάρετε το CD (deluxe limited edition digipak) ή το digital album από το Bandcamp μας και να βρείτε τη μουσική μας σε Spotify, YouTube και όλες τις μεγάλες πλατφόρμες. 
Τα λέμε στις συναυλίες!
Album on 666mrDoom's channel on YouTube: https://youtu.be/WbIgNWaYoOA

Εμείς σας ευχαριστούμε για την πολύ καλή κουβέντα - συνέντευξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου