ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ POTERGEIST

 
 
 
Στις ερωτήσεις απάντησε ο κιθαρίστας Nick XP.
 
 
Το συγκρότημα από πότε υπάρχει ?
 
 
 
 
 
Οι Potergeist δημιουργήθηκαν το 2004 και από τότε έχουν κυκλοφορήσει 2 full length albums, το Southwards (2007) και το Muddy Mermaids (2012) καθώς και ένα EP το 2008.
 
 
 
Ποια ήταν η ανάγκη που σας ώθησε στη δημιουργία των Potergeist ?

 
 
Αν και δεν ήμουν τότε στην μπάντα, φαντάζομαι ότι δημιουργήθηκε για τους ίδιους λόγους που δημιούργησα κι εγώ κάποτε το πρώτο μου group. Σίγουρα η αγάπη για την μουσική και η ανάγκη να εκφραστούμε μέσα από αυτή είναι από τους βασικούς λόγους. Εγώ θα προσθέσω και όλα τα συναισθήματα που σε διακατέχουν την ώρα που γράφεις ένα νέο κομμάτι, το παρουσιάζεις στην μπάντα και το δουλεύετε όλοι μαζί και τέλος όταν καταλήγεις να το παρουσιάσεις live άλλες φορές μπροστά σε λίγα άτομα, άλλες φορές μπροστά σε χιλιάδες. Όποιοι και αν ήταν πάντως οι λόγοι, χαίρομαι που ο Alex με κάποια άλλα παλικάρια κάναν αυτό το εγχείρημα πίσω στο 2004 και που κατάφερα να είμαι κομμάτι αυτής της μπάντας σήμερα, το οποίο δεν σου κρύβω ότι ήταν ένα από τα πράγματα που ήθελα πολύ μιας και πάντα θαύμαζα τους Potergeist.

 
Σε ποιες μπάντες πιστεύετε ότι οφείλουν μουσικά οι Potergeist αυτό που είναι σήμερα ?
 
 
 
 
Πάρα πολλές μπάντες επηρέασαν κατά καιρούς είτε κάποιο μέλος, είτε και όλα τα μέλη της μπάντας. Συγκροτήματα όπως οι Pantera και οι Down αλλά κάποια πιο κλασικά ονόματα όπως οι Lynyrd Skynyrd, μεγάλα ονόματα του εξωτερικού ή εγγενή underground σχήματα, ακόμα και μεμονωμένοι καλλιτέχνες έχουν διαμορφώσει ως ένα βαθμό τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την μουσική. Το καλό βέβαια με τα μέλη αυτής της μπάντας είναι ότι όλοι προερχόμαστε λίγο ως πολύ από διαφορετικό χώρο και κάπου τελικά οι επιρροές μας συναντήθηκαν προσθέτοντας μεγαλύτερη ποικιλομορφία στην μουσική που συνθέτουμε αλλά και στον τρόπο που παίζουμε. Αυτό φαντάζομαι ότι είναι πιο εμφανές αν συγκρίνει κανείς τις κυκλοφορίες της μπάντας μέσα σε αυτά τα 9 χρόνια.
 
 

 
Μέσα στο 2013 ετοιμάζετε τον νέο σας δίσκο με τίτλο "Swampires", από μουσικής πλευράς, ποιες διαφορές σε σχέση με το "Muddy Mermaids" του 2012 θα ξεχωρίζατε ως πιο σημαντικές? Πόσο θεωρείτε ότι εξελίξατε τον ήχο σας ?
 
 
Αρχικά να σου πω ότι μπήκα στην μπάντα μετά την κυκλοφορία του Muddy Mermaids το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα απίστευτο album. Μπορούσα να το ακούσω 2 και 3 φορές στο repeat και όταν άρχισα να προβάρω με την μπάντα δεν χόρταινα να παίζω αυτά τα κομμάτια. Με αυτό στο μυαλό, μου φαινόταν πολύ δύσκολο να γράψουμε κάτι ακόμα καλύτερο. Και εδώ έρχονται και συναντιούνται όλα τα διαφορετικά ακούσματα, ο διαφορετικός τρόπος που παίζει και συνθέτει ο καθένας μας και γεννιέται το Swampires. Μουσικά είναι σίγουρα πιο επιθετικό από το προηγούμενο και τεχνικά έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις. Ο Alex έχει γράψει τις καλύτερες φωνές στην ιστορία των Potergeist από τα πιο επιθετικά σημεία ως τα τελείως καθαρά του ενώ ο Tolis έχει κάνει απίστευτη δουλειά στα τύμπανα, αλλού υποστηρίζοντας την μουσική και αλλού αναδεικνύοντας την πάρα πολύ καλή τεχνική του. Σε ότι αφορά τα έγχορδα, γράψαμε πολλές κιθάρες, ίσως και τις περισσότερες που έχουν γράψει ποτέ οι Potergeist. Πειραματιστήκαμε με διαφορετικά είδη παιξίματος και τεχνικές ενώ τέλος, αν προσέξει κανείς το μπάσο θα διακρίνει πολλά έξυπνα σημεία και κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες γραμμές.

 
 
Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι που έχετε θέσει μετά την κυκλοφορία του δίσκου ?

 
 
Αρχικά έχουμε το release του δίσκου στις 4 Οκτωβρίου στο An Club με τους φίλους και αδερφούς Psycho Choke, Harsh Demise και Stonebringer. Θέλουμε να προωθήσουμε όσο μπορούμε τον νέο δίσκο. Δουλεύουμε πάνω στην ιδέα ενός tour στο εξωτερικό και προγραμματίζουμε τα live εντός των συνόρων. Μας αρέσει να παίζουμε live οπότε αυτό είναι κάτι που θα κυνηγήσουμε πάνω απ' όλα. Παράλληλα θέλουμε να κάνουμε ένα ακόμα video για κάποιο ακόμα κομμάτι του δίσκου. Βέβαια δεν νομίζω να αργήσουμε να δουλεύουμε και σε νέες ιδέες μιας και το jam-άρισμα στο στούντιο είναι από τα πράγματα που μας κρατάνε ζωντανούς.

 
Η απήχηση του κόσμου, εντός και εκτός Ελλάδας, ποια είναι στην δουλειά σας ?

 
Πολλοί λένε πως το Swampires είναι ότι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει η μπάντα και σε συνθετικό επίπεδο αλλά και στο θέμα της παραγωγής. Εγώ μπορώ να πω ότι συμφωνούμε απόλυτα με αυτό καθώς ήμασταν σίγουροι ότι είχαμε πολύ καλό υλικό. Έτσι κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια και θυσίες που δεν μπορείς να φανταστείς και αυτό είναι κάτι που ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Πραγματικά δεν περίμενα τόσο θετική ανταπόκριση όσο σίγουρος και αν ήμουν για την νέα μας δουλειά. Μέχρι στιγμής, όλες οι κριτικές λένε τουλάχιστον πολύ καλά λόγια και όσοι έχουν πιο στενή σχέση με την μπάντα, ακόμα και κάποια πολύ γνωστά ονόματα με μεγάλη εμπειρία, μας λένε τα καλύτερα. Χαρακτηριστικό είναι πως όταν ο David Castillo έκανε το mix του δίσκου, έτυχε να περάσουν από το στούντιο του οι Katatonia, οι οποίοι άκουσαν κάποια κομμάτια και τους έκαναν μεγάλη εντύπωση. Γενικά πιστεύω ότι αν το υποστηρίξουμε και εμείς αλλά και ο κόσμος, το Swampires θα πάει 1-2 σκαλιά παραπάνω τους Potergeist.

 
 
Το σχήμα έχει αρκετά χρόνια ζωής, πόσο διαφορετική είναι η Ελληνική underground σκηνή τώρα σε σχέση με τότε ?

 
 
Πολύ βασικό είναι ότι συνέχεια εμφανίζονται νέες μπάντες που έχουν πολλές δυνατότητες. Επίσης βλέπεις ότι κάποιες από αυτές τις μπάντες του τότε, έχουν μεγαλώσει τόσο που αν όχι τώρα, σίγουρα σε λίγο καιρό η Ελλάδα ίσως να μην τους χωράει. Αν το δεις γενικά στον χώρο της σκληρής μουσική, υπάρχουν μπάντες που έχουν ξεφύγει και δεν μιλάω μόνο για τα κλασικά 2-3 συγκροτήματα που σου έρχονται στο μυαλό. Δεν θα πω ονόματα για να μην αδικήσω κάποιον αλλά το επίπεδο έχει ανέβει κατακόρυφα και ο "συναγωνισμός" είναι πολύ δύσκολος. Επιτέλους βλέπεις μπάντες να θέλουν να πετύχουν και να μην ντρέπονται γι' αυτό. Βλέπεις να δουλεύουν σκληρά και ο κόπος τους να πιάνει τόπο. Βλέπεις να γεμίζουν μεγάλα stages που παραδοσιακά φιλοξενούσαν μόνο μπάντες του εξωτερικού, πολλές από τις οποίες δεν γεμίζουν ούτε τα 2/3 του venue τώρα πια. Μακάρι να κρατήσει ώστε να δούμε ακόμα μεγαλύτερα πράγματα και έτσι η underground σκηνή να ανανεώνεται συνεχώς με νέα ελπιδοφόρα συγκροτήματα.

 
 
Υπάρχουν νέα σχήματα στην Ελληνική σκηνή που σας έχουν τραβήξει την προσοχή ?

 
 
Σίγουρα υπάρχουν πολύ καλά σχήματα όπως πχ οι Monk με τους οποίους είχαμε παίξει πέρυσι στην Σύρο και μου είχαν κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Κάθε φορά που πάω σε κάποιο live βλέπω νέα ή και όχι τόσο νέα σχήματα που δεν γνώριζα πριν και συνήθως έχουν κάτι αξιοπρόσεχτο. Πιστεύω ότι το να κερδίσει την προσοχή σου μια μπάντα είναι κάτι που πρέπει τα συγκροτήματα να ψάξουν και να βρουν πως θα το καταφέρουν. Πρέπει όμως και ο ακροατής από την πλευρά του να έχει ανοιχτό μυαλό ώστε να μπορέσει να δει αυτό που θέλει η εκάστοτε μπάντα να περάσει. Πραγματικά έχουμε πολύ καλούς μουσικούς που αξίζουν τουλάχιστον μια ευκαιρία. Δεν κοστίζει τίποτα να δώσουμε λίγο σημασία στο support την στιγμή που ούτως ή άλλως έχουμε πληρώσει το εισιτήριο.

 
 
Κάτι για να κλείσουμε τη συνέντευξη ?

 
 
Έχω να πω αυτά που ίσως να μοιάζουν τυπικά αλλά δεν μπορείς να φανταστείς πόσο τα εννοώ. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ότι είμαστε οφείλεται εν μέρη και σε όσους μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε, ιδικά στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

 
Ευχαριστούμε Nick και καλή συνέχεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου