ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ



Πως ξεκινήσανε οι ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ και ποια είναι η εξέλιξη τους μέχρι σήμερα;

Καταρχάς θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που μας δίνετε το βήμα για να πούμε δύο κουβέντες για τους ΠΈΡΑ ΑΠΌ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ μέσα από αυτήν την συνέντευξη. Θα σας πάμε πολλά χρόνια πίσω στο μακρινό 1996 στο Αιγάλεω όπου ο Γιώργος Κράλλης ( κιθάρα, φωνή), ο Θοδωρής Κωνσταντινίδης (φωνή) και ο Δημήτρης Μαρτζούκος (τύμπανα) έβαλαν την βάση για να ξεκινήσουν οι ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ. Δυστυχώς η παρουσία του Θοδωρή ήταν πολλή σύντομη λόγο έλλειψης χρόνου και καθώς θα ήταν η βασική φωνή ο Γιώργος αναγκάστηκε να πάρει αυτόν τον ρόλο ερμηνεύοντας τα τραγούδια που έγραφε ο ίδιος. Στην μπάντα προστέθηκε μπάσο και δεύτερη κιθάρα και έτσι δειλά δειλά έκαναν τα πρώτα τους βήματα με λάιβ σε διάφορα μαγαζιά και χώρους της Αττικής. Το 1998 ο στρατός ήταν μια υποχρέωση που αποδυνάμωσε την μπάντα καθώς ο Γιώργος έπρεπε να φύγει αφήνοντας εκκρεμότητες για το μέλλον. Μετά τον στρατό το συγκρότημα είχε διάφορες αλλαγές και το 2004 με βασικά μέλη πλέον τον Γιώργο Κράλλη ( κιθάρα φωνή) τον Γιώργο Τσώνη ( μπάσο) τον Αλέξανδρο Παπαιωαννίδη ( κιθάρα) και τον Χρήστο Μπαγατέλα (τύμπανα) κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο του demo. Δυστυχώς την επόμενη χρονιά λόγο διάφορων καταστάσεων η μπάντα δεν μπόρεσε να συνεχίσει και έτσι μια μικρή ιστορία από διάφορες αστείες αλλά και πικρές καταστάσεις έλαβε τέλος. Πέρασαν αρκετά χρόνια και αυτό το μεγάλο κενό της μουσικής αναζήτησής έπρεπε με κάποιο τρόπο να καλυφθεί μέχρι που το 2017 η πρόταση για επανεκκίνηση της μπάντας δόθηκε από τον φίλο αλλά και κουμπάρο του Γιώργου Κράλλη, Αλέξανδρο Βαρουξή (Κιθάρα) με αποτέλεσμα να επανέλθουν πίσω τα δύο από τα παλιά μέλη ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος και με την συμπλήρωση του Κώστα Μπακόπουλου στα τύμπανα ξεκίνησε πάλι το μουσικό τους ταξίδι. Η συνέχεια είχε και πάλι αλλαγές καθώς στην θέση του μπάσου ήρθε ο Δημήτρης Παππούς, στην κιθάρα ήρθε ο Στάθης Ανδρέου ( ο οποίος για προσωπικούς λόγους αποχώρησε μετά την ολοκλήρωση του δίσκου) και με τον Γιώργο Παπαδόπουλο στα πλήκτρα καταφέραν τον Σεπτέμβριο του 2019 να δημιουργήσουν τον πρώτο τους δίσκο '' Ακόμα θνητός ''. Αυτήν την στιγμή η μπάντα βρίσκετε στην διαδικασία δημιουργίας νέων κομματιών και ευελπιστούμε μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 να έχει ολοκληρωθεί ο δεύτερος δίσκο με την συνδρομή του νέου μας μέλους στην κιθάρα Γιάννη Σιδέρη.

Πως αποφασίσατε να ονομάσετε το συγκρότημα ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ;

Όπως στις περισσότερες μπάντες έτσι και στην δικιά μας έγιναν κάποιες προτάσεις με ενδιαφέροντα ονόματα. Ένα από αυτό ήταν και το ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ όπου και επικράτησε καθώς θεωρήσαμε ότι μας ταιριάζει απόλυτα.


Ποια είναι η θεματολογία των στίχων σας. Τι μηνύματα προσπαθείτε να περάσετε μέσα από αυτούς;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή για την θεματολογία. Οι καταστάσεις της ζωής είναι αυτές που σε βάζουν σε έναν δρόμο ώστε να ξυπνάς το βράδυ να πιάνεις ένα χαρτί και ένα στυλό και να αρχίσεις να γράφεις στίχους. Καμιά φορά δεν ξέρεις για τι θέμα γράφεις, το ανακαλύπτεις μετά και μένεις έκπληκτος. Ακόμα και μετά από χρόνια μπορεί να ανακαλύψεις πράγματα σε ένα τραγούδι που δεν τα είχες προσέξει ποτέ. Μπορεί αυτοί να μιλάνε για κοινωνικά θέματα μπορεί να μιλάνε για τις εσωτερικές μάχες με τον εαυτό μας, για τον χρόνο που περνάει ή να περιλαμβάνουν κάτι το μεταφυσικό. Ακόμα ένα στοιχείο στους στίχους μας είναι η αγάπη και ο έρωτας που σίγουρα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή. Καμία φορά μπορεί να είναι και ένας συνδυασμός από όλα τα παραπάνω. Το μήνυμα πάντως που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι όλα είναι εφήμερα οπότε κάθε μέρα θα πρέπει να την βλέπεις ταυτόχρονα και σαν αρχή και σαν τέλος διότι αυτό που θεωρείς ότι είναι δεδομένο τώρα μπορεί αύριο να είναι μια καλή ή κακή ανάμνηση.

Το 2018 κυκλοφορήσατε την πρώτη δουλειά σας με τίτλο Ακόμα Θνητός, τι πρέπει να ξέρουμε γι' αυτήν και ποια είναι η ανταπόκριση που έχει έως σήμερα από το κοινό;

Ο δίσκος αυτός έγινε με πολλή αγάπη και πάθος στα 9800 Studios που εδρεύουν στο Αιγάλεω. Ο Αντώνης Κοντόζογλου που επιμελήθηκε την δουλειά έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και η συνεργασία μας ήταν άψογη από την αρχή μέχρι το τέλος. Ήταν μια δουλειά ή οποία έχει μέσα της διάφορες χρονολογικές αποκλίσεις στα κομμάτια καθώς υπάρχουν τραγούδια που γράφτηκαν πολλά χρόνια πριν αλλά και κομμάτια που δημιουργήθηκαν λίγο πριν αρχίσουμε να γράφουμε τον δίσκο. Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές ήταν συνειδητές και ένα υλικό που φώναζε χρόνια ότι θέλει να ολοκληρωθεί επιτέλους βρήκε τον χώρο του. Όσον αφορά για την ανταπόκριση από το κοινό τα σχόλια ήταν πολύ θετικά και παράλληλα ενθαρρυντικά για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε στο μέλλον. Δυστυχώς όμως δεν καταφέραμε να κάνουμε τα λάιβ που θέλαμε καθώς για λόγους ανωτέρας βίας ο,τι εμφάνιση ήταν να πραγματοποιηθεί ακυρώθηκε μέχρι και τον Μάρτιο του 2020. Η συνέχεια όμως επίσης δεν ήταν ρόδινη όχι μόνο για εμάς αλλά για όλη την κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι είχαμε προγραμματίσει 2 λάιβ μέσα στον Απρίλιο μας πρόλαβαν οι καταστάσεις που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο λόγο Covid-19 και η εμφανίσεις αυτές ακυρώθηκαν. Ελπίζουμε αυτή η κατάσταση να αλλάξει σύντομα και να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στο κοινό από κοντά τον δίσκο καθώς και αλλά κομμάτια που ετοιμάζουμε για τον επόμενο.

Από που μπορούμε να προμηθευτούμε αυτή σας την δουλειά;

Εν έτη 2020 με το Internet μοναδικό μας σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια, σας παραθέτουμε τα παρακάτω Links στα οποία μπορείτε δωρεάν να ακούσετε την δουλεία μας και να ενημερωθείτε για επερχόμενα live και video μας.


Υπάρχει νέο υλικό σας που επεξεργάζεστε για μια μελλοντική δουλειά;

Ναι, αυτή την στιγμή υπάρχει υλικό που επεξεργαζόμαστε και ελπίζουμε μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου του 2020 να έχει ολοκληρωθεί και ο δεύτερος δίσκος που πιθανόν θα έχει τον ίδιο αριθμό κομματιών.

Τι να περιμένουμε στο μέλλον από εσάς;

Ελπίζουμε ότι θα είναι τέτοιες οι συνθήκες που να μπορούμε να κάνουμε όσον το δυνατόν δυναμική την παρουσία μας στον χώρο με περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις είτε μόνοι μας είτε σε συνεργασία με άλλες μπάντες. Παράλληλα θα επεξεργαζόμαστε το υλικό που υπάρχει ώστε να μπορέσουμε να το ολοκληρώνουμε κάθε φορά σε μία audio μορφή. Επίσης υπάρχουν διάφορες ιδέες για βίντεο κλιπ όπου θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές μέλλον.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντά ένα Ελληνόφωνο σχήμα του χώρου σας στην Ελλάδα;

"Η ελληνική ροκ σκηνή έχει χαθεί πολλά χρόνια από το προσκήνιο. Οι τελευταίες μεγάλες μπάντες εμφανίστηκαν τουλάχιστον 15 χρόνια πριν και οι περισσότερες είτε έχουν διαλυθεί πλέον είτε υπολειτουργούν ή δεν βγάζουν δίσκους. Τα ραδιόφωνα πλέον παίζουν πολύ σπάνια ή σχεδόν καθόλου τέτοια μουσική. Επίσης μεγάλα φεστιβάλ με ελληνόφωνη ροκ δεν γίνονται και οι όποιες παλιές μπάντες έχουν μείνει κάνουν περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων σε μικρούς κατά κύριο λόγο χώρους. Επομένως, υπάρχει μία τουλάχιστον γενιά η οποία δεν έχει έρθει σε επαφή με την μουσική αυτής της κατηγορίας άρα είναι πολύ πιο δύσκολο να προωθηθεί μία νέα μπάντα και να γίνει πιο γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Η μόδα και οι τάσεις κάνουν κύκλους και ελπίζουμε ότι σχετικά σύντομα θα βρεθεί χώρος και χρόνος στα μέσα επικοινωνίας για να ακουστεί ξανά η ελληνόφωνη ροκ μουσική.

Μπορεί κάποιος να επιβιώσει μόνο από την μουσική στην Ελλάδα του σήμερα;

Γενικότερα πολλοί είναι αυτοί που μπορούν να επιβιώσουν εδώ στην Ελλάδα από την μουσική αλλά η νοοτροπία και η αντίληψη στην ελληνική κοινωνία είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σε μπάντες σαν εμάς να επιβιώσουμε από αυτήν. Η Ελλάδα του σήμερα στην συντριπτική της πλειοψηφία έχει την ανατολίτικη κουλτούρα στην μουσική και αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει πάρα πολύ σχήματα σαν το δικό μας. Από την άλλη βλέπουμε μια μερίδα κόσμου που ενώ αποδέχεται τον σκληρό ήχο δεν μπορεί να αποδεχτεί τον ελληνικό στίχο. Ακόμα βλέπουμε ότι στο Ραδιόφωνο που είναι το κατεξοχήν μέσο για μουσική αυτό που προωθείται είναι πολύ συγκεκριμένο σε βαθμό παράνοιας. Άρα αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι τα μέλη σχημάτων σαν το δικό μας θα πρέπει να εργάζονται σε άλλους χώρους για να μπορούν απλά να κάνουν αυτό που αγαπάνε. Ίσως αυτό να τους κάνει και πιο αυθεντικούς.

Κλείστε όπως εσείς επιθυμείτε την συνέντευξη...

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το blog για αυτήν την  Ιnternetικη συνέντευξη και να στείλουμε τον δίσκο μας σε μορφή zip σε όποιον επιθυμεί να μας έχει στην προσωπική του δισκοθήκη.

Και εμείς σας ευχαριστούμε και καλή συνέχεια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου