Πως δημιουργήθηκαν οι Peculiar Three και γιατί δώσατε αυτό το όνομα στο συγκρότημα;
Καλώς σας βρίσκουμε κι ευχαριστούμε για τη φιλοξενία! Οι «peculiar three» σχηματιστήκαμε στα τέλη του 2013 από τη μαγιά της τότε μπάντας διασκευών που παίζαμε μαζί από το ’11 («Rockville») κι έκτοτε είμαστε ένα alternative metal τρίο που αποτελείται από τους Βαλάντη Δάφκο (φωνή - μπάσο), Πάνο Καρκάνα (κιθάρα - πλήκτρα) και Πάρη Γάτσιο (τύμπανα).
Το όνομά μας είναι αυτοαναφορικό, καθώς αφενός είμαστε τρεις (three) κι αφετέρου αναζητούμε το ιδιαίτερο (peculiar) σε κάθε έκφανση της ζωής μας, πόσο μάλλον στο πάθος μας που είναι η μουσική! Επίσης, λατρεύουμε την ποπ κουλτούρα και κάπου ανάμεσα στα βιβλία του Arthur Conan Doyle και στα λόγια ενός απ’ τους γνωστότερους ήρωες της λογοτεχνίας - τον Sherlock Holmes - ανακαλύψαμε κι εμείς λέξεις που μας χαρακτηρίζουν!
Ποιες είναι οι επιρροές σας και τα ακούσματά σας;
Αν κάποιος κάνει μια βόλτα στις προσωπικές μας δισκοθήκες, ίσως… μπερδευτεί με την γκάμα ήχων και συγκροτημάτων απ’ τα οποία απαρτίζεται, χαχα! Όμως ένα μάλλον καθοριστικό γεγονός είναι πως μουσικά «ανδρωθήκαμε» τη δεκαετία του ’90, κι έτσι οι ήχοι, οι χροιές και οι… μυρωδιές της μουσικής αυτής περιόδου μας έχουν διαποτίσει, με αποτέλεσμα αυτό να περνάει και στις δικές μας δημιουργίες!
Σε ποιες μπάντες πιστεύετε ότι οφείλουν μουσικά οι Peculiar Three αυτό που είναι σήμερα;
Όσο διαφορετικοί χαρακτήρες και να είμαστε μεταξύ μας, όποιο κι αν είναι το φάσμα των επιρροών του καθενός μας, σίγουρα μια κοινή συνισταμένη και των τριών μας είναι οι «Rush», μια ιδιαίτερη περίπτωση συγκροτήματος με καταπληκτική μουσική αλλά και στίχο! Από εκεί και πέρα… έχουμε ένα μεγάλο εύρος επιρροών από κλασικά, προοδευτικά και ψυχεδελικά συγκροτήματα, άλλα παλαιότερα, άλλα σύγχρονα. Καθημερινά ακούμε όσο περισσότερη μουσική μπορούμε κι οι ορίζοντες και οι επιρροές μας συνεχώς επεκτείνονται κι αυξάνονται!
Τι σας εμπνέει στιχουργικά;
Οι στίχοι μας αποτελούν ξεχωριστές, ολοκληρωμένες ιστορίες με ερεθίσματα από την καθημερινότητα αλλά και φανταστικές, μυθοπλαστικές αφηγήσεις! Στις μέρες μας, δυστυχώς, δεν δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα από πολλές μπάντες σε αυτόν τον τομέα, κάτι που οδηγεί σε τραγούδια κενού περιεχομένου ή/και με συντακτικά, γραμματικά λάθη κι αοριστολογίες. Εμείς θεωρούμε τους στίχους εξίσου σημαντικούς με την κάθε μελωδία και γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον τομέα αυτό.
Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το νέο δισκογραφικό εγχείρημα σας, το Leap of Faith, μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό…
Το «Άλμα Πίστης» μας αποτελείται από 7+1 κομμάτια, σε σύνθεση του Πάνου και του Βαλάντη και στίχους του Βαλάντη. Ηχογραφήθηκε στα Locomotive Sound studio της Λαμίας σε παραγωγή του Έκτορα Σόχου. Οι καθαρές κιθάρες ηχογραφήθηκαν στο One Take Recordings (Θήβα) από τον Βαγγέλη Κατσαμπέκη, ενώ τα πλήκτρα ηχογραφήθηκαν στο Saint George Studio (Αγ. Γεώργιος Βοιωτίας) από τον Πάνο Μακούλη. Το υπέροχο artwork είναι του Σωτήρη Κοτσώνη, οποίος ανέλαβε και το layout αλλά και το edit της φωτογραφίας της μπάντας από τον Δημήτρη Ματσώτα. Στον δίσκο δε λείπουν και οι guests, όπως ο Μάντης Σαββίδης (σόλο σάζι στο «Innermost») και ο Πάνος Μακούλης (ενορχήστρωση στο «Caliban’s End»).
Τι είναι αυτό που προσπαθήσατε να κρατήσετε το ίδιο και τι να αλλάξετε σε σχέση με την προηγούμενη κυκλοφορία σας P3culiar;
Το «P3culiar» ήταν ένας συγκερασμός ιδεών δοσμένος με μια «ρομαντική» oldschool σκοπιά καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του, από τη σύνθεση μέσα στις πρόβες έως την τελική ηχογράφηση. Θέλαμε να έχουμε έντονα τη live αισθητική, γι’ αυτό κι ανάμεσα σε άλλα ηχογραφήσαμε χωρίς μετρονόμο και προσπαθήσαμε να ολοκληρώσουμε τις ιδέες σε ένα σχετικά σφιχτό χρονικό περιθώριο, ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο πηγαίο, δεν θέλαμε να απέχει, δηλαδή, η ιδέα από την αποτύπωσή της. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα γιατί αντικατοπτρίζει τον τρόπο που δουλέψαμε και ζήσαμε την εμπειρία αυτή!
Στο «Leap of Faith» η όλη προσέγγισή μας είναι διαφορετική. Από τον τρόπο σύνθεσης, τους στίχους, τις πρόβες, τις συνθήκες και τους χώρους ηχογράφησης έως και τη συνολική αισθητική του τελικού αποτελέσματος. Άλλωστε, πλέον, είμαστε διαφορετικοί και οι ίδιοι σαν άνθρωποι και φυσικά σαν μουσικοί, κάτι που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το συγκρότημα! Ελπίζουμε πως το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις επιλογές μας και θα δικαιολογήσει τον χρόνο που μεσολάβησε!
Ποια είναι κατά την γνώμη σας η δύναμη του Internet, ( website, facebook... ) στην προώθηση της δουλειάς σας;
Η δύναμη του των μέσων δικτύωσης και γενικότερα του διαδικτύου είναι τεράστια και ανεκτίμητη. Η μουσική σου μπορεί να ταξιδέψει παντού σε ελάχιστο χρόνο κι αυτό είναι κάτι τρομερό! Φυσικά, υπάρχει υπερπληροφόρηση και τα ερεθίσματα είναι πλέον υπερβολικά πολλά, αν όμως μια μπάντα το αξίζει, τότε λογικά θα ξεχωρίσει!
Τι θα ξεχωρίζατε στην μέχρι σήμερα πορεία σας;
Ο νέος δίσκος μας μόλις κυκλοφόρησε, οπότε αυτή τουλάχιστο τη στιγμή είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάτι άλλο πέρα από αυτό! Δεν μας το επιτρέπει… ο ενθουσιασμός μας, χαχα!
Το σχήμα έχει κάποια χρόνια ζωής, πόσο διαφορετική είναι η Ελληνική σκηνή τώρα σε σχέση με τότε;
Αν μπορούσαμε με μία λέξη να περιγράψουμε αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική σκηνή, μάλλον θα ήταν η λέξη «έκρηξη»! Όχι πως δεν υπήρχαν πριν πολλά κι αξιόλογα σχήματα που πρωτοστάτησαν κι έβαλαν τη χώρα στον μουσικό χάρτη, κάθε άλλο! Αλλά το πλήθος των συγκροτημάτων με τρομερές δουλειές και προσεγμένες κυκλοφορίες των τελευταίων δέκα (τουλάχιστο…) χρόνων νομίζουμε πως δεν έχει προηγούμενο!
Ποια συμβουλή θα δίνατε στα συγκροτήματα που τώρα ξεκινάνε τα πρώτα τους βήματα.
Αν οι «peculiar three», με πρωινές δουλειές, οικογένειες αλλά και παράλληλες μουσικές υποχρεώσεις με συγκροτήματα που λειτουργούν επίσης δισκογραφικά και συναυλιακά (καθώς μοιραζόμαστε και στους «Beyond this Earth», «Redeye Caravan», «the magic bus»!), σε μια μικρή επαρχιακή πόλη όπως η Λιβαδειά, μπορούν να δημιουργήσουν μουσική… τότε δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο για κανένα συγκρότημα, εκτός κι αν θέτουν οι ίδιοι εμπόδια στους εαυτούς τους! Μη φοβάστε, απλά συνεχίστε!
Με τι μήνυμα θα θέλατε να κλείσουμε την συνέντευξη;
Να σας ευχαριστήσουμε ξανά για την ωραία μας κουβέντα και να σχολιάσουμε πως χαιρόμαστε κι αισιοδοξούμε όταν βλέπουμε ανεξάρτητα webzines, καθοδηγούμενα μόνο από το ίδιο τους το πάθος για μουσικές ανακαλύψεις, ν’ αφιερώνουν χρόνο στη σκηνή αυτή. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς όλους: στηρίξτε την underground σκηνή, έχει πολλά να πει και πολλά να δώσει! Κάντε ένα «Άλμα Πίστης»…
Εμείς σας ευχαριστούμε, καλή συνέχεια.