ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΟΒΑΣ ΣΤΑΘΗΣ



Στάθη για κάποιον που δεν σε ξέρει, δώσε μας ένα σύντομο παρουσιαστικό σου.
 
Είμαι τραγουδοποιός που ζει στην Αθήνα. Γράφω και παίζω τα τραγούδια μου με μια κιθάρα, ένα πιάνο και ένα αρμόνιο. Το 2014 ηχογράφησα μέσα σε δύο ώρες τα ‘’Ψίχουλα’’ με μια κιθάρα και τη φωνή μου. Φέτος κυκλοφόρησε η πρώτη μου ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο ‘’Νέα Γένια’’.

Πως θα χαρακτήριζες το είδος της μουσικής που παίζεις;
 
Μελοποιημένη πίεση.

Από που αντλείς έμπνευση για τους στίχους στα τραγούδια σου;
 
Δεν είναι εύκολη η απάντηση εδώ γιατί οι στίχοι που γράφω είναι το αποτέλεσμα μιας εσωτερικής ζύμωσης που αγνοώ. Πολλές φορές συνειδητοποιώ το νόημα τους πολύ καιρό μετά το πέρασμα τους στο χαρτί. Αν λοιπόν κρίνω εκ’ των υστέρων φαίνεται πως με ενδιαφέρει η αλληλεπίδραση του ατόμου με άλλα άτομα καθώς και με τους διάφορους κοινωνικούς μηχανισμούς. 

Το 2017 κυκλοφόρησες τη πρώτη σου ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο Νέα Γένια, τι πρέπει να ξέρουμε γι' αυτή και ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού;
 
Τα Νέα Γένια ηχογραφήθηκαν το  καλοκαίρι του 2016 με ηχολήπτη τον callmelazy. Ο δίσκος αυτός αποτελείται από κομμάτια που έγραψα τα τελευταία τρία χρόνια.  Στο δικό μου μυαλό ακολουθεί τη πορεία ενός ανθρώπου από τη συνειδητοποίηση του τρόπου λειτουργίας της κοινωνίας και των επιμέρους πτυχών της, μέχρι την άρνηση και τη τελική λύτρωση. Ανταπόκριση; Κοινό;

Πόση προσπάθεια χρειάστηκε από την πλευρά σου για το άλμπουμ αυτό;
 
Πολλή. Η διαδικασία να ηχογραφήσω κάποια κομμάτια που τα περισσότερα τα έπαιζα για αρκετό καιρό δεν ήταν τόσο εύκολη όσο νόμιζα. Προσπάθησα να τα ενορχηστρώσω με λιτό τρόπο και να τα βάλω σε σειρά τέτοια ώστε να αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Ο ηχολήπτης μου με βοήθησε σε όλα τα επίπεδα και χωρίς αυτόν ο δίσκος θα ήταν πολύ διαφορετικός. Επίσης πέρα από το δημιουργικό κομμάτι ήταν και το κομμάτι της κοπής και της διανομής που μέχρι της ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων αγνοούσα. Εκεί με βοήθησε ο Μίμης από την b-otherside records.

Στιχουργικά ποιο τραγούδι του άλμπουμ σε αντιπροσωπεύει περισσότερο;
 
Το ‘’Νόμισμα’’.

Ποιο θα είναι το επόμενο μουσικό βήμα σου;
 
Υπάρχουν δυο συναυλίες κλεισμένες για τον Οκτώβρη. Μια στις 6/10 στο An που θα ανοίξω τη συναυλία των Απροσάρμοστων και μία στις 8/10 στα πλαίσια του Vinyl is back στην οποία θα παρουσιάσω ένα αφιέρωμα στον Παύλο Σιδηρόπουλο και κάποια δικά μου κομμάτια. Συνολική παρουσίαση του δίσκου θα γίνει λογικά τον Νοέμβρη αλλά είμαστε ακόμα στις συζητήσεις. Παράλληλα δουλεύω 4-5 κομμάτια για τον επόμενο δίσκο.

Κατά την γνώμη σου υπάρχουν περιθώρια προβολής και ευκαιρίες για τα νέα μουσικά group η και solo μουσικούς στην Ελλάδα;
 
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τελείως χύμα. Υπάρχουν κάποια μαγαζιά τα οποία ενδιαφέρονται για τους νέους δημιουργούς αλλά το κοινό που ασχολείται με αυτούς είναι πολύ περιορισμένο και αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα. Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι αυτή τη στιγμή αρκούνται με κάτι νεκρόφιλους κλαψιάρηδες της πλάκας ή κάτι ψετοεπαναστατικά στιχάκια συνθηματολογίας. Έτσι οι ευκαιρίες που έχει ένας νέος δημιουργός γίνονται όλο και λιγότερες αφού η καλλιτεχνική ειλικρίνεια δεν έχει αυξημένη ζήτηση. Βέβαια το να κυκλοφορήσει και να προωθήσει κάποιος τη δουλεία του τώρα πια γίνεται πολύ πιο εύκολα με το internet.

Ποια η άποψή σου για την Ελληνική σκηνή;
 
Υπάρχουν πάρα πολλά καινούρια φοβερά σχήματα που παίζουν δίπλα μας καθημερινά. Δεν ξέρω αν μιλάμε για ‘’σκηνή’’ δηλαδή για κάτι ενιαίο, για έναν δημιουργικό πυρήνα. Πάντως η κατάσταση βράζει και μέσω του internet αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό για όποιον ενδιαφέρεται. Φυσικά πρέπει στη συνέχεια να το υποστηρίξει και με πιο φυσικούς τρόπους.

Υπάρχει κάποια νέα Ελληνική μπάντα που σου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον;
 
Chinese Basement, Ζητιάνοι, Λάμδα, Kollyrion, Οδός 55, Τσοπ.

Κλείνοντας θα ήθελες να πεις κάτι τελευταίο στους αναγνώστες μας;
 
Νέα γένια είναι το αίμα που παράβρασε και κόλλησε στον πάτο της κατσαρόλας.
Κρατώ το σύρμα, πάρε καυτό νερό.
Θα είναι μια επίπονη διαδικασία. 

Στάθη θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε που βρήκες χρόνο για αυτή τη συνέντευξη, καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου