Θα θέλαμε να μάθουμε πως ξεκίνησε η όλη φάση με τη μπάντα και τι έγινε ώστε να φτάσουν οι ΥΠΟΣΤΑΣΙΣ στην τελική τους μορφή.
Το σχήμα «Υπόστασις» έκανε τα πρώτα του βήματα στα τέλη του 2009 ως project πειραματικής / ατμοσφαιρικής μουσικής, από τον Γιάννη Μητράκο και το Θωμά Μελετέα. Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε ολοκληρωμένη μπάντα, με την προσθήκη του Ραφαήλ Μελετέα στα τύμπανα και του Κώστα Ναστούλη στο μπάσο, αλλάζοντας μουσική κατεύθυνση προς πιο heavy rock μονοπάτια με ελληνόφωνο στίχο, διατηρώντας παράλληλα πειραματική διάθεση. Έκτοτε, έχει κυκλοφορήσει 2 δίσκους («Σπουδή στο Ανθρώπινο Συναίσθημα», 2012 και «Γαία Πυρί Μειχθήτω», 2014) και έχει πραγματοποιήσει διάφορες ζωντανές εμφανίσεις.
Ποιες είναι οι βασικές μουσικές σας επιρροές;
Η μουσικές μας ανέκαθεν προέρχονταν από το πάντρεμα διαφόρων ετερόκλητων μουσικών ειδών, κατά κύριο λόγο του progressive rock της δεκαετίας του '70 με το πιο κλασσικό / δωρικό heavy rock / metal. Πολλές φορές οι συνθέσεις διανθίζονται με ατμοσφαιρικά στοιχεία, vintage πλήκτρα και φλάουτο, που καθορίζουν έως ένα βαθμό την αισθητική και το συναίσθημα που αποπνέει κάθε κομμάτι.
Τι είναι αυτό που σας εμπνέει για το γράψιμο των στίχων;
Αρχικά ξεκαθαρίζουμε πως ο ελληνόφωνος στίχος μας συντροφεύει από το ξεκίνημα, όχι μόνο επειδή θεωρούμε πως η ελληνική γλώσσα είναι αστείρευτη, και δεν υστερεί στο οτιδήποτε συγκριτικά με κάποια άλλη, αλλά και επειδή πιστεύουμε πως με σωστό χειρισμό δένει αρμονικά με τη μουσική που αντιπροσωπεύουμε. Όσων αφορά τη στιχουργική έμπνευση, μπορεί να προκύψει από το οτιδήποτε, πάντα υπό μια βαθυστόχαστη προσέγγιση.
Μέσα στο 2014 κυκλοφορήσατε ένα άλμπουμ με τίτλο Γαία Πυρί Μειχθήτω, μπορείτε να μας δώσετε την κεντρική ρότα του στιχουργικού περιεχομένου του;
Ενώ στον πρώτο δίσκο ασχοληθήκαμε με τη στιχουργική περιγραφή συναισθημάτων, στο «Γαία Πυρί Μειχθήτω» προσπαθήσαμε να ρίξουμε φως κυρίως σε κοινωνικά ζητήματα, όπως ο στυγνός υλιστικός τρόπος ζωής και η υποδούλωση του ανθρώπου από τη θρησκεία.
Πώς αισθάνεστε τώρα που πλέον έχει κυκλοφορήσει;
Σημαντικό θεωρούμε το γεγονός πως ο δίσκος, όπως και ο πρώτος μας, ηχογραφήθηκε εξ' ολοκλήρου από εμάς στον προσωπικό μας χώρο, τυπώθηκε και διανέμεται χωρίς μεσάζοντες. Επίσης, είναι χαρμόσυνο το ότι τα κομμάτια του δίσκου ήδη έχουν αγαπηθεί από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη μουσική μας, και ήδη αποτελούν ένα σημείο αναφοράς ως προς την μπάντα.
Από μουσικής πλευράς, ποιες διαφορές σε σχέση με το Σπουδή στο Ανθρώπινο Συναίσθημα του 2012 θα ξεχωρίζατε ως πιο σημαντικές; Πόσο θεωρείτε ότι εξελίξατε τον ήχο σας;
Σε σχέση με τη «Σπουδή», ο δεύτερος δίσκος είναι συνθετικά ωριμότερος, πιο συγκεντρωμένος και τραχύτερος, Και εδώ υπάρχουν κομμάτια πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά διέπονται από μια κοινή αισθητική και νοοτροπία, σε αντίθεση με τη «Σπουδή», που ακούγεται ίσως πιο αποπροσανατολισμένη.
Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτό τον δίσκο και πως θα μπορούσε να τον αποκτήσει κάποιος;
Να δώσουμε τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε έχει την προδιάθεση να ακούσει τη μουσική μας να έρθει σε επαφή με αυτή και με τη φιλοσοφία που διαθέτουμε ως μπάντα. Ο δίσκος είναι διαθέσιμος σε φυσική μορφή έναντι ελεύθερης συνεισφοράς είτε στις ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας, είτε μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας με εμάς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή facebook. Εναλλακτικά, βρίσκεται στην ολότητά του, όπως και τα προηγούμενα κομμάτια μας, εξ' ολοκλήρου προς ακρόαση στο Youtube (βλ. link παρακάτω)
Μετά την κυκλοφορία του δίσκου σας ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Η πραγματοποίηση ζωντανών εμφανίσεων στα πλαίσια της προώθησης του δίσκου. Έπειτα, θα αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό, τα θεμέλια του οποίου ήδη υπάρχουν.
Και η μεγαλύτερη προσδοκία σας σχετικά με την μπάντα;
Να βιώσουμε όσο πιο έντονα μπορούμε το υπέροχο αυτό όνειρο που ονομάζεται μουσική, να στηρίξουμε και να τροφοδοτήσουμε όσο το δυνατόν πιο πολύ την underground σκηνή του ελληνόφωνου ή μη rock στην Ελλάδα, και να μεταδώσουμε τη φιλοσοφία μας περί ανεξάρτητης μουσικής δράσης.
Κλείστε αυτή τη συνέντευξη όπως θέλετε.
Υπενθυμίζουμε πως όποιος ενδιαφέρεται να ακούσει τη μουσική της Υπόστασης, ή να ενημερωθεί σχετικά με αυτή για επερχόμενες συναυλίες και κυκλοφορίες ή να επικοινωνήσει με την μπάντα, μπορεί να ανατρέξει στα εξής link:
http://facebook.com/ypostasis
http://ypostasis.blogspot.gr
http://youtube.com/user/PESKAND
http://hypostasis@hotmail.gr
Ευχαριστούμε για τη συνέντευξη! Stay True!
Εμείς σας ευχαριστούμε και καλή συνέχεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου