ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ MANHATTAN PROJECT



 
 
 

Ποια είναι η ιστορία των MANHATTAN PROJECT έως τώρα;
 
 
Οι Manhattan Project δημιουργήθηκαν το Πάσχα του 2013 και το τωρινό line-up απαρτίζεται από τους: Γιώργος Κων/νος Κράτσας στις κιθάρες, Λεωνίδας Διαμαντόπουλος στα πλήκτρα, Αντώνης Καρπάνος στο μπάσο και Νικήτας Μανδόλας στα τύμπανα. Εδρεύουμε στην Πάτρα και ως τώρα έχουμε κυκλοφορήσει ένα πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα του υλικού μας στο διαδίκτυο και έχουμε πραγματοποιήσει live εμφανίσεις σε Πάτρα και Αθήνα.
 
 
Πως καταλήξατε στην ονομασία του συγκροτήματος;
 
 
Το όνομα ήταν ιδέα του Λεωνίδα και του Γιώργου. Έτσι ονομάστηκε όλη η διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής της πρώτης ατομικής βόμβας. Ήταν σίγουρα από τα πιο προοδευτικά και ευρέως γνωστά επιστημονικά επιτεύγματα της ιστορίας και ταιριάζει απόλυτα σε μια progressive μπάντα, ειδικά όταν αυτή ξεκινάει σε μορφή project, όπως ξεκινήσαμε κι εμείς.
 
 
Πως θα αποκαλούσατε το είδος της μουσικής σας;
 
 
Όπως είχε πει και ο guitar god Michael Romeo “we’re the metal guys”. Οι ταμπέλες θεωρούμε ότι καλό θα ήταν να αποφεύγονται και λέγοντας ότι η μουσική μας κινείται σε μονοπάτια metal και progressive συνθέσεων εξορισμού καλύπτει το εύρος που της μουσικής μας, χωρίς να μας περιορίζει. Παρ’όλα αυτά, για να ικανοποιήσουμε τους λάτρεις της αυστηρότητας και για να δώσουμε μια καλή ιδέα στους αναγνώστες μας σχετικά με το περιεχόμενο της μουσικής μας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μπάντα κινείται σε μονοπάτια instrumental συνθέσεων μέσα στις οποίες κυριαρχεί shredding από κιθάρα και πλήκτρα. Πολύ χαρακτηριστικά είναι επίσης ορχηστρικά/συμφωνικά θέματα προσεγγίζοντας έτσι με έναν διαφορετικό και αρκετά πρωτότυπο τρόπο το «progressive» ύφος. Εντοπίζονται εύκολα επιρροές από παραδοσιακά – ethnic μουσικά ιδιώματα όπως είναι η έντονη χρήση του sitar και άλλες ιδιομορφίες που παραπέμπουν σε διάφορα μουσικά στυλ, ξεφεύγοντας πολλές φορές από τη metal. Εντούτοις το επερχόμενο EP μας θα φέρει έντονα djent στοιχεία.
 
 
Μίλησε μας για τις επιρροές σας.
 
 
Βασικές μας επιρροές είναι μπάντες όπως Dream Theater, Symphony X, Liquid Tension Experiment κλπ. Παρόλα αυτά η έντονη χρήση συμφωνικών θεμάτων παραπέμπει σε μια πολύ διαφορετική μουσική σκηνή. Και το ίδιο ισχύει για κάθε μουσικό χαρακτηριστικό που μπορεί να εντοπίσει κανείς ακούγοντας το υλικό μας. Προσπαθούμε να αντλούμε στοιχεία από κάθε είδος μουσικής με σκοπό να έχουμε κάτι σφαιρικό και πρωτότυπο. Δύσκολο λοιπόν να προσδιορίσουμε επακριβώς τις επιρροές μας.
 
 
Η μουσική και οι στίχοι σας είναι αποτέλεσμα ομαδικής ή ατομικής δουλειάς;
 
 
Για οτιδήποτε καινούριο γίνεται μια προεργασία από ένα ή δύο άτομα τα οποία είναι συνήθως ο Λεωνίδας και ο Γιώργος, ως οι βασικοί συνθέτες στη μπάντα. Σε τελικό στάδιο ο καθένας προσθέτει την προσωπική του πινελιά και το αποτέλεσμα με όλες τις λεπτομέρειες διαμορφώνεται μέσα από ομαδική δουλειά.
 
 
Υπάρχει έτοιμο υλικό για ηχογράφηση;
 
 
Αυτήν την περίοδο ετοιμάζουμε καινούριο υλικό με μεγάλη δόση πειραματισμού. Βρισκόμαστε στο στάδιο της προπαραγωγής και σύντομα θα είναι έτοιμο για ηχογράφηση. Πέρα από αυτό, έχει ήδη κυκλοφορήσει το προσωπικό EP του Λεωνίδα με τίτλο “Into the Abyss Of Time” και ο πρώτος προσωπικός full-length δίσκος του Γιώργου υπό τον τίτλο “Abducted Cosmos”. Διαθέσιμα videoclips υπάρχουν για τα tracks: Samsara, Siren’s Shriek, Into The Abyss Of Time. Επίσης υπάρχει πληθώρα video από live εμφανίσεις μας.
 
 
Οι Έλληνες σήμερα αγαπάνε να ακούνε progressive, είτε μιλάμε για ακροατές είτε για μουσικούς. Είναι όμως αρκετά αυστηροί στις κριτικές τους. Έχετε να πείτε κάτι για αυτό λαμβάνοντας υπόψιν και προσωπική εμπειρία;
 
 
Αρχικά είναι αλήθεια ότι το progressive είναι πλέον πολύ πιο αποδεκτό από το ελληνικό κοινό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Πολλές νέες μπάντες κινούνται σε αυτό χώρο και αξίζουν όλες προσοχή και δικό τους κοινό. Όσο για εμάς, μέχρι τώρα οι κριτικές από τον κόσμο είναι πολύ θετικές κάτι που μας χαροποιεί ιδιαιτέρως και μας δίνει κουράγιο να προχωρήσουμε. Το μόνο «παράπονο» που έχουμε δεχτεί από αρκετούς ακροατές είναι η έλλειψη φωνητικών. (όπως προαναφέραμε, οι μέχρι τώρα συνθέσεις μας είναι όλες instrumental).
 
 
Σίγουρα όταν η μουσική δεν εμπεριέχει φωνητικά η κατάσταση γίνεται κάπως πιο περίπλοκη. Επίσης είναι πιο δύσκολο να «μιλήσετε» στο κοινό το οποίο θα ακούσει το υλικό σας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το μέσο Έλληνα ακροατή. Τι έχετε να πείτε για αυτό;
 
 
Η μουσική πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι όμορφη και ευχάριστη για τον οποιονδήποτε και σίγουρα έχει κάτι να πει, ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν στίχοι και κάποιο άτομο να τους τραγουδάει. Εάν αφαιρέσει κανείς τις φωνητικές γραμμές από κάποιο κομμάτι, σίγουρα αυτό θα ακούγεται «γυμνό» σε μεγάλο βαθμό. Σε μία instrumental σύνθεση όμως θα πρέπει το κενό που δημιουργεί η έλλειψη της φωνής να καλυφθεί από τα υπόλοιπα όργανα. Στην περίπτωση μας, το ρόλο αυτό καλούνται να αναλάβουν η κιθάρα και τα πλήκτρα. Έτσι βρίσκει κανείς σε όλα μας τα κομμάτια χαρακτηριστικές μελωδίες και μουσικά θέματα με πολύ ενδιαφέρον, μέσω των οποίων προσπαθούμε να μιλήσουμε στον κόσμο που μας ακούει.
Επιπλέον οι απαιτήσεις αυξάνονται στον τομέα της σύνθεσης αλλά και της τεχνικής. Εφόσον είναι κάτι που δύσκολα γίνεται αποδεκτό πρέπει όλα να είναι τελείως προσεγμένα έτσι ώστε να αγαπήσει μια instrumental μπάντα ο ακροατής. Πρέπει τα κομμάτια να είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένα και δομημένα ώστε να «ιδρώσει» το αυτί του αλλά ταυτόχρονα οι συνθέσεις να συμπληρώνουν το «κενό» που λέγαμε με την προϋπόθεση πάντα να μην καταντάνε κουραστικές και ανούσιες.
 
 
Όσον αφορά τις κυκλοφορίες σας, μπορείτε να μας κατατοπίσετε σχετικά με το περιεχόμενο και το concept που ενδεχομένως υπάρχει πίσω.
 
 
Ας ξεκινήσουμε με το EP «Into The Abyss Of Time» που είναι ήδη διαθέσιμο σε φυσική μορφή αλλά και διαδικτυακά. Περιέχει 4 κομμάτια τα οποία φέρουν την υπογραφή του Λεωνίδα. Με σκοτεινή ατμόσφαιρα, άφθονα συμφωνικά στοιχεία να την πλαισιώνουν, πολυρυθμίες και ανελέητο shredding σε πλήκτρα και κιθάρα, το “Into The Abyss Of Time” αποσκοπεί να ταξιδεύσει τον ακροατή στο μαγικό κόσμο του H.P. Lovecraft, μια που η μουσική του είναι εμπνευσμένη από τις ιστορίες του. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πρώτο κομμάτι του EP με τίτλο “The Code Of Erich” το solo είναι ηχογραφημένο από τον GUS DRAX. Μέχρι τώρα οι κριτικές είναι πολύ θετικές και σίγουρα οι φαν του Symphonic metal θα το δεχτούν πολύ ζεστά.
Όσο για το «Abducted Cosmos», τα ηνία παίρνει ο George Constantine Kratsas. Πρόκειται για ένα δίσκο στον οποίο οι κιθάρες έχουν το πάνω χέρι. Απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στο κιθαριστικό κοινό. Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι είναι πολύ ευχάριστος και ενδιαφέρων δίσκος γενικότερα, καθώς τα πλήκτρα συμπληρώνουν επιτυχώς το σύνολο και του προσδίδουν ένα νέο χαρακτήρα. Ένα πολύ θετικό στοιχείο του δίσκου αυτού είναι η ποικιλομορφία ανάμεσα στα κομμάτια του καθώς συναντά κανείς άλλοτε σκληρά riffs συνοδευόμενα από επιβλητικά ορχηστρικά θέματα και άλλοτε οι συνθέσεις κινούνται σε πιο κλασσικό progressive ύφος μαζί με πολλά ethnic στοιχεία.
Την παραγωγή έχει αναλάβει εξ’ολοκλήρου ο George, τόσο για το EP όσο και για το album.
 
 
Πιστεύετε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει την πορεία σας σαν μπάντα;
 
 
Αναμφίβολα δεν γίνεται να μείνουμε ανεπηρέαστοι, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά αλλά κυρίως οικονομικά προβλήματα κάτι που έχει αντίκτυπο σε όλους μας. Σίγουρα εμφανίζονται πολλά εμπόδια σε οποιονδήποτε ξεκινά μία καινούρια προσπάθεια. Ιδιαίτερα όμως ο κλάδος της μουσικής επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό καθώς οι οικονομικές δυσκολίες καθιστούν δυσκολότερη την πορεία μιας μπάντας. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι παρατάμε το έργο μας. Πρώτα από όλα παίζουμε και δημιουργούμε μουσική διότι είναι κάτι που αγαπάμε και μας εκφράζει όλους. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις συνθήκες αυτές αλλά οφείλουμε και να χαράξουμε την δική μας πορεία παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, με μόνο γνώμονα το feedback που λαμβάνουμε από το κοινό μας.
 
 
Κατά την γνώμη σας μπορεί να επιβιώσει η Ελληνική metal σκηνή στην Ελλάδα;
 
 
Το σίγουρο είναι πως υπάρχουν νέοι ( και όχι μόνο ) άνθρωποι που δίνουν την ψυχή τους γι’αυτό, παρά τα όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως. Παρόλα αυτά, δυστυχώς και στον τομέα της μουσικής και της metal σκηνής επικρατεί η ελληνική νοοτροπία. Υπάρχει μια συνεχής ανακύκλωση μέτριων - έως το όριο των ανέμπνευστων συνθέσεων από την μεριά των μουσικών, και δυστυχώς μια έλλειψη κριτικής ικανότητας από την πλευρά του κοινού. Και αυτός είναι ο λόγος όπου η metal σκηνή της Ελλάδας έχει κορεστεί από το τετριμμένο, μέτριο thrash της μέσης ελληνικής μπάντας. Ευτυχώς, ύστερα από επαφής μας με αρκετές μπάντες σε διαγωνισμούς τον τελευταίο χρόνο, παρατηρήσαμε ότι το επίπεδο έχει αρχίσει να ανεβαίνει από άποψη σύνθεσης και έμπνευσης και μερικές νέες μπάντες έχουν πολλά να δώσουν. Οι συνθήκες δείχνουν ότι σύντομα η ελληνική metal σκηνή θα ξεβαλτώσει. Μακάρι στο μέλλον να μην αλλάξουν αυτά τα δεδομένα.
 
 
Στη μουσική βιομηχανία υπάρχουν μπάντες σε όλον τον κόσμο στις οποίες τα μέλη είναι session-άδες αλλά και μπάντες που αποτελούνται από μέλη δεμένα μεταξύ τους και εκτός μπάντας, «παρεϊστικες» θα έλεγε κανείς. Σε ποια κατηγορία πιστεύετε ότι ανήκουν οι MANHATTAN PROJECT;
 
 
Σίγουρα όχι στην πρώτη. Παρόλα αυτά το σίγουρο είναι πως πρέπει να διατηρείται μια ισορροπία στις σχέσεις αυτές, ειδικά όταν η μπάντα κινείται σοβαρά και επαγγελματικά στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας. Υπό αυτές τις προδιαγραφές, το απόλυτο session-ιλίκι πιστεύουμε ότι είναι το ίδιο αναποτελεσματικό με το «παρέα => μπάντα». Βέβαια η μπάντα για να δουλέψει σωστά και να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να γίνει παρέα στην πορεία. Έτσι συμβαίνει και σε εμάς. Στους Manhattan είμαστε φίλοι και σαφώς οι σχέσεις μας δεν περιορίζονται μέσα στο studio. Πάνω από όλα όμως έρχεται το καλό της μπάντας και όταν πρόκειται για αυτό, τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν παραμερίζοντας διάφορους τέτοιους παράγοντες. Σε καμία τέτοια περίπτωση όμως δεν επηρεάζονται οι σχέσεις μας εκτός αυτής.
 
 
Ποια στιγμή θα ξεχωρίζατε στη μέχρι τώρα πορεία σας;
 
 
Σίγουρα την εμφάνιση μας στο Σταυρό του Νότου στα πλαίσια του διαγωνισμού Global Battle Of The Bands Greece. Λάβαμε την πρώτη θέση τόσο από τη μεριά της επιτροπής όσο και του κοινού ανάμεσα στις υπόλοιπες μπάντες τις βραδιάς. Η αποδοχή της μπάντας εκείνο το βράδυ από ένα κοινό που μας άκουγε για πρώτη φορά ήταν πέραν των προσδοκιών μας και μας έκανε πολύ χαρούμενους.
Μια πολύ σημαντική στιγμή ακόμα για τους Manhattan Project, ήταν η πρόκρισή μας στις ακροάσεις του festival, δίνοντάς μας, έτσι, τη χαρά και την τιμή να συμμετάσχουμε στο Schoolwave 2014 τον Ιούλιο στην Αθήνα.
 
 
Ας υποθέσουμε ότι έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μία ή περισσότερες μπάντες που αγαπάτε για να εμφανιστείτε μαζί τους. Ποιες θα ήταν αυτές;
 
 
Αναμφίβολα οι DREAM THEATER και οι TESSERACT. Μακάρι να μας δοθεί μια μέρα η ευκαιρία να μοιραστούμε τη σκηνή μαζί τους.
 
 
Ποιο θα θέλατε να είναι το μέλλον των MANHATTAN PROJECT;
 
 
Να συνεχίσουμε να έχουμε όρεξη και θέληση να δημιουργούμε και να παίζουμε τη μουσική που αγαπάμε. Πέρα από αυτό… Τours, ανθρώπους που θα μας ακολουθούν και θα μας υποστηρίζουν και πάνω από όλα να είμαστε κάποια μέρα μία διεθνώς καταξιωμένη μπάντα.
 
 
Τα τελευταία λόγια δικά σας...
 
 
Αρχικά σας ευχαριστούμε πολύ που μας δώσατε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τους MANHATTAN PROJECT μέσα από το blog σας.
Stay Tuned για την κυκλοφορία του νέου EP που είναι στα σκαριά αυτήν την περίοδο. Προβλέπεται σίγουρα πολύ δουλειά για τους MANHATTAN PROJECT για τους επόμενους μήνες.
Ευχαριστούμε και πάλι. Ελπίζουμε το μέλλον να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το καλοκαίρι στο Schoolwave Festival 2014!
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINKS ::
OFFICIAL MUSIC VIDEO OF “SAMSARA” ( Abducted Cosmos ) : http://www.youtube.com/watch?v=QWGfB0yct04
OFFICIAL MUSIC VIDEO OF “INTO THE ABYSS OF TIME” ( Into The Abyss Of Time 4-Track EP ) : http://www.youtube.com/watch?v=jP3535Q8ZrM
OFFICIAL MUSIC VIDEO OF “SIREN’S SHRIEK” ( Abducted Cosmos ) : http://www.youtube.com/watch?v=KAMJ8eJFN4E
PLAY-THROUGH VIDEO ON “CODE OF ERICH” ( Into the Abyss Of Time ) BY OUR KEYBOARDIST LEONIDAS FT. GUS DRAX :: http://www.youtube.com/watch?v=TdtlGabCvYA
“INTO THE ABYSS OF TIME DRUM PLAYTHROUGH VIDEO” :: http://www.youtube.com/watch?v=l__CmAoHYpU
DOWNLOAD “INTO THE ABYSS OF TIME EP” HERE : http://leokeyboard.bandcamp.com/album/into-the-abyss-of-time
DOWNLOAD “ABDUCTED COSMOS” HERE :
 
 
Ευχαριστούμε για την συνέντευξη και καλή συνέχεια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου