Η συνέντευξη έγινε στον Δημήτρη Αποστολίδη (μέλος των μποέμ Θήτα)
Πώς δημιουργήθηκαν οι ΜΠΟΕΜ ΘΗΤΑ και γιατί τους «βαφτίσατε» έτσι ?
Η «ομάδα» μποέμ θήτα ξεκίνησε από δύο φίλους- εμένα (Δημήτρη Αποστολίδη - αρχιτέκτονας κατά τ’ άλλα) και τον Κίμωνα Τερζανίδη (τραγουδιστή και πολυτεχνίτη κατά τ’ άλλα).
Υπήρξε και από τους δυο δραστηριότητα σε άλλα μουσικά σχήματα, αλλά υπήρχε δημιουργικότητα και ανάγκη σύνθεσης που χρειαζόταν ένα καινούριο εφαλτήριο. Η ομάδα , μεταλλάσσεται και συνεργάζεται με πολλούς φίλους μουσικούς και καλλιτέχνες που υποστηρίζουν την δράση της. Κάποιοι από αυτούς τείνουν να λειτουργούν ως μόνιμοι συνεργάτες….
Η συμβολική ονομασία «μποέμ. Θ»- προσπαθώντας να μη μακρηγορήσω (δύσκολο στην συγκεκριμένη ερώτηση)- προέκυψε ως στίγμα μιας συγκεκριμένης ματιάς προς την καλλιτεχνική και μουσική δημιουργία. Η κεντρική ιδέα ήταν ότι οι δυο λέξεις, γεννούν μια «αόριστη ποιητική προκατάληψη». Το «μποέμ», που προφέρει την δημιουργικότητα, την αντισυμβατικότητα, την ανεμελιά, την καλλιτεχνική φλόγα, την ασωτία- σε νοηματική συνέργια και αντιπαλότητα με το γράμμα Θήτα. Το γράμμα θήτα, έχει ήχο ιδιαίτερα ελληνικό και παρουσιάζεται σε λέξεις με μεγάλη φόρτιση στην ελληνική γλώσσα (θεός, πάθος, θάλασσα, θάνατος, θυσία, θέατρο κλπ). Έτσι έχουμε την «δημιουργικότητα και καλλιτεχνική φλόγα» μαζί και απέναντι στα μεγάλα νοήματα, με τα οποία παλεύει και με τα οποία χορεύει ο καλλιτέχνης. Μποέμ Θήτα. Βέβαια πρακτικά, αυτή η νοηματική διαδρομή, αφορά μόνο αυτόν που σκαρφίστηκε την ονομασία, αφού ο οποιοσδήποτε άλλος σιγά μη καταλάβει από δυο λέξεις, όλον αυτόν τον συνειρμό!!! Μπορεί όμως να το αφουγκραστεί σαν την περιρρέουσα αίσθηση των δυο λέξεων- σαν μια χροιά-Τι είναι αυτοί? Κάτι μποεμο-καλλιτεχνικο-κάτι!!! Επίσης, επειδή η σάτιρα προσφέρει μια εξίσου ικανοποιητική διάθεση απέναντι στα πράγματα και επειδή η απάντηση μου, ακούγεται πολύ διανοουμενίστικη και σαν να παραπαίρνουμε στα σοβαρά τους εαυτούς μας, η αλήθεια είναι ότι πέρα των άλλων, μου ακουγόταν ωραίο και εύηχο... Απομνημονεύσιμο (χα-χα). Το μποέμ είναι και ένα «να πάνε να γαμηθούνε όλα» απέναντι στη κρίση που περνάμε. Μια παρέα, ρακί, μουσική, δημιουργικότητα και να πάει στο διάολο το πλεούμενο και επτά μερίδες μπάμιες….
Ποιοι λόγοι λειτούργησαν ως κίνητρο για την ενασχόληση σας με την τέχνη ?
Συχνά, κάποιος που ασχολείται με την τέχνη, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά….. Καίγεται και κάνει ότι μπορεί για να σωθεί, παρότι φοβάται ή ξέρει ότι είναι μόνο ψευδαίσθηση σωτηρίας. Επίσης η δημιουργικότητα και η καλλιτεχνική δράση είναι ένας ωραίος τρόπος και μια ανάγκη να περνάς την ώρα σου περιμένοντας να δημιουργηθούν οι εσωτερικές συνθήκες ώστε να συμβεί κάτι άλλο …
Πως χαρακτηρίζετε το στυλ της μουσικής σας ?
Συνήθως, είναι δύσκολο για τον μουσικό να χαρακτηρίσει το έργο του (κλισέ), ενώ είναι πολύ πιο εύκολο για τον ακροατή που δεν συνδέεται ψυχαναγκαστικά με αυτό. Αλλά, αν πρέπει να δώσω ένα στίγμα χαρακτηρισμού, αφού δε μας ξέρει πολύς κόσμος- θα έλεγα ελληνόφωνη ανεξάρτητη/ εναλλακτική μουσική??? Εναλλακτικό ροκ? Με ποιητική και καλλιτεχνική διάθεση? Υπάρχει ως στόχος να προκύπτει κάτι, που να αφορά την σύγχρονη και παραδοσιακή ελληνική μουσική και ένα ακροατήριο που το αφορά η καλλιτεχνική δημιουργία ως μυσταγωγία, αλλά και φυσικά ως ψυχαγωγία και διασκέδαση... Ο στόχος είναι δηλαδή η μουσική να έχει ελληνικό τρόπο, αλλά να είναι και σύγχρονη. Και ροκ και ρεμπέτικη. Και ηλεκτρονική/ηλεκτρική και ακουστική. Και ανατολή και δύση. Τραβεστί. Ελληνική δηλαδή.
Ποιες είναι οι επιρροές σας ?
Τελικά, φιλοδοξούμε να υπάρχει προσωπικός ήχος... Όμως, αναπόφευκτα- εμφανώς ή όχι , στην μουσική μας, υπάρχουν όλες οι μουσικές που μας αρέσουν : κλασσικό ροκ, alternative, τριπχοπ, ψυχεδελικό, grunge, ethnic, κλασσική μουσική, ρεμπέτικα, ελληνική εναλλακτική μουσική …. Αλλά, χωρίς κάποια προσπάθεια. Δεν το βιάζουμε. Όπως βγαίνει και όπως εξυπηρετείται η μουσική δημιουργία….
Η θεματολογία των στίχων σας, ποια είναι ?
Υπάρχει ποιητική διάθεση στον στίχο – έτσι, ο ακροατής είναι ελεύθερος και καταδικασμένος να κάνει τους συνειρμούς του….(φυσικά). Βέβαια η θεματολογία, διαφαίνεται και στην πρώτη απάντηση για την ονομασία.
Μέσα στο 2013 κάνατε την πρώτη μουσική κυκλοφορία σας, τι πρέπει να ξέρει κάποιος γι' αυτή ?
Είναι μια παραγωγή που έγινε ανεξάρτητα, χωρίς εταιρείες – και περισσότερο σαν άποψη χωρίς εταιρείες- παρότι υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον.
Αποτελεί μια πρόταση ελληνόφωνης εναλλακτικής μουσικής, μιας ομάδας που εξελίσσεται μουσικά και καλλιτεχνικά. Το άλμπουμ, διανέμεται δωρεάν από την ιστοσελίδα μας (www.bohemthita.gr).
Πόσο σας έχει βοηθήσει το Internet στην προώθηση του άλμπουμ ?
Είναι το βασικό μέσο, που έχει ένα μουσικό σχήμα που λειτουργεί ανεξάρτητα από τις δισκογραφικές εταιρείες, στον χώρο της underground μουσικής σκηνής. Το άλλο μέσο , είναι φυσικά οι ζωντανές εμφανίσεις. Γίνεται προσπάθεια, να παραμείνουμε πιστοί σε αυτές τις διαδρομές, λόγο ιδεολογικής στάσης περισσότερο όπως είπαμε, αλλά και επειδή εκεί μάλλον, είναι ο νέος τρόπος της δισκογραφικής δραστηριότητας στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας που μας αφορά.
Τι έχετε σχεδιάσει για το άμεσο μέλλον ?
Έχουμε ξεκινήσει ηχογραφήσεις για την επόμενη δισκογραφική δουλειά που ελπίζω να κυκλοφορήσει ως 2 EP – σε δύο δόσεις- την άνοιξη 2014 και το καλοκαίρι και προετοιμάζουμε το σχήμα για την παρουσίαση των δυο άλμπουμ ζωντανά μέσα στο 2014, καλώς εχόντων των πραγμάτων.
Κλείνοντας θα θέλατε να πείτε κάτι τελευταίο στους αναγνώστες μας ?
Να την περνάτε καλά!!!