ΚΕΙΜΕΝΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ


Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΝΕΔΡΑ



 
 
Πως ξεκινήσανε οι ΕΝΕΔΡΑ και ποια είναι η εξέλιξη τους μέχρι σήμερα;
 
Οι ΕΝΕΔΡΑ ξεκίνησαν να γράφουν τραγούδια και να παρουσιάζουν την δουλειά τους από το φθινόπωρο του 2007 όταν και δημιουργήθηκαν. Έκτοτε, με δύο EP και ένα LP σε δική τους παραγωγή συνεχίζουν με τα ίδια κίνητρα και την ίδια αγάπη για την μουσική να δηλώνουν παρόντες.
 
Ποιες είναι οι κύριες μουσικές επιρροές σας;
 
Οι μουσικές μας επιρροές προήλθαν κυρίως από την δεκαετία του 1960 και 1970, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείσαμε πιο νέα μουσικά ακούσματα. Πιο συγκεκριμένα, οι CCR, JANIS JOPLIN, ERIC CLAPTON, ROLLING STONES και πολλοί άλλοι αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για την μουσική που θέλαμε να γράψουμε.
 
Γιατί επιλέξατε τη χρήση του ελληνικού στίχου και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της απόφασης;
 
Για εμάς ο ελληνικός στίχος ήταν κάτι δεδομένο. Ουδέποτε σκεφτήκαμε να γράψουμε ξενόγλωσσα κομμάτια κι αυτό γιατί ονειρευόμαστε και επικοινωνούμε στα ελληνικά, μιας κι αυτή είναι η γλώσσα που μας καθορίζει. Από εκεί και πέρα τα συν και τα μείον είναι αρκετά. Στα συν σίγουρα είναι το γεγονός ότι ο στίχος μας γίνεται κατανοητός από κάθε ηλικία και κάθε γενιά κι εμείς παράλληλα εκφραζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο. Στα μείον, από την άλλη, θα λέγαμε πως είναι κατάπτωση του ελληνικού στίχου στο σύγχρονο ροκ κι ότι αυτό συνεπάγεται. Πολλοί θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο να κατοχυρωθείς στον χώρο της μουσικής εάν γράφεις σε παγκόσμια γλώσσα. Άλλοι πάλι θεωρούμε πως η γλώσσα που μιλάμε είναι κι αυτή που πρέπει να συντηρήσουμε.
 
Ποια είναι η θεματολογία των στίχων σας. Τι μηνύματα προσπαθείτε να περάσετε μέσα από αυτούς;
 
Ανθρωποκεντρικός και κοινωνικός είναι ο στίχος των τραγουδιών μας και δυστυχώς για πολλούς δεν προσπαθούμε να περάσουμε κανένα μήνυμα. Παρατηρούμε την πραγματικότητα και την καθημερινότητα τόσο την δική μας όσο και των υπολοίπων ανθρώπων κι απλώς καταγράφουμε με δυο στίχους και δυο συγχορδίες συναισθήματα και καταστάσεις. Ο μουσικός άλλωστε είναι και ένα είδος δημοσιογράφου της εποχής του. Κάποτε, ύστερα από πολλά χρόνια, κάποιος μπορεί να ακούσει το ΖΟΥΛΟΥ ή τα ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ και να καταλάβει πως λειτουργούσε ο κόσμος τότε που γράφτηκαν αυτά τα κομμάτια. Κι αν δεν καταλάβει σίγουρα θα αισθανθεί.
 
Στις αρχές του 2014 κυκλοφορήσατε το CD με τίτλο ''Είμαι Αυτός'' σε δική σας παραγωγή, τι πρέπει να ξέρει κάποιος γι' αυτή την κυκλοφορία;
 
Το CD μας περιέχει 12 ελληνόφωνα κομμάτια σε δική μας παραγωγή. Είναι μια δουλειά που ολοκληρώθηκε ύστερα από αρκετά χρόνια αναμονής, εναλλαγής μελών και αρκετών εμποδίων που όμως δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν την πορεία του.
 
Πόσο σας έχει βοηθήσει το internet στην προώθηση της δουλειάς σας;
 
Το Internet έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της δουλειάς μας, στο να μας μάθει ο κόσμος και να αγαπήσει τα κομμάτια μας. Μέσα από εκεί έχουμε αποκτήσει πραγματικούς και καλούς ακροατές που αγαπούν το ροκ (ελληνικό και ξένο) και γνωρίζουν τις "κακοτοπιές".
 
Τι μπορούν οι οπαδοί της μπάντας να περιμένουν από εσάς στο μέλλον;
 
Ένα δεύτερο δίσκο που βρίσκεται στα σκαριά και σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα, καθώς επίσης και live εμφανίσεις με πολύ κέφι και ροκιά.
 
Κατά την γνώμη σας μπορεί να επιβιώσει η Ελληνόφωνη Ροκ σκηνή στην Ελλάδα;
 
Πλέον δύσκολα μπορεί ένα ελληνόφωνο ροκ συγκρότημα να καθιερωθεί στον χώρο και σ' αυτό έχουν συμβάλλει πολλοί παράγοντες. Ένας εξ' αυτών είναι και οι καρεκλοκένταυροι μεγάλοι ροκάδες που απόμειναν από τρεις τέσσερις δεκαετίες πριν και όση εκτίμηση κι αν τρέφουμε στο πρόσωπό τους δεν παύουν να σπαταλούν πολύτιμο χώρο και χρόνο, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλα τα είδη μουσικής. Μεγαλώσαμε με αυτούς τους ανθρώπους και τραφήκαμε μουσικά από αυτούς. Οι νέες μπάντες όμως πρέπει να προχωρούν ανεμπόδιστα στον χώρο της ελληνικής ροκ σκηνής κι όχι να πέφτουν σε τρικλοποδιές, ανθρώπων που στο παρελθόν έχουν αποτελέσει κίνητρο για αυτούς.
 
Πια είναι η γνώμη σας για τα σχήματα που δίνουν τις δημιουργίες τους μέσω των ιστοσελίδων τους είτε δωρεάν είτε με κάποιο μικρότερο σχετικά με τις τιμές των δισκοπωλείων τίμημα.
 
Whatever works, λένε οι άγγλοι κι οι αμερικανοί κι έχουν απόλυτο δίκιο. Αν δεν υπήρχε κι αυτός ο τρόπος τα περισσότερα συγκροτήματα θα τα είχαν παρατήσει. Όχι πως περιμένει κανένας να βγάλει λεφτά από αυτή την ιστορία... Κάθε συγκρότημα και κάθε μεμονωμένος καλλιτέχνης ψάχνει και βρίσκει τρόπους προώθησης της δουλειάς κι όσο για το τίμημα που πληρώνει γι' αυτή την προώθηση ... κάθε πράξη έχει τις συνέπειές της. Σίγουρα πάντως στην εποχή όπου ο μαγαζάτορας σου προστάζει να φέρεις 60 άτομα σε ένα Live αλλιώς δεν πρόκειται να πληρωθείς ή μοιράζεις το Cd σου δωρεάν την στιγμή που σου κόστισε κοντά τρία χιλιάρικα για να το εκδόσεις, όλα επιτρέπονται και όλα απαγορεύονται. Ο καθένας αποφασίζει...
 
Τι θα θέλατε να πείτε, κλείνοντας την συνέντευξη;
 
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε εσάς που μας δώσατε βήμα να μιλήσουμε, καθώς κι όλους εκείνους που πιστεύουν σε εμάς και στην δουλειά μας. Πληροφορίες για την μπάντα μπορείτε να βρείτε:
Καλή συνέχεια!!
 
Εμείς σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη, καλή συνέχεια.
 
 
 
 
 
 

 

2 σχόλια: