Πότε και πώς δημιουργήθηκαν οι Βραδύπνοια;
Το project δημιουργήθηκε το φθινόπωρο-χειμώνα του ’17. Ακριβής ημερομηνία δεν υπάρχει. Μέχρι έκεινη τη στιγμή, αν και ήμασταν όλοι ήδη φίλοι μεταξύ μας και γνωρίζαμε για τις μουσικές ενασχολήσεις ο ένας του άλλου, δεν είχαμε συνυπάρξει ξανά μουσικά και οι τρεις -πέρα από κάποιες κοινές πρόβες, αυτό λόγω των αρκετά διαφορετικών μουσικών καταβολών μας. Ο Κ. και ο Τ. γράφανε μουσική ατομικά ο καθένας (τελείως διαφορετικά είδη) και στέλνανε τις συνθέσεις ο ένας στον άλλον είτε για κριτική, είτε για να προσθέσει ο άλλος κάποια στοιχεία. Μεταξύ αυτών των συνθέσεων ήταν και πρωτόλειες μορφές των κομματιών «Ατέλειωτες Ώρες» και «Βραδύπνοια» που είχε γράψει ο Κ., από τα οποία για το δεύτερο είχε ζητήσει από τον Τ. να ηχογραφήσει το μπάσο. Η σύλληψη της μπασογραμμής έγινε κάπως ακαριαία και μείνανε και οι δύο ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα. Με αφορμή αυτό αποφασίστηκε να βγει ένας δίσκος που θα λειτουργεί με αυτήν τη λογική: στέλνει ο ένας έναν κορμό κομματιού με σκοπό να τον εμπλουτίσει/συμπληρώσει ο άλλος και πάλι πίσω, έως ότου τους άρεσε το αποτέλεσμα. Μάλιστα, η τύχη έφερε και εκείνο το φθινόπωρο να πάρει πτυχίο ο Τ. και να του πάρουμε δώρο ένα midi controller, οπότε ανέλαβε αυτός να μάθει synth για να μπορέσει να δημιουργηθεί αυτό το άλμπουμ. Κομμάτια συνεχίστηκαν να γράφονται όλο το χειμώνα, αλλά όταν μπήκε η Μ. στο project αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι μπορεί να βγει κάτι συνολικό. Η Μ. μπήκε σε ένα σημείο που όλες οι μουσικές συνθέσεις ήταν έτοιμες και έπρεπε να τραγουδήσει κάποιος/α. Στην αρχή ήταν σκεπτική παρόλο που είχε ακούσει ήδη τα κομμάτια και της είχαν αρέσει, γιατί δεν είχε ασχοληθεί ξανά με αυτό το είδος μουσικής, αλλά εν τέλει έγινε το τρίτο μέλος της «Βραδύπνοιας» σεβόμενη την ιδέα της μουσικής δημιουργίας που δεν αποζητά τελειότητα, ούτε αποδοχή από ένα ευρύ και εμπορικό κοινό, μια ιδέα που προσπαθήσαμε να στηρίξουμε σε όλα τα στάδια δημιουργίας του project μας. Κάπως έτσι λοιπόν προέκυψε ο δίσκος που ακούτε σήμερα.
Ποιες ήταν οι μουσικές σας επιρροές που σας οδήγησαν στον σημερινό σας ήχο;
Το ιστορικό και των τριών μας είναι όχι και τόσο σχετικό με το είδος που εν τέλει καταλήξαμε. Τα ακούσματα του Τ. ήταν κυρίως punk και metal -αν και ήδη γνώριζε κάποια αρκετά διαδεδομένα wave κομμάτια και είχε ακούσει αυτού του είδους τη μουσική παθητικά σε αυτοοργανωμένα μπαρ κλπ. Για τη Μ. η ενασχόλησή της με την τεχνολογική πλευρά της μουσικής ήταν κάτι πολύ καινούριο, μιας και η εμπειρία της μέχρι τότε περιοριζόταν σε κλασικά/φυσικά μουσικά όργανα και κυρίως alternative, post-rock και jazz επιρροές. Ο Κ. άρχισε να ψάχνει και να βρίσκει σιγά σιγά μπάντες της wave μουσικής (selofan, she past away, clan of xymox κλπ.) αφότου ένας φίλος μεταλάς του είχε στείλει το «passion of lovers» και το είχε για μέρες στο ριπίτ, μέχρι τότε τα ακούσματά του ήταν κυρίως κλασική rock και metal, αλλά και punk rock και alternative. Νομίζουμε είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί πως αυτό το project προέκυψε από τρία άτομα τόσο με πολύ διαφορετικές μουσικές καταβολές μεταξύ μας, όσο και -σχετικά- πρωτάρηδες του είδους. Με αυτό ίσως μπορεί να εξηγηθεί και η όποια σύγχυση/ευρύτητα που χαρακτηρίζει το μουσικό είδος του project, κάτι που και εμείς οι ίδιοι/ες δυσκολευόμαστε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια.
Πως προέκυψε το όνομα Βραδύπνοια του συγκροτήματος;
Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς η λέξη “Βραδύπνοια” είναι μια λέξη που μάθαμε την ίδια στιγμή που ονομάσαμε και το project έτσι. Ψάχνοντας πιθανούς τίτλους, σε μια περίοδο που ήδη είχαμε καταλήξει σε μια νοηματική συνέχεια με κοινό παρονομαστή το “sad” -όπως συνηθίζουμε να λέμε για τη μουσική μας- και σε μια πιθανή ιστορία/αφήγηση που θα τη συνοδεύει, πέσαμε πάνω στον όρο «Βραδύπνοια» που στο κεφάλι μας ταίριαζε πολύ, τόσο με την αρχική αφήγηση της μπροσούρας όσο και με το αργό και στενάχωρο συναίσθημα που διαπνέει τους στίχους και τη μουσική μας. Η λέξη ουσιαστικά περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία αναπνέεις αργά και έχει κυρίως παθολογική σημασία. Με κάποια άλματα λογικής λοιπόν, η στενάχωρη μουσική σου προκαλεί την αργή αναπνοή μέχρι να μην αναπνέεις καθόλου.
Γιατί επιλέξατε Ελληνικό στίχο για τα τραγούδια σας;
Η απόφαση αυτή ήταν για κάποιους από εμάς τυχαία και για κάποιους συνειδητή επιλογή. Ο Κ. συνειδητά γράφει ελληνικούς στίχους γιατί θεωρεί ότι η μητρική γλώσσα είναι πάντα πιο έντονη και άμεση και κάπως μειώνει την απόσταση του δημιουργού με τον ακροατή. Επίσης δε μπορεί να βρει και κάποιο νόημα να γράφει σε μια γλώσσα που δε χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του. Για το ζήτημα είχε γίνει συζήτηση από την αρχή χωρίς όμως να καταλήξουμε κάπου. Εν τέλει προέκυψε να έχουν προταθεί μόνο ελληνικοί στίχοι και το κρατήσαμε έτσι.
H στιχουργική σας θεματολογία που αναφέρεται;
Τα κομμάτια κυρίως αναφέρονται σε σκέψεις είτε δικές μας είτε φίλων σε διάφορες, ζόρικες ψυχολογικά καταστάσεις, είναι μια απόδοση κάποιας κατάστασης από την προσωπική μας οπτική. Για παράδειγμα, στο «Πάλι Εδώ» περιγράφεται μια κατάσταση αγοραφοβίας. Η αγοραφοβία αυτή προκύπτει από μια αίσθηση ενοχής χωρίς να έχεις κάνει κάτι και την αίσθηση πως δε χωράς με την υπόλοιπη μάζα σε όσες διαφορετικές καταστάσεις και αν υπάρξεις, με τελική κατάληξη την απομόνωση προκειμένου να αποφύγεις να το βιώσεις ξανά όλο αυτό. Παρόλο που οι στίχοι γράφτηκαν από διαφορετικά άτομα, νομίζουμε πως υπάρχει μια νοηματική συνέχεια στο άλμπουμ, το οποίο μάλλον είναι έτσι, λίγο πιο χειμωνιάτικο.
Το 2019 κυκλοφόρησε η πρώτη σας δουλειά με τον τίτλο Βραδύπνοια. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτή τη δουλειά;
Η «Βραδύπνοια» είναι πρωταρχικά ένα project από εμάς για εμάς με την έννοια πως κύριος στόχος δημιουργίας του ήταν ο δικός μας πειραματισμός με ένα νέο είδος μουσικής και η προσωπική μας έκφραση. Μέσα σε αυτό το project έχουν μπει πολλά κομμάτια από τα καθημερινά βιώματά μας και από πράγματα που μας αφήσαν το στίγμα τους για κάποιο λόγο. Η «Βραδύπνοια» είναι όμως και μια πολιτική στάση/μήνυμα, ακολουθώντας το δρόμο της προσωπικής δημιουργίας και κυκλοφορίας και του DIY. Με βάση λοιπόν αυτήν τη λογική, του να μπορείς να εκφράζεσαι μόνος/η σου με τον δικό σου μοναδικό τρόπο και με βασικές γνώσεις (σε μίξη, μάστερινγκ, επεξεργασία εικόνας κ.α.) “καταφέραμε” να κυκλοφορήσουμε αυτόν το δίσκο.
Πόσο καιρό σας πήρε για να την ετοιμάσετε;
Οι συνθέσεις και οι στίχοι ολοκληρώθηκαν σε διάστημα περίπου ενός χρόνου (2017-2018). Στη συνέχεια οι ηχογραφήσεις των οργάνων και του synth κράτησαν περίπου 7-8 μήνες. Μέχρι τη στιγμή της κυκλοφορίας έγιναν και οι ηχογραφήσεις των φωνών και κάποιες τελευταίες μικροαλλαγές στα όργανα. Παράλληλα με όλα αυτά, έγιναν σταδιακά το εξώφυλλο, η μπροσούρα, το οπισθόφυλλο και κάποιες πρώιμες μίξεις. Μετά την ηχογράφηση όλων των στοιχείων έγιναν οι τελικές μίξεις και μάστερ. Συνολικά μας πήρε δυόμισι χρόνια μέσα στα οποία εξοικειωθήκαμε ως ένα βαθμό με τη διαδικασία της ηχογράφησης, μίξης, μάστερινγκ και γενικά ο,τι εργαλείων πρέπει να χρησιμοποιήσεις ώστε να κυκλοφορήσεις έναν ολοκληρωμένο δίσκο.
Κατά την γνώμη σας σε ποιους απευθύνεται ο δίσκος;
Απευθύνεται σε όσους/ες βρίσκουν τον εαυτό τους στους στίχους, σε όσους/ες βρίσκουν κάτι το ενδιαφέρον στη μουσική ή και τα δύο. Απευθύνεται σε αυτούς/ες που ακούνε ακόμα άλμπουμ, σε αυτούς/ες που στηρίζουν το DIY και την underground σκηνή και σε αυτούς/ες που θα ταυτιστούν έστω και με ένα στίχο ή μια μελωδία. Τέλος, απευθύνεται σε όλους/ες, όσους/ες η δική τους «Βραδύπνοια» φέρει κάτι κοινό με τη δική μας.
Πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ελπίζουμε σε ένα δεύτερο δίσκο. Ο στόχος μας είναι ο επόμενος να είναι πιο συνεκτικός από άποψη μουσικής, με περισσότερα ηλεκτρονικά στοιχεία, αν και το πράγμα δυσκολεύει λόγω “μεταναστεύσεων”.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη Ελληνόφωνη underground σκηνή;
Αλητεία. DΙY, αν και δεν είναι κανόνας αυτό, αλλά η λογική είναι η εξής: τα εργαλεία υπάρχουν, η τεχνογνωσία υπάρχει, γιατί να μην επιλέξεις να κυκλοφορήσεις τον δίσκο/μουσική σου με τις δυνάμεις σου ή και με τη βοήθεια αυτοοργανωμένων δομών; Π.χ. το σχέδιο πάνω στο cd τυπώθηκε από την κολεκτίβα «Diskollectiv» (και τους ευχαριστούμε για άλλη μια φορά!).
Τι εύχεστε στους επισκέπτες που θα διαβάσουν την συνέντευξη σας;
Ευχόμαστε το συγκεκριμένο project, ο τρόπος και από ποιους/ες δηλαδή έχει φτιαχτεί, να εμπνεύσει και άλλους/ες εκεί έξω να κάνουν τις δικές τους απόπειρες να εκφραστούν μουσικά ανεξάρτητα από το πόσο “καλές” μουσικές γνώσεις έχουν, κατακτώντας ένα σημαντικό μάθημα που αποκτήσαμε και εμείς μέσα από τη «Βραδύπνοια», αυτό της κατάρριψης ενός συνεχούς κυνηγητού για μια ανέφικτη τελειότητα. Καλή ακρόαση! Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το blog «Underground Σκηνή» για το ενδιαφέρον και για τη συνέντευξη και να συμπληρώσουμε πως μπορείτε να βρείτε το δίσκο στα εξής distro:
-Biologica (Θεσσαλονίκη)
-Kids of The Black Hole (Ξάνθη)
-Nothing to Harvest Records (Καρδίτσα)
-Κατάληψη Αντινομία (Κέρκυρα)
Και εμείς σας ευχαριστούμε καλή συνέχεια.